Cine e mai cool: Ion, Ivan sau John?


Идиот (роман) — попытка нарисовать идеального, неиспорченного цивилизацией идиота.

Articol preluat de CURAJ.NET

Ce? Nu vă convine? Nu vă place că am început această postare în limba rusă? Nici mie, dar m-aţi obligat voi: CETĂŢENI ai ROMÂNIEI MARI!!!

Enervant… . Peste măsură de enervant!

Am această iritare de câţiva ani. Am păstrat-o în mine încă de când am venit prima oară în Bucureşti.

Explicaţia:

- Majoritatea românilor se irită la auzul cuvintelor ieşite în limba rusă din gurile basarabenilor. Parcă li se ofilesc urechile şi le cad instantaneu, iar eticheta apare imediat: RUŞI!!! Acasă la Mama Rusia cu voi!!!

Păi bine Stimate Doamne şi Stimaţi Domni, voi aveţi pretenţii? Voi cei care spurcaţi zi de zi limba română cu englezisme? Voi cei care vă este ruşine să vă vorbiţi limba curat şi o pângăriţi cu tot felul de neologisme „cool”... . Care vă pun în valoare ce? Inteligenţa? Asta credeţi?

Îmi pare rău să vă dezamăgesc... . În această situaţie eu sunt mai cool decât voi şi ştiţi de ce? Pentru că voi aveţi acces doar la ambalajul culturii ruseşti, iar eu am şi la conţinut. Voi credeţi că îl înţelegeţi pe Putin şi Mevedev din ceea ce vă oferă NewsIn, iar eu le simt dedesubtul ironic al declaraţiilor în varianta originală. Până şi profesorii de la şcoala doctorală înjură ca la uşa cortului în faţa doctoranzilor şi totul pentru o singură cauză: să părem „tari”, pardon „cool”, în faţa viitorilor reprezentanţi ai mediului academic român... .

Cel mai rău este că ne ascundem după urmele lăsate de dominaţia rusească şi ne lăsăm copleşiţi de strălucirea globalizării... care ne distruge încet, dar sigur identitatea... . Când am venit la studii în România am crezut că voi avea acces la adevărata LIMBĂ ROMÂNĂ, cea după care jinduiam de când m-am născut şi care îmi fusese ascunsă de un regim străin mie. M-am înşelat amarnic... . Am ajuns să vorbesc şi eu ca românii: cool de cool, full, bye, hello şi multe alte asemenea minunăţii lingvistice engleze... .

E şi vina mea, recunosc: singură m-am lăsat influenţată de mediul „elitist” al Bucureştiului. Repede am mai prins accentul de mahala bucureşteană... .

Ruşine vouă şi ruşine mie că m-am infectat de prostia „mişto” a mioriticilor, care aşteaptă respect când ei înşişi nu se respectă. Halal de noi... . Ne merităm soarta pe deplin... .

PS: traducerea din limba rusă a primei fraze: Idiotul (roman) – încercare de a creiona imaginea unui idiot ideal, nealterat de civilizaţie.

61 comentarii:

Eleonora Lisnic spunea...

Cine te-a supărat aşa? Numele? Probabil, nu le place faptul că nu înţeleg limba. Tu ce simţi când stă un grup de oameni gălăgioşi lângă tine şi discută în turcă? :)
Nu-mi place când oamenii amestecă limbile :) În rest, toate limbile sunt frumoase şi-ţi deschid porţi spre noi cunoştinţe.

Angela Grămadă spunea...

Salut Eleonora,

Nu m-a suparat nimeni, am vrut doar sa ofer o alta perspectiva de analiza a problemei. Atat :)

In urma acestei postari am primit foarte multe reactii pe mess :D, deci, zic eu, mi-am atins scopul! :D :D :D

Prin 2006 imi ceruse o prietena basarabeanca, care isi facea studiile la Bucuresti o idee pentru un eseu si i-am spus sa-l inceapa in rusa si sa-l continue in romana... a iesit ceva frumos: a luat 10! :D

Micael spunea...

Wow,Angy,cata patima si cat naduf ai pus in articolul asta !
Marturisesc sincer ca desi am mai intrat la tine pe blog,totusi asta e primul articol care l-am citit cap,coada .
Sincer iti apreciez nervul cu care ai scris aceste cuvinte,se vede ca ai experimentat pe propria-ti piele durerea de care vorbesti.
In fine,ce n-as da sa fiu la fel de indigen, adevarat,nu numai in sensul national,romanesc al cuvantul,dar mai ales in sensul spiritual !
Felicitari ca mi-ai atins prin cuvinte tale foarte inspirate o lume inca neatinsa de mizeriile contemporaneetatii in care traim,dar care fost-a ingropata pe nesimtite adanc in sufletul meu,de care m-ai facut sa realizez ca totusi ea inca mai exista ,desi e muta si injosita de o smerenie ticaloasa,nedemna de sufletul uman!

Micael spunea...

Apropo,Angy,ai trebuii sa scrii un articol despre cum vezi tu parte aceea a romanilor manelizati si "instrainati" de tot ce inseamna cultura,folclorul si vechiile traditii romanesti,si cine stie poate am sa-ti raspund printr-un articol cum vad eu toata aceasta degradare a spiritului romanilor din Patria Mama !

Angela Grămadă spunea...

Salut Micael,

De fapt acest articol este continuarea altei postari mai vechi, iata link-ul http://angelagramada.blogspot.com/2009/06/convietuirea-moldovenilor-cu-rusii.html

Atunci promisesem o continuare si ii atentionasem pe cititori ca va urma si o postare care nu prea ne face cinste noua tuturor romanilor...

In ceea ce priveste manelistii: nu am nicio problema cu ei, atata timp cat nu procedeaza ca rusul si nu-mi impun fortat sa le ascult muzica :D... dar ma mai gandesc...

Desi liberul arbitru e o iluzie, imi place sa ma amagesc ca, inca, il stapanesc... si eu sunt cea care aleg... :)

Mircea-Gabriel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mircea-Gabriel spunea...

Ai dreptate. Din punctul tau de vedere ! Dar acum ia-l în considerare si pe al nostru. Rusii ne-au fost dusmani mult timp. Ei ne-au adus comunismul. In anii 50 era obligatorie invatarea limbii ruse ! Oamanii nu reuseau sa o învete. Tot de atunci si expresia "frumoasa ca limba rusa!" :-) Limba rusa este grea, are alt alfabet si nu ne foloseste la practic nimic. Prin comparatie, engleza si franceza sunt usor de învatat si reprezinta o fereastra spre lume !

Apoi tot ce ne mai amintim despre rusi este acel : "Davai ceas !" pe care ni-l mai repeta bunicii nostri ! In 1944 cand au navalit in Romania, socul dintre cele doua culturi a fost enorm si rusii au fost perceputi ca primitivi ! Este ca in marketing, este greu acum sa faci o repozitionare a unui produs. Apoi, romanii de vreo 200 de ani au ochii atintiti spre Vest, or rusii sunt chintesenta Estului de care vrem sa evadam !

In ceea ce priveste cultura rusa, ea este putin cunoscuta aici. O fi ea grandioasa dar probabil la fel de interesanta este si cultura japoneza, indiana, etc. Din pacate cultura rusa nu are o vocatie universala precum cultura franceza, italiana sau cea engleza (si americana). De acea, interesul de a o descoperi este minim.

Iar in ceea ce priveste reactia de respingere a romanilor fata de basarabeniii rusofili, un scriitor (nu-mi aduc aminte acum cine) a spus ca atunci cand vorbim aceeasi limba diferentele culturale devin insuportabile (se referea la Franta -_ Quebec). In alte cuvinte, putem acccepta modul de a gandi al unui rus, dar nu putem intelege deloc cum cineva care vorbeste romana gandeste ca un rus !

alraman spunea...

Problema este ca multi basarabeni(ca sa nu zic cei mai multi) gandesc in rusa si se chinuie sa vorbeasca in romana de unde apar tot felul de alcatuiri nefericite!
Nu ma deranjeaza ca vorbesti in rusa dar nu incerca sa traduci rusa in romana si sa mi-o vinzi ca "moldoveneasca"! (nu ma refer la tine!)
Ce mi se pare interesant este ca desi romanii basarabeni au fost exclusi din orase( de cand intru pe site-uri din RM mai toti par sa fie nascuti la tara!) tocmai limba taranului basarabean mi se pare pe cale de disparitie si este inlocuita de o cacafonie ruseasca!(de curiozitate urmareste cum apar cacafoniile in exprimarile din Basarabia!:) )
Orice limba este vie si este pe undeva normal sa se dezvolte si sa asimileze! Daca faci o comparatie intre cele 2 limbi romane(!) vei vedea una care se dezvolta si una care se chinuie sa existe! (nu ma refer aici la limbajul manelistic-pe care poate in Bucuresti il auzi mai des )

Ponacika spunea...

Rusii v-au fost dusmani fiindca v-au impus sa le invat ati limba. Cum vi s-ar parea sa scrieti in romana dar in grafie chirilica? Nu voi uita niciodata cum luasem o carte care o citea sora mea mai mare, nu stiam inca sa citesc dar stiam sigur ca era scrisa in rusa. Mult a trebuit sora mea sa ma convinga ca ce scria acolo era in romana doar ca se folosea alfabet rusesc. A fost greu pentru toti cei care la un moment dat au trebuit sa invete in final sa scrie romana in grafie latina. In clasa a 9-a am venit la liceu in Romania, colegii care ii aveam acolo veniti din Transnistria povesteau cum la scoala la orice obiect aveau 2 caiete - cel in care se scria in grafie chirilica si cel in grafie latina, cel cu grafie chirilica era obligatoriu in caz de venea cineva sa faca verificari.

Si astazi vad oameni mai in varsta la Oficiu Starii civile care au nevoie de cate un act si nu stiu sa il completeze cu grafie latina... Batranul meu a facut scoala cu romanii si mereu am crezut ca avea cel mai frumos scris cu litere frumos rotunjite, bunica a facut scoala cu rusii, caietul ei de rugaciuni este scris in romana dar cu grafie chirilica si atunci cand trebuie sa ii las vre-un biletel il scriu la fel... doar sa fiu sigura ca va intelege totul... Aveam in generala o prietena rusoaica - ea invata la liceiele din oras cu predare in limba rusa, o intrebasem la un moment dat de ce nu invata romana (toate discutiile le aveam in rusa, iar cand venea la mine acasa tata se radea cand o auzea cum spune "buna seara") - mi-a spus simplu ca nu vedea de ce i-ar trebui sa o invete, nu i-am spus nimic dar din acea zi nu i-am mai facut tema la limba romana.

Alraman, gresesti amarnic cand spui ca rusii nu au o cultura cu vocatie universala... Arunca o privire la programul teatrelor din Bucuresti si vei vedea cat de multe spectacole de autori rusi de joaca.

Imi iubesc mult limba, dar niciodata nu va inceta sa ma fascineze frumusetea limbei ruse. Am prietene nascute in jud. Prahova care aveau obiceiul sa isi astupe urechile cand puneam o melodie in rusa. Am incercat de nenumarate ori sa le traduc versuri, sa le atrag atentia asupra liniei melodice ca se inteleaga cat de frumoasa este melodia. Acum, 5 ani mai tarziu, fetele deja stiu multe din piesele mele preferate in rusa si uneori ma roaga sa le pun si lor o anumita piesa. In plus se amuza copios atunci cand vorbesc cu accentul meu moldovenesc cu un basarebean, pentru ca in secunda 2 sa ma adresez lor vorbit cu un bun accent romanesc.

Atunci cand trebuie sa dati explicatie aversiunii pe care o aveti pentru rusi sariti repede: "Pai, dar dupa tot ce ne-au facut!..." Uitati-va la noi si veti vedea ca altii au patit-o mai rau. Am sters si rescris multe in acest comentariu... am sarit de la un exemplu la altul ... poate poate cumva sa arat ca pentru noi moldovenii este dificil doar sa uram sau sa iubim rusii - poate fiindca la noi este o ura plina de dragoste... sau invers...
Ar fi fost frumos sa fi putut invata limba rusa in alt context, dar n-a fost sa fie.

Mircea-Gabriel spunea...

Ponacika, tu ne-ai explicat de ce basarabenii iubesc limba rusa. Nu este clar totusi de ce ar trebui sa o iubim si noi cei de dincoace de Prut ? De ce ar trebui românii sa învete limba rusa sau sa le placa aceasta limba ? Este o limba straina noua. In plus, noi suntem o oaza de latinitatea intr-o mare slava si de sute de ani luptam ca sa ne pastram limba noastra ferita de influentele slave !

In plus rusii, nu sunt un popor care te indeamna la prea multa iubire ! Pe voi în 50 de ani v-au convins sa le invatati limba si sa le insusiti cultura. Dar nu incercati acum sa ne convingeti si pe noi de avantajele limbii ruse.

Angela Grămadă spunea...

Salutare tuturor,

Vad ca discutiile s-au cam incins si de fapt nu ati inteles prea bine rostul acestui topic.

Prin acest articol nu va oblig, nici macar nu va indemn sa acceptati cultura rusa. Era mai mult o rugaminte de a nu murdari cu englezisme limba romana. Pai daca romanul, cel nascut aici, nu o vorbeste asa cum trebuie, eu de la cine sa invat?

Eu am invatat limba rusa in paralel cu limba romana si recunosc ca fac foarte multe greseli in exprimare, multe cacofonii.

Mircea-Gabriel,

Pai voi ati fost sub dominatie ruseasca 50 de ani, iar Basarabia de la 1812, crezi ca aceasta comparatie isi are rostul? Adica eu trebuie sa tin cont de faptul ca voi aveti experienta a 50 de ani de istorie, dar voi trebuie sa ignorati experienta noastra de aproape doua secole?

Scopul era de a elimina cliseele si tiparele: nu suntem rusi! Suntem etnici romani! Peste 70% din persoanele care locuiesc in Basarabia sunt asemeni mie: etnici romani!

Dar cum suntem catalogati: rusi! Unde mergi? In Republica Moldova... . A, a rusi, acolo... .

Rusii ne numesc tigani, romanii cu cetatenie ne numesc rusi, iar noi cum sa ne mai percepem dupa aceste catalogari? Suntem confuzi... . Pendulam intre "frati", care ba ne vor, ba nu ne vor, asadar sa nu ne mai mire ca majoritatea din Republica Moldova nu mai vorbeste de unirea cu Patria Mama... .

Vorbeam cu o prietena romanca, care vorbeste la fel de bine limba germana precum eu limba rusa si ea imi spunea ca ritmul limbii ruse e identic cu cel al limbii germane. A realizat asta dupa ce a ascultat cateva melodii in limba rusa.

Da, nu e usor sa inveti limba rusa, dar nici germana nu e mai usoara... .

Eu va inteleg si refuzul de a accepta ca rusii au valori culturale, dar riscam deja sa cadem in penibil. De ce atunci publicul roman este ahtiat dupa baletul rus sau dupa patinatorii rusi???????? De ce in teatrele romane sunt atatea piese ale autorilor rusi (are dreptate Ponacika)?

Trei surori, Livada cu visini, Unchiul Vanea, Razboi si Pace, Lacul lebedelor... sa va mai spun?

Mergeti in Piata Universitatii in Bucuresti sa vedeti la anticariat cate carti ale autorilor rusi sunt?

Cati dintre voi l-au citit pe Byron sau Shakespear in engleza? Cati l-au citit pe Balzac sau Hugo in franceza? Hai, cunoasteti limba franceza si limba engleza... Cati?

Eu am citit Idiotul in limba romana... regret si acum... s-a pierdut foarte mult la traducere.

Aceasta postare era o rugaminte de a ma ajuta pe mine, cea privata de posibilitatea de a insusi o LIMBA ROMANA pura, neprihanita, sa vorbesc ca un adevarat roman, voi ati denaturat postarea si v-ati iritat de indemnul de a asculta si o alta opinie, de a accepta un alt punct de vedere si de fapt nu ati recunoscut ca spurcati mai ceva ca basarabenii limba materna, limba pe care ati primit-o mostenire... .

Ajutati-ma sa vorbesc corect in limba romana, sa gandesc in limba romana. Nu ne mai impartiti in "noi" si "voi"... . E dureros... .

Anonim spunea...

Angy, tot respectul pentru poziție! Nu te văd supărată ci doar ai ținut să punctezi un atuu al tău prin care ne deslușești materialele din Mămoaia Rusie.Noi, o parte din noi n-au perceput limpede activitatea ta care e lăudabilă.

Mircea-Gabriel spunea...

ANgy, cand ziceam 50 de ani sub rusi ma refeream la basarabeni (de la al doilea razboi incoace) caci romanii nu au fost sub rusi decat pâna la 1958 când Ghoerghiu Dej a obtiinut plecarea trupelor rusesti din tara !

In ceea ce priveste englezismele ... chair Trotski spunea ca nu a intalnit popor mai snob ca românii. Inainte erau la moda frantuzismele acum sunt englezismele. Probabil daca maine chineza va deveni limba internationala la moda, o sa folosim si cuvinte in chineza :)

In sfarsit, limba romana corecta nu o inveti pe strada ci de la televizor si din carti , caci acolo se foloseste (sau ar trebui sa se foloseasca limba literara)

Natalia spunea...

Salut,

Am incercat sa ma abtin sa comentez, dar deja ati ajuns in diverse...Nu ne intelegeti gresit, nu suntem pro comunisti datorita faptului ca admiram cultura ruseasca si vorbim limba rusa...
Nu vreau sa rascolesc trecutul istoric si sa vorbim cine a suferit mai mult, dar este clar ca din punct de vedere identitar noi am suferit cel mai mult.Se poate vorbi despre o parte a populaţiei din Basarabia care nu este capabilă să-şi stabilească, să-şi formuleze corect identitatea naţională. Regimul ţarist şi cel sovietic de ocupaţie a impus acestora identităţi false, iar cei deznaţionalizaţi şi rusificaţi, naivi după gândirea sau negândirea lor, şi-au asumat altă identitate, dar nu cea românească.

Alraman afirmatia ta "Problema este ca multi basarabeni(ca sa nu zic cei mai multi) gandesc in rusa si se chinuie sa vorbeasca in romana de unde apar tot felul de alcatuiri nefericite!", ma face sa ma gandesc la tine ca la o persoana ce face un basarabean nou venit la studii sa se simta prost, rusinat de felul cum vorbeste si care te asigur va ramane traumatizat intr-o oarecare masura, nu va reusi sa se integreze, pt ca mereu vei face misto de felul lui de a fi si de a vorbi. Acum doi ani mi-am facut lucrarea de licenta pe tema "Basarabenii in Romania, de la conflicte de identitate pana la succes", intervievand basarabeni care au obtinut succes aici, s-au integrat si s-au stabilit in Romania, si cei care din diverse motive s-au intors la bastina...Ideea este ca exista oameni si oameni, nu exista paduri fara uscaturi, plus noi cei veniti dupa 2000 am suferit pe urma generatiilor venite la studii in Romania in anii '90, care ne-au facut imaginea pe care o avem si din start fetele sunt percepute ca si curve, iar baietii - alcoolici si "banditi".
Tin minte cand eram la liceu in Galati, o profesoare de romana publicase un anunt in Viata libera, ziar de Gl, in care spunea ca toate elevele basarabence sunt curve, ca mancam banii statului samd...si cum crezi ca se simteau colegele mele de la pedagogic, care o aveau ca profesoare, cand intrau in clasa???... eu nu am avut probleme de genul, am cunoscut oameni buni, am reusit sa ma integrez si sa demonstrez ca nu suntem toti la fel, dar sunt si persoane care nu reusesc si nu pot fi acuzate de aceasta, pt ca exista zeci de motive...si voi aveti aceleasi probleme in Italia, ca si orice strain in orice tara...aceleasi probleme de integrare, acte samd...unii reusesc sa se integreze altii nu...si nu trebuie sa vii cu acuzatii de acest gen...

Natalia spunea...

Ce tine de cultura ruseasca, noi am crescut cu ea, si nu ne poti condamna pt acest fapt, deoarece am reusit sa culegem tot ce e mai frumos din ea: muzica deosebita, iti dau link a melodiilor compuse de Igor Krutoi (e fara versuri ca sa nu te zgaraie pe creieri - http://www.youtube.com/watch?v=Sz1idnMQFOA), imi pare bine ca am citit romanele scrise in limba originala si nu simple traduceri la fel ca si altele in franceza, plus alte argumente ce ti le-au adus fetele mai sus;).
Te iei de noi ca ascultam muzica ruseasca, nu este singura pe care o ascultam, dar acum nu trebuie sa-mi inchid urechile cand aud ceva in rusa, pentru faptul ce ne-au facut rusii, acum lucrurile se schimba, sunt generatii noi care vorbesc romana, cresc cu alta cultura samd...Inteleg ca regimul comunist a lasat urme pe ambele maluri ale Prutlui, dar nu veniti cu acuzatii de genul asta, ajungem sa ne acuzam unii pe altii si sa demonstram ca voi sunteti mai buni iar noi nu si invers; pana la urma vedeti ajungem la diferenta dintre noi si voi, dar de fapt cum putem vorbi despre diferente cand vorbim aceeasi limba, avem stramosi comuni, istorie si cultura comuna...si eu l-am studiat pe Eminescu, Alexandri, Arghezi, Goga si altii, ascult si muzica romaneasca sunt fana Iris, Holograf, Pasarea Colibri, imi place teatru romanesc, la fel ca si alte culturi, dar asta nu ma face sa evit cultura ruseasca...si nu trebuie sa vorbim cine a suferit mai mult si cine mai putin pt ca iarasi o dam in diverse care nu-si au rostul...iar daca ne luam de ce e bun si ce nu nu ma face sa ma iau de show biz-ul romanesc si diverse televiziuni...vezi, nu exista paduri fara uscaturi;)
Plus la ce foloseste limba rusa? tind sa te dezamagesc, deoarece toti banii castigati aici au fost datorita faptului ca stiam rusa, incepand de la un simplu traducator, iar momentan lucrez intr-o multinationala...dar asta nu inseamna ca sunt comunista;)
Sper ca ati inteles ce am vrut sa spun, ese tarziu, am avut o zi grea si imi pica ochii pe tastatura de somn, iar maine la servici...

P.S. Intrebare: In caz ca va indragostiti de o rusoaica ce veti face?

Angela Grămadă spunea...

Iti spun eu ce vor face: vor trece la engleza..., pentru ca isi iubesc atat de mult tara si nu doresc sa devina filorusi si sa invete limba dusmanului... doar ca dragii mei, romani cetateni cu acte in regula, veti trai in casa cu el sau ea... :D

Micael spunea...

Natalia,mi-a placut foarte mult ce-ai zis mai sus,nu mai ca uite cum vad eu lucrurile si anume :Voi,basarabenii,faceti o greseala capitala cand ne numiti pe noi cei mai norocosi din Patria Mama,romani,cand de fapt romani sunteti si voi.
Uite per exemplu ca tot e si Napocel aici,de fiecare data cand am ocazie sa schimb o vorba cu el,nu-i zic:"bre romane,ce mai faci" ca ar suna extrem de ciudat si mai ales as recunoaste ca el este mai roman decat mine,un simplu oltean,ceea ce nu este placut cum suna la ureche si nici adevarat,asa ca formula care parca s-a inpamantenit intre noi este aceasta :"Bre,ardelene,ce mai faci",automat plecand de la aceasta formulare de pe picior de egalitate,pe cand la majoritatea dintre voi,cand intrati in conversatie virtuala cu noi,faceti greseala si ne numiti romani in loc de ardeleni,olteni etc,de parca voi nu v-ati simtii romani si ati incerca sa va delimitati de noi !

Micael Nicolas spunea...

Angy,chestia cu vorbit excesiv al englezei in Romania este exagerata,faptul ca ne mai scapa cate un hey,wassup,hello sau lol nu inseamna ca suntem anglofili !
Oare cate persoane din RO ai intalnit tu care sa vorbeasca intre ele in engleza sau cati englezi sau americani sunt in Romania ca astfel noi ca snobii sa incepem sa vorbim in engleza daca prin preajma noastra s-ar afla un american per exemplu ca-n bancul acela de prost gust (n-am idee daca este sau nu adevarat)cu basarabeni care se intalnesc intr-un grup de 10 persoane dintre care doar unul este rus si automat basarabenii nostri o dau tot pe ruseste ca doar asa este mai cool !
Nu stiu de ce ,dar tare mi-e greu sa cred astfel de povesti transformate peste noapte poate de niste persoane rau-voitoare in mituri peste Prut !

Oare chiar este adevarat ,ca tot am acazia sa aflu ?

Natalia spunea...

Micael, cred ca nu ai intees ce am vrut sa spun, daca ai fi citit atent ai fi observat accentul pe care l-am pus pe faptul ca s-a ajuns la diefernte dintre noi si voi, cand de fapt suntem romani, asta trebuia sa intelegi, plus am adus si argumentul pentru care suntem romani: stramosi comuni, aceeasi limba, fond cultural comun, istorie comuna...imi pare rau ca ai inteles gresit...

Iar legat de exemple a celor ce n-au reusit sa se integreze sunt diverse motive pentru care aleg varianta de enclavizare...e prea tarziu, mi-e somn, nu mai scriu...revin maine cu mintea limpede:)

Natalia spunea...

revin ca sa nu fiu inteleasa gresit...

Iar legat de exemple a celor ce n-au reusit sa se integreze sunt diverse motive pentru care acestia au ales varianta de enclavizare...e prea tarziu, mi-e somn, nu mai scriu...revin maine cu mintea limpede:) :D

Angela Grămadă spunea...

Micael,

Nu m-as supara sa fiu numita "moldoveanca" din cauza regiunii in care m-am nascut... ma supara faptul ca regiunea si locuitorii ei sunt perceputi drept "rusi"... .

In plus: eu numai a rusoaica nu seman... . Am auzit sa mi se spuna din cauza culorii pielii indianca, iar din cauza taieturii ochilor chiar si chinezoaica ... :))) ... si cand te gandesti ca e posibil sa am sange maghiar .... o sa spuneti ca e ironia sortii ... :))) - asta asa ca sa va mai descretiti fruntile de la atata seriozitate :D

Natalia spunea...

si, da, sunt de acord de diferenta de regionalizare care este unica;)

somn usor, ati face bine sa mergeti si voi la somn:P

Anonim spunea...

Natalia

:) Ei și tu acum. Chiar pe când mi-ați făcut poftă de cârcoteală ne trimiți la somnic? :)

Micael Nicolas spunea...

Natalia,e posibil sa fi inteles ceva gresit,e tarziu si pentru mine si greselile gramaticale deja mi-au aparut in scris :-)
Oricum nu te judacam sau ceva,pur si simplu mi-am exprimat o nedumerire,ca se pare ca voi aveti "pretentia" sa va intelegem,dar nu uita ca si noi suntem oameni la fel de simpli ca voi !
Faptul ca eu m-am nascut in Romania,iar tu in afara ei,nu-mi da mie dreptul sa va tin morala,Doamne fereste de asa ceva,dar imi place cand intalnesc oameni inteligenti sa fiu si putin mai "carcotas" tocmai din dorinta de a va intelege pe cat posibil mai bine .

Angela Grămadă spunea...

Micael,

Stii care de fapt e problema: noi nu am reusit sa ii facem pe rusii din Basarabia sa invete limba romana, pe cand voi ati reusit sa impuneti maghiarilor sa o respecte :) ... sau poate maghiarii sunt un popor mai respectuos... .

Acela nu este banc, ci o realitate trista... :(

Micael Nicolas spunea...

Pai Angy,draga mea ,atunci de ce nu reactionati pe masura !
Ca uite atunci cand apar unii "destepti" si ii numesc pe ardeleni,unguri,doar pentru ca mai ridica si ei probleme cum ar fi descentralizarea,pe care restul romanilor poate n-o pricep in adevaratul sau al cuvantul,pai sunt facuti ca pe draqul,ca ardeleanul reactioneaza la aceste probleme sensibile legate de romanism,pe cand voi intr-o masura mult prea slaba !

Eu inteleg ca s-a dus o campanie feroce de sovietivare si rusificare impotriva voastra,dar totusi au trecut 20 de ani de cand v-ati obtinut independenta si abia acum ati inceput cu adevarat sa va treziti la realitate .
De aceea va spun eu sa deveniti mai artagoasi cand vine vorba de romanism in Basarabia,ca probleme acestea stau in puterea voastra spre a fi revolzate,desigur ca noi putem sa va ajutam,dar trebuie sa ne hartuiti continuu ca recastigati respectul printre ceilanti romani din Patria Mama sau aievea .

Micael Nicolas spunea...

Angy,eu nu m-am referit nicio clipa la etniile care exista intre Prut si Nistru,e firesc ca strainii care traiesc printre noi sa tina la tradiile si limba lor,ceea ce-i dureros si de plans in Basarabia,este faptul ca dati impresia ca procesul de rusificare nu s-a incheiat nici azi peste Prut,la 20 ani de cand v-ati castigat independenta,cand ambasadorul Rusiei inca mai are tupeul si nesimtirea sa cerea introducerea limbii ruse ca a doua limba in stat.
Oare de ce ? Imi ridic si eu intrebarea.

Mircea-Gabriel spunea...

intr-adevar inainte sa ne cereti noua românilor sa iubim si sa acceptam limba rusa, nu ar fi mai normal sa le cereti rusilor de la voi sa învete si sa iubeasca limba româna ?

alraman spunea...

Iti sugerez Angy sa incepi sa mergi mai mult prin Romania si o sa vezi ca nu toata lumea foloseste englezisme etc! :) Din ce ai relatat pana acum nu pot decat sa ghicesc ca ai acces mai mult la bucuresteni si in special studenti! :) Mai colinda Romania si o sa vezi ca exista atatea si atatea!
Faceti atata reclama culturii ruse! Dupa cum singure ati remarcat in Romania exista destule piese si destula literatura rusa! Diferenta este ca noi putem sa alegem ce ne intereseaza! Voi ati fost si sunteti bombardati cu asa ceva! Faptul ca va laudati cu imensa,coplesitoarea cultura rusa care v-a cucerit si va vrajeste in continuu nu este neaparat si un avantaj! In momentul cand ati simtit aceasta mare atractie ati avut si posibilitatea de a alege si altceva? Cate carti in engleza sau franceza, germana puteati gasi? Cata cultura "nerusa"?
Unde v-a dus aceasta mare iubire? Vad ca sunt basarabeni care isi trimit odraslele la studii in scoli rusesti! Tot asa cum in Transnistria exista romani care se chinuie sa invete in grafia latina!

alraman spunea...

"- Majoritatea românilor se irită la auzul cuvintelor ieşite în limba rusă din gurile basarabenilor. Parcă li se ofilesc urechile şi le cad instantaneu, iar eticheta apare imediat: RUŞI!!! Acasă la Mama Rusia cu voi!!!"
Mi se pare destul de corect! :)
O sa iti spun si de ce! Dintre toate imperiile cu care am avut de a face pe aici rusii au fost(si sunt) cei mai al dracului! :) (ca sa nu zic altfel!)
Toata istoria relatiilor care le-am avut cu acest neam este presarata de experiente mai mult decat neplacute legate naravurile cunoscute lor! O sa subliniez numai 2! In timpul razboiului de independenta(1877-1878) au fost numeroase cazuri cand se purtau ca si cum ar fi fost cuceritori pe teritoriul Principatelor(in teorie eram aliati!-in fapt nu se mai dadeau plecati! ). Acest lucru s-a repetat si in timpul Primului razboi mondial cand am fost aliati
Astfel pana si comunistii romani cat erau dependenti de Moscova au incercat si au obtinut retragerea trupelor sovietice pana in 1958!
Tot asa s-a trecut la revenirea la vechile valori si la renuntarea la politica admirativa fata de Rusia!
Rezultatul a fost o mai mare deschidere fata de cultura occidentala, un curs care era normal pana in anii 50! Rusificarea a durat practic intre 1946-1958 dar modul cu a fost impusa a adus o reactie de respingere fata de tot ce tinea de rusi. Aceasta a fost si incurajata de cursul politicei nationaliste a statului comunist intre 58 si 89 mai ales dupa venirea lui Ceausescu!(atitudine antirusa au avut si cehoslovacii si ungurii si polonezii!-apropo de ce nu te duci sa le spui la cehi sau la unguri ceva in limba rusa sa vezi ce reactie au! :))
Ca fapt divers poti gasi manuale din anii 50 in care toate descoperirile de pe pamant au fost facute de rusi! :)

Angela Grămadă spunea...

Salut Radu,

Eu nu fac reclama culturii ruse. Am recomandat cartea pentru continutul ei, nu pentru originea etnica a autorului.

In plus: nu am niciun autor rus preferat. Mie imi place Honore de Balzac, Mihail Sadoveanu si Ion Druta :)

Va asigur ca intentia mea prin aceasta postare nu a fost sa va indemn sa acceptati cultura rusa in vietile voastre, ci doar sa acceptati un alt unghi de analiza a problemei, o alta perspectiva daca vreti... si sa incerc sa va demonstrez ca faptul ca vorbesc o limba straina in plus fata de altii nu-mi transforma originea etnica. Am ramas la fel de romanca chiar daca vorbesc limba rusa... :)

Angela Grămadă spunea...

Radu,

Eu am fost in Polonia. Stii care este atitudinea polonezilor fata de limba rusa, dar ghici in ce limba s-a desfasurat proiectul? Ai ghicit? Exact: in limba rusa! Polonezii cunosc limba rusa, chiar daca e limba dusmanului, dupa cum o numesc originarii din Romania... .

Cand am venit pentru prima data in Bucuresti doua luni de zile aproape ca nu am deschis gura, motivul fiind cel pe care ti l-a mentionat Natalia: din prima pe strada am fost numita basarabeanca, venita de la rusi. Stii care a fost marele meu noroc: ca eram de la Sudul Basarabiei, unde accentul romanesc este prezent si in viata cotidiana, nu doar la scoala si asa am trecut mult mai repede de perioada de acomodare... :)

alraman spunea...

Angy stii care e marele vostru dezavantaj? Faptul ca nu inca nu ati avut acces decat la cultura rusa in principal! Intr-adevar poate ca romanii sunt poate mai versatili in modul de adopta o cultura! Inainte de 90 de ex. erau mai "accesate" culturile franceze si germane poate si pt ca exista si o traditie mai mare si de ce nu o oarecare deschidere politica in acest sens! (se gaseau de ex in anticariate carti vechi in aceste limbi!)
Am cunoscut si eu polonezi! :)
Cred ca de fapt ei invatau mai mult rusa si germana ca limbi straine in scoala! In Romania se punea accent mai mult pe engleza si franceza! Se studiau 2 limbi in liceu: 1 avansata(de obicei se incepea chiar si din clasa 1-sigur din generala) care de cele mai multe ori era FR sau ENG si cealalta secundara care putea fi si rusa si germana etc!
Mie personal mi s-a parut mai usor sa invat limba franceza datorita inrudirii cu romana! Daca stii franceza poti descoperi in engleza cuvinte care provin din franceza! :) Care te pot ajuta sa inveti engleza!
Ce vreau sa spun! Limba romana datorita originii latine te poate ajuta sa intelegi majoritatea limbilor europene! De altfel am observat si in limba rusa multe "importuri" din germana si franceza! Nu am mari cunostinte in filologie dar cea mai proasta impresie mi-a facut maniera rusilor de a boteza toate localitatile dupa limba si alfabetul lor! (de altfel multe nume de orase straine stalcite care au fost incetatenite la noi provin de la rusi!).
De fapt ai putea sa remarci ca in Romania poti vedea un film in limba lui! :). Ca e rusa, engleza, franceza etc!
Nu cred ca la basarabeni se pune numai problema accentului (care poate aduce cateodata cu cel moldovenesc "original")! Problema este ca se incearca traducerea ideii din rusa cu cuvinte romanesti(de multe ori nepotrivite!)-"baieti sunteti bravo" :)))
In plus in Bucuresti ai in plus problema modului cum sunt tratati cei din afara provinciali sau nu(de multe ori cei mai radicali fiind chiar acei ce nu si-au sters noroiul de pe adidasi! :) )
In final as vrea sa mai fac o remarca nu cumva multi romani basarabeni au un dublu soc cultural? Exclusi din orasele Basarabiei mai rusofone! Exclusi din Romania pentru o presupusa rusofilie? :)

Mircea-Gabriel spunea...

"Stii care a fost marele meu noroc: ca eram de la Sudul Basarabiei, unde accentul romanesc este prezent si in viata cotidiana, nu doar la scoala"

In fapt este vorba de accentul muntenesc, caci accentul molodvenesc tot românesc este ! :) Daca te uiti pe un atlas lingvistic ai sa vezi ca intr-adevar accentul muntenesc cuprinde si sudul Moldovei si sudul Transilvaniei !

Anonim spunea...

Angy spunea...
... "si cand te gandesti ca e posibil sa am sange maghiar" ...
21 septembrie 2009 01:54

Așa deci. :D
Jó reggelt kivánók Angy drága. :D

Anonim spunea...

Angy

Apăi de bănui' c-ai ave' și sânje unguresc atunși i-a hurdicăthe și-nvață nițea maghiară. ;)

Angela Grămadă spunea...

Napocel,

Nu cred ca o sa am izbanda in aceasta directie... =))))))). Oricum bunicii mei au vorbit limba romana :D, chiar daca doi au locuit in Republica Moldova, iar ceilalti doi in Ucraina (toti in Sudul Basarabiei, adica Bugeac,adica tot Romania)

Anonim spunea...

Ángy

Óriasi lépcsőzetes în comentarii.
Gratulálok kedves Ángy.

;)

Angela Grămadă spunea...

Cum spui tu, Napocel... cum spui tu ... :D

Anonim spunea...

Ángy irta
22 septembrie 2009 10:04

"Nu cred ca o sa am izbanda in aceasta directie... =)))))))."

Nem hiszem eszt. Dacă vrei se poate kedves nõvérem. ;)

Anonim spunea...

Amu băgăm ungurisme. :D

Anonim spunea...

Au cărți interesante și ungurii. :D

Angela Grămadă spunea...

Sa inteleg ca "irta" inseamna "spunea"? :-/

Anonim spunea...

Da; comentariie pertinenete. Am vrut și io a comenta dar se poate considera c-am făcut-o prin secvențe din cele postate ale stimașilor:
micael, Mircea-Gabriel, , alraman... de la stimata Natalia nu prea și nici de la Ponacika. :)
Apreciez intervenția fratelui micael cu privire la atitudinea ardelenilor față de regionalizare și că ardeleanul reacționează la probleme sesnibile vis-a-vis de românism. O altă secvență binevenită am citit-o la frații Mircea și alraman.

Adevărul e că, cultura rusă și limba rusă n-au ce căuta în spațiul moldovenesc iar societatea moldovenească ar face bine s-o arunce la gunoi și să-și întoarcă privirile spre vest.

Anonim spunea...

Ángy irta
22 septembrie 2009 10:36

Ángy irta=Ángy a scris

Anonim spunea...

Tot despre intervenția fratelui micael cu privire la sensibilitatea ardeleanului vis-a-vis de românism... M-am tot "ciocnit" cu mulți moldoveni prin forunuri, bloguri, etc. pe acest aspect. Am observat o mândrie prostească, la unii români moldoveni în a accepta mentalitatea ardeleanului și o atitudine colerică a unora din ei când îi-ndemnam să se despartă de cultura rusă și limba rusă dând exemple ale ardelenilor din istorie și prezent... Necunoașterea mentalităților noastre n-o accept fiindcă sunt mulți români moldoveni aici iar internetul e peste tot.

deci... Sugerez unora din românii moldoveni să adopte puțin din mentalitatea ardelenilor și să lasă deoparte mândria moldovenească. Completez: să mai iasă și din izolarea în care observ mulți rmâni moldoveni că intră. Nu demult sugeram unei moldovence să mai lase Miorița și Eminescu și să exemplifice alor ei faptele, atitudinea Pelaghiei Roșu, ori să pomenească de limba totoiană. Astfel de exemple din Ardeal ar fi binevenite moldovenilor să știe că noi românii ardeleni am fi un exemplu bun pentru ei.

alraman spunea...

de fapt cred ca nu acceptau mentalitatea lui napocel! :) nu cea a ardelenilor in general! :)
o sa inceapa sa ne mai spuna cum facea lupta anticomunista pe vremea lui ceasca' si tot tacamu! :))

Asociatia barbatilor spunea...

Probabil ca voi basarabenii nu intelegeti "dedesubtul ironic" al frazei "Acasă la Mama Rusia cu voi!!!". Asta nu li se spune niciodata rusilor ! , ci doar basabenilor care chiar intre ei vorbesc in rusa.

De fapt "RUŞI!!! Acasă la Mama Rusia cu voi!!!" inseamna "Vorbiti in romana"

Asociatia barbatilor spunea...

Respectul se castiga !

Un ardelean daca se duce in Moldova , Oltenia , Bucuresti nu are nici o problema sa spuna ca e ardelean. Un oltean la fel , spune cu voce tare ca e oltean.

Pe cand moldovenii , basarabenii sunt cam complexati (asta vine si din faptul saraciei mai mari din zona) : vai spun astia ca sunt basarabean, moldovean.

Daca toti ati veni si ati fi mandri de cine sunteti ... v-ati castiga respectul.

Angela Grămadă spunea...

Pt. Reprezentantul Asociatiei Barbatilor,

1. Bine ai venit pe acest blog!
2. Niciodata nu am ascuns ca as fi din Basarabia si nu mi-a fost rusine de originea mea.
3. Cine, totusi, e mai cool: pe Ion, Ivan sau John?

Micael spunea...

Totusi Angy,ca sa raspund si la intrebarea pe care ai inserat-o in titlu frumosului tau articol,cum fi mai cool John sau Ivan decat Ion al nostru .
E absurd asa ceva ! :-)

Sper sa va placa melodia :In gradina lui Ion. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=X-FQDgZ9_tE

Mircea-Gabriel spunea...

cantecul asta il canta la Moscova si Sofia Rotaru, asa ca Ion este cel mai cool !

http://www.youtube.com/watch?v=5RqEpD4IaE4&feature=related

Angela Grămadă spunea...

In sfarsit: iata acum ati venit de acasa! Bravo! :D

alraman spunea...

Ok :)
Cati romani cu numele de Johny ai intalnit in Romania?
Cati romani cu numele de Ivan ai intalnit in Romania?
De Ioan nu te mai intreb!
Cati romani(moldoveni?) ai intalnit cu numele de Ivan in RM? :)
Cred ca daca ti-ai fi pus aceste simple intrebari ti-ai fi raspuns singura Angy(de ce Angy cu Y? e mai cool? :P )

Angela Grămadă spunea...

Angy - e porecla pe care mi-au pus-o prietenii mei din Romania :D. In Moldova mi se spunea Angelica. Nu aveam inca blogul si am fost introdusa in Blogrollul celui mai bun prieten de aici: ANGY... asa ca asa si am ramas ;)

alraman spunea...

ok Angy dar tot nu mi-ai raspuns cati Ivani sunt in RM ? :)

alraman spunea...

Dupa ce termini de numarat Ivanii incep sa numar si eu Johny! :D

Angela Grămadă spunea...

Draga Radu,

Ivani aveti si voi ;), iar Johni si noi ;)

Am face ambii munca de sisif :)

Stii care e dorinta mea, i-am spus-o si unui prieten pe mess: eu il vreau pe Ion nu "baiat de baiat", ci om normal, cu scaun la cap si un pic mai destept decat mine..., nu ca as fi eu foarte desteapta... :)

alraman spunea...

asta e o atitudine un pic cam prea traditionalista (pt Bucuresti mai ales!). :)
cred ca cel mai bine ar fi sa ramanem un pic mai deschisi la minte pt ca asa o sa intelegem ce e cu noi si poate si cu ceilalti-chiar si baieti de baieti(care ocupa si ei un loc in Teoria lui Darwin :) )

Anonim spunea...

23 septembrie 2009 11:10
alraman spunea...


:D Să numeri și pe cei cu prenumele Pista. =)))

Solovastru spunea...

Oricâte argumente ai invoca Angy pentru atitudinea asta a românilor si mie mi se pare anormal ca cineva sa foloseasca frecvent in convorbiri uzuale o limba care nu ii este materna si pe care nici mediul social nici profesia nu-l obliga sa o foloseasca. Este cazul basarabenilor care vorbesc ruseste chiar si intre ei.