Inspirat de ignoranta, desavarsit de prostie…


Astazi, nu din intamplare, am intrat pe varianta online a ziarului Comunistul (interviurile lui Isaev pentru mine sunt o adevarata delectare, rad de ma prapadesc la ele =)) ), iar putin mai devreme intrasem pe blogul Enervantului (prima data auzisem de el), unde am gasit un articol despre batraneii “bolnavi” de pe la noi, care se manifesta atat de violent prin trasportul public din Chisinau. Si cum imaginatia mea o ia razna de cele mai multe ori (intai apare imaginea, apoi si gandul), imi aduc aminte de un spot video al Moldtelecomului – MAXDSL (se deschide prin Windows Media Player).

In cele ce urmeaza va propun un joc de imaginatie, o fictiune: cum ar citi o babuta anticomunista conectata la internet mesajul postelectoral al Presedintelui Republicii Moldova, daca motto-ul ei in viata ar fi “Un om informat nu poate fi traficat” (slogan promovat de “La Strada”).




Sa incepem:

“Asa, ia sa vedem cu shi ni mai incanti mintea “Comunistul” si cu shi ni mai clatesti ochiu’ internetu’ ista. Aha, ia ti uiti, ni s-o adresat, dar nu noua “…Stimaţi Concetăţeni… ”, la noi trebuie sa vina cu Tovarasi … aha, mai diparti:

“La 29 iulie s-au desfăşurat alegerile anticipate în Parlamentul Republicii Moldova. Zilele şi săptămînile, care au precedat aceste alegeri, au trecut în polemici şi discuţii continue despre viitorul ţării noastre, despre principiile de modernizare a economiei ei şi a sferei sociale.”

Nu da, ca s-o pitrecut alegeri stiu si eu, nika nou sub soari, c-o fost polemishi, la fel stiu, numa pi UNIMEDIA cati am shetit si chiar am plasat si eu cateva. Ehe, am si nickname acolo… . Viitorul tarii noastre… iaca aishi am dubii… pai daca pe V.V. l-o votat doar vreo 700 de mii di sama me …. Apai viitorul tarii aistia o si dei ortu’ popii odati cu mini…. Ups, shi-o facut ai nostri?

“Insă este foarte important că pe parcursul acestor alegeri, practic, toate formaţiunile politice s-au străduit să-şi păstreze calmul, să creeze o atmosferă în care cetăţenii să-şi exprime liber şi în mod democratic voinţa.”

O da shi liber s-o mai exprimat cu totii… unii mai liberi decat toati opozitia luata la un loc… incurajati di Starash si di mutra lui in care aghe di i si vad ochii… si calm o fost, dar nu la toti… si liber m-am exprimat, da numa’ pi forumurili opozitiei, aistia di la Comunistul ni-o inchis gura… nu li-o placut nickname-ul neu… tipa sheva di genu’ ca inspira la atac asupta statalitatii… . Cari stat bre? Aista-i stat? Nish cu doua perechi di ochelari si tot nu cred c-am si pot da di stat… .

“În această campanie preelectorală, Partidul Comuniştilor a obţinut o victorie sigură. Pentru PCRM şi-au dat votul mai bine de 700 mii de alegători. Alegerile anticipate au demonstrat încă o dată în mod convingător că, în ultimul deceniu, în Republica Moldova nu a existat un alt partid cu care PCRM s-ar putea compara după gradul de susţinere a societăţii şi după capacitatea de a-şi menţine şi a-şi spori autoritatea politică. În calitatea mea de conducător al Partidului Comuniştilor, Vă sînt recunoscător Dumneavoas-tră, Dragi Alegători, pentru această încredere.”

Mai exact … 706732 di alegatori. Eu tre si stiu cifrili exacti, bre VV? Si vashe: tu nia nu-mi multumi, ca eu pi tini nu ti-am ales… . Iaka veshinu meu cari nu mai esti dimult, iaka el cred ci ti-o votat… Dumnezeu sa-l ierte… pe vecin… om bun o fost si acuma mai este …. daca voteaza si din mormant, iak aista concetatean responsabil… .

“Ea ne convinge că străduinţa noastră de a crea o Moldovă independentă, unită şi înfloritoare, o societate a păcii şi a concordiei civile şi-a găsit un viu ecou în inimile Dumneavoastră.”

Aha, si chinui saraca sa infloreasca otata la patru ani, da numa’ ca shineva ii da peste flori…, cred ca acei cu ecou viu in inimi….

”Totodată, mai mult de jumătate din alegători au preferat să-şi dea votul pentru alte formaţiuni politice. În această situaţie, PCRM nu are alte sarcini decît să continue linia politică de consolidare a întregii societăţi moldoveneşti, de menţinere a stabilităţii sociale, de consolidare a încrederii în ireversibilitatea statalităţii moldoveneşti şi a perspectivelor ei. În acest context, PCRM este disponibil pentru un dialog principial şi cointeresat cu toate forţele politice reprezentate în Parlamentul nou ales.”

Lol, dialog…. nia ni plac dialogurili, mai ales sheli constructivi… .

“Dragi Concetăţeni,

Partidul Comuniştilor întotdeauna a conştientizat pe deplin că puterea este aleasă de popor şi că ea trebuie să slujească poporului. Această convingere fermă ne va dicta şi în continuare logica tuturor acţiunilor noastre în vederea unificării forţelor progresiste, în numele Patriei noastre.”

Aham, tipa la incheieri…. Yo (VV) nu va spun la revedere…!"


PS: a fost un joc de imaginatie, tratati-l ca atare ;)


19 comentarii:

Anonim spunea...

1.Interesant si destul de real.
2.Macar batranelele noaste pronunta [gugl] si nu [goagle] cum se pronunta prin Ferentari, si chiar pe la Primaria Sector 5. :D

Irina spunea...

Tare articolul, stiu ele, batranele, ce comenteaza :)... bine ca putem privi si cu umor situatia din MD.

alraman spunea...

Inspirat de postarea ta am intrat si eu putin pe site-ul "Comunistul" si m-am cutremurat! :)
Contactul cu un abis de tampenie pe care nici in anii 50 nu cred ca Romania l-a cunoscut!
Am vazut reprezentatia "vesnica" a unei "piese de teatru prost traduse", care isi propune ruperea de cultura nationala, istorie, limba si interpretarea
aproape mecanica a unor soi de ritualuri: "cinstirea eliberatorilor", "felicitarea tovarasilor", dari de seama :), "clubul polemic" :) etc! Ai senzatia unui azil de batrani pt comunistii nostagici! Trist ca mai poate exista asa ceva in 2009! Aberant!

Angela Grămadă spunea...

Vad ca ati prins cu totii ideea.... ;)

babacu spunea...

"Comunistul" barem este un ziar de partid, si abereaza la fel ca liderul lui, dar ce ziceti de "Moldova suverana", sau "Nezavisimaia Moldova"?...

Angela Grămadă spunea...

Ai dreptate, alea se presupune ca ar fi de stat, deci finantate din bani publici, ai mei, ai tai, ai nostri....si uite cum a contribuit fiecare cetatean al RM la propria indobitocire....

alraman spunea...

A existat in Romania un fost comunist, Silviu Brucan(de altfel mult mai constient decat contemporanii sai!) care ar fi declarat prin 1990:„Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Si a avut destula dreptate chiar daca atunci toti au protestat pt ca sa revina si sa zica ca ar fi nevoie de numai 10 ani! :)
Intrebarea este de cati ani or sa mai aiba nevoie basarabenii sa scape de mostenirea asta bolnava?

babacu spunea...

Evenimentele din 6-7 aprilie 2009, dar si alegerile anticipate din 29 iulie 2009 au demonstrat, ca basarabenii, si in primul rand tineretul, cei nascuti dupa 1989, nu mai vor comunism, vor democratie. Desi cred ca, ca "sa scape de mostenirea asta bolnava", basarabenii vor avea nevoie de cel putin 40 de ani, ca si evreii lui Moise...

Angela Grămadă spunea...

Adica ce vrei sa spui?

Ca daca m-am nascut cu 8 ani mai devreme sunt pierduta pentru democratie? :)) Eu tot sunt parte a acestei generatii :)

babacu spunea...

Angy, eu sunt cu vre-o 33 de ani mai "vechi" ca democratia din Basarabia, si ce? Am cunoscut sistemul sovietic in toata "splendoarea" lui, dar asta nu m-a impiedicat, atunci cand a fost posibil (prin 1989) sa devin adept al valorilor democratice, liberale in special, si un anticomunist declarat... Dar pentru asta a fost nevoie de multa lectura, de informare, pe care majoritatea din generatia mea sau mai "vechi" ca mine nu au facut-o. Trebuie sa recunosc, ca pana la venirea lui Gorbaciov cu "perestroica" lui, nu aveam idee cei aia democratie, liberalism, etc, la facultati invatam (in rusa!) istoria Partidului Comunist, filosofia marxist-leninista, ateismul stiintific, si tot asa... Dupa ce "glasnosti" a deschis arhivele, au inceput sa fie publicate adevaruri despre ce s-a intamplat cu adevarat in perioada sovietica, si numai cine nu a dorit nu a facut anumite concluzii...
Si totusi, generatia a treia au in sange frica fata de stat, de sistem etc... ceia ce nu pot avea tinerii de azi, chiar si cei nascuti cu 8 ani anainte de prabusirea URSS. Mai grav este sa vezi si azi pionieri si comsomolisti, dar asta e alta tema de discutie...

alraman spunea...

Mai exista si acum pionieri si comsomolisti? :)
In Romania erau utc-isti(inainte de Revolutie!) dar vreau sa spun ca pe nimeni nu interesa asta! :)

alraman spunea...

Felicitari Babacu pt deschidere! Ar fi fost mai bine daca ar fi fost mai multi asa! :)
Am realizat mai bine prin ce a trecut Basarabia cand am vazut pe Vieru declarand la un interviu ca nu a stiut ce inseamna limba romana pana in facultate!

Angela Grămadă spunea...

Salutare,

Sunt lector la o universitate privata in Chisinau de 5 ani. Am avut deja o generatie de absolventi. Nu e prea mult, dar am vazut destui sturdenti.

Unul dintre ei era comunist (spun era, pentru ca nu mai stiu nimic despre el de cateva luni). Nu a fost foarte greu sa il depistez, pentru ca ei de obicei nici nu ascund aceste lucruri, vorbesc deschis despre convingerile lor politice. Ultima data vorbisem cu el pe vestitul site odnoklassniki. Era in luna februarie curent, deci in plina campanie electorala. Se apropia 23 februarie (ziua armatei sovietice) si mi se laudase ca pregatisera un program artistic pentru veteranii din sectorul Buciucani al Chisinaului. Din una in alta am ajuns sa discutam despre politicienii moldoveni si calitatea acestora. Cand i-am spus ca trebuie sa ai mai multe optiuni ca sa poti face alegerea corecta, el mi-a raspuns ca cea mai buna optiune (candidatul ideal la presedintie) il are PCRM-ul: Marian Lupu - studii alese, cateva limbi straine, bun orator, bun economist. Dupa parerea lui restul liderilor politici sunt varza. As vrea sa-l vad acum ce ar mai avea de spus despre marele "comunist", in care-si pusese toate sperantele.

Radu,

Sunt foarte multi comsomolisti, pioneri si octombrei. In luna octombrie 2008, am fost la Chisinau sa-mi fac viza de studii pentru Romania (altfel nu puteam sa depun dosarul pentru permisul de sedere temporara aici in Bucuresti) si am vazut un concert la NIT (post de televiziune aservit comunistilor) dedicat implinii a 90 de ani de la crearea Comsomolului. Ia ghici: printre invitati s-au regasit si Braghis si Lucinschi. Cel mai rau era ca multi copiii erau prezenti in sala - au venit sa aduca elogii unor lucruri straine de ei. Era sa arunc cu o cana cu apa in ecranul azuriu, doar ca m-a oprit la timp verul meu, care tocmai intrase in camera... .

Se pare ca in Moldova e bine sa ai burta plina si mintea goala... . Trist... .

Eleonora Lisnic spunea...

Salut, Angy! O precizare: încă prin 2006 "Moldova Suverană" a fost privatizată, nu mai este oficios guvernamental. Este doar un ziar care-i sprijină pe comunişti. Oficial, nu mai este "oficios". :)

alraman spunea...

Organizatiile aste de pionieri, comsomolisti mai legaturi cu statul sau sunt anexe ale partidului comunist? Apartenenta la ele e obligatorie?

Angela Grămadă spunea...

Nu au legaturi cu statul, iar apartenenta la ele desi nu este obligatire este ing=curajata pentru a fi promovat mai usor sau pentru a obtine un job... mai ales in institutiile de stat (vezi si ce spunea Babacu in comentariile de la postul anterior despre angajatii de la rezervatia naturala Prutul de Jos)

:)

Solovastru spunea...

Cum in moldova inca se mai sărbatoreste ziua armatei sovietice ? Da ce treaba mai are armata rusă cu " poporul moldovenesc" liber si suveran ? Si de ce dracu m-ai sarbatoresc comunistii aceasta adunătura de hoti si criminali care a fost Armata Rosie ?

babacu spunea...

Populatia din Basarabia nu mai sarbatoreste aceasta zi ca pe timpul URSS, doar ca unii barbati mai "vechi" (nu numai ca varsta), care au facut serviciul militar in armata sovietica, mai folosesc aceasta zi ca un prilej in plus pentru a mai trage la masea... In schimb guvernarea comunista a sarbatorit toti acesti ani, si nu doar ziua armatei rosii (23 februarie), dar si ziua de nastere a lui Lenin (22 aprilie), ziua revolutiei bolsevice (7 noiembrie), ziua "eliberarii" Basarabiei (28 iunie 1940), siua comsomolului leninist, ziua pionierilor etc., etc. Vezi aici dovada:

http://www.youtube.com/watch?v=NaWUArpkYNs

http://www.youtube.com/results?search_query=ziua+pionierilor&search_type=

http://www.youtube.com/watch?v=30xovPUempU

Sa speram ca odata cu plecarea lor de la guvernare, dar si cu trecerea timpului si schimbul de generatii, aceste sarbatori demente vor ramane doar istorie...

Solovastru spunea...

Este incredibil asa ceva sa-i sarbatoresti pe cei care ti-au deportat , schingiuit si asasinat compatriotii , e ceva grotesc numai in Moldova se putea intimpla asa ceva alte tari ex-sovietice au aruncat aceste manifestari bolnave la locul lor adica la gunoi si i-au infierat cum se cuvine pe acesti criminali bolsevici care pozau in eliberatori!