Cain si Abel.... oare ce origine etnica aveau?



Aproape ca as face pariu cu oricine ca aveau origine etnica "moldoveneasca" (nascuta din suferinzii de romanofobie acuta incrucisata cu bolnavi de rusofilie severa). Dar nu despre boli vom vorbi in acest articol, ci despre elevii si studentii bursieri ai Statului Roman si despre destinele lor bizare... .

Desi ma numar inca din anul 2005 printre cei sositi la studii in Romania prea tarziu am observat multe lucruri..., mult prea tarziu... .

Dupa alegerile din 05 aprilie 2009 am reusit sa cunosc multe persoane (inclusiv sa-i cunosc si pe cei pe care credeam ca-i cunosc).

In anul 2005, chiar si dupa alegerile parlamentare, desi se vorbea despre tradare (PPCD-ista in special) , intre 9 si 10 procente dintre cetatenii Moldovei refuzau sa recunoasca acest fapt (chiar si Chirtoaca la intrunirea cu studentii basarabeni din Bucuresti in martie 2009 spunea ca acestia nu au nici o vina pentru deciziile luate de liderii acestui partid). Ok! De acord! Ca pestele de la cap se strica stim cu totii, dar trebuie sa recunoastem ca si sobolanii parasesc un vas naufragiat, cautand sa se salveze... . Iar acestia ce fac? Se sinucid! ar spune multi. Probabil se vor gasi din aceia care vor afirma ca acest lucru din partea adeptilor acestui partid denota un devotament total. Asa o fi.... doar ca am o intrebare: de ce unii tineri ai noii generatii PPCD-iste tipau ca cel mai rational la 05 aprilie 2009 ar fi fost sa votam PCRM-ul? Acestia aduceau si argumente ... "economice". Pardon, dar de cand comunismul poate sa faureasca un viitor luminat pentru tinerii care si-au facut studiile in Romania si care realizeaza ca nu pot sa respire aerul de acasa contaminat cu prostie roscata?

"Doar comunistii vor reusi, Angela, sa ne scoata din criza economica, ei stiu cum... . Cu ei toti traim bine: fura ei, dar nu-mi interzic si mie sa fur...", imi spunea un tanar fost membru al Noii Generatii PPCD-iste.

Oare asa sa fie? Da, asa este, pentru ca in primul rand Republica Moldova aproape ca nu are economie si in al doilea rand si cea pe care o mai "are" este sub controlul absolut al unei familii. Eu am impresia ca comunistii au confundat monopolul si/sau oligarhia cu doctrina comunista... . Este problema lor, dar.... acest tanar in prezent ne indeamna sa votam PPCD-ul si cei "7 magnifici", cum mai sunt numiti ei in tara (cei 7 tineri, care sunt primii pe lista electorala a PPCD-ului, unii dintre ei fiind absolventi ai universitatilor din Romania). Fiind intrebati cum vor reusi ei sa schimbe lucrurile in tara acestia prin vocea lui Victor Ciobanu, aparitie constanta la Moldova 1, ignora forma intrebarii si argumenteaza cu faptul ca sunt tineri. Ei sunt tinerii potriviti pentru conducere, cei batrani sunt buni de aruncat la gunoi. Cel putin asta este impresia generala despre cei "7 magnifici" pe care mi-am facut-o eu. Privindu-i incepi sa crezi ca sintagma "prosti, dar multi" se transforma in "tineri, 7 si prosti". Este posibil sa ma atacati verbal, invocand convingerea politica pe care fiecare si-o insuseste. Aveti tot dreptul, doar ca va indemn sa-i ascultati si sa incercati sa delimitati acea "convingere politica crestin-populara" in discursurile lor. Nu veti reusi! Nu sunt deloc convingatori in postura de lupi moralisti. Dimpotriva provoaca mila forta de persuasiunea a liderului celor "7 magnifici"... . Daca si ceilalti sunt la fel de "buni", atunci eu sigur nu-i voi vota!

Asta ar fi una dintre categoriile de tineri basarabeni studiosi, care si-au petrecut cea mai frumoasa parte a vietii in Romania. Mai exista si altele, a doua fiind formata din acei studenti, care au fost dupa 05 aprilie 2009 solidari cu tinerii maltratati la Chisinau si protestau pasnic la Bucuresti sau in celelalte centre universitare din tara. Ii puteti vedea in poza de la inceputul articolului.

In dimineata zilei de 07 aprilie 2009 acesti tineri erau cu moralul la pamant. Daca pana in acea zi se auzeau rasete, glume si optimism in vocile lor, atunci dupa acea data nu-i vedeai altfel decat fumand tacuti in holurile caminelor studentesti, cu ochii in pamant, tragand iute din tigari si grabindu-se sa revina in fata calculatoarelor pentru ca acasa nu puteau sa plece din doua motive: fie vor fi intorsti din drum la vama, fie vor avea aceeasi soarta cu semenii din Chisinau... . Cate decizii majore s-au luat in acele zile, cati si-au inteles adevaratul rost al vietii... . Cum ne-au mai responsabilizat maltratarile, violenta si crimele savarsite la 7 si 8 aprilie 2009... .

Solidaritate, stimate Domn, fost sau actual membru al Noii Generatii, inseamna sa ai constanta in convingeri pana si dupa alegeri, nu sa imi spui sa votez pentru PCRM pana la 05 aprilie 2009 si pentru PPCD la 29 iulie 2009, in dependenta de cum bate vantul politic de la Chisinau. Altceva este faptul ca i-as blestema pe comunisti sa castige alegerile ca sa se lupte ei si doar ei cu criza economica prin care trece Moldova.

Mai avem o categorie interesanta... . Acestia sunt cei care provin din familii cu unul sau ambii parinti comunisti. Credeti sau nu, exista si din acestia si sunt mult mai demni decat cei care au facut galerie crestin-democratilor. Cunosc cativa care si-au infruntat familiile si nu s-au ales decat cu declaratii de genul: "Daca continui sa pledezi pentru democratie si alte libertati de genul asta poti sa nu mai revii acasa... . Nu uita ca fiind de partea "lor" am putut sa-ti asigur un viitor, doar asa am putut sa te trimit la studii in Romania." Cu lacrimi in ochi au recunoscut ca provin din familii comuniste si ca le este rusine de acest lucru, doar ca nu au ce face, atunci cand fratele sau sora, mama sau tatal iti spune ca va merge pana la renegare daca nu iti revii din fierbinteala mintii si pledezi in continuare pentru democratie si respectarea drepturilor omului si ai de ales intre a fi un copil cuminte pentru mama si tata sau pentru tara... .

Nu incerc sa ii idealizez pe unii sau altii, nu incerc sa apar in postura de persoana cu principii morale nealterate. Sunt cu atat mai responsabila de aceste randuri cu cat percep si mai mult faptul ca cele scrise sau spuse de mine sunt citite de prietenii, colegii si studentii mei.

PS: mai exista o categorie "speciala" pe care era cat pe ce sa o uit. Aceasta este compusa exclusiv din tineri rasi pe cap, imbracati in jeci din piele si cu camere micute de filmat, prezenti in fiecare din acele seri grave din aprilie in fata TNB-ului. Pe acestia nu trebuie sa-i ignoram. Nu ne permitem acest lux! Sunt sigura ca printre ei se regasesc foarte multi fosti si/sau actuali "Bursieri ai Statului Roman."

0 comentarii: