The Epoch Times România: Protestele din Ucraina şi greşelile UE (interviu)

UNIAN
”Pentru Ucraina cel mai greu a fost să accepte faptul că nu integrarea finală era scopul, ci transformarea irevocabilă a instituţiilor publice, a politicilor, a economiei, a mentalităţii. Iar UE n-a avut o strategie pe termen lung, post Parteneriat Estic”, susţine Angela Grămadă, expertă specializată în spaţiul postsovietic, într-un interviu pentru Epoch Times. În opinia ei, protestatarii ucraineni au atins ”un grad de maturitate pe care un manifestant din Rusia sau Republica Moldova şi l-ar fi dorit în anumite momente”.

Există pericolul unei ”rusificări” sau „belarusificări” a regimului politic de la Kiev?

Dacă el există, atunci trebuie să recunoaştem faptul că acest pericol nu a apărut în noiembrie 2013. Dar pentru a putea aprecia corect încotro se îndreaptă Ucraina, analiza trebuie să fie una complexă şi să cuprindă o evaluare a tuturor măsurilor luate conştient sau mai puţin conştient de către actuala guvernare de la Kiev. În anul 2010, după alegerile prezidenţiale, experţii ucraineni trăgeau semnale de alarmă despre o posibilă alunecare a regimului de la Kiev spre autoritarism. Suntem în anul 2014. În aproape patru ani de zile am avut suficient de mult timp pentru a percepe spre ce model de guvernare să îndreaptă statul vecin.

Ce perspective şi scenarii vedeţi pentru actuala mişcare de protest?


PS: acesta este un interviu în oglindă. Răspunsurile au fost trimise redacției The Epoch Times România săptămâna trecută. Ileana Racheru a răspuns și ea la aceleași întrebări

0 comentarii: