Astazi este 15 aprilie 2009. Au trecut aproape 10 zile de la inceputul protestelor politice din capitala Republicii Moldova, dar spiritele nu par sa se calmeze, dimpotriva se reiau constant de lideri politici europeni sau non-europeni, cu valori si fara valori, la urma urmei cu cap si fara cap.
Spuneam data trecuta ca voi reveni cu inca cateva scurte analize a acestui eveniment, care nu ma poate lasa sa stau prea mult deoparte... . Discursuri peste discursuri, care mai de care mai elevate, unele aduc argumente, altele aduc acuze. Un lucru este sigur: polemica nu va inceta, consilierii se vor intrece in a scrie discursuri, iar demnitarii in a le da citire.
Ramasesem data trecuta datoare cu pozitia Rusiei si Romaniei fata de "Twitter Revolution" (rusii au spus repede ca e revolutia de liliac, la Chisinau infloreste acum liliacul, romanii ii spun revolutia lumanarilor sau a luminilor). Oricum, nu acest lucru este important acum. Altceva trebuie sa ne preocupe si anume faptul ca toti trebuie sa invete ceva din acest eveniment, altfel vom fi perceputi in continuare ca natiunea care isi bate si-si ucide viitorul in subsoluri.

Federatia Rusa

Conducerea de la Kremlin are oroare fata de revolutiile portocalii, iar daca ar putea le-ar trimite initiatorii in Siberia. Pierderile geopolitice ale Rusiei de la declansarea acestora in spatiul ex-sovietic au fost destul de importante si i-au provocat repulsii personale lui Putin in perioada presedintiei.
Pentru rusi moldovenii sunt un popor docil si servil, care nu va ridica capul atata timp cat realizeaza ca rezervele de resurse energetice nu ii ajung decat pentru 24 h ca sa reziste unei eventuale crize.
Kremlinul a sustinut mereu conducerea comunista de la Chisinau, chiar daca pe alocuri parea ca in Rai mai sunt probleme in acest mariaj inegal. Nu erau probleme in Rai!!! Acestea au fost artificii politice, destinate sa atraga atentia publicului occidental, sa-l sustraga de la probleme de importanta majora. In acest spectacol toti meritau un premiu Oscar... .
Revenind, insa, la evenimentele de la Chisinau, vreau sa va aduc la cunostinta ca la 06 aprilie 2009, la ora 08.00, ora locala toate site-urile care monitorizau alegerile parlamentare prezentau rezultatele afisate la ora 03.00. Asadar, la Chisinau timpul se oprise la ora 03.00 dimineata, cand comunistii aveau avantaj considerabil in fata opozitiei. Aproximativ la 11.00 Medvedev deja ii trimisese un mesaj de felicitare lui Voronin.
Ma indoiesc ca consilierii lui Medvedev sunt mai putin buni decat ai lui Basescu (ultimul a fost mai atent sa se hazardeze in afirmatii). De ce un oficial trimite mesaj de felicitare altui oficial, daca scrutinul electoral nici macar nu fusese declarat valabil? De unde stia Medvedev ca la urne se prezentase mai mult de 50% din populatia cu drept de vot? Stia presedintele rus ceea ce stia sau ceea ce trebuia sa se stie. Este evident ca in acest moment multi vor sari si vor afirma ca, oricum, comunistii ar fi obtinut majoritatea. Este trist, dar adevarat si nu avem de ce sa ne ascundem dupa alte afirmatii.
Alta este intrebarea mea, in fapt am mai multe. Dar sa le luam pe rand.
Federatia Rusa a oferit ajutor neconditionat lui Voronin pentru reprimarea "violentei si vandalismului", a promis, probabil a si trimis chiar si armament presedintelui Voronin (miercuri se zvonea la Chisinau ca aterizase pe aeroportul international o nava mititara dotata in acest sens). Oficialii rusi au acuzat Romania ca incalca principiile si normele internationale, ca atenteaza la suveranitatea si integritatea teritoriala a statului vecin, ca atata spiritele, ca sustine instigatorii, ca a finantat opozitia in campania electorala. Dar, toate astea nu dureaza decat trei zile (ca si sarbatorile la moldoveni).
Joi, 09 aprilie, oficiali si experti rusi schimba pozitia, redirectioneaza acuzele catre presedintele Voronin. De ce? Cine si-a pus aceasta intrebare?
Acest aspect al problemei este foarte important. Presa de la Chisinau a facut eforturi considerabile, chiar si cu pretul propriei vieti, pentru mediatizarea evenimentului spre acea parte a lumii, in care valorile democratice sunt importante si aparate. Faradelegile iesite la iveala, teroarea, violenta fortelor de ordine au atras atentia opiniei publice spre Moldova. Poate pentru prima data in istorie Chisinaul a facut raiting pentru media europeana. Pacat ca pretul care a fost platit a fost acesta... .
In aceste conditii, Rusia nu isi mai permitea sa sustina la Chisinau un presedinte tiran si dictator, un regim care a instaurat teama in propriul popor si care trateaza cu violenta viitorul tarii. Acest lucru ar fi dat de banuit oficialilor europeni in privinta valorilor pe care le exporta Rusia in spatiul geopolitic adiacent intereslor sale. Alierea cu un astfel de regim nu da bine pentru imaginea pe care incerci sa ti-o refaci dupa razboiul ruso-georgian din august 2008. Devii constient de faptul ca valorile europene sunt mai aproape de tine ca niciodata, te pandesc si asteapta sa pierzi teren. Este pentru prima data cand pierderea Moldovei (pe problema drepturilor omului) poate conduce la pierderea Ucrainei, ceea ce-ti va schimba hotarul Uniunii Europene mai aproape si te va obliga ori sa te retragi, ori sa joci si mai dur.
Pe de alta parte intrebarea care nu si-a pus-o nimeni in acest moment cu privire la situatia opozitiei din statul vecin noua la est nu este de ignorat. Ce se va intampla cu Partidul Comunist din Ucraina in campania electorala care va sa se deruleze la Kiev in acest an? La momentul actual opozitia ucraineana este condusa, oarecum, de comunisti. Dupa o asa lovitura de imagine adusa comunismului la Chisinau va avea oare acesta sorti de izbanda in tara vecina? Si... surpriza mare..., cine credeti ca sustine opozitia ucraineana? Occidentul? Rusia?
Probabil asa si este. Rusia nu are nevoie de Chisinau, dar are nevoie de Kiev, si asta mai mult ca oricand... .

(Va urma...)

2 comentarii:

Ovidiu Neagoe spunea...

Este greu de crezut ca Federatia Rusa va renunta la R.Moldova sau la Ucraina. Sunt zonele ei de tampon cu cele de influenta ale U.E. si N.A.T.O..
Cert este ca cei doi actori, SUA si Federatia Rusa, stiu ca sa fie aproape unul de celalalt, prin intermediul pionilor pusi in joc.

Angela Grămadă spunea...

Nu am spus ca va renunta, ci doar ca fara Moldova ii va fi mai greu sa tina Ucraina in lesa, mai ales ca cea din urma doreste mai mult decat prima sa scape de sub influenta ruseasca. Dar ce-i drept e drept: nu va reusi in curand pentru ca miza energetica si geopolitica e prea mare... .