E prea simplist sa-l reduci pe Rogozin...

www.neurope.eu
E prea simplist sa spui ca Rogozin nu trebuie sa fie bagat in seama. Asa ar trebui sa nu mai luam in seama actiunile Rusiei peste tot in spatiul ex-sovietic: Transnistria, Abhazia, Osetia, Ukraina, etc. Intentionat nu le numesc pe toate. Eu nu sunt contabilul care sa le numere problemele rusilor. Vorbesc din perspectiva cetateanului unui stat care are frontiera cu Ucraina si in care Rusia nu este chiar Maica Tereza. Dimpotriva.

Intr-adevar, fata de Rogozin poti sa ai doua atitudini in acest moment: sa-l ignori, ori sa nu-l ignori. Noi am ales sa nu-l ignoram. Punand asemenea persoane in functii cheie (vice-premier), Moscova isi arata, de facto, atitudinea fata de partenerii ei, unii dintre ei chiar strategici. Dar noi trebuie sa ascultam, sa negociem cu el, trebuie sa dam dovada de profesionalism, chiar daca Moscova ne desconsidera si pune in asa functii inalte clovni. Altfel am fi tratati cu si mai multa aroganta.

Rusia de cateva luni nu are o problema doar cu Ucraina. Ea si-a creat o problema cu toata lumea si acum asteapta respect cand chiar ea nu a dat dovada de respect. A ramas singura in aceasta parte a Europei, unde toti vor prefera sa o scoata din diferite ecuatii pentru ca a pierdut credibilitatea. Acum face incercari disperate ca sa mai gaseasca un aliat, iar daca nu un aliat, atunci macar un dusman pentru Ucraina. Frica de singuratate in cadrul sistemului de relatii internationale (izolarea) poate duce la incurajarea unor asemenea discursuri. Dar consecintele nu sunt tocmai cele scontate: Romania s-a apropiat mai mult ca niciodata de Ucraina si acest lucru nu ii convine Moscovei. Ce spera Kremlinul ca se va diviza, tocmai s-a unit.

Sunt de parere ca Rogozin ne face o favoare in momentul de fata. El discrediteaza cu mandat de la Putin Rusia, contribuie la atragerea atentiei asupra conflictelor din regiune, internationalizeaza problemele. Este una dintre tacticile elementare folosite in procesele de negociere. 

1 comentarii:

Anonim spunea...

Despre ce vorbim?! :)
R Moldova dacă ar fi fost un stat cât de cât normal cu șira spinării (prin politicieni cu șira spinării), ar fi cerut de mult Rusiei să se retragă din comisa 5+2 și să își retragă contingentul militar și ”forțele de pace” din Transnistria! Acum când politicieni peste politicieni importanți(cât nu a văzut de când e ea!) vin în R Moldova și o ”pompează” să arate cât de cât ca un stat, Rusia îi arată numai degetul mic! ”Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizează Republica Moldova cu sancţiuni economice pentru că autorităţile de la Chişinău au percheziţionat avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin.” Așa că urmează să vedem cum intră Moldovika în fibrilații acum.