Desi initial Info-Prim-Neo transmitea ca cel de-al doilea Congres Mondial al Gagauzilor va avea loc in perioada 18 – 20 august se pare ca participantii au reusit sa adopte deciziile importante in doua zile. Nu stiu care este cauza acestui eveniment: eficienta poporului gagauz sau criza economica si limitarea resurselor financiare pentru apa minerala si cafea?

Cert este un singur lucru: „constructivistul” nu a lipsit nici de aceasta data de la proces, ba mai mult: s-a intors la timp din vacanta, a participat activ si a mai dat inca o data peste face-ul scumpului sau norod, facand aluzii subtile la patriotismul unor etnii, vesnic sustinatoare a viei flacare comuniste in sufletul nostalgicilor de „ieftin, bun si mult in kila”... .

Dupa cum am promis in postul anterior voi reveni la acest Congres. Unii dintre cititorii fideli ai blogului ma indemnau sa nu acord prea multa atentie evenimentului supus discutiei, dar eu nu ma pot abtine: NU AM ACEST DREPT de a ocoli cu vederea lucrurile care se intampla la Sudul Basarabiei.

Gandindu-ma cu ce sa incep acest articol, am decis ca ar fi bine sa va prezint concluziile Domnului Ivan Burgudji cu care acesta isi incheie articolul despre care am amintit in postarea anterioara. Cu siguranta ca ele vor infuria multi cititori, dar acestea stau la baza pretentiilor de noua statalitate a gagauzilor. Asadar:

1. Reistaurarea adevarului istoric – etnicii, bulgari, gagauzi si moldoveni au migrat in aceasta zona sub protectoratul Imperiului Rus, declarand loialitate tronului rus si nimanui altcuiva.

2. Aflarea in componenta statului creat artifical Moldova, in consecinta ocupatia romana doar a retras gagauzilor si bulgarilor acele drepturi pe care acestia le-au primit dupa toate Manifestele istorice ale Statului Rus.

3. Separarea gagauzilor si bulgarilor in anul 1945 nu a avut un rationament istoric, politic sau economic, fiind savarsita pe cale voluntara – prin decizia unilaterala a lui I.V. Stalin, care a impartit unul si acelasi popor in doua state diferite – Moldova si Romania.

4. Greselile liderilor miscarilor nationale ale gagauzilor din anii *90 ai secolului XX nu au ajutat cu nimic solutionarea problemei ce tinea de reunirea diasporei gagauzo-bulgare intr-o singura societate. Se are in vedere aici 14 raionae din Moldova si Ucraina cu o populatie intre 850 de mii si 1 mln de locuitori. Apropo, insula Serpilor, disputata in prezent de Ucraina si Romania, istoric vorbind, ar trebui sa intre in componenta Republicii Bugeacului.

5. In afara de acestea, reunificarea si crearea Republicii Bugeacului ar contribui la evitarea problemei asimilarii gagauzilor in conditiile regimurilor nationaliste care s-au instaurat in Moldova si Ucraina dupa destramarea URSS-ului.

6. Crearea unei Republici unice a gagauzilor si bulgarilor trebuie sa aiba loc sub protectoratul Ucrainei, Rusiei, Bulgariei si Turciei. Dupa cum puteti vedea, concluziile sunt putine la numar, dar pretentiile sunt multe.

Revenind, insa, la oile noastre geopolitice, mie imi apar in fata tot felul de miscari, mutatii, sageti pe hartile politice in aceasta regiune. Daca veti privi harta Bugeacului de la postarea anterioara veti vedea ca aceasta zona nu reprezinta altceva decat iesirea Principatului Moldova la Marea Neagra, ba mai mult: am avut Dunare – azi nu mai avem Dunare! Din „mila si bunavointa” exagerata a vecinilor nostri avem 2 km de teritoriu de acces la acest fluviu, pentru care le-am dat in schimb 7 km... asa ca sa ne punem si noi de-un terminal, cu care autoritatile ucrainene vor manipula opinia publica si vor argumenta coroziunea vaselor stationare in portul Reni. Stiu ucrainenii sa faca troc... .

Desi harta din acest post este una care prezinta realitatile din timpul Imperiului Bizantin, sagetile sunt actuale si astazi, iar ca sa aratam interesul rusilor pentru regiune voi prelua un citat de pe portalul Moldova Noastra:

„Învingătorul hazarilor, Sveneld (Sveatoslav), a pus la cale o adevărată mutaţie geopolitică, plănuind mutarea centrului de greutate a imperiului său de la Kiev la Pereiaslaveţ pe Dunăre.

Fără să aibă habar de geopolitică, Sveatoslav, cu toate acestea, a formulat destul de corect din punct de vedere al acestei ştiinţe moderne scopurile sale: „Nu-mi este drag Kievul, ci vreau să trăiesc în Pereiaslaveţul de pe Dunăre, deoarece aici va fi centrul tuturor pămînturilor mele...” („Ne liubo mi esti v Kieve, hociu jiti v Pereiaslavţe v Dunai, iako to esti sereda zemli moiei...”). Cneazul kievean a vrut să-şi strămute capitala în acest orăşel situat pe cursul inferior al Dunării, adică nu departe de regiunea care ne interesează. După cum vedem, Bugeacul urma să devină placa turnantă a imperiului său.”

Si uite asa s-a dus pe apa sambetei visul nostru de a ne balaci in apa Dunarii… si tot de atunci s-au indragostit rusii de noi… si ne iubesc, si ne iubesc… si dragostea lor ne sufoca… .

Congresul s-a incheiat, dar declaratiile “constructivului” nostru presedinte in exercitiu au ramas. Inca pe 19 august 2009 in presa de la Chisinau au aparut spicuiri din discursul acestuia in fata celor adunati de lozinca “Gagauzi din toate tarile unitiva… ”, punctand modalitatea in care ar trebui sa se manifeste patriotismul in timpuri de rascruce.

Atat Vocea Basarabiei, cat si Jurnal.md au publicat urmatoarele:

„Congresul dumneavoastră se desfăşoară în zilele când ţara noastră se află la răscruce. Este o încercare grea: fie se va scufunda iarăşi la începutul anilor '90, cu reglări de conturi interetnice şi cu o totală incompetenţă profesională şi statală, fie va păşi în continuare pe calea făuririi, care a scos Moldova din uitare şi a făcut din ea o ţară a transformărilor dinamice, care merge cu insistenţă pe calea integrării europene şi care păstrează parteneriatul cu Rusia. Dumneavoastră aţi făcut alegerea. O alegere univocă şi fără compromis. Dumneavoastră aţi ales stabilitatea, încrederea în ziua de mâine, pacea, prosperitatea şi independenţa Republicii Moldova… Este un adevărat avans pentru toţi patrioţii ţării noastre, pentru toţi cei care nu doresc ca ţara abia readusă la viaţă să o vadă iarăşi adusă la starea de moarte clinică. Şi, credeţi-ne, ne vom strădui să îndreptăţim pe deplin acest avans. Dar nici nu poate fi altfel. Nu va exista o revenire la reacţiunea economică, la politica clanurilor ce se războiesc între ele, la politica crizelor şi a experimentelor cinice! Roata istoriei nu poate fi întoarsă!”

Fain, nu? Dar fainul asta vine dupa ce in februarie ii intreba, tot al nostru lider constructiv (manca-l-ar tata de constructor ce este el… ) la intalnirea cu gagauzii din Ciadar-Lunga (cine intelege limba rusa vedeti video, eu am tradus doar cateva fraze):

“Trebuie sa va biciuim (adresare catre publicul gagauz), ca sa ne iubiti? Trebuie sa furam de la voi ca sa ne iubiti? …. Nu stiati ca trebuie sa-i sustineti pe comunisti?.... Doriti ca aici sa vina Filat sau acel Harry Potter de la Primaria Chisinau?...”



Eu sincer nu-i inteleg pe gagauzi… . Ei cum poti sa votezi masiv comunistii (peste 70% din electoratul gagauz a votat PCRM la 29 iulie 2009), sa vrei stat separat, iar liderii lor de opinie sa declare la Congresul Mondial ca:

“Măi oameni buni, găgăuzii sunt o părticică din poporul Republicii Moldova. Nimeni nu pune astfel problema. Patria noastră este Moldova unită, unică, independentă şi găgăuzii şi noi vom face tot ce trebuie să păstrăm unitatea R. Moldova. Noi nu avem nicăieri în altă parte vreun teritoriu, numai Patria noastră care e aici. Uitaţi-vă ce înseamnă separatism. Asta a fost un joc politic între 1990 pînă în 1998 şi ştiu ce înseamnă separatism şi ce au făcut. Am avut şi noi nişte Bashibuzuki, cum zice turcul, la Comrat în 1990-1993, dar şi aici la Chişinău au fost nişte bashibuzuki. Uitaţi cuvîntul separatism, n-a fost, n-avem şi niciodată nu vom avea. Repet, Moldova e Patria noastră şi împreună cu fraţii noştri moldoveni, ruşii care trăiesc aici, noi trebuie să găsim forţa noastră aici. Vă spun un lucru, politicienii noştri fac deseori o greşeală foarte mare, cînd vin la putere o iau la stînga, la Bucureşti sau la dreapta, la Moscova sau la Ancara sau la Kiev sau la Washington, nu. Forţa noastră e aici în Moldova. Noi trebuie să fim uniţi şi să rezolvăm problemele Patriei noastre, dar trebuie să avem o politică externă justă, nu aşa azi la stînga, mîine la dreapta, aşa nimeni nu duce o politică externă.” (Fiodor Angheli, interviu pentru Europa Libera)

Ok, ok: gagauzii se contrazic singuri, mai ales ca dupa ce Federatia Rusa recunoscuse independenta Osetiei de Sud si Abhaziei au prins a ingana acelasi cantec de separare statala ca si Transnistria. Multumiri Domnului Medvedev ca a ogoit pornirile artistice ale ahtiatilor dupa independenta de la Comrat si Tiraspol prin exteriorizarea frazei: “Nu este trenul vostru, ala a plecat demult… .”

In acest moment jurnalistului de la Europa Libera ii apare curiozitatea sa afle daca Gagauz Yeri poate servi drept model de rezolvare a conflictului transnistrean si nu ezita sa o puna. Sinceritatea debordanta a lui Fiodor Angheli m-a dezarmat:

“Asta puteam fi acum 5 ani, dar astăzi situaţia e alta. Nu s-a schimbat situaţia aici la Comrat, ci la Tiraspol, în Transnistria. Noi trebuie să începem să rezolvăm problema cu adevărat, cu paşi încet-încet, nu cu vorbe goale. Nu vreau să-l critic pe preşedintele Voronin, eu am lucrat cu el cîndva, eram membri ai comiteului Central al Partidului Comunist, dar trebuie să înţelegem că situaţia s-a schimbat în Transnistria. Şi conducerea de aici a făcut nişte greşeli, dar şi conducerea de la Tiraspol. Problema trebuie rezolvată, dar pentru Tiraspol, azi Comratul nu e model. S-a schimbat geopolitica.”

La Congres gagauzii afirma ca nu se impotrivesc unitatii Moldovei, dar daca aud ceva pe undeva de recunoastere: Hop si noi! Vrem si noi! Vrem Centru Cultural, vrem sa promovam studierea limbii gagauze, iar mai nou afirma ca “Conducerea Moldovei nu vrea sa-i ajute pe gagauzi sa invete limba moldoveneasca.”

Corect! Sa nu va ajute! Si stiti de ce? Pentru ca nu exista decat grai moldovenesc, limba este ROMANA!

27 comentarii:

Unknown spunea...

Așa e! Graiul moldovenesc e al LIMBII române iar poporul român din așa zisa R.M. e câtă frunză și iarbă!

alraman spunea...

"Reistaurarea adevarului istoric – etnicii, bulgari, gagauzi si moldoveni au migrat in aceasta zona sub protectoratul Imperiului Rus, declarand loialitate tronului rus si nimanui altcuiva."
daca astea sunt dovezile pe care le au pot sa se stearga undeva cu ele! Sa se duca la Imperiul Rus!-a! dar din pacate Imperiul Rus numai este pe aici!
Aberant! Asa ceva sa aiba pretentia sa creeze un stat! Jenant chiar si pt URSS! :)

Anonim spunea...

Tare "anecdotice" personajele astea. Stiam ca multi ucrainieni au probleme, mai ales politistii, dar si liderii gagauzilor vad ca o iau razna ocazional.

Sergiu Brasoveanu spunea...

..se joaca de-a tara "depatriatii" ceia! Ei nici macar nustiu cine sunt! Care este patria lor? "Gagauziia" ...unde exista o asemenea tara, care ar fi bastina lor?!
Gagauzii, sunt turci, care s-su convertit la religia crestina! Ei l-au vandut pana si pe Allah al lor! Sunt cel mai marsav popor! Angy, preamulta atentie le acorzi!!! Nu merita ei, sa vb despre sudul Basarabiei, in raport cu ei! Nu ei sunt punctul de referinta pentru sudul Basarabiei noastre! Ei sunt o pata care istoria o va sterge!

Angela Grămadă spunea...

Stimati Domni, care este solutia problemei? Marginalizarea? Cu acest lucru, oare, nu-i vom ambitiona si mai mult?

alraman spunea...

Cum puteti cere sa aiba gagauzii alta pozitie cand in RM nu exista o constiinta nationala clara de la cei din fruntea statului si pana la ultimul cetatean! Incercarile gagauzilor de a-si intemeia o injghebare statala pe niste avantaje care le-ar fi fost date de imperiul rus sunt tot la fel de nefericite ca si ipoteza statului moldovenesc independent de 650 de ani lansata de Voronin! Sunt atat de aberante incat pot fi atacabile oricand!
Am vazut la tv prin 90 cateva sedinte din parlamentul Moldovei sau cum se chema! Generatia de oameni politici atunci a cam facut ce putea mai bine sau mai rau!
E vremea sa apara o noua generatie cu o doctrina clara, cu o inteligenta politica adevarata! Tocmai tinerii ar putea aduce o normalizare in viata RM si nu ma refer la cei de genul lui Musuc(sau cum l-o chema), cei 7 de la ppcd etc!
Din pacate cei mai buni prefera Romania sau vestul(si nu este un repros ci o constatare!). Chiar daca o sa plece comunistii nu se vor face multe fara o schimbare de mentalitate, de viziune!
Oricat de stupide ar parea si anacronice organizatii gen comsomol sunt o cale de indoctrinare a tinerilor, de inregimentare politica! Nu spun ca aprob genul asta de actiuni! Dar care este raspunsul la astfel de actiuni?:)
Revenind la problema gagauzilor pana cand nu va veti hotara o identitate si un viitor nu veti avea ce sa oferiti propriilor cetateni indiferent ca sunt moldoveni, rusi sau gagauzi!

Babacu spunea...

Cand se intalnesc doi romani basarabeni, se cearta daca sunt romani ori moldoveni... Daca se alatura un gagauz (rus, ucrainean etc), ambii incep sa vorbeasca in rusa...
Cum vrem sa fim respectati, daca noi insine nu ne respectam? Cum putem cere de la alolingvi sa ne respecte, daca noi nu stim clar cine suntem, de unde venim si incotro mergem? De aceia vom auzi de la rusi, gagauzi, bulgari ca ne invata ca noi suntem moldoveni, romanii sunt peste Prut! Nu vii cunoscuta expresia - "daca esti roman, pleaca peste Prut!"?
Are dreptate "alraman", si sa stiti ca nu sunt vinovati alolingvii pentru ca vor cat mai multe drepturi si facilitati, e o tendinta fireasca, suntem vinovati noi, bastinasii, ca le permitem sa-si faca de cap! Ei isi fac de cap exact atat cat le permitem noi, inclusiv si structurile statului nostru, alese de noi.

Angela Grămadă spunea...

Asta am vrut sa aud:

1. Alraman:
"Revenind la problema gagauzilor pana cand nu va veti hotara o identitate si un viitor nu veti avea ce sa oferiti propriilor cetateni indiferent ca sunt moldoveni, rusi sau gagauzi!"

2. Babacu:
"... sa stiti ca nu sunt vinovati alolingvii pentru ca vor cat mai multe drepturi si facilitati, e o tendinta fireasca, suntem vinovati noi, bastinasii, ca le permitem sa-si faca de cap! Ei isi fac de cap exact atat cat le permitem noi, inclusiv si structurile statului nostru, alese de noi."

Recunoasterea unei anumite stari de fapt, a culpei noastre fara de noi insine si mai apoi rezolvarea treptata a problemei este solutia, nu radicalizarea atitudinii fata de o etnie sau alta, caci nu ei ne impun sa vorbim in rusa, ci noi o facem din propria stupiditate de a parea COOl... .

Si mai am o intrebare pentru voi:
- Putem acum sa procedam ca baltici cu etnicii rusi sau deja e prea tarziu?

Babacu spunea...

Angy, ca balticii era bine sa procedam atunci, cand au facut-o ei, nu acum...
Nu o sa uit (si nu o sa-i iert) niciodada lui Snegur, pe langa multe alte pacate, si introducerea variantei "zero" la acordarea cetateniei dupa 1991, adica s-a acordat cetatenie automat tuturor celor, care la 1.01.1992 locuia in RM, fara sa stie o boaba din istoria sau limba acestui popor. Initial se incepuse o miscare de studiere a limbi romane in toate institutiile publice, pe banii statului (eu lucram pe atunci intr-un Inspectorat de stat, un colectiv de rusofili), iar cine nu dorea sa invete limba si sa lucreze mai departe incepusera sa plece in tarile de origine...
Asta pana nu a iesit Snegur si a declarat, ca atata timp cat va fi el presedinte, nimeni nu va fi obligat sa cunoasca limba "de stat"... Am avut cazuri de colegi care plecasera deja in Ucraina si Rusia, dar dupa aceste declaratii si varianta "zero" a lui Snegur, au revenit in RM, si cred ca lucreaza si azi, ori sunt la pensie, fara sa cunoasca o boaba limba romana.

Ar fi bine totusi sa ne dumirim mai intai noi cine suntem si ce vrem, ca daca stai putin de vorba cu oamenii din satele noastre pe aceasta tema, e de groaza!... Dar si mai grav e ca nu doar batranii, dar si multi tineri, gandesc 9sau mai exact-nu gandesc) la fel ca cei batrani... Se simt cei sapte ani de acasa!..., adica multi copii gandesc exact ca parintii sau buneii lor.

alraman spunea...

Problema cea mai mare nu cred ca e neaparat la etnicii rusi ci la cei asa zisi moldoveni care nici acum nu stiu ce e cu ei! Poate ca daca s-ar fi facut o actiune de accentuare a constiintei nationale multi etnici moldoveni ar fi fost intr-o pozitie cam nesigura pt ca nu stiau limba romana! :)
Cred ca diferenta cea mai mare intre baltici si RM (desi nu am pretentia ca nu cunosc f bine istoria statelor baltice!) este cum au reusit sa isi foloseasca conationalii emigrati in vest! La RM a fost o miscare aproape opusa in relatia cu Romania! Si nu neaparat numai din cauza RM! Daca te uiti in urma nu poti sa constati cat timp s-a pierdut! Singurul avantaj care l-ati putea avea daca s-ar face o schimbare rapida a generatiei de politicieni dar din pacate cu exodul celor mai capabili lucrul acesta pare destul de nesigur!

alraman spunea...

lamureste-ma si pe mine cu ceva!
am vazut pe UNIMEDIA ceva legat de declaratia lui Tkaciuc:"Tkaciuk despre AIE: Aceşti băieţi se comportă extrem de uşuratic"
1.poate traducerea nu este buna
2. poate e o chestie mai subtila care nu o inteleg eu(molodetz-ceva mai multdecat baieti?)
pt ca asa ceva nu am vazut inca in Romania si nici in alte tari ca un politician sa isi denumeasca oponentii "baieti"! Poate ticalosi sau nemernici! :)
Poate exprima asta atitudinea unora rusofoni fata de majoritatea moldoveneasca de desconsiderare? Mai ales ca isi permite sa vorbeasca in rusa cu orice ocazie! Cum i se permite asa ceva?

Angela Grămadă spunea...

Salut Radu,

Cam de o saptamana am inceput sa ignor UNIMEDIA, asa ca va trebui sa-mi lasi link-ul ca sa stiu exact despre vorbesti ;) astept sa-l lasi aici pe blog.

Pt vizitatorii care cunosc limba rusa:

- am gasit astazi opiniile rusilor cu privire la Congresul mondial al gagauzilor. Este foarte interesanta pozitia lor, mai ales ca explica si multe chestii legate de "istorie" (desigur asa cum le convine lor).

Iata si link-ul:

http://www.regnum.ru/news/1198193.html

Imi cer scuze de la cititorii care nu cunosc limba rusa: articolul in cauza este foarte mare si nu am cum sa-l traduc. Ideea e ca rusii apar ca eliberatori ai Bugeacului de sub dominatie romana... trist, dar trebuie citit. Va indemn sa depuneti acest efort.

O zi buna tuturor! :)

alraman spunea...

o oarecare idee imi fac cu google translate! :)
vezi ca linkul este chiar pe blogul tau! :D
de acolo am si intrat!(partea dreapta!)

Angela Grămadă spunea...

Foarte ciudat: am intrat pe INFOTAG, dar nu gasesc declaratia lui Tkaciuc, sunt doar cateva spicuiri din discursurile lui Voronin, care intr-adevar se regasesc pe stirea postata de UNIMEDIA. De Tkaciuk nimic.... nu stiu ce interci tu sa traduci prin google translate ... :-/ si nici nu stiu cum iti reuseste... :D

alraman spunea...

am vazut! Numai tampenii! Cat am putut sa inteleg! :)
Ce m-a surprins a fost prezentarea conflictului din Transnistria! Similitudinile cu tampeniile cu care isi motiveaza conflictul din Georgia sunt remarcabile! Cifrele care le vehiculeaza sunt asa de aberante incat te lasa fara replica! Din intamplare inca mai tin minte ceva imagini de atunci! Propaganda lor prezinta opresiunea RM ajutata de voluntarii romani(din pacate nu a existat asa ceva!-daca au existat de ce nu aratat macar unul!). RM a atacat cu blindate pe saracii rusofoni(care parca ar fi fost cu pieptul gol! :)). In realitate tot ce aratau ei nu au fost decat 1-2 blindate care erau mai degraba de politie! Erau asa de prosti ca prezentau o masina blindata pe care scria in ceha, ca fiind romaneasca!(Romania nici macar nu a importat asa ceva! :)). Daca te uiti in orice film care care prezinta conflictul poti vedea tancurile de rusesti de ultimul tip!!! Aceeasi propaganda deci si aceeasi mod de a sfida orice urma de obiectivitate!
Mi-a mai atras ceva atentia!
Republic of Moldova, which, according to formal statistics, is "the poorest European country" which has a small territory and large populations, yet is of particular interest to the great powers, wrote online edition Moldova Noastra. . Its geopolitical value is a key position goes to the Balkans and Central Europe.
Nu stiu cine are idei din astea dar nu prea vad de unde atata interes geopolitic!:)

alraman spunea...

ai in google translate-poti sa traduci chiar si in romana dar merge mai greu!
scrie in google "translate" si o sa intri pe serviciul lor!
poti sa dai sa traduca un link(ce este in spatele lui!) sau un paragraf de text!
exista chiar si pluginuri care te ajuta cu asta!
mai exista si alte site-uri care fac asta!!! :)
uite:
http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=ro&js=y&u=http%3A%2F%2Fwww.regnum.ru%2Fnews%2F1198193.html&sl=ru&tl=en&history_state0=

alraman spunea...

daca mai nevoi de lamuriri cu translate intreaba! :)

alraman spunea...

din pacate nu au pt limba "moldoveneasca"! :P
numai in romana asta apropo cat de neinteresanta este! :)

Angela Grămadă spunea...

SMART: tu ai tradus link-ul postat de mine in rusa... :D

Multumesc frumos!!!

alraman spunea...

din cate imi dau seama traducerea nu este 100% exacta dar se poate face o idee! Sau nu e asa? :)

Angela Grămadă spunea...

Corect! :D

alraman spunea...

uite ceva interesant! :)
After the Soviet Union collapsed, two-thirds of Moldova wanted closer ties with Romania and neighbors to the west. But the area of the country to the east of the Dniestr river wanted to stay close to Ukraine and Russia. War broke out, and the east split to form Transdniestria, which remains unrecognized by the world.

When Moldova and Transdniestria started fighting, it was a weird war. The local military called it the Drunken War, as officers of the combatants met every night to have a drink together. They went away in the morning and opened fire on each other. At night, they got together again to drink for those they had met with the previous night and who they had killed.

alraman spunea...

traducerea:
"După destrămarea Uniunii Sovietice, două treimi din Moldova a vrut unor legături mai strânse cu România şi vecinii la vest. Dar zonă a ţării la est de râul Nistru a vrut să staţi aproape de Ucraina şi Rusia. A izbucnit războiul, şi împărţită de est, pentru a forma Transnistria, care rămâne nerecunoscute de către lume.

În cazul în Moldova şi Transnistria a început lupta, a fost un război ciudat. Militare locale, a numit-o al doilea război beat, ca ofiţeri de combatanţi întâlnit în fiecare noapte pentru a avea o bea împreună. Ei au plecat de dimineaţă şi a deschis focul asupra celuilalt. La noapte, ei s-au reunit din nou pentru a bea pentru cei care au avut-au întâlnit cu noaptea precedentă şi care au ucis."
Cat adevar exista aici? Stiu ca nu poti sa ai 100% incredere in ce este pe net dar totusi nu iese fum fara foc!
ai si linku:
http://www.oddee.com/item_96610.aspx

Patriot al Moldovei spunea...

Angela nimic personal dar la aceste cuvinte Ştefan-cel-Mare ar fi spus :"Decapitaţi aceşti oameni bludnici, căci aşa ne putem salva patria (Moldova şi nu România cu ar crede unii mai ... la cap), căci nu exista mai de neîncredere oameni decît vecinul viclean, românul, şi decapitînd un român salvezi zece vieţi moldave" ...

Angela Grămadă spunea...

Pt Patriot al Moldovei,

Ai asistat la cuvintele rostite de Stefan cel Mare? Exista intr-un document inscrise aceste cuvinte? Vreun letopiset ceva?

alraman spunea...

au ajuns toti ivanii nepotii lui Stefan cel Mare! :))

babacu spunea...

Cu asa "patrioti" am ajuns sa ne simtim straini la noi acasa, cel mai confortabil in Republica "moldoivanilor patrioti" se simt in primul rand rusii, ucrainenii, bulgarii, gagauzii etc., care isi permit sa ne spuna noua cine suntem si ce limba vorbim, iar noi, din mare "patriotism moldovenesc" antiromanesc le permitem acest lucru si ne lasam calcati in picioare... Trezirea, romani-moldoveni, ca se duce si ultimul tren spre Europa, spre civilizatie, spre democratie!