Transnistria şi pretenţiile de “stat civilizat şi dezvoltat”

De aproape doi ani autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol fac demersuri pentru modificarea Constituţiei nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene. Oficial este reformare, neoficial este apropierea conţinutului actului legislativ nistrean de cel al Federaţiei Ruse. La un moment dat chiar am asistat la uimirea afişată de Kremlin faţă de o asemenea îndârjire din partea lui Igor Smirnov de a se apropia cât mai mult de Rusia, dar punând anumite condiţii. Principala dintre ele era formulată în felul următor: noi ne apropiem de voi, de fapt puteţi să ne luaţi la pachet, dar nu pe toţi …. pe mine mai puţin, căci eu vreau să rămân veşnic preşedintele RMN.

În limbajul nostru aceste lucru însemna că Smirnov este gata să facă comerţ cu voinţa politică a “poporului”, mai puţin cu a sa, pentru că nu va permite ca textul noiii Constituţii să reglementeze numărul de mandate prezidenţiale pe care le poate deţine una şi aceeaşi persoană, cu referire aici la propria situaţie, destul de fragilă… .

În acest context, cel al extinderii temporale a reformei constituţionale din Transnistria, Dmitrii Soin, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă şi Afaceri Internaţionale a Sovietului Suprem al nerecunoscutei republici nistre făcea pe 06 aprilie 2011 un comentariu destul de interesant. Fiţi atenţi:

“Sovietul orăşănesc al unuia dintre cele mai importante centre industriale din oraşul Râbniţa a susţinut ideea necesităţii limitării numărului de mandate prezidenţiale pe care le poate deţine o singură persoană. Acest lucru vorbeşte despre faptul că noi ne mişcăm pe calea modernizării şi democratizării Transnistriei. Această normă există practic în fiecare Constituţie a unui stat civilizat şi dezvoltat. Limitarea dreptului de a se afla la conducerea unui stat a uneia şi aceleiaşi persoane va conduce la preîntâmpinarea declinului societăţii, va reduce rata corupţiei, va crea o perspectivă pentru creşterea şi evoluţia altor politicieni şi a altor forţe politice. Acesta este motorul în domeniul social, dar şi în cel economic. Nu trebuie să fie creată situaţia prin care obţinem un preşedinte pe viaţă, oricum nu ar fi acest om: talentat, curajos, onest şi corect. Anii de guvernare deseori deseori influenţează negativ personalitatea, trezind în conştiinţa acesteia elemente precum exclusivitate, infailibilitate, dorinţă de a domina în toate sferele de stat şi ale societăţii. Schimbul conducătorilor – este o idee foarte veche, care stă la baza tuturor democraţiilor occidentale. Dacă vom compara nivelul nostru de trai cu cel al europenilor, al americanilor, atunci ne va fi clar că o asemenea atitudine are sens. Nu putem găsi exemple în care un stat european, excepţie făcând aici perioada dictaturilor, sau în SUA să se fi aflat în fruntea statului o singură persoană mai mult de 20, 30 de ani. În schimb asemenea tendinţe se pot observa în state cu o economie săracă şi regimuri totalitare.”

Aşadar, pretenţiile celor care se află la conducerea republicii nistrene cresc în intensitate. Pentru ei probabil nici Rusia nu mai este un model … deşi Vladimir Putin a avut două mandate, cam nu prea seamană a democraţie ceea ce se votează cu aproximativ 80% din voturile liber exprimate. În plus, cam şubredă guvernarea lui Smirnov … mă tem că nici susţinerea financiară din partea Rusiei, reluată recent de către autorităţile de la Moscova, nu-l va putea ajuta să se menţină acolo … în frunte … .

Dacă până şi separatiştii recunosc drept model democraţia americană, atunci… :D

Interesant: dacă transnistrenii ar fi mers pe modelul constituţional american, cum ar fi reacţionat Casa Albă? Tot uimită? :D

Pentru InfoPrut

0 comentarii: