Calatorie in Tara Minunilor.... (II)


Mai tineti minte Calatoria in tara minunilor? M-am gandit ca ar fi frumos sa va arat cate putin din imaginea sudului Republicii Moldova. Majoritatea pozelor sunt facute cu telefonul la ore foarte matinale.

1. Branza - satul meu natal. Locul in care am invatat mai mult sau mai putin sa fiu om. 1200 de locuitori. Liceu, gradinita, fabrica de vinuri, cateva asociatii agricole, punct medical, casa de cultura. Nu prea multe... dar e atat de al meu... . (poze primite de la o studenta, Aurica Vieru, dupa ce a vazut acest post). Aceste trei poze au fost facute in primavara anului curent de catre studentii mei in timpul unei excursii organizate de domnul Nicolae Lupascu - profesorul meu de geopolitica de la Universitatea "Perspectiva-INT" - omul care a spus ca dupa scoala prin care am trecut in capitala Moldovei nimic nu ma mai poate dobori in aceasta viata.






















































Am inteles de la localnici ca vor sa darame acest monument dedicat Zoei Kosmodimianskaya (de fapt soldatului rus) si sa faca altul.

2. Terminalul de la Giurgiulesti - portul caruia i-am dedicat cateva articole pe acest blog (vedeti arhiva din aprilie si mai 2009).





































In poza a doua se vede Dunarea. E locul in care se uneste cu Prutul.

3. Vestita cale ferate - in prima zi au fost puse 10 km de sine, in urmatorul an trebuiau sa mai fie puse inca 10 km. Nu vi se pare ciudat? Mie mi se pare. De ce in prima zi au putut sa se puna 10 km si in urmatoarele nu?

4. Constructia liniei de cale ferata trebuia sa aduca doar beneficii zonei de sud a Moldovei, dar din pacate pagubele deja au inceput sa fie vizibile. Fiecare sat de pe malul Prutului are un mic iaz (lac, balta) intre casele locuitorilor si rau. Acestea au inceput sa secatuiasca, apele se retrag, lucru care a dus la miscorarea numarului de specii de pasari si plante. Vedeti in poze: de la calea ferata pana la Prut ochiul trebuia sa se bucure doar de apa, nuferi si lebede.







5. Iazul de langa satul Colibasi. O constructie uitata acolo, parca intentionat. Aceasta trebuia sa fie o mica pensiune, destinata atragerii calatorilor interesati de agro-turism. Din pacate, imaginea ei de cativa ani nu se schimba in bine. Proprietarul nu a avut destui bani ca sa duca la bun sfarsit constructia.

6. Orasul Cahul. Drumul ce duce spre vama de la Oancea, o biserica in stil rusesc si bustul lui Ioan Voda. Pe la inceputul anilor 2000 nu-mi placea deloc acest oras. Acum imaginea lui s-a imbunatatit considerabil, dar de lucrat mai este mult. Un orasel cu ape termale, cu sanatorii si unde limba rusa se simte la ea acasa. Acelasi teribilism: dorinta de a parea COOL a localnicilor. Din pacate nu am poze de la festivalul "Nufarul alb" de anul acesta, dar daca gasesc voi adauga in acest post.





























































7. Curcubeul. Am prins imaginea chiar de pe prispa casei.


Desigur sunt doar imagini razlete, mai mult m-am jucat cu telefonul. Dar mie imi sunt foarte dragi aceste locuri. M-am nascut in satul Branza, raionul Cahul. Tata - Gramada Vasile, s-a nascut si el aici, iar mama - Bunulo Tamara, s-a nascut in orasul Reni, Ucraina. Mai am un frate - Gramada Alexandru - eu zic ca e cel mai iubit frate din lume si nu ma intereseaza ca el ma tachineaza si ma goneste la Bucuresti. Stie ca in Chisinau ma sufoc :))

35 comentarii:

Eleonora Lisnic spunea...

Bun telefon ai :) Îmi plac pozele. Şi a ieşit destul de clar şi curcubeul, şi verdele copacilor, iar biserica arată minunat.
Înseamnă că deja au apărut problemele despre care avertizau ecologiştii şi deputaţii din opoziţie, în 2007.
Se nasc şi actori pe acolo pe la voi. :)

Angela Grămadă spunea...

Salut, are doar 2mpx, se poate si mai bun :)))

Probleme sunt foarte multe. Nu stiu care e situatia lacului Beleu - rezervatia naturala din Slobozia Mare, dar cred ca si de acolo au inceput sa fuga pasaretul si animalele.

Zona de Sud este evitate in discutiile autoritatilor. Doar cu ajutorul portului am devenit si noi mai vizibili pentru autoritati, nu si mai importanti :)

Babacu spunea...

Buna ziua, Angy,
cred ca cea mai mare problema a rezervatiei de la Sobozia Mare, dupa calea ferata, este directorul acesteia, comunist vechi, care a fost pus in functie in 2001 de seful "Moldsilva" Popusoi numai pentru ca e comunist... Si a obligat toti angajatii sa devina comunisti, care nu a vrut a fost concediat.
A propos, el a fost si cel mai mare sustinator al construirii caii ferate Cahul-Giurgiulesti...
iar la 20.09 a fost prins de observatori cand platea bani unor persoane ca sa voteze PCRM!

Babacu spunea...

rectific: la 29.09., adica in ziua anticipatelor.

Calin spunea...

Lunca Prutului e o zona cu adevarat deosebita... Foarte frumoasa... A propos, au mai reparat strada centrala in Cahul? Ca pe vremuri arata groaznic - adevarat off-road ;)

Angela Grămadă spunea...

Babacu,

Nu cunosc cine administreaza Rezervatia de la Slobozia Mare, chiar nu sunt la curent, voi incerca sa ma documentez si cum aflu mai multe lucruri, promit sa scriu pe blog.

In schimb pot sa spun ca satul vecin - Valeni - are acum un festival propriu dedicat apicultorilor si oierilor, un lucru mare pentru zona de Sud.

Calin,

Cum sa-ti spun? Au reparat-o, dar nu pe toata :)).

Vorbeam cu cineva care ma intrebase de unde sunt si in momentul in care a aflat ca sunt de la sudul Moldovei, brusc am simtit o urma de compatimire in dialog.

Am un mesaj pentru cei care nu sunt din sudul Moldovei: nu ne compatimiti pe noi, e cazul sa va manifestati acest sentiment pentru voi! Eu iubesc aceasta zona, cu oamenii ei, cu saracia ei, cu frumusetea ei, cu Prutul ei, cu toate problemele ei! Eu nu compatimesc pe nimeni care s-a nascut la nordul sau in centrul Modlovei, deci nu este cazul sa va "ingrijorati" doar pentru Sudul Moldovei, uscaturi sunt peste tot ;)

Babacu spunea...

Angy, daca vrei mai multa informatie despre rezervatia "Prutul de Jos" si directorul ei actual, poti sa-l intrebi pe consateanul tau, dl Ion Antohi, care prin 1999-2001 a fost director acolo, pana l-au dat afara comunistii ca sa puna omul lor.

Babacu spunea...

Angy, nu te supara ca insist asupra rezervatiei, dar fara sa vrei ai atins o problema care nu-mi este straina, si anume problema acestei rezervatii, care este calcata in picioare de toti, si in primul rand de stat si cei care sunt pusi si platiti sa o protejeze...
Vezi aici cateva reportaje la tema:

http://www.iatp.md/arii/text/ro/Stiintifice/prut1.htm

http://social.moldova.org/news/rezervaia-tiinific-prutul-de-jos-este-ameninat-de-degradare-complet-17827-rom.html

http://ro.greenmedia.md/este-interzis-accesul-in-rezervatia-prutul-de-jos-453.html

Babacu spunea...

Dupa cum stii, Angy, ca doar esti din zona, problemele in rezervatie si nu numai, au inceput inainte de calea ferata, odata cu activitatea de extragere a petrolului de firma "Redeco", cu permisiunea lui Lucinschi... Cineva face bani grei acolo, iar satele din preajma nu au nimic de la aceste activitati...

Angela Grămadă spunea...

Da, asa este.

Ion Antohi? Stiu mai multe persoane cu acest nume in localitatea mea de bastina, de aceea nu imi dau seama la cine te referi. Imi cer scuze, sunt plecata cam de 12 ani de acasa, in micile mele vacante revin acolo si doar asa mai pot sa aflu cate ceva despre evenimentele si problemele de acolo.

Si nu ma supar deloc ca insisti asupra rezervatiei, chiar te rog sa o faci. Prea putin se pune in discutie problema sudului.

Cand s-a aflat despre petrolul din satul Valeni (parca acolo este sonda si Redeco) locuitorii erau incantati de ideea ca vor avea locuri de munca, dar misterul extractiei titeiului este atat de mare incat la un moment dat uitasem de existenta lui.

Multumesc ca mi-ai reamintit :) cine stie? poate se mai autosesizeaza cineva ;) din conducere sau am mai dat idei jurnalistilor despre ce sa scrie :)

Babacu spunea...

Angy, stiu ca jumatate de Branza sunt alde Antohi, si alta jumatate alde Gramada (glumesc), ma refeream la "Ivan Dimitrevici", e mai in varsta...
Referitor la intrebarea lui Calin despre drumul din Cahul, ar fi bine sa vada cum arata drumul (national, de altfel), de la Cahul spre Giurgiulesti... E asa de "bun", ca Voronin de la un timp vine la Terminal cu elicopterul, ca sa nu-l zdruncine...

Eleonora Lisnic spunea...

Salut, Angela! Dacă te interesează tema, vezi un articol pe care l-am publicat în octombrie 2007:
http://www.natura.md/index.php?module=articles&act=show&c=3&id=181


Iată ce spune Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste:
“Eu nu pot înţelege cum Guvernul permite intervenţia brutală în acest areal, protejat de Convenţia internaţională RAMSAR”
“Noi ne-am opus chiar de la bun început penetrării firmei Redeco în rezervaţia Prutul de Jos. În general, această ofensivă pe care o fac agenţii economici în arealul Prutului de Jos contravine legislaţiei naţionale şi mai multor convenţii internaţionale”.
Rezervaţia ştiinţifică Prutul de Jos a fost creată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova din 23 aprilie 1991, în scopul ocrotirii florei şi faunei din lacul Beleu şi a luncilor inundabile din împrejurimile lui. Suprafaţa rezervaţiei este de 1.691 ha, circa 1/3 din suprafaţa rezervaţiei fiind ocupată de apele lacului Beleu, restul teritoriului fiind ocupat de vegetaţia palustră şi de luncă inundabilă. După provenienţă, lacul Beleu este un relict al Dunării şi are o vârstă de 5-6 mii ani. O bună parte din speciile florei şi faunei rezervaţiei au fost incluse în Cartea Roşie.
“Poate că lumea nici nu cunoaşte, dar de anul trecut arealul de la Cahul şi până la Giurgiulesti a intrat oficial în Convenţia RAMSAR, cu privire la protejarea zonelor umede. Deci, de la Cahul până la Dunăre, adică, până la Giurgiuleşti, avem un ecosistem de o importanţă internaţională. Şi eu nu pot înţelege cum se permite intervenţia brutală a unor agenţi economici în acest areal, care, pe lângă faptul că este protejat de RAMSAR, are şi statut de rezervaţie ştiinţifică în zona lacului Beleu, exact acolo unde se extrage petrolul!”, a spus preşedintele MEM.
"Eu nu cred că ce s-ar cîştiga de pe urma petrolului şi gazelor ar putea vreodată să acopere măcar un sfert din ceea ce ar putea câştiga Republica Moldova de pe urma turiştilor care pot veni să viziteze acest rai al păsărilor şi peştilor, de o frumuseţe rară. Oamenii vin să vadă o natură curată, neatinsă. N-o să vină niciun turist bogat ca să vadă o cale ferată sau o sondă sau un terminal petrolier”, a avertizat preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova".

Angela Grămadă spunea...

Va multumesc mult pentru link-uri si detalii!

Dar, cred totusi ca este necesar sa scriem in prezent ce se intampla acolo. Acestea sunt articole de 1 an sau chiar 2, dar acum daunele devin vizibile. Anul acesta nu am mai vazut lebedele la Branza si nici nuferii nu mai sunt atat de multi. Din cauza retragerii apelor, presupun, ca va disparea si stufarisul ... :(

Eleonora Lisnic spunea...

Articolul meu e vechi de aproape doi ani, dar sunt, probabil, singura care am scris pe această temă şi am solicitat păreri. Materialul documentează cum s-a ajuns la această situţie şi că avertismente au fost destule. Guvernul Tarlev le-a respins pe toate.

Slabă nădejde că va răspunde cineva pentru urmări, chiar dacă se va constata că s-au spălat bani în zonă, inclusiv bani provenind din Europa.
Hoţii şi infractorii nu au naţie, au doar interese şi nu le pasă nici de oameni, nici de natură. Iar când oamenii sunt nepăsători, dar şi uşor de păcălit, chiar este clar de ce nu sunt luaţi în seamă de nimeni.

Eleonora Lisnic spunea...

Şi sunt sigură că "Natura" (natura.md) şi Mişcarea Ecologistă cunoaşte situaţia actuală. Dacă noi ne ocupăm de altele, sunt oameni care au grijă de acest aspect. Ei scriu, chiar dacă noi nu-i citim :)

Angela Grămadă spunea...

Multumesc Eleonora! ;)

O sa fiu mult mai atenta de acum inainte :)la aceste lucruri, pentru ca chiar imi place zona de sud a Moldovei. Si ca sa vedeti cum sunt oamenii de la sud, care le este spiritul va las un link, un dans
http://www.youtube.com/watch?v=dRvOxjtjlWs&feature=related
daca Babacu e din regiune, atunci cu siguranta si el danseaza la fel ;)

Angela Grămadă spunea...

Iar acesta este si mai reprezentativ

http://www.youtube.com/watch?v=9-9Y47aGM_g&NR=1

Vizionare placuta si va invit la sudul Modlovei!

babacu spunea...

Angy, sigur ca sunt din zona, si ma mandresc cu asta, de aia si am reactionat la reportajul tau despre "tara minunilor"... Speram ca noua guvernarea va acorda mai multa atentie acestei regiuni minunate!

sergiu brasoveanu spunea...

fain materialul! Succint si sugestiv! Doar ca mise pare ca biserica ceea nu e tocmai in til rusesc dar in stil tipc moldovenesc! Nu me pricep preamult la arhitectra, dar la istorie am invatat ca anume acest stil arhitectonic e cel moldovenesc, pentru biserici! (eu nu am facut istorie integrata in scoala :))) )
...referitor la compatimire....am fost recent, in campania electorala pe la sud....eu cred ca ar trebui sa ne compatimim singuri pe noi ca avem asa o tara saraca!!!

Anonim spunea...

Calea ferata e cu ecartament normal sau "rusesc"?

Angela Grămadă spunea...

Salut,

Cred ca ecartamentul e rusesc, pentru ca si celelalte linii de cai ferate din Moldova sunt rusesti... :)

alraman spunea...

Ma scuzi am intrat ca anonim pt ca nu stiam ce si cum pe aici! :) Sunt Radu
Am intrebat de ecartament pt ca vroiam sa vad daca au vreo intentie sa lege de Romania, eventual de restul Europei!
Interesant blogul tau! Am intrat pe site-ul Comunistul de la tine si am mai vazut ceva interesant legat de Giurgiulesti! Cum ca partidul lui Voronin ar fi vrut sa faca Prutul navigabil! Fara consultarea Romaniei? Mai ales ca ma vazut ca sunt deja probleme ecologice prin zona?!

Angela Grămadă spunea...

Salutare,

Radu cel cu care discutasem despre gagauzi si bulgari?

Intr-adevar: nu au cum sa faca acest lucru fara acordul Romaniei (ma ferer la navigatia pe Prut). Oricum, nu cred ca lungimea pe care pot naviga e mare. Eu nu am vazut decat vase foarte mici pana acum pe Prut. Cand eram in clasa a patra am reusit sa desenez unul. Oare pe unde o fi? :)

In ceea ce priveste ecartamentul: din moment ce celelalte linii de cale ferata sunt cu dimensiunile care au fost, adica sovietice.... nu cred ca putem vorbi de un altfel de ecartament.

Te mai astept pe aici Radu! Succes!

alraman spunea...

Da cel... :)
Pe blogul tau lucrurile sunt mai la obiect!
Ca idee pt ca vad ca te intereseaza zona Dunarii de jos(nu sunt din zona dar ceva mai stiu si eu!), cred ca daca ar fi existat relatii normale Intre RM si Romania aceasta zona ar fi putut fi prioritara (mai ales pt RM. Din cate stiu judetele Galati, Braila si Tulcea au un potential economic mare(inca nefolosit) si se puteau face proiecte comune!

Angela Grămadă spunea...

Multumesc Radu!

M-am gandit la proiecte comune, chiar aveam schita unuia (facut pentru un curs la master, destinat agricultorilor din zona de sud - un proiect trasfrontalier - Romania, Ucraina, Repubica Moldova), dar...uneori oamenilor le dai idei, iar acestia vor si sa le implementezi pentru ei...

alraman spunea...

De fapt in zona aceea este si industria grea care poate fi atractiva pt RM(mai ales constructia de nave!).
Am constientizat diferentele dintre RM si Romania cand m-am uitat pe poze! Pt noi investitiile acelea ar fi la nivel de judet! :)

Babacu spunea...

Angy, Radu, ati auzit cumva de asa proiect transfrontalier dintre Romania, Ucraina si R.Moldova, cum ar fi Euroregiunea "Dunarea de Jos"? Sa stiti ca exista, de prin 1998, numai ca din cauza comunismului din RM si a relatiilor tensionate dintre Romania si Ucraina, nu prea s-a facut nimic... Poate de acum incolo?

Dati un search pe Google pentru "Dunarea de Jos", si o sa aflati mai multe despre acest proiect.

Angela Grămadă spunea...

Stiu de acest proiect transfrontalier. A existat o perioada in care am fost membru al unui ONG, care are ca profil integrarea europeana si eram foarte atenta la fondurile structurale ale UE. Cand vorbeam de o schita de proiect, exact la acest lucru m-am referit: un proiect pentru judetul Galati, Cahul si Ismail sau Reni.

Schita o mai am, dar e doar o schita... .

alraman spunea...

Funcţionează în baza Convenţiei semnate la 14 august 1998. Preşedinţia Consiliului Euroregiunii Dunărea de Jos, organismul de conducere al Euroregiunii, este deţinută pe o perioadă de doi ani de Consiliul Regional Odessa.
astia de la MAE zic ca functioneaza! :)

alraman spunea...

Vad ca ua si proiecte finalizate pe acolo!
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=33347

alraman spunea...

Interesant este ca parca toate proiectele alea parca sunt cu bani de la comunitatea europeana si pt cheltuirea lor!(o prima impresie!) :)

Angela Grămadă spunea...

Pt. Babacu:

M-am interesat cine a fost seful Rezervatiei naturale "Prutul de Jos", in care intra si lacul Beleu - Ion Antohi, originar din satul Branza, se pare ca mi-e si ruda. Fiica lui este acum primar in satul Valeni.

Am vorbit cu cineva din Branza despre proiectele transfrontaliere. Am primit un mic semnal, dar pozitiv :). Se pare ca iarasi mi-am gasit de munca pentru creieri. Acum vreau nu vreau va trebui sa reiau investigatiile despre fondurile structurale :)).

Va multumesc mult pentru sfaturi, idei si receptivitate.

Succes!!!

Babacu spunea...

Angy, ai vorbit cumva cu dl Ion Antohi? Ce mai face, cum o duce cu sanatatea? L-am cunoscut ca pe un bun patriot si democrat, consilier judetean cand era judetul Cahul (renuntarea la judete a fost inca o mare prostie a lui Voronin)... De prin 2001, de cand a fost destituit de la rezervatia "Prutul de Jos", nu ne-am mai intalnit, nu mai stiu nimic de el...
A propos, Angy, nu esti ruda si cu fostul primar de Branza Gramada?

Angela Grămadă spunea...

Sunt ruda si cu el. Gramada Dumitru e fratele tatalui meu ;)

babacu spunea...

Asa si m-am gandit, nu puteai sa nu fii ruda, mai ales intr-un sat mic cum e Branza.