Cel de-al doilea Congres mondial al gagauzilor incepe maine, 18 august, la Comrat si va tine pana la 20 august. Sunt asteptati reprezentanti ai comunitatilor gagauze din Turcia, Romania, Azerbaidjan, Bulgaria, Rusia. Participantii vor discuta despre deschiderea unui centru cultural al gagauzilor din lume si vor aborda problema limbii etc.

„Dat fiind faptul ca poporul gagauz numara circa 200 mii de persoane, desfasurarea Congresului este un eveniment important pentru pastrarea etniei, va consolida relatiile economice si culturale”, mentioneaza membrii Comitetului organizatoric intr-un comunicat de presa.

Prima editie a Congresului a avut loc in 2006 (transmite Info-Prim-Neo).

Cand puterile regionale isi aduc aminte de Republica Moldova, majoritatea dintre ele se conduc de maxima latina: “Devide et impera”. Cum se face ca un stat atat de mic, precum este Moldova, a devenit un punct de atractie geopolitica al regiunii in aceasta perioada? De ce cea mai saraca tara europeana este atat de curtata? De ce etniile minoritare de pe acest teritoriu sunt atat de protejate?

In Republica Moldova drepturile minoritatilor etnice sunt mult mai respectate decat ale populatiei majoritare, care desi nu recunoaste din frica sau din inertie este, totusi, de origine romana. Problemele minoritatilor sunt foarte des invocate in campaniile electorale, iar state precum Rusia sau Turcia nu ezita sa le utilizeze pentru a-si argumenta pozitia politica, economica, financiara, sociala si culturala pe acest teritoriu. In acest context este foarte important sa studiezi fundamentul si rationamentele pe care se bazeaza tendinta unei minoritati de a-si crea un stat propriu, mai ales ca prezenta acestuia in acest spatiu este limitata la doar doua secole. Intr-un articol publicat in luna decembrie a anului 2008 pe portalul rusesc de analiza www.geopolitika.ru Ivan Burgudji, directorul Centrului Independent de Analiza Informationala si Drept din Gagauzia, face o incercare disperata de a demonstra actorilor implicati (Federatia Rusa, Ucraina, Turcia, Bulgaria, exceptand Moldova si Romania) ca crearea Republicii Bugeacului este un act de restabilire a dreptatii istorice. Ideea principala a articolului este de a-i uni pe bulgarii si gagauzii din zona intr-un singur stat.

Argumentele aduse de autor pot fi combatute cu documente oficiale, studii istorice, acte, declaratii.

Autorul, Ivan Burgudji, isi incepe pledoaria cu urmatorele cuvinte:

1. „Teritoriul Bugeacului nu a intrat niciodata in componenta Moldovei, asa cum incearca sa ne convinga istoricii Moldovei si Romaniei. Bugeacul a fost un stat separat si se invecina cu Moldova, dar nu intra in componenta acestuia.”

- Pentru a demonstra naivitatea probelor invocate de liderii gagauzi vom incerca, la randul nostru sa aducem contraargumente (din surse deschise), inclusiv harti, declaratii, denumiri de acte oficiale.

Foto: Moldova Noastra.

In primul rand vom incepe cu numele de Basarabia, care este atestat inca in secolul al XIV-lea si provine chiar de la Basarab I[1]. Aceeasi apartenenta la tinuturile romanesti este amintita si pe alte portaluri[2], dar deja sub domnia lui Alexandru cel Bun, care pastreaza aceasta regiune, primita in dar chiar de la Basarabi. Dupa cum se poate vedea pe harta, Bolgradul, Ismailul, Reniul, Cetatea Alba, Chilia intra in componenta Moldovei (secolul XIV, gagauzii migreaza in aceasta regiune abia dupa 1750). La cetatile de pe Dunare va renunta spre sfarsitul vietii sale domnitorul Stefan cel Mare. El le va ceda in favoarea otomanilor, astfel incat sa lase Moldova nesupusa vreunei puteri. Turcii vor tansforma regiunea in pasalac, pe care l-au numit Silistra. Tot pe timpul domniei lui Stefan cel Mare aceasta regiune a fost motiv de disputa intre Tara Romaneasca si Principatul Moldovei, ultima cautand sa-si largeasca posibilitatea de iesire la Marea Neagra prin Nistru in dreptul Cetatii Albe.

Pe portalul www.romania-rusia.info este amintit si Tratatul Diplomatic incheiat intre voievodul Gheorghe Stefan si marele Tar al Rusiei. In textul acestuia gasim urmatoarele: “toate locurile, teritoriile şi cetăţile fortificate pe care Imperiul Turcesc le-a desprins de Moldova, cuprinzând Cetatea Albă, Chilia, Tighina şi provincia Bugeacului, vor fi recucerite de Marele Ţar şi vor fi restituite pe urmă Principatului Moldovei iure hereditari (cu drept de moştenire) (N. Iorga, “Studii istorice asupra Chiliei şi Cetăţii Albe”, p. 240)”

In acest moment se incepe epopeea de cedare-recucerire a intregii Basarabii, in care era inclus si Bugeacul. Pana la 1812, cand Basarabia va intra in componenta Imperiului Rus, ea va fi in mod constant subiect al tratatelor de pace incheiate intre Rusia si imperiile vecine: Tratat de alianta ruso-moldovean intre Petru cel Mare si Dimitrie Cantemir, Tratatul de la Lutk, ocupatia rusa a Moldovei 1739, Pacea de la Kuciuk-Kainargi, Tratatul de la Iasi din 1792, Tratatul de la Tilsit din 1807, Pacea de la Paris din 1856, etc.

Dupa cum vedem, nu a existat un stat al Bugeacului, care sa fie format din etnici gagauzi si bulgari.

2. „La sfarsitul anilor 80, ai secolului XX, cand s-a inceput nebunia “renasterii nationale a popoarelor titulare” s-a discutat serios posibilitatea si necesitatea constituirii Republicii Bugeacului – de tip statal in care sa fie inclusi bulgarii si gagauzii, care nu se incadrau nicicum in perimetrii nationali ai Moldovei si Ucrainei”

- Intr-un alt studiu publicat de acelasi portal rus, care are drept subiect central bulgarii autorul de origine etnica bulgara, Yanko Topalov spune: “In Basarabia din anul 1769, pe parcursul a cateva decenii, a avut loc transmutarea bulgarilor. Bulgarii se muta cu traiul in gubernia Herson, in Tiraspol, Odesa si alte locatii. Intre 1801 – 1812 in regiunea Odesa sunt stramutai mii de bulgari. In anul 1801 in Basarabia sunt aproximativ 24 de mii de bulgari.”

Daca bulgarii cunoastem cu totii de unde au fost stramutati, atunci apare intrebarea; de unde apar gagauzii?

Din sursele studiate, gasim informatii si cu privire la acest aspect: prezenta lor pe teritoriul Romaniei de astazi dateaza de aproape un mileniu. Ei erau concentrati in Dobrogea, iar apartenenta religioasa este cea ortodoxa. Incurajati de conducatorii rusi, acestia se stramuta in zona Bugeacului. Cat nu ar parea de surprinzator, la ultimul recensamant din Romania, s-a constatat ca aceasta comunitate se mai regaseste in Dobrogea, dar nu este numeroasa. De altfel, in formularul de recensamant gasim urmatoarele:

“La caracteristica etnica, o persoana se poate declara ca facand parte din etnia majoritara- romana- sau poate opta pentru una din urmatoarele variante de inregistrate: maghiara, ungara; rrom, tigan; germana, neamt; ucraineana, hutana, hutula; sarba, iugoslava, turca; tatara; slovaca, toth; evreiasca, izraelita; rusa; lipoveana; bulgara; ceha; croata; greaca, elena; poloneza; armeana; slovena; saseasca; svaba; macedoromana; aromana; secuiasca; ruteana; carasoveana; italiana; chineza; albaneza; gagauza; macedoneana - slava; ceangau; alta etnie din Uniunea Europeana (austriaca, belgiana, daneza, franceza, engleza, olandeza, portugheza, spaniola, finlandeza, suedeza, irlandeza, luxemburgheza); alta etnie din celelalte tari ale Europei (norvegiana, elvetiana, islandeza etc.); alta etnie din afara Europei (siriana, iordaniana, araba, irakiana, canadiana, americana, japoneza, somaleza, palestiniana, chiliana, australiana etc.); nedeclarata…”[3]

In urma procesarii datelor, doar 45 de respondenti au specificat faptul ca sunt gagauzi. Desi nu au date ca sa confirme acest fapt, autoritatile romane sunt sigure ca acestia constituie o comunitate mult mai numeroasa, chiar daca gagauzii din Romania nu doresc sa recunoasca apartenenta etnica. Majoritatea sunt concentrati in Dobrogea: Tulcea, Constanta.

Cauza emigrarii din Dobrogea spre Bugeac: privilegiile oferite de rusi si asuprirea otomana din cauza apartenentei la religia ortodoxa.

Oare cati gagauzi din Republica Moldova au devenit cetateni ai Romaniei? Din cei aproximativ 500000 de moldoveni care au primit cetatenie de la recunoasterea independentei Republicii Moldova se presupune ca jumatate nu ar fi de etnie romana. Atunci cand se depune dosarul de redobandire a cetateniei se cere dovada faptului ca bunicii au fost nascuti sub administratie romana si nu este necesara prezentarea unui act oficial care sa confirme si originea etnica. Doritorul poate specifica in cerere ca este etnic roman, in caz contrar autoritatile romane singure bifeaza in cereri acest lucru. Nimeni nu verifica aceste date.

Revenind insa la miscarile de constituire a statului gagauz Asociatia pentru Democratie Participativa “ADEPT” din Chisinau a facut cronologia dezvoltarii acestora.[4] Ca urmare a adoptarii legislatiei cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova ia amploare miscarea “Gagauz Halki”, care preia ideea de constiture a unui stat separat impreuna cu Transnistria. Deoarece “Gagauz Halki” devine foarte violenta la sudul Moldovei, autoritatile decid trecerea acesteia in ilegalitate.

La 27 iulie 1990 Parlamentul RSSM:

“… adoptă o Hotărîre (Nr.202-XII) cu privire la materialele Comisiei Prezidiului Suprem pentru studierea interpelărilor deputaţilor poporului din URSS şi altor adresări în vederea creării autonomiei poporaţiei găgăuze, prin care: se aprobă un aviz cu privire la materialele studiate (avizul conţine aprecieri ce nu sînt recunoscute de reprezentanţii găgăuzilor); se anulează hotărîrile şedinţelor I, II şi III ale congresului extraordinar al reprezentanţilor poporaţiei găgăuze ce ţin de formarea R.A.S.S. Găgăuze şi formarea organelor paralele ale puterii de stat, adoptate la 12 noiembrie 1989, 3 decembrie 1989 şi 22 iulie 1990; se recomandă includerea localităţilor populate compact de găgăuzi şi bulgari într-o localitate administrativ-teritorială comună… .”[5]

In continuare nu poate fi vorba despre crearea unui stat separat.

3. Dupa obtinerea independentei de catre Republica Moldova si Ucraina, adica dupa destramarea URSS, gagauzii si bulgarii, care se intelegeau perfect in limba rusa, sunt impusi in Moldova sa invete limba romana, iar in Ucraina sa studieze limba ucraineana.

- Sustinatorii ideii de statalitate gagauza fac aluzie la politica nationalista promovata de autoritatile de la Kiev, care impune studierea obligatorie a limbii ucrainene de catre toti cetatenii statului si la incercarile nereusite ale guvernarii comuniste de la Chisinau de a oficializa limba rusa. Intr-un articol publicat in anul 2003, Vitalie Catana spunea:

“… limba rusă este consacrată ca "limba de comunicare interetnică", adică drept altă limbă decât cea de stat… . Normele internaţionale şi practica statelor nu cunosc noţiunea de "limbă de comunicare interetnică". Statele pot impune obligativitatea cunoaşterii limbii oficiale pentru a facilita comunicarea cu proprii săi cetăţeni şi pentru a crea o administraţie eficientă. Impunerea, însă, a limbii unei minorităţi naţionale ca "limbă de comunicare interetnică" reprezintă o discriminare atât în privinţa persoanelor aparţinând majorităţii, cât şi a persoanelor aparţinând altor minorităţi naţionale, deoarece sunt supuse unui tratament inegal şi inferior. Or, art. 20 din Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale prevede că apărarea drepturilor persoanelor aparţinând unor minorităţi naţionale trebuie să se efectueze cu respectarea drepturilor altor persoane.”[6]

In ceea ce priveste Republica Moldova etnicii gagauzi nu sunt multumiti deloc de rezultatele alegerilor din 29 iulie 2009 si le este rusine de comportamentul inadecvat al Rusiei fata de etnia lor. Conform agentiei de presa REGNUM.RU populatia de origine gagauza este de parere ca: “Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau ar trebui sa fie legat de copacul rusinii in centrul orasului Comrat... ”[7] si asta deoarece: “... Acum doua sute de ani, daruind pamanturile Bugeacului gagauzilor, tarul rus Alexandru I a actionat inteligent, privind in viitor. Daruindu-le nu doar pamanturi, dar si scutindu-i de impozite si necesitatea satisfacerii serviciului militar, Alexandru I si-a asigurat dragostea poporului gagauz pentru doua sute de ani inainte... Asa a fost timp de doua sute de ani, pana la 29 iulie 2009. ” [8]

Foto: WIKIPEDIA.

Daca este sa scoatem din ecuatie etnicii gagauzi si bulgari in Ucraina, atunci ar deveni clar ca in statul vecin acest tip de politica este indreptat in primul rand impotriva etnicilor rusi (a se vedea razboiul diplomatic si cel al declaratiilor dintre liderul de la Kiev si Moscova).

In Republica Moldova se apropie doua sarbatori nationale: Ziua Independentei – 27 august si Ziua Limbii – 31 august. Sa speram ca organizarea Congresului Mondial al gagauzilor in perioada 18 – 20 august, la care se va supune dezbaterii inclusiv problema limbii gagauze, nu va diminua bucuria populatiei majoritare, care tocmai a reusit sa stopeze perpetuarea unui regim dictatorial, sa serbeze aceste evenimente mult prea importante pentru istoria sa.

Va urma….

[1] http://romania-rusia.info/Basarabia.asp
[2] http://ro.wikipedia.org/wiki/Bugeac
[3] http://www.recensamant.ro/pagini/presa/presa1.html
[4] http://www.alegeri.md/about-gagauz-atu
[5] http://www.alegeri.md/about-gagauz-atu/
[6] http://www.contrafort.md/2003/110/656.html
[7] http://www.regnum.ru/news/1193825.html
[8] http://www.regnum.ru/news/1193825.html

PS: din cauza volumului mare al materialului acesta va fi impartit in cateva postari. Dupa ce lucrarile Congresului Mondial al Gagauzilor se vor finisa voi reveni cu detalii asupra rezultatelor acestuia, dar si cu o mica analiza a mizei geopolitice a zonei Bugeacului.

18 comentarii:

alraman spunea...

Daca nu mă inşel când au ocupat ruşii Basarabia numai existau şerbi! Aducerea ruşilor,bulgarilor şi a găgăuzilor, a ucrainienilor a fost tocmai pt a suplini forta de munca! înainte în zonă era o populaţie de tătari şi moldoveni!

Angela Grămadă spunea...

Nope: scopul era de a minimiza la maxim numarul etnicilor romani ;)

Sergiu Brasoveanu spunea...

nustiu ce sa zic despre congresul acesta! Sunt un ghem de nervi dupa ce am citit acest articol! Angela, lasa ca reinviem noi si vom fi stapani la noi acasa! Vom vorbi deschis si la toata lumea despre drepturile noastre asupra pamanturilor noastre! Ma pis eu pe gagauzi, bulgari..etc. !

P.S. pardon pt cuvinte necenzurate!

Solovastru spunea...

Nu cred ca asta e o atitudine buna si mai ales practica in rezolvarea problemei nationalitatilor in republica .Rusii au acut din aceasta problema una foarte spinoasa pentru a avea o modalitatea de santaj asupra liderilor moldoveni si asa slabi si influentabili. Rusii i-au transformat pe ucraineni , bulgari si gagauzi intr-o masa de manevra contra majoritatii românesti. Sub masca falsei interculturalitati si a respectarii drepturilor etniilor au folosit aceste popoare , pe care mai intai le-au rusificat , pentru a pune bete in roate fortelor pro-românesti din republica.Pina acum n-a fost nici un politician moldovean destul de abil sa combata aceasta politica si sa apropie aceste natiuni , care nu sint ruse desi au fost fortat bagate sub aceasta umbrela a limbii si culturii ruse, de majoritatea româneasca.Sa nu uitam ca ucrainenii sint al doilea grup etnic ca marime dupa români , deci repaet ucrainenii nu rusii .Ar trebui sprijiniti sa-si pastreze identitatea proprie si limba , limba ucraineana si sa fie astfel scosi de sub tutela rusilor si determinati sa sprijine statul.La fel si cu bulgarii si gagauzii ar trebui sprijiniti de autoritati sa-si vorbeasca limba proprie si sa stie macar la nivel satisfacator limba româna , limba majoritatii si care trebuie sa fie limba de comunicare interetnica.Deocamdata trista realitate este ca aceste etnii prefera sa vorbeasca foarte putin in limba proprie si mai mult comunica in rusa chiar si intre ei. Iar româna ioc.Nu e normal , nu e normal ca limba unei minoritatii , cea rusa, sa fie limba de comunicare inter-etnică.

alraman spunea...

Daca am m-am uitat bine populatia gagauza ar fi de 200 000! Nu vad in care stat din lume(-inclusiv RM care are cca 4 milioane) s-ar permite unei minoritati sa isi aroge aceste drepturi pe care si le permit politicienii gagauzi(apropo in Romania gagauţă=om prost, slab de minte! :)))) ). Pur si simplu statul moldovean nu reuseste sa isi impuna propiile legi si de multe ori chiar cei care conduc le ignora: Tkaciuc si altii ca el care isi permite sa vorbeasca numai in rusa cu toate ca nu este limba de stat! Apropo de limba de stat ma amuzam citind postarile de pe blogul Stelei Popa care comentau intr-o foarte frumoasa "limba de lemn": "studiere mai calitativa a limbii materne","hirtia calitativa", "au fost pusi la respect numai prin asa metode", "bastinasii pur si simplu cu ei nu faceau casatorii mixte(iar si daca faceau numai rusi nu erau)", "Asa dar dati sa le protestam prin ignoranta totala fata de ei" etc.Si toti sareau in apararea limbii romane! :)

Angela Grămadă spunea...

Stii ce este cel mai ciudat?

Ivan Burgudji mentioneaza un numar de 160000 de gagauzi in Moldova si 90000 in Ucraina. Info-Prim-Neo ofera o cifra de 200 de mii, fara sa specifice daca aceasta cuprinde toti gagauzii din lume.

Daca facem niste calcule simple primim urmatoarele:
1. Daca facem suma celor din Ucraina si Moldova, presupunand ca ca in alte tari nu mai locuiesc, atunci rezulta ca din decembrie pana in prezent au murit vreo 50000 de gagauzi.
2. Daca cifra de 200 de mii se refera doar la Moldova, atunci va dati seama ce natalitate au avut in 8 luni?

Pe cine sa cred: Info-Prim-Neo sau Burgudji? :D

alraman spunea...

Pai nu s-a facut pana acum un recesamant in RM?
De fapt in 20 ani normal ar fi fost sa fie mai multe mai ales tinand cont de migratie!
Vad ca s-au bagat bani in tot felul de prostii gen vila din Condrita!
:)) Tot pe blogul Stela Popa :) am vazut punctul de vedere al unui gagauz(daca intr-adevar este!) care mi s-a parut mai clar in idei decat multi moldoveni si scria si mai bine in ... romana! :) Astfel de oameni ar trebui cooptati in viata politica nu tot felul de veleitari!

Angela Grămadă spunea...

Ba da, s-a facut recensamantul. Uite aici gasesti rezultatele:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova#cite_note-31

Vezi ca este trimitere de pe wikipedia la sursa oficiala, adica Institutul de Statistica.

Conform datelor oficiale, Burgudji nu minte.

Dar ideea era sa vedem cat de mult mint si agentiile de presa sau cine lanseaza minciuna :D

alraman spunea...

Normal ar fi fost sa imi indici datele unui Institut de statistica cu cifre oficiale! :)
Banuiesc ca si alea din Wiki sunt pe aproape dar poti sa fi sigur daca vrei sa verifici? Ca in Wiki poate sa intre oricine! :)
De curiozitate care sunt drepturile moldovenilor in Rep autonoma gagauza sau cum s-o fi chemand?
Limba "moldoveneasca" este oficiala?
De la link Wikipedia care l-ai trimis am gasit alt link pt referendumul din 2004 si acolo erau cca 150000 de gagauzi!
Link pt comisia de statistica de acolo nu era bun!

alraman spunea...

Corecteaza-ma daca gresesc dar vad ca Rep Gagauza are constitutie proprie! Daca principala lege din RM nu se aplica acolo se mai poate vorbi de o subordonare fata de RM?

Angela Grămadă spunea...

Salut Radu,

Am incercat sa caut date oficiale. Se pare ca cei de la Biroul National de Statistica au decis ca este o idee de afacere foarte buna sa vanda rezultatele Recensamantului din 2004 si se poate gasi doar in vanzare, in magazinele specializate. Initial cand ti-am oferit link-ul de pe Wikipedia mi se deschisese si un document in Excell, pe care acum nu reusesc sa-l mai gasesc, nemaivorbind sa-l deschid.

Din curiozitate am cuatat si in rusa. M-am uimit foarte mult ca nici in aceasta limba nu se pot gasi rezultate.

Singurul portal unde am gasit date exacte este cel al Asociatiei pentru Democratie participativa "ADEPT" din Chisinau. Acesta este link-ul unde vei gasi numarul exact al gagauzilor din Moldova:

http://www.alegeri.md/about-gagauz-atu/

Tot aici gasesti si evolutia istorica si pe cea legislativa a UTA Gagauzia. Limba oficiala este "moldoveneasca", dar populatia utilizeaza mai mult gagauza si rusa. Din putinele date pe care le cunosc nu am auzitsa fie lezate drepturile persoanelor pe considerente etnice. Miscari violente de genul acesta au avut loc in anul 1990. Tin minte ca si tatal meu, ca de altfel toti barbatii din localitatea mea de bastina, in toamna lui 1990 au fost sa pazeasca frontiera localitatii de gagauzi, care devenisera foarte agresivi. A fost una dintre cele doua experiente neplacute ale copilariei mele: oamenii stateau cu armele la vedere: arme de foc, topoare, etc. A doua a experienta a fost razboiul din Transnistria, care desi fizic nu ne-a marcat pe noi, cei din Sudul Moldovei, a ramas in mintile noastre... .

In curand voi posta detalii de la lucrarile Congresului. Se pare ca exista cateva declaratii foarte interesante. Asteptam ultima zi a intrunirilor.

:)

Angela Grămadă spunea...

Pe teritoriul UTA Gagauzia se aplica legislatia Republicii Moldova.

Dar uite, din curiozitatea ta a aprut o intrebare buna: cum are loc distribuirea resurselor din Bugetul de Stat. O sa caut informatii cu privire la acest aspect foarte important, adica o sa ma documentez daca resursele financiare rezultate din taxe si impozite sunt centralizate la Bugetul de stat si apoi redistribuite Autonomiei sau ei le administreaza direct.

Neaparat o sa caut amanunte. :d

Babacu spunea...

Buna ziua, Angy,
felicitari pentru tema abordata, este o tema interesanta, mai ales pentru cei care locuim in zona, alaturi de gagauzi...

Sa stii ca ieri, lucrand in gradina, cand mainile lucreaza si mintea se odihneste, ma gandeam la gagauzi, incercand sa gasesc o explicatie, de ce in cele mai grele momente ale noastre ei au fost impotriva populatiei bastinase, nu ne-au sustinut pe noi, dar partea adversa... Ma gandeam de ce au votat iarasi masiv pentru comunisti, deoarece din discutiile cu ei inaintea alegerilor se parea ca nu mai cred in Voronin, se zvonea ca la Vulcanesti l-au intalnit foarte bine pe Lupu si ca gagauzii vor vota masiv pentru el...
In fine, am ajuns la concluzia, ca gagauzii se tem de unirea cu Romania, crezand ca vor fi obligati peste noapte sa vorbeasca romaneste (circula asa povesti printre batranii gagauzi, ca in 1918 sau 1941, cand au venit romanii, erau batuti sa vorbeasca romaneste)... Si iata, cand deschid blogul tau, dau peste acest articol!

Cred ca gagauzii au fost folositi tot timpul ca o coloana a cincea impotriva bastinasilor pentru ai tine in supunere, mai intai de catre Imperiul rus, apoi de URSs, iar acum si de Rusia democrata...
Sa fie atat de mare nedorinta gagauzilor de a invata limba romana, incat accepta sa vorbeasca rusa chiar in detrimentul limbei lor natale, si sa fie folositi ca coloana a cincea?
Accepta sa ramana in sfera de influenta asiatica a Rusiei in loc sa fie integrati in familia tarilor democratice europene impreuna cu bastinasii, alaturi de Turcia, de frica ca vo fi obligati sa vorbeasca romaneste?

Babacu spunea...

Iar discursul lui Voronin la deschiderea congresului lor e semnificativ.
1. Voronin vorbeste nu ca un Presedinte de tara, care se pretinde ca este, dar ca un presedinte de partid comunist, cum a facut-o si pana la alegeri...
2. Prostiile rostite de Voronin la aceasta deschidere, si inghitite de elita gagauzilor, daca nu vor trezi nici acum o reactie sanatoasa, atunci va trebui pusa la indoiala integritatea morala a acestei elite de la Comrat, care se face complice cu un clan mafiot comunist impotriva majoritatii populatiei bastinase (a cata oara?)...



http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri/politica/4225-vladimir-voronin--opiunea-pe-care-au-fcut-o-gguzii-este-un-adevrat-avans-pentru-toi-patrioii-rii-noastre

Angela Grămadă spunea...

Salutare Babacu,

Acest articol va avea continuare, in care va fi inclusa si analiza discursului lui Voronin ;). Astept sa se termine Congresul si, dupa cum am promis tuturor celor care nu au trecut cu vederea articolul, voi reveni cu amanunte si detalii interesante.

Cred ca nici tu nu ai uitat toamna anului 1990. A fost una de pomina: mult mai cenusie ca de obicei.

Revin cu detalii. Numai bine iti doresc :)

babacu spunea...

Draga Angy, sigur ca stiu ce s-a intamplat in 1990, asa zisul "Pohod na Iug" al lui Mircea Druc (din rus.: marsul spre sud), Este inca un eveniment contradictoriu al istoriei noastre recente, fata de care eu am o parere subiectiva...

alraman spunea...

Aveti niste fixatii pe care le-ati preluat din rusa cu "s-a impus" si altele! :)
Si vad ca le folositi intens!

alraman spunea...

Populaţie
155.646 locuitori (4,6% din numărul total al populaţiei RM, exceptînd populaţia din Transnistria), dintre care 133477 găgăuzi, 12702 moldoveni, 7811 bulgari, 3882 ruşi, 3710 ucraineni (conform datelor recensămîntului din anul 2004).
Da bate cu ce am vazut eu pe acolo-de fapt e acelasi tabel care il cautai! :)
Am impresia ca se trece cam usor pe niste amanunte f importante! Daca am vazut bine acolo ce scria in legea lor contravenea Constitutiei RM(daca m-am uitat bine), deci nu prea se aplica legile RM, mai ales cea mai importanta!
Uita-te sus si o sa vezi un amanunt:"exceptînd populaţia din Transnistria)"! :)Deci o entitate autonoma sau ce-o fi ea nu recunoaste apartenenta Transnistriei la RM!