Foto: Angela Grămadă
Niciodată nu am așteptat atât de mult raportul Institutului Gaidar ca acum. Am vrut să văd cum se manifestă efectele ”Crimeea” asupra principalilor indicatori macroeconomici în Federația Rusă la o lună după agresiunea asupra statului vecin ”frățesc”. 

Cifrele par a fi ”înduioșătoare”. Rezervele valutare în aur scad. Acum au atins cifra de 484 mlrd $. Doar pentru salvarea rublei au fost cheltuite în luna martie 2014 peste 22 mlrd $. Aproximativ 35 mlrd $ au fost retrase de pe piața rusească doar în luna martie 2014. Aceeași sumă a fost retrasă și în perioada ianuarie-februarie 2014, iar experții prognozează că până la sfârșitul anului ar putea să fie retrase aproximativ 150 mlrd $ de pe piața rusească dacă situația din jurul Ucrainei se va agrava. Și asta nu e tot. Tot mai mulți bani pleacă din Rusia sub diferite forme. Investitorii se retrag. 

Toate acestea contribuie la scăderea activității investiționale și influențează negativ dinamica economiei. Între timp, popularitatea lui Putin crește. Situația dată  Kremlinul o valorifică prin sporirea controlului ideologic și politic asupra vieții sociale.

Raportul îl găsiți aici

2 comentarii:

Anonim spunea...

omuletii verzi a lui putinica au aparut in est si sud! se repeta scenariul? Oare Ucraina nu se trezeste?!

Anonim spunea...

de ce mama dracului mai stau moldovikanii în CSI?
cum se împacă statutul de neutralitate cu apartenența la CSI?