Marul meu, viermele meu, nu pune mana pe el!

De cateva zile tot primesc si citesc stiri despre refuzul rusilor de a mai importa mere si alte fructe si legume de la noi din tara. Vidite-li, nu le mai convine calitatea acestora, ar avea multe pesticide in ele (le-o fi stat in gat pesticidul ala, precum un os de peste). Daca meciul de-a oina cu vinul l-am mai tolerat, atunci abundenta de declaratii tampite si agramate, din punct de vedere economic, ale veterinarului Oniscenco au implut paharul furiei mele, cauzand o criza de nervi pe facebook, pe care insusi Inamicul Public a apreciat-o cu nota 10 si un “maladetz!”

Preluat de CURAJ.NET.

Toata discutia s-a pornit de la acest status:

“… rusii au uitat ca si Moldova trebuie sa voteze pentru ca ei sa adere la OMC .... si acolo sunt patru reguli de baza pe care trebuie sa le respecte orice stat candidat.... prosti vom fi daca nu ne vom juca cu integrarea lor in economia mondiala, precum se joaca ei cu merele noastre!!!!”

Demult nu am mai vazut o asemenea capacitate de reactie din partea moldovenilor, credeam ca subiectul le epuizase intelectul si le obosise degetele de la atatea injurii aduse veterinarului Oniscenco. Dar na! M-am inselat! Nu o sa repet aici ce a declarat fiecare veterinar rus afectat de caldura din acest an prin care a trecut Rusia cu privire la faptul cate garduri ar putea ei vopsi cu vinurile noastre sau ce cantitate de otrava am exportat per mar infulecat de rusi de-a lungul ocupatiei. O sa vorbim despre faptul cum se fac rusii stimati.

De 17 ani rusii se chinuie sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului. 17 ani! Nici mai mult, nici mai putin. Pana si noi, ultimul stat din Europa, suntem membri OMC. Dar rusii nu-s! Au calcat pe bec, au incalcat mai multe principii de functionare a acestei organizatii, au sfidat partenerii, au facut tot posibilul ca sa iasa cu coarnele inainte si nu au fost acceptati! Multe state din fostul spatiu ex-sovietic, care s-au simtit amenintate de-a lungul timpului, i-au atentionat ca nu vor vota pentru integrarea Federatiei Ruse in OMC, dar ei o tin una si buna: noi avem gazu’, voi n-aveti nika!

Asa o fi! Dar voi aveti gazu’, dar nu si banu’! Si degeaba va bazati pe sustinerea Angelutei Merkel, ca daca georgianului nu o sa-i placa mutra voastra nu o sa va voteze! Moldovenii nu-s ca georgienii sau ca polonezii sau ca alte noroade cu guvernari inteligente! La noi fiecare decident tremura, gandindu-se cu infrigurare ca daca va spune ceva nu va mai primi sutana de presedinte de la Moscova! Mai inteligentilor, sutana de presedinte, de spiker sau deputat v-o coase alegatorul prost sau sarac, asa cum este, dar el v-o imbraca si v-o pune pe crestet!

Dar sa revin la rusi, ca pe ei eram suparata astazi!

Imi punea Oleg Brega urmatoarea intrebare:

“…dar nu admiţi deloc că am fi şi noi vinovaţi pentru abateri, nereguli de care ruşii s-au săturat abia acum?”

Admit! Recunosc! Dar mai stiu ca in acest an o mare parte din producatorii agricoli si-au lasat in paragina campurile, nu si-au mai stropit viile si livezile din simplul motiv ca nu au mai avut bani pentru achizitionarea acestora. Desigur, Oleg are dreptate atunci cand ne atentioneaza asupra faptului ca acestea sunt vesnice, iar mostenirea de otravuri sovietice scurse in cernoziomurile noastre va avea efect pe termen lung, poate chiar secole.

Dar problema in cauza nu are caracter sanitar-informativ si nu este vorba despre calitatea produselor, ci de intimidare politica. De ce decizia de a impune embargo este verbalizata de primul veterinar al statului? De ce nu are ranza s-o spuna chiar Putin? De ce europenilor le place vinul nostru si au ajuns la concluzia ca acesta merita sa fie comercializat pe pietele europene, iar Oniscenco are lesinuri la auzul ca ar putea sa consume vin moldovenesc? Sau strugurii crescuti in subsolurile moscovite sunt de o calitate superioara?

Prin atitudinea ostila rusul Oniscenco si toata clica potrivnica produselor de provenienta moldoveneasca si adepta altor restrictii de ordin intern (precum comercializarea la ore tarzii in noapte) au contribuit la cresterea ratei mortalitatii din cauza consumului de vodka contrafacuta. Cum se va lupta Oniscenco (Putin) cu producatorii din subsolurile rusesti?

Si sa presupunem ca Oleg are dreptate si moldovenii au butoaie diferite pentru europeni si pentru rusi. Daca rusilor le-a nimerit vinul otravit, atunci logic ar fi sa recunoastem ca ii respectam mai putin pe rusi si mai mult pe europeni. Adica pana si vinificatorii moldoveni au ales cursul vectorului de politica externa, iar aia care ne reprezinta si tin ceva in gura si le este frica s-o deschida ca sa nu piarda acel ceva intorc neputinciosi privirea? Pai daca esti incapabil sa reprezinti interesele alesilor de ce te mai bagi ca musca-n lapte? Stai cuminte in banca ta si nu te mai lauda ca esti alesul norodului, ca acestuia i-a cam ajuns cutitul la os si o sa aleaga sa nu te mai aleaga.

Iar la final o sa spun asa: marul meu, viermele meu, nu pune mana pe el!

2 comentarii:

Napocel spunea...

Excelent expus Angela! Doar laude si tot respectul din partea mea!

Anonim spunea...

UNIRE moldoveni ! Ne vedeti pe noi ca tremuram cumva daca rusii nu ne accepta produse la export ? Sa fie sanatosi, avem si alte piete de desfacere ! Voi nu aveti, asta e diferenta, va bazati pe ei. Simplul santaj economic din partea lor, la fiece produs al vostru, ar trebui sa fie suficient ca sa umple paharul si sa va faca sa va doriti a intra intr-o alta piata economica. Vrem merele moldovenesti sa mearga la export alaturi de cele romanesti ! ;)