Comuniștii ruși protestează împotriva aderării Rusiei la OMC


Astăzi Curtea Constituţională a Federației Rusie a început examinarea cazului legat de corespunderea faţă de Legea Fundamentală a protocolului de aderare a ţării la Organizația Mondială a Comerțului. Fracţiunea Partidului Comunist a convocat această şedinţă. Tot astăzi comuniștii ruși au organizat un miting de protest împotriva aderării țării la OMC și asta deoarece reprezentanții PCFR sunt de părere că acest proces va conduce la pierderea irevocabilă a suveranității statale. Deciziile nu vor mai fi luate la Moscova, ci vor fi condiționate de partenerii strategici, adaugă protestatarii, citați de postul de televiziune rusesc PIK.TV.

Comuniştii consideră că documentul nu corespunde unor prevederi din Legea Fundamentală şi propun suspendarea procedurii de ratificare a acordului până la examinarea cazului de către Curtea Constituţională. Protocolul privind aderarea Rusiei la OMC trebuie să fie ratificat până la 23 iulie. Timp de 17 ani Rusia a încercat să devină membră a acestui for economic internațional. Au existat perioade (în timpul mandatului prezidențial al lui Dmitri Medvedev), când liderii de la Kremlin făceau declarații prin care cereau integrarea la pachet a Federației Ruse în OMC, împreună cu Republica Belarus și Kazahstan.

Atunci Vladimir Putin și Dmitri Medvedev avea opinii diferite... . Dar s-au împăcat repede.

Comuniștii ruși susțin că odată cu aderarea Rusiei la OMC, vom asista la migrația forței de muncă ieftină și calificată în Rusia, vor scădea salariile, iar instituțiile statului se vor elibera de funcții și atribuții sociale, atunci când se vor afla în situația de incapacitate de a acoperi deficitul bugetar, cauzat de obligativitatea deciziilor OMC.

Monitorizez destul de bine presa rusă, zic eu. Poate greșesc, dar nu i-am văzut pe comuniștii lui Ziuganov să fi protestat până acum împotriva aderării la Organizația Mondială a Comerțului... . Nu exclud posibilitatea unei eventuale erori, dar mi se pare de-a dreptul ciudat să înceapă protestele exact în perioada, hai să-i zicem ”SIGURĂ” din punct de vedere al atenției cu care opinia publică internațională urmărește cum Moscova învață să fie democratică.

Interesant pur și simplu ... :)

0 comentarii: