Interesul armeanului pentru pokerul moldovenesc….



Aseară, nu mai ţin minte exact pe la ce oră, mi s-a făcut dor de Dughin şi am decis să-i fac o vizită inopinată. Avea articole noi pentru mine. Mă aştepta… .

FOTO: GEOPOLITICA.RU

Am început să scotocesc prin casa lui şi am dat de un articol despre moldoveni scris de un armean, Igor Muradean, de la Iravnuk de Facto (Erevan). Citesc câteva paragrafe şi încep să mă minunez de coerenţa şi obiectivitatea autorului. Dau repede “copy” şi “paste” şi trimit link-ul întregii liste din messenger. M-am gândit că ar fi bine să mai citească şi ai mei, basarabenii. Reacţie imediată: “Noi nu ştim limba rusă… :(…”, îmi scriau prietenii mei români, sincer dezamăgiţi. Nu trece mult timp şi apare Domn’ Brega, Oleg: “Nu vrei să traduci articolul gruzinului? Eu muncesc pe rupte… . Poate ai tu chef?” Îi răspund că nu este gruzin, ci armean şi de tradus nu mă apuc, dar o mică analiză tot o să fac.

Mă înarmez cu răbdare şi ciocolată (când îi citeşti pe ruşi trebuie să ai toate instrumentele pregătite alături) şi reiau cititul.

“… moldovenii sunt oameni simpli, ceea ce nu este decât o notă binevoitoare faţă de aceştia şi, probabil, această simplitate a devenit un fel de “colac de salvare” în lumea modernă cinică şi pragmatică. În Moldova, indiscutabil, există intelectuali de excepţie, care nu fac altceva decât să confirme faptul că deşi ruptă de lumea românească, Basarabia provincială, chiar şi după 200 de ani de aflare în componenţa imperiilor rus şi sovietic, nu a reuşit să obţină “statutul” de ţară asigurată din punct de vedere economic, socio-cultural şi politic. Atitudinea României faţă de Basarabia nu a fost mereu onestă, iar adesea chiar şi nedemnă, dar asta se explică şi prin trăsăturile acestui etnos nu doar prin realităţile politice… .”

După încă câteva paragrafe simt că ceva nu este în regulă din ce în ce mai mult. Încetişor obiectivitatea dispare, iar ciocolata nu mai intră pe gât. Discursul armeanului o ia razna, iar mie îmi apar ridurile între ochi, aferente stării de furie (privirea de soacră).

““Factorul moldovenesc” în politica europeană s-a format greu. Mult timp Comunitatea Europeană a încercat să niveleze influenţa Rusiei în Basarabia prin presiune externă, în speranţa că Moldova va reuşi să îşi minimizeze dependenţa faţă de Rusia. Moldova s-a antrenat activ în cadrul geoeconomicului şi extrem de politizatului GUAM, prin intermediul căruia se dorea a oferi statului noi funcţii politice şi economice… .”

Urmează o serie întreagă de bla-, bla-uri despre interesele americane şi europene în regiune şi contradicţia acestora cu cele ruseşti.

“Pentru NATO şi UE, sub aspect geopolitic, şi parţial sub cel al securităţii europene, Transnistria are un rol mult mai mare decât toate conflictele din Caucazul de Sud luate la un loc. Americanii şi europenii şi-ar fi dorit foarte mult separarea Transnistriei de Moldova, dacă ar fi să excludem prezenţa Rusiei şi orientarea pro-rusă a acestei noi create republici. Din toate statele europene numai România a avut faţă de Transnistria o atitudine independentă de politica Rusiei şi a tratat acest teritoriu ca parte componentă a lumii române… .”

Ideea generală a paragrafului: Rusia – atitudine incorectă faţă de Transnistria. Miza: loialitatea Moldovei. Rusia doreşte ca Transnistria să rămână sub administraţia Moldovei, astfel încât să poată manevra cu această pârghie ţara. Deci, Transnistria este un fel de bici, care nu doar că poate, dar şi reuşeşte de minune să oprească Chişinăul la porţile Europei. Faci un pas – poc peste cap! Încă unul – mai primeşti o lovitură. Şi totul pentru ce? Ca să nu aibă loc unirea cu Ţara Mumă, adaugă autorul, care este ferm convins că România este ahtiată după influenţă geopolitică în spaţiul Mării Negre şi are ambiţii politice nu doar în ceea ce priveşte Basarabia. Muradean nu uită nici de Bucovina şi nici de Insula Şerpilor.

“Elita politică de la Bucureşti înţelege foarte bine rolul său geopolitic. SUA au tins spre extinderea NATO la Marea Neagră, ceea ce le-a asigurat controlul asupra axei Caucaz – Marea Neagră, continuând perspectiva geopolitică spre Asia Centrală şi Eurasia… ”, insistă armeanul asupra geopoliticii spaţiului supus discuţiei.

Ştie Muradean ce ştie, dar mai ales geografie. El realizează şi faptul că Bulgaria şi poziţia ei din Balcani nu este la fel de interesantă pentru americani, precum cea a Poloniei şi a României, în calitatea lor de frontiere naturale în faţa înaintării Rusiei spre Europa. Problema armeanului este alta: pretenţiile teritoriale ale Statului Român, care abia aşteaptă ca Ucraina să se dezintegreze în propria criză politică… .

România este un fel de “COPYCAT” al Poloniei pe linia sudică... .


“România nu-şi va uita niciodată triumful istoric de după Tratatul de la Versailles, când a reuşit să-şi unifice toate teritoriile – Transilvania, Bucovina, Basarabia şi Dobrogea de Nord. Gurile Dunării – unul dintre cele mai importante puncte geopolitice – porţile Europei atunci erau în întregime în componenţa României.”

În momentul în care Muradean a decis să se bage şi în politica noastră internă eu mai nu am pocnit monitorul laptopului. Armeanul este ferm convins de implicarea României în evenimentele din aprilie:

“Forţele speciale române cu uşurinţă au organizat protestele în masă de la Chişinău. Acestea au devenit un spectacol nereuşit, dar în acelaşi timp şi un semnal foarte important al faptului că societatea moldovenească este uşor de manipulat… .”

Nu pot sa nu-i dau dreptate într-o chestiune: aşa ne mai duc ruşii de nas… şi pe noi, şi pe armeni... .

“Echipa preşedintelui Voronin, în pofida solidarităţii cu multe iniţiative şi propuneri Occidentale, acest grup şi în general clasa politică moldovenească nu se bucură de încrederea SUA şi a UE, pentru că a demonstrat instabilitate, comportament oscilant, stil politic dubios şi, ce este cel mai important, tendinţă excesivă de aliniere spre Rusia, precum şi încercări de a rezolva probleme economice şi politice cu ajutorul Rusiei… . În Moldova s-a început procesul de unificare cu România… .”

Urmează un elogiu adus mândriei şi demnităţii moldoveneşti, care a reuşit să stopeze ascensiunea Imperiului Otoman în Europa. Adicătelea moldovenii şi nu românii sunt cei care au reuşit să apere identitatea naţională în faţa cotropitorilor otomani.

Mai spre sfârşit am avut impresia că autorul, adică Igor Murodean, este conştient de faptul că anume eu îi citesc articolul şi încearcă să se linguşească pe lângă mine:

“Cu toate acestea, mintal, etno-cultural şi lingvistic moldovenii sunt parte componentă a etnosului roman. Moldovenii sunt un popor creativ şi emoţional, capabil să se adapteze uşor la culturi noi, să asimileze limbi şi tradiţii străine şi să se acomodeze cu alte condiţii social-culturale. La momentul actual, o mare parte a tinerilor moldoveni îşi fac studiile la Bucureşti, în România, trecând peste diferenţele de dialect. Se creează impresia că România duce o politică ascunsă faţă de Moldova şi nu îi doreşte ultimei prosperare economică, deoarece o Moldovă dezvoltată va avea mai puţine motive să se unească cu România… .”

Acum stau şi mă gândesc: au nu se tem armenii că forţele speciale azere ar putea cu uşurinţă să organizeze la Erevan evenimente similare celor din aprilie la Chişinău precum românii? O mică diferenţă există, totuşi, în acest poker caucazian: azerii au nevoie de Karabahul de Munte, iar românii de Transnistria nu prea… .

35 comentarii:

alraman spunea...

In realitate statul roman nu avut niciodata pretentii pt Transnistria! Nici macar pe timpul lui Antonescu cand acest teritoriu ca si zona pana la Odessa a fost cucerit practic de armata romana! Statutul lui atunci nu era de teritoriu reintregit ci de teritoriu vremelnic ocupat!(era strict sub administratie militara!). Nu vreau sa fac apologia lui Antonescu dar a existat o oarecare doza de realism politic! Multe voci au cerut de altfel oprirea pe vechile hotare atunci!

Anonim spunea...

deci "moldovenii" sunt un fel de plastilina care se modeleaza la orice presiune.

Am scris intre ghilimele deoarece, stiti de ce. :)

Anonim spunea...

Anonim

Bună chestia cu plastilina.

Angela Grămadă spunea...

Salutare tuturor,

Da, Radu, ai dreptate. Iti recomand cu caldura o carte a lui Oleg Serebrean "Despre geopolitica", editura Cartier, anul aparitiei 2009, in care autorul desprinde filele istoriei si explica foarte bine de ce Transnistria nu a fost niciodata teritoriu roman.

Stefan,

Nu plastilina, ci usor adaptabili :D

Napocel,

Chestia e buna, dar si eu sunt moldoveanca si ai vazut ca nu ma modelez prea usor tuturor presiunilor :D

Anonim spunea...

Anonim: Dar Bucovina, Izmail, Cetatea Albă sunt ale noastre. Daca ni le dau inapoi, le dam Transnistria :)

Jurnalistul Victor Osipov (absolvent Jurnalism) va trebui să rezolve problema transnistreană. Cum îţi pare, Angy? Mie mi-a căzut mandibula :D

Angela Grămadă spunea...

Salut Anonim,

Nu-mi plac anonimii :D, desi gandul ma duce spre blogul lui Vitalie Cojocaru... acum o ora a scris ceva despre Victor Osipov... :)

E jalnic, patetic... :(... trist...

Si eu as da Transnistria pentru Izmail, Cetatea Alba si mai ales Reni (orasul bunicilor mei)..., dar hai sa ne punem in locul populatiei din Transnistria sau daca nu vrei in locul lor, atunci in locul celor din localitatile mentionate de tine Anonim. Crezi ca ei vor dori sa reintre in componenta RM sau a Romaniei? Am mari indoieli... . Nu cred ca verisoarele mele, vorbitoare de limba rusa, ucraineana, engleza si germana si intelegatoare de limba romana ar putea accepta o asemenea realitate....

E trist in RM... si daca vor continua sa puna persoane dubioase in functii inalte vom ajunge la concluziile unui amic de-al meu: ne vor guverna toti cei pasibili de inchisoare si raspundere penala... am scapat de criminali roscati ca sa dam peste cei verde-albastrui-galbui si mai ales rozalii...

Mircea-Gabriel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mircea-Gabriel spunea...

Sunt si de acord cu tine Angy dar te si contrazic.

In prezent, Rep. Modova si/sau România nu vor avea nici Transnistriei si nici Sudul Basarabiei si N. Bucovinei deoarece nu mai exista majoritate româneasca acolo (iar criteriul istoric nu conteaza, vezi cazul Kosovo) !

In trecut însa, am fi fost îndrepatiti sa alipim TRansnistria (acceptand prin absurd ca nemtii ar fi castigat razboiul sau ca URSS s-ar fi dezintegrat) deoarece populatia majoritara era românesca iar statul Ucraina nu a existat niciodata ca entitate independenta pentru ca sa poate pretinde ca aceste teritorii îi apartin !

alraman spunea...

schimbul de teritorii s-a practicat mai mult in perioada interbelica imediat dupa terminarea Primului razboi mondial! Si dupa terminarea celui de al doilea intr-o mai mica masura! Rezultatele de cele mai multe ori nu au fost cele sperate!
Pe aceasta cale s-au pierdut iremediabil identitati culturale si chiar etnice!(din pacate de multe ori s-a practicat si cu forta!)
La modul de parvenitism statal la care se afla acum Ucraina nu se poate problema unor asemenea schimburi!
Am mai vazut pe forumuri basarabeni care visau la Bugeac, Nordul Bucovinei si Tinutul Herta, uitand ca in realitate cele mai multe din aceste teritorii nu au apartinut Basarabiei! Acest lucru se poate interpreta si ca o revendicare a teritoriilor Moldovei "romane" ca sa zic asa! :)

Angela Grămadă spunea...

Salut Radu,

Parca mergea vorba sa atragem Basarabia spre Vest si nu Moldova romaneasca spre Est :) si spune clar ca nu doar pe forumuri ai auzit asemenea discursuri, ci chiar insusi marele VV (Vovka) a guitat ceva in acest sens ...

alraman spunea...

Am inteles ca "marele om politic" V. Voronin este un rezultat 100% autentic a politicii antiromanesti a Rusiei sovietice(si chiar "democratice")! Nascut in regiunea Transnistria-Rep moldoveneasca infiintata de bolsevici pt a-si pastra pretentiile pt Basarabia si chiar pt restul Romaniei, el nu face decat sa poarte mai departe politica invatata de la stapanii sai!
Problema e cati basarabeni ii sunt alaturi?
Angy ai fost vreodata in Moldova? Iasi, Suceava, Neamt etc sa vezi cata deosebiri exista la cativa km de RM? :)

Angela Grămadă spunea...

Am fost in Galati, Onesti, Slanic Moldova... mi-e rusine sa recunosc ca sunt de trei ani in Romania si nu prea am vizitat tara... Ceea ce am vazut in drumul dinspre Galati spre Bucuresti nu prea mi-a placut... si la noi si aici lumea de la sat traieste foarte greu...

Mi-a placut Sibiul... e orasul cel mai aproape sufletului meu...

alraman spunea...

"drumul dinspre Galati spre Bucuresti"-daca nu ma insel este in cea mai mare parte prin zona Baraganului-una dintre cele mai sarace zone ale tarii si poate neatractive :)
sunt multe de vazut de la "atractiile turistice" pana la descoperirea adevaratei Romaniei si daca crezi ca nu pierzi nimic pot sa iti spun ca n-o sa reusesti sa intelegi poate Romania fara sa o cercetezi! :)
1 ex. in Delta care este la 2 pasi ai fost? :)

Angela Grămadă spunea...

Draga Radu,

Voi descoperi Romania: e o promisiune mai mult facuta mie decat tie :). Sper eu sa am timp :)

alraman spunea...

"Interesul armeanului pentru pokerul moldovenesc…." Poate şeptic! :)
mi-a picat fisa mai greu! analiza lui Igor ... este din categoria "radio Erevan"? :))) (cauta pe Google daca nu esti in tema!)
cateva exemple:
- De ce în ultima vreme emisiunile Radio Erevan se aud atît de prost?
- Fiindcă transmitem din Siberia.
Cu cine se învecinează URSS? Cu cine vrea!
etc!

Angela Grămadă spunea...

:D

Stiu ce este Radio Erevan, Radu :))

Mereu incerc sa gasesc un titlu sugestiv pentru articolele mele ;)

Micael spunea...

Eu personal m-am saturat de gandirea asta limitata de ratati !
Cum adica sa cedam Transnistria in schimbul Bucovinei de Nord si Bugeacului,mi se pare absurd asa ceva in mileniul trei .
De ce sa nu credeti ca putem obtine macar 80 % din aceste teritorii,asa cum am obtinut prin Haga din platoul Marii Negre in detrimentul Ukrainei .
De ce ne consideram din start niste ratati,de parca neamurile ce ne inconjoara ar fi de sorgite "extraterestra" si noi niste "salbatici" ce ne-am cizilizat "gratie" acestor "mari neamuri"
Bre,oameni buni,hai totusi sa fim seriosi,faptul ca rusii au reusim in parte sa ne dezbine si sa ne faca pe noi pe toti romanii sa ne simtim ultimii oameni ai Europei,prin faptul ca au reusit prin laboratoarele KGB ca moldovenii sunt neam aparte fata de neamul romanesc,cand de fapt e tocmai invers moldovenii,ardelenii si sudistii din spatiul Carpato-Danubiano-Pontic formeaza neamul romanesc,asa cum cele patru rase umane (alba,neagra,galbena si rosie) formeaza un tot,formeaza umanitatea si sa ne asemenea pe noi romanii cu tiganii prin etnonimul fortat de rromi.
Faptul ca niste idioti ai anumitor interese debiteaza niste cretinatati mai mari decat ei insisi,asa nu inseamna ca noi trebuie sa fim la fel de cretini ca ei si sa-i credem !
E absurd asa ceva !

alraman spunea...

Micael poate ca nu multi poseda gandirea dezvoltata, multilaterala de ratat care o ai tu! :)

Angela Grămadă spunea...

Stimati Domni,

Va rog sa pastrati linia bunului simt in dialogul pe care il purtati pe acest blog.

Nu ma obligati sa introduc cenzura. Fiecare are dreptul la libera exprimare atata timp cat nu se porneste atacul la persoana.

Va multumesc mult!

O zi cat mai reusita sa aveti :)

Micael spunea...

Alraman,merci,ca te-ai simtit vizat,dandu-mi astfel posibilitatea sa raman domn in continuare,iar tu...ce sa zic,un simplu badaran ! LOL !

alraman spunea...

"Eu personal m-am saturat de gandirea asta limitata de ratati !"
credeam ca te ai referit la faptul ca unii nu au gandirea ta nelimitata ... :)

Da Bre! esti intr-adevar un domn! dupa cum singurul ai remarcat! :)

Micael spunea...

Alraman,amice,stai bre calm sau te-ai trezit cu fata la cearsaf si ai chef de nebunii virtuale,eu cazandu-ti cu troc,nu de alta dar parca am devenit suprasaturat sa le tot raspund unor frustrati ca tine care vad in orice un atac la persoana,cand colo era vorba doar despre o constatare subiectiva ! LOL !

alraman spunea...

"Bre amice" te asigur ca nu esti de loc genul meu!
Inainte sa raspunzi altor frustrati mai bine raspunde-ti singur la cateva intrebari! Atat timp cat s-a semnat un tratat cu Ucraina in care au fost recunoscute toate granitele actuale (stabilirea zonelor platoului maritim fiind lasate pt un alt acord si pana la urma a fost subiectul arbitrajului!), care sunt posibilitatile ca un stat ca Ucraina sa cedeze teritorii? Chiar daca s-ar realiza acest lucru care mai este gradul de populare cu etnici romani si ce simt fata de Romania?-in conditiile in care in RM o zona mult mai populata cu romani exista multe sentimente antiromanesti? Transnistria apartine cel putin juridic de RM asa ca ce treaba are Romania(la situatia de azi?)sau tu esti Micael unificatorul si ai rezolvat totul dupa cum au vrut muschii tai?
Amice cand mai faci "constatari subiective" incearca sa mai aduci si niscaiva argumente cat de cat logice in afara de faptul ca ii faci pe toti "nemarturisitorii" cretini, idioti si ratati!:)

Micael spunea...

Alraman ,daca ar fi gandit toti liderii importanti ai romanilor din toate timpurile asa simplist si arogant ca tine,nu numai ca n-ar fi existat un stat numit Romania in mileniul trei,dar am fi fost rupti in si mai mult bucati decat suntem astazi,cand de bine ,de rau,romanii dinprejurul granitelor tarii au supravietuit,si-au pastrat intr-un grad mai mare sau mai mic(deprinde de regiunea la care ne raportam)tradiile,cultura si mai ales limba romaneasca.
Faptul ca in anumite regiuni cum ar fi Bucovina de Nord sau Basarabia de sud,romanii au fost intr-o oarecare masura asimilati prin metode specifice sovietice,romanii din actuala RM nu numai ca au rezistat procesului de asimilare,dar dau dovada ca romanismul acolo este viu,chiar daca mai prefera unii basarabeni in special in orasele mari ca Balti sau Chisinau sa vorbeasca ruseste.
In concluzie,nu putem abandona pe fratii nostri de pe aceste taramuri ca asa vrei tu,ca nu sunt mosia ta,ci sunt parte formativa a neamului romanesc.
Asta nu pricepeti voi,carcotasi de meserie,ca statul actual Roman nu ne apartine doar noua ce au avut sansa sa ramanem stransi uniti intre granitele sale mici actuale,ci apartine tuturor celor ce simt si gandesc romaneste .

Micael spunea...

Hmm,amice,ca sa incetezi sa mai pari dur cu mine,iti marturisesc,ca multumesc cerului ca nu genul tau,nu de alta,dar nu sunt gay ! LOL !

alraman spunea...

"Alraman ,daca ar fi gandit toti liderii importanti ai romanilor din toate timpurile asa simplist si arogant ca tine,nu numai ca n-ar fi existat un stat numit Romania in mileniul trei"-ce ar trebui sa inteleg ca tu ai fi unul din "liderii importanti ai romanilor"? :)
"Faptul ca in anumite regiuni cum ar fi Bucovina de Nord sau Basarabia de sud,romanii au fost intr-o oarecare masura asimilati prin metode specifice sovietice,romanii din actuala RM nu numai ca au rezistat procesului de asimilare,dar dau dovada ca romanismul acolo este viu,chiar daca mai prefera unii basarabeni in special in orasele mari ca Balti sau Chisinau sa vorbeasca ruseste."-datorita faptului ca in anumite regiuni Bucovina... romanii au fost asimilati... romanii din RM nu numai ca au rezistat dar dau dovada... interesanta logica! :)
interesanta exprimare pt cineva care simte si gandeste romaneste si nu ma mai leg si de celelate postari! :)))
In concluzie ca sa nu ma mai labartez-Ce nu pricepi "bre amice" este ca inainte sa ii faci pe alti in tot felul ar cam trebui sa vezi ce tampenii postezi nu de alta dar simpla afisare a "romanismului" in lipsa unor argumente oarecare si aruncand cu epitete nu te face "aparatorul intereselor romanesti" ! As spune ca din contra...

alraman spunea...

Angy
ceva din Delta-mai gasesti si altele pe acolo! :)
http://www.patrimoniuromanesc.ro/

Micael spunea...

Alraman,nu am asemenea porniri paranoice sa ma cred aparatorul Romanismul,dar tu se pare ca esti cel care are o problema,ca parese ca nu poti accepta si o alta opinie .
E doar o opinie ! Dar se pare ca tu esti vreun iluminat ce le stii pe toate,asa ca nu vad rostul sa -mi mai bat capul cu tine !

alraman spunea...

"Bre" Micael mai pune mana pe carte vezi ce inseamna paranoic, troc, tronc, etc!
Fiecare poate sa isi expuna ce opinie vrea dar daca aduci argumente de genul "aveti gandire de ratati " etc nu te astepta sa gasesti vreo acceptare! Mai trist este ca inca poti sa crezi sa obtii orice cu multa, multa demagogie! Dar asta e bataia ta de cap! :)

Angela Grămadă spunea...

Dragii mei, Radu si Micael,

Mi se pare inutila aceasta disputa, mai ales pe un asemenea ton.

Va rog eu sa optati pentru o varianta mai civilizata.

Va multumesc pentru intelegere.

Un sfarsit de sapatamana cat mai bun sa aveti.

Angela

alraman spunea...

Stai linistita eu am cam terminat cu stimabilu' oricum nu vad sa aiba alte idei! :)
noapte buna! (:|

alraman spunea...

Stai linistita eu am cam terminat cu stimabilu' oricum nu vad sa aiba alte idei! :)
noapte buna! (:|

alraman spunea...

Stai linistita eu am cam terminat cu stimabilu' oricum nu vad sa aiba alte idei! :)
noapte buna!

alraman spunea...

Stai linistita eu am cam terminat cu stimabilu' oricum nu vad sa aiba alte idei! :)
noapte buna!

Micael spunea...

Ma bucur,Alraman,ca macar la apelul gazdei noastre revii cu picioarele pe planeta pamant !
Chiar daca sunt nou pe acest blog,am deja un sentiment ca esti o persoana inteligenta si nu te apuci din orice sa-mi faci morala pe nepusa masa,ca deh,poate nu accept nici eu o asemenea introducere,mai cu seama ca sunt comentator experimentat de ceva vreme pe diverse bloguri,in special basarabene,ca acest subiectul ca ma intereseaza cel mai mult in aceasta perioada a vietii !
In rest sa auzim numai de bine !