Si atunci Smirnov a ordonat: "Sa avem si noi independenta!!!"


Zilele trecute am avut ocazia sa revad un tanar din Transnistria, pe care il cunoscusem inca in anul 2007 cand inca eram membra al unui ONG din Moldova. Igor Gavrilov este lider al mai multor organizatii non-guvernamentale din Tiraspol - foarte inteligent si activ, ambitios, urmeaza cursuri masterale in Republica Ceha. Fiind in trecere prin Bucuresti spre Berlin, ne-am intalnit in Aeroportul International "Henri Coanda" din Otopeni pe 27 august, de ziua independentei Republcii Moldova.

Foto: OMEGA.

Ora mult prea matinala (06.00 AM) nu ne-a deranjat sub nicio forma sa mai stam la taclale, si sa barfim despre politica de pe ambele maluri ale Nistrului. Desi nu vorbeste prea bine limba romana, Igor este cel mai pro-vestic transnistrean pe care l-am intalnit pana acum. Nu este adeptul separarii Transnistriei si isi doreste foarte mult ca aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana sa devina cat mai curand realitate.

Tot punand tara la cale am ajuns sa vorbim despre etniile care locuiesc pe teritoriul Transnistriei. La intrebarea mea ce ar face rusii in cazul in care maine nu va mai exista Smirnov cu separatistii lui, tanarul mi-a raspuns simplu: "Moldovenii se vor bucura, iar rusii si ucrainenii, cel mai probabil, vor lua calea Rusiei... . Intelegi, ei se tem sa nu fie impusi sa invete limba romana... . Acest lucru pentru ei este egal cu dezastrul... ." Raspunsul acesta nu m-a uimit prea mult, stim cu totii ca un numar foarte mare de locuitori ai acestei regiuni au cetatenie ruseasca.

Mirarea a aparut pe chipul meu atunci cand Igor mi-a explicat atitudinea anticomunista a oficialitatilor de la Tiraspol:

- De ce te interesa atat de mult presa de la Tiraspol? ma intreba Igor cu un zambet sincer.
- Incerc sa inteleg anumite lucruri si nu reusesc, de aceea te rugasem sa-mi oferi cateva denumiri de portaluri de acolo... . De fapt, ma intereseaza constructia institutionala, organizarea, cum functioneaza aceste organe de stat, i-am raspuns eu.
- O sa-ti trimit un link unde poti gasi Constitutia noastra, aici zambetul pe care-l afisase ma dezarmase complet.
- Da? Multumesc frumos! Mi-ai putea, totusi, explica de ce atatea articole anticomuniste la Tiraspol in aceasta campanie electorala? Normal ar fi fost sa gasesc pe aceste portaluri articole pro Voronin, dar nu am vazut acest lucru... .
- Cum sa-ti explic? Pentru regimul Smirnov regimul Voronin este cel mai mare dusman. Stiu ca este anormal, dar Smirnov ii uraste foarte mult pe comunisti. Iar schimbarea unui regim cu un altul, mai ales comunist, in care el sa nu mai fie prima vioara, nu-i prea surade... .
- Este intr-adevar anormal, mai ales ca pe drapelul Transnistriei se mai pot gasi simboluri comuniste... . Poti sa-mi spui daca mai sunt gagauzi acolo?
- Nu, nu sunt atat de multi, dar sa stii un lucru: Transnistria nu va accepta niciodata un statut de "autonomie" ca cel al Gagauz Yeri in cadrul Republicii Moldova. Niciodata!

De ce v-am povestit aceste lucruri? Explicatia este una foarte simpla si destul de frustranta. Pe 02 septembrie Transnistria sarbatoreste Ziua Independentei, care a fost oficializata de un regim nerecunoscut inca in anul 1990, cand la Tiraspol a fost proclamata Republica Moldoveneasca Transnistreana. Ei si ce? ar riposta unii dintre noi. Nu ar fi prima data... . Da, asa este. Trebuie, insa, sa va spun ca agentia de presa OMEGA de la Chisinau publicase inca pe 19 august curent o stire de unde aflam despre decizia Kremlinului de a delega reprezentanti la aceste ceremonii. Omega relateaza ca:

"Oficial, decizia presupune fortificarea relatiilor partidului de guvernamant rus cu partidul "Obnovlenie" (cel care a decis introducerea in institutiile de stat transistrene a drapelului rus), condus de ex-speakerul parlamentului regional tiraspolean, Evghenii Sevciuk. Din componenta delegatiei fac parte prim-adjunctul sefului fractiunii partidului "Edinnaia Rosiia" in parlamentul rus, Tatiana Iakovleva, si presedintele comitetului parlamentar rus pentru politica economica, Evghenii Fiodorov."

Aceste actiuni imi trambiteaza doar un singur lucru: RECUNOASTERE! Degeaba incearca specialistii in drept international public sa ma convinga ca realitatea ar fi alta. Eu nu-i mai cred demult! Sa se amageasca singuri!

Azi, din curiozitate, am accesat din nou site-ul agentiei de presa tiraspolene LENTA si pe prima pagina am gasit mutra barboasa a lui Dughin (Vezi Foto: LENTA).


Ce cauta el la Tiraspol?

Apoi sa stiti ca are ceva de munca: a fost invitat de catre Smirnov sa contribuie la elaborarea unor concepte social-politice noi pentru Transnistria. Se presupune ca institutia care se va ocupa in intregime de acest lucru este Centrul de Cercetari Conservative pe care il conduce Alexandru Dughin. Intentia de a deschide la Tiraspol o filiala a acestui institut va deveni in foarte scurt timp realitate.

PS: Igor Smirnov a declarat ca este gata sa reia negocierile cu noua conducere de la Chisinau. Semn bun sau semn rau?

12 comentarii:

Unknown spunea...

eu aș intra cu tacu în transnistria cum a făcut Georgia în regiunele ei separatiste...și vreau să văd pe unde mai trimite Rusia întăriri de data asta...mai e dispusă să mobiliteze trupe și să organizeze o invazie pentru o regiune care oricum ii va scapă de sub influenta ? Și cu Nato la poartă?

Eleonora Lisnic spunea...

Angy, an de an sosesc deputaţi ruşi la parada lui Smirnov şi când Chişinăul oficial s-a întâmplat :) să ceară explicaţii, i s-a răspuns că aceştia vin în nume propriu, nu ca reprezentanţi oficiali ai Federaţiei Ruse.
Cu aproximativ o săptămână în urmă, Oazu Nantoi sublinia la „Vocea Basarabiei” că în toată regiunea transnistreană locuiesc mai puţini ruşi decât în oraşul Chişinău. Nantoi a spus că are asemenea date statistice (dar nu le-a prezentat) şi că acestea denotă faptul că regiunea separatistă nu este în drept să pretindă un statut juridic special în cadrul RM.

Angela Grămadă spunea...

Stiu, si am si redat din stire ca sa se inteleaga ca vin din partea partidului, dar am mari indoieli in privinta prezentei lui Dughin acolo, or acest personaj mie nu-mi inspira incredere, mai ales ca este cel care promoveaza in mod stiintific eurasianismul rus, adica imperialismul Rusiei in spatiul post-sovietic mai ales...

Domnul Nantoi este un personaj foarte credibil la noi, dar de ce evita sa vorbeasca deschis? Ador teoria lui despre cei trei "D" - democratizare, demilitarizare, dezvoltare. E una cat s epoate de reala, necesita doar negocieri, si vad in ultima perioada ca Smirnov da semnale... desi nu il cred, dar asta e mesajul transmis prin canale oficiale...

alraman spunea...

Promoveaza in "mod stintific"!
Si nazisti faceau din astea!
Cine e ala care seamana cu Rasputin?

Angela Grămadă spunea...

Alexandru Dughin (cel care seamana cu Rapsutin) - cel care imi da mie apa la moara sa scriu despre rusi, nu in cel mai ortodox mod :D

alraman spunea...

ai vazut declaratiile lui Putin in Polonia?(ref la pactul Molotov-Ribentrop)

Angela Grămadă spunea...

Da, le-am vazut :)

http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri/politica/4434-putin-il-spala-pe-stalin-iar-ambasadorul-ciurilin-sustine-ca-romania-a-ocupat-ilegal-basarabia

Angela Grămadă spunea...

http://www.stireazilei.md/news-1331 - asa au sarbatorit ei azi!

Anonim spunea...

Ce datorii are Transnistria față de Rusia?

Angela Grămadă spunea...

Multe privilegii economice, cetatenie pentru transnistreni, cheltuielile pentru gazele naturale sunt puse pe seama Republicii Moldova, de altfel cele mai mare datorii la gaze noi le avem din cauza ca Tiraspolul ani de zile nu si-a platit facturile :(

alraman spunea...

Asta e bataia de joc a rusilor sa va faca sa platiti datoriile transnistriei pe care ei o sprijina pe partea cealalta!
Nu exista in toata RM cineva care sa gaseasca raspuns la asta?
Apropo vad ca vinul este chestiune de stat in RM! Ce faceti daca da grindina? Intrati in colaps? Nu se pot gasi alternative? Nici dupa 20 de ani?

Angela Grămadă spunea...

http://www.jurnal.md/article/20121/