Moldova – ţara minorităţilor crizate...



Nu speram să revin atât de repede cu un articol despre găgăuzi... . (Foto: Europa FM)

Articol preluat de CURAJ.NET

În ultimele două zile presa moldovenească abundă în ştiri despre isteriile post-electorale, manifestate de cea mai clănţoasă minoritate etnică din ţara mea de origine. Aceştia văd fantome unioniste la tot pasul, chiar şi după declaraţia facută în şedinţa Parlamentului de către reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană la iniţiativa Partidului Democrat din Moldova. Se pare că nu prea contează faptul că membrii AIE invită minorităţile la un soi de dialog civilizat, asigurându-le de bune intenţii:

„AIE nu împarte cetăţenii în „ai noştri” şi „ai voştri”, în băştinaşi şi venetici, în buni şi răi. Pentru noi toţi cetăţenii, indiferent de originea etnică, sunt egali. Noi vedem în diversitatea etnică şi culturală a RM un factor al stabilităţii şi un potenţial de dezvoltare fără precedent (citat din Declaraţie)… . Toţi cetăţenii RM, indiferent de naţionalitate, primesc salarii şi pensii mizere, se chinuiesc în spitalele semi-distruse, îşi pierd sănătatea muncind la negru în străinătate. Avem însă aceeaşi patrie, cu toate bunele şi relele. Acum, RM trece printr-o perioadă dificilă, dar schimbul de putere este un exerciţiu democratic firesc… .”

Ce nu este clar aici?

Explic: “Moldovenii nu trăiesc bine şi nu vor permite nici celorlalte minorităţi să aibă un altfel de trai!” era lozinca comuniştilor şi se pare că este încă valabilă şi pentru actuala majoritate.

Dar lucrurile se schimbă. Perindarea partidelor la conducerea unui stat este un exerciţiu sănătos, normal şi necesar. Chiar şi în Statele Unite nu toţi îl iubeau pe Bush, dar l-au suportat… . Lăsaţi-l pe Mihai Ghimpu să se manifeste! Este artist! Este un fenomen! Va aduce bucurie şi zâmbete în casele noastre, ne va descreţi frunţile în timpuri grele!

Nu! Liniştea în Ţara Moldovei nu e bună! Trebuie să pună cineva gaz pe foc! Şi iata că găgăuzii se oferă mereu! Se cred „Consiliul Europei”: au început să făurească declaraţii şi apeluri-răspuns la cele ale majorităţii parlamentare.

„Adunarea Populară a Găgăuziei este profund îngrijorată de faptul că după criza economică globală, care mai continuă, a urmat un impas politic, în care a nimerit ţara noastră, Patria noastră – Moldova”, transmite OMEGA.

Eu ştiam că Republica Moldova este full de jurişti, dar nici chiar aşa… . Mai bine dau citire întregului articol apărut pe OMEGA:

“Deputaţii APG subliniază că “creată în grabă, contrar voinţei alegătorilor săi, coaliţia pentru integrare europeană, a început prima şedinţă a Parlamentului cu un conflict cu Legea” şi îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că "pentru ei şi legile cu privire la Găgăuzia nu vor fi un impediment în calea românizării ţării.”

“Unificarea partidelor, aparent cu viziuni absolut opuse, nu le conferă dreptul de a ignora soarta a unei jumătăţi din populaţia ţării, care au dorit să păstreze stabilitatea şi au ales calea dezvoltării pentru viitor", declară deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei şi constată că “a doua jumătate a alegătorilor, care a ales o nouă cale pentru ţară, deja se dezamăgeşte, pierde încrederea în democraţie şi în valorile umane”.

În acelaşi document, deputaţii APG s-au adresat liderului Partidului Democrat, Marian Lupu cu îndemnul de a conştientiza “necesitatea creării coaliţiei de stânga, care nu doar va exclude posibilitatea unor alegeri noi, dar va aduce ţara la o situaţie paşnică, consens şi stabilitate”. În concluzie, deputaţii APG, adresându-se poporului Autonomiei, au exprimat ferma convingere de a nu admite “în viaţa paşnică a Găgăuziei imixtiuni prin decizii ale politicienilor destructive” şi în continuare “a-şi onora obligaţiunile de apărare a intereselor cetăţenilor Găgăuziei”.

Momentul meu de iritare:

AIE creată în grabă? UTA Găgăuz Yeri a fost creată în grabă!

Contrar voinţei alegătorilor? Alegătorii acest lucru au aşteptat!

AIE în conflict cu legea? Existenţa PCRM contravine oricăror legi într-o ţară normală!

Românizarea ţării? De către cine? De către Ghimpu? Urmăriţi declaraţiile acestuia şi doar mai apoi schiţaţi apeluri!

Partide cu viziuni absolute opuse? Unde? La noi? Pe naiba! Toate, inlusiv cele din coaliţie, doresc să se menţină acolo sus, deci scopul este unul singur: PUTEREA! Şi viziunea va trebui să fie unică, dacă încă nu este! AIE nu este Roşca!

A doua jumătate a ţării? Care? Găgauzia? Voi nu sunteţi a doua jumătate! Voi nici măcar prima minoritate nu sunteţi! Aşa că ciocu’ mic!

Pierde încrederea în democraţie? Dar a avut-o ca să o piardă?

Adresare către Lupu? Păi voi încă nu aţi realizat faptul că acesta face parte deja din cealaltă turmă? Nepricepuţilor!

Momentul meu de satisfacţie intelectuală:

“Başcanul Gagauziei, Mihail Formuzal, califică documentul drept “o provocare” şi o tentativă de a “aţâţa o isterie antiromânească în Găgăuzia”.

“Adunarea Populară nu a adoptat ieri niciun document politic. Doar 11 deputati au semnat o adresare, pe care au primit-o de la Chişinău. Deputatul care i-a dat citire a vazut textul pentru prima data şi l-a citit cu greşeli. Restul deputaţilor au refuzat să examineze documentul şi au părăsit sala de şedinte”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Mihail Formuzal.

Başcanul s-a arătat indignat de modul în care acest eveniment a fost reflectat de catre postul de televiziune NIT, controlat de comunişti.

“Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar trebui să retragă licenţa NIT pentru provocare la separatism în Găgăuzia. Privind ştirile de la acest post mi s-a creat impresia că în jur sunt doar români, care îşi vor scoate cuţitele şi vor înjunghia toţi găgăuzii”, a spus guvernatorul autonomiei.” (continuare aici)

Măi găgăuţilor, aţi ales un başcan atât de inteligent şi cu un dezvoltat simţ al diplomaţiei, de ce ascultaţi de toate extensiile comuniste? Poate vă autosesizaţi şi voi într-un final şi vă mai reveniţi din schizofrenia roscată… . E timpul! Ţara vă vrea cu mintea limpede! TREBUIE SĂ STRÂNGEM ROADA ŞI SĂ NE PREGĂTIM DE IARNĂ!!!

18 comentarii:

alraman spunea...

Incearca sa te pui in locul lor ce au ei de castigat de pe urma unirii cu Romania sau a unei RM cu majoritatea cu adevarat puternice?
Pana la un punct problema nu este numai ce incearca ei sa faca ci cu ce vin politicienii basarabeni ca sa ii faca sa fie alaturi de ei!
Comunistii nu stiu daca sunt prea prosti sau prea sireti dar mi se pare ca vor inca sa joace pana la ultima carte!
Nu sunt prea la curent dar am impresia ca si Smirnov a inceput sa se pronunte din ce in ce mai mult referitor la evenimentele din RM!

Angela Grămadă spunea...

Salut Radu,

Incearca sa te pui in locul secuilor ;)

AIE a facut un apel catre minoritati, mi se pare un gest de bun simt, dar daca ei interpreteaza gresit aceasta actiune e si problema noastra nu numai a lor... .

Comunistii se prefac a fi prosti, dar in realitate... vor sa ne prosteasca pe noi.

Da, Smirnov a prins a nu stiu cata oara glas si bazaie rau de tot :D

alraman spunea...

Nu cred ca un apel poate face mare lucru in acea zona unde de multe ori cuvantul este uitat sau ignorat! Ca sa aiba credibilitate trebuie sa existe si dovada ca se si face nu numai se vorbeste!
Fara indoiala exista o legatura intre comunistii si Smirnov cel putin la nivelul modului de gandire(in spatele teatrului ideologic aceeasi organizare de tip mafiot cu umplicarea odraslelor, a familiei! :))! Sunt curios cat de mult vor colabora in viitor(poate via Rusia).

Unknown spunea...

Pare „Manifestul” lui Marx în versiune liberală: Moldoveni de toate etniile, UNIȚI-VĂ!!!

Angela Grămadă spunea...

http://www.unimedia.md/?mod=news&id=13098

alraman spunea...

Nu stiu de ce dar am impresia ca in multe locuri din RM se face politica si mai ales politica economica la nivel de cohloz! :)
Ma repet!- dupa 20 de ani si dupa boicotul rus asupra vinului basarabean inca nu s=au tras niste concluzii inca!

Calin spunea...

Salut Angy,
Am citit post-ul. Este interesant… insa pealocuri discutabil. Eu cred ca gagauzii au dreptul la replica nu atunci cand le-o ofera AIE sau mai stii cine altcineva…ci cand or vrea ei. Volens-nolens locuiesc in RM, au statut special, si ar trebui sa fie tratati respectiv… daca am invatat ceva din conflictele de la inceputul anilor 90.
Gagauzii nu vor unire - e fapt stiut. Au o frica de marginalizare in societatea romaneasca, plus nu cea mai frumoasa experienta in cadrul Romaniei Mari. Reminiscente ale acestei experiente mai sunt…uite-te in DEX-ul intocmit de Vasile Breban in 1984 (adica fara a fi politic corect) cuvantul « gagaut – a », si –i vei vedea semantica. Cine incearca sa obiecteze ca nu e similar cu gagauz, sa ia anuarele statistice ale Romaniei din anii 30…si va vedea ca in Romania locuiau gagauti, si nu gagauzi…
Gagauzii vad fantome unionisme cu buna credinta. Din 90 ‘ncoace Ghimpu (ca si altii dealtfel) o spunea clar ca, unirea cu Romania reprezinta idealul si scopul lor politic. Ghimpu clar a indicat de mai multe ori ca e unionist. Mai mult decat atat, un personaj politic scos recent din naftalina de Ghimpu, numit Ion Hadarca chiar a contribuit la Marsul voluntarilor si conflictul de pe Nistru prin incopetenta si miopia sa politica. Si dupa atati ani de declaratii si actiuni consistente, brusc o declaratie recent masluita in biroul sau sa-i faca sa creada ca : « stati fratilor eu nu sunt unionist, valorile si idealurile unionismului imi sunt straine»… Eu unul n-as crede… Nici ei n-o fi cretini.
« Lăsaţi-l pe Mihai Ghimpu să se manifeste! Este artist! Este un fenomen! Va aduce bucurie şi zâmbete în casele noastre, ne va descreţi frunţile în timpuri grele! » - Mie nu-mi surade ideea ca un repetent scolar cu vocatie de clown debusolat sa fie a doua persoana in stat.
“UTA Găgăuz Yeri a fost creată în grabă!” – Sa spun sincer, aceasta UTA e unicul success a politicii interne Chisinaului de la independenta ‘ncoace. Gagauzia ca focar separatist activ a fost dezamorsat (desi nu cred ca ar fi o problema sa-l reactiveze niste specialisti). Sunt in cadrul legal a RM, si unica ce-si mai permit sunt niste declaratii de uz intern – sa fie sanatosi cu ele… Atata timp cat personaje tip Burgudji sunt marginalizati. Chiar e nevoie sa calcam pe acelasi bec din 90? Sai musiu Hadarca vrea continuarea show-ului din 90?

Calin spunea...

Continuare:

”Românizarea ţării? De către cine? De către Ghimpu? Urmăriţi declaraţiile acestuia şi doar mai apoi schiţaţi apeluri! » Don’t get me wrong… Insa contabilizarea declaratiilor lui Ghimpu incepe nu de la 28 august, ci mult mai devreme.
« Voi nici măcar prima minoritate nu sunteţi! Aşa că ciocu’ mic! » - Cu asa atitudine, departe nu ajungi… Adica poti ajunge departe, doar nu acolo unde-ti doresti.
« Adresare către Lupu? Păi voi încă nu aţi realizat faptul că acesta face parte deja din cealaltă turmă? Nepricepuţilor!” Draga Angy, investivele nu sunt cea mai distinsa forma de comunicare. Eu cred ca adresarea lor catre Lupu demostreaza perceptia Domniei Sale ca pe un …oportunist, ca de altfel si pe colegul sau Diacov. Mai ramane de vazut in ce turma ajunge « oita » aceasta….
« Măi găgăuţilor, aţi ales un başcan atât de inteligent şi cu un dezvoltat simţ al diplomaţiei, de ce ascultaţi de toate extensiile comuniste? » Am apreciat adresarea fata de un grup etnic… Probabil ai facut-o deliberat, stiind de definitia din DEX. Sper din suflet (spre binele Tarii Moldovei) sa fie cat mai putini care vorbesc ca tine…
Sper sa ma intelegi corect – sunt roman, sunt unionist. INSA… realizez ca in tara numita Republica Moldova mai sunt si alte grupuri etnice decat romani/moldovenii. Unii din ei au anumite idei/viziuni, care nu tocmai coincid cu ale noastre (e beleau noastra ca n-am reusit sa-i cooptam). Maniera in care tu ai enuntat ideile tale déjà a produs un dezastru in RM la inceputul anilor 90. Acu’ trebuie miscat subtil, inteligent, la rece… Prin asa adresare iti creezi doar dusmani in randul lor. Declaratiile facute de AIE, sunt pentru moment doar declaratii fara acoperire…vorbe goale. Vor avea valoare dupa ce vor fi sustinute de fapte. Or, raportate la viziunile politice si actiunile anterioare ale unor politicieni din AIE…cam nu se potrivesc. Deci, cuvantul chee fiind prudenta si subtilitate…
E de ajuns ca avem o Transnistrie…

Angela Grămadă spunea...

Salut Calin,

Bine ai revenit!

Multumesc pentru comentariile foarte bune!

Acesta este al treilea articol pe care il dedic gagauzilor si de fapt este mai mult o exteriorizare a sentimentelor mele de cetatean al Republicii Moldova - tara care cui nu-i este lene o ia in ras.

Te rog mult, sa citesti si celelalte doua articole, unde, zic eu, am fost mult mai obietiva si sa le diseci in stilul propriu tie, dar care pe mine ma ajuta sa observ erorile si confuziile. Am inceput cu istoria emigrarii lor pe aceste teritorii, mi s-a parut ca asa ar fi corect, am continuat cu Congresul lor. Acum vad ca ei revin in forta cu opinii pe care noi nu le putem accepta in intregime.

Imi place foarte mult modul tau de a supune dezbaterii subiectele de pe acest blog si imi sunt foarte utile opiniile contradictorii.

Te mai astept pe aici. O zi cat mai reusita!

Angela

Calin spunea...

Angy, eu am citit pe telefonul meu (d-aia n-am participat la discutie) celelalte articole cand le-ai postat . Sunt bine scrise, solid argumentate… si pline de pasiune ;) Totusi imi pare rau ca n-am putut participa la discutii – erau momente demne de discutat mai in detaliu…Or cred ca vom mai avea ocazia sa revenim la ele.
In viziunea mea istoria (sau adevarul istoric) nu este ceva care ar trebuie preluat si implementat ad-literam. Istoria este rareori in consonanta cu dreptatea (si asta fiind o chestie subiectiva). D-aia eu o percep prin prisma lui Bismarck. Care o studia nu pentru a justifica prezentul, ci pentru a modela viitorul. Atata timp cat ne axam pe idei ca « cine-i primul pe acest pamant », « cine-i majoritate, cine-i minoritate », « pe voi v-au dus rusii; pe voi romanii lui Traian », sau …mai stii … poate ajungem la un concurs sa ne masuram cu …pardon, uitasem ca discut cu o doamna ;) Atata timp cat facem asta – ramanem in trecut, in cel mai bun caz prezent. Si ignoram total viitorul.
Trebuie sa reesim din ce avem. Adica un grup etnic care a fost favorizat intr-un mod fariseic de rusi (anume intr-un mod – in rest fiind redusi la zero), pentru scopurile lor. Noi trebuie sa invatam sa-i favorizam in asa mod, incat ei sa devina aliatii nostri firesti. Ceea ce este arhi-posibil. Doar ca aici trebuie pusa in functiune ratiunea…si mai putin emotiile.
P.S. Iti impartasesc un caz cu un gagauz, de prin partile tale… Tipul facea niste comert prin Surgut. S-a intamplat o data sa stea la masa cu nisite rusi, care l-au intrebat cine este dupa apartenenta etnica… Le –a spus ca e gagauz. Tipii n-au auzit niciodata de gagauzi, si l-au intrebat cine ar mai fi si astea. Off-topic ar fi bine de remarcat ca seful politiei de circulatie, vice-procurorul, vice-primarul, seful directiei de constructii si multi altii in Surgut erau moldoveni (poate si mai sunt)… si erua bine vazuti in Surgut. La care intrebare el a gasit cel mai ingenios raspuns care l-am auzit vreodata : « Гагаузы – это дикие молдаване! ». Observa, baiatul s-a asociat deliberat cu moldovenii… ;)) Deci e posibil ;)))

alraman spunea...

http://www.realitatea.net/republica-moldova-se-va-uni-cu-romania-doar-prin-razboi-civil--in-care-se-va-implica-rusia--spune-climenco_610827.html

Angela Grămadă spunea...

http://www.parties.e-democracy.md/localelections2003/chisinau/klimenkovaleri/ - e la fel de "educat" ca si Vovka presedintele, inca in exercitiu, are si el cateva facultati si nu cunoaste limba romana.

Anonim spunea...

Omega cu termenul lor de românizare... Societatea moldovenească ar trebui să reacționeze dur-mpotriva celor ce folosesc termenul de românizare. Moldova e o regiune românească cu o populație majoritar românească; o majoritate covârșitoare. N-am auzit reacții la cuvântul românizare.

Angela Grămadă spunea...

Draga Napocel,

Din pacate nu toti cunosc istoria acestui pamant si nu toti stiu cand a avut loc romanizarea .... :(

alraman spunea...

Daca am inteles bine e nascut in Ural in 1953 a facut studiile in Ucraina si a activat in armata rusa!
Deci un rus care in cel mai bun caz a trait 30 de ani in rRM isi permite sa ameninte cu cu razboiul civil si cu implicarea Rusiei! Smirnov redivivus! Foarte interesant!
Si bineinteles nimeni nu zice nimic!

Babacu spunea...

Angy, sunt de acord cu tine. Nu putem la nesfarsit sa ne lasam intimidati de niste minoritari, care nu vor sa ne respecte si sa ne invete limba...
Nu cred ca are dreptate Calin cand spune ca "...UTA e unicul success a politicii interne Chisinaului de la independenta ‘ncoace. Gagauzia ca focar separatist activ a fost dezamorsat..." Parerea mea este ca acordarea autonomiei gagauzilor a fost cea mai mare prostie, pe care putea sa o comita Lucinschy, un precedent nedorit pentru Europa! La o emisiune la Antena 3 un reprezentant al secuimii care pledeaza pentru autonomia Tinutului secuiesc, a adus drept exemplu Gagauzia... Nu ca ar fi fost dezamorsat focarul separatist, ba din contra, a fost plasata in sanul RM o bomba cu efect intarziat, cu care suntem amenintati de fiecare data cand indraznim sa ne cerem drepturile de natiune romana majoritara. Suntem de 20 de ani ostatecii Gagauziei si Transnistriei, cu ele suntem santajati. Acesta de fapt a si fost scopul lui Luchianov, seful Sovietului Suprem al URSS, care e tatuca acestor republici.
De ce toti veneticii pe aceste meleaguri au drepturi, iar noi, bastinasii, imediat suntem taxati ca nationalisti?

Angela Grămadă spunea...

Pentru ca ne place sapa si nu cartea, pentru ca nu stim sa negociem propriul interes, pentru ca ne complacem in starea dezastruoasa in care ne aflam, pentru ca ne place sa fim dusi de nas in loc sa jucam pana la ultima carte, pentru ca nu stim retorica, pentru ca nu stim legislatia in vigoare nationala si internationala... pentru ca ne-am deprins sa ne mutam de pe un picior pe altul si ne limitam singuri teritoriul pe care avem dreptul moral, istoric sa ne desfasuram si sa ne crestem copiii... pentru ca ne place MIZERIA... pentru ca e mizeria noastra.... :(

babacu spunea...

Cu mare parere de rau, dar ai dreptate, draga Angy.... Urmeaza sa luptam cu totii, dar mai ales voi, generatia tanara de azi, pentru ca sa dispare toate acele "pentru ca..." din commentul tau. Capul sus si pieptul inainte, caci cu rabdare si munca se poate schimba situatia, si o sa ne respecte toti veneticii cum i-am respectat si noi pe ei atata timp...Vorba ceia: Toti trag la ei, numai noi la noi nu tragem deloc!