Valeria Novodvorskaia – îmi place acest personaj politic pentru că este antipatic, pentru că nu te îndeamnă la admiraţie, pentru că nu arată bine, pentru că nu se supune regulilor impuse de liderii de la Kremlin, pentru că a avut curaj să lupte împotriva comunismului, pentru că nu şi-a pierdut intergitatea psihică în perioada internării sale într-un ospiciu, fiind catalogată drept desident politic.
Nu vă invit la admiraţie, în schimb vă îndemn să citiţi câteva opinii ale acestei Doamne, despre care se spune că ar fi cel mai integru politician pe care îl are Rusia în prezent – persoana care nu poate fi mituită nicicum.
UCRAINA Mi-e ruşine să privesc spre Nipru. Ceva nu înţeleg. Dacă societatea ucraineană dorea restabilirea adevărului istoric, dacă îşi dorea un preşedinte direct, hotărât, dacă dorea ca antisovietismul să obţină victorie într-o ţară ex-sovietică, atunci trebuia să-l aleagă pe Iuşcenko... .
Nu înţeleg ce oameni cu capacitate de exerciţiu deplină ar fi putut să voteze pentru Ianucovici, acest obiect inutil, băgat la reduceri sau aruncat undeva într-o cameră de depozitare. Oare chiar laurii beloruşi sunt de invidiat pentru cineva? Acest preşedinte nou trebuie aruncat imediat la naftalină şi nu trebuie arătat nimănui, pentru că nu este decent. Şi cum să trăieşti cu un preşedinte pentru care Cehov este poet ucrainean, iar Anna Ahmatova este Anna Ahmetova? Nu mai vorbesc despre alte lucruri. Nu înţeleg nimic, ceva s-a întâmplat cu oamenii... .
Da, est, da, sud, şi dacă există probe de falsificare, dacă aceste 2 – 3 % sunt contrafăcute, atunci trebuie să îşi ia picioarele în maini şi să alerge spre Maidan, fără să o mai aştepte pe Iulia Timoşenco, ci chiar să o întreacă şi să-şi instaleze corturile acolo... .
Nu vreau să mă gândesc la faptul că poporul ucrainean seamană cu al nostru (cu cel rus – n.m.)... Nu este un exemplu demn de urmat. Evident, deşi frăţia slavă pentru majoritatea nu pare atât de agresivă, pe cât pare de cuminte şi înapoiată, ea există. Vor exista trei popoare frăţeşti, împodobite de corifei precum Medvedev, Ianucovici şi Lukaşenco şi vor trăi, cumva, împăcate cu acest lucru. Trebuie, totuşi, să spun că, în cel mai bun caz, dezvoltarea Ucrainei se va opri în perioada acestui mandat, iar în cel mai rău caz va suferi un regres vizibil.
Nu ştiu ce va face Ianucovici cu problema lingvistică, probabil că legea cu privire la cele două limbi de stat va fi adoptată în cea de-a doua lectură.
Acest lucru este foarte periculos pentru un stat care se confruntă cu probleme de identitate naţională. Şi asta din cauza că are o vecină cu mult tupeu, precum este Federaţia Rusă, precum a fost Uniunea Sovietică, mai ales că politica de rusificare a început încă pe timpul Ecaterinei şi mai mult de 50% din populaţia ţării nu cunoaşte limba ucraineană şi nici nu doreşte să o cunoască.
Nu, aşa ceva nu este logic. Dacă o ţară nu este unită prin limbă, istorie, printr-o atitudine comună faţă de această limbă, atunci ea este foarte fragilă. Este o casă construită pe un fundament de nisip. Este un lucru foarte rău. Aşa s-a împrăştiat statalitatea belorusă... .
Rusia are de gând să ocupe tot ce-i stă în cale... chiar şi cu ajutorul tancurilor uneori. Acest lucru s-a văzut în cazul războiului ruso-georgian. Dacă Ucraina îi va permite, atunci aceasta îi va deveni protector. Iar Rusia visează cu ochii deschişi la cum îşi va redobândi vechile colonii. Pentru ce are nevoie de acest lucru trebuie să-l întrebăm pe Domnul Medvedev... .
De fapt, el deja a răspuns la această întrebare, când a pus pe ordinea de zi problema scurgerii creierelor. Cred că totul are legătură cu scrugerea creierelor. Creierii s-au scurs atât de mult încât nu-i vom mai ajunge din urmă.
De aceea întreaga Rusie externă este demenţă… .
GEORGIA Rusia a tăiat din Georgia două bucăţi, de altfel nu pe cele mai bune, cu care s-a înnecat. Acestea i-au stat în gât deoarece sunt bunuri furate – Abhazia şi Osetia de Sud… .
Georgia este singura ţară ex-sovietică care a scăpat din ghiarele labei sovietice… .
Georgia este singurul stat în spaţiul ex-sovietic, exceptând statele baltice care sunt din altă operă, care într-adevăr a reuşit să plece, care a îndrăznit să rupă relaţiile diplomatice, care înfăptuieşte reforme occidentale… .
Georgienii nu au nevoie de Abhazia şi Osetia, pentru că acestea vor reveni singure când vor vedea rezultatele acestor reforme, la culesul roadelor acestora. Pentru Abhazia şi Osetia problema identităţii naţionale s-a transformat în problema unei bucăţi de pâine şi a unei bucăţi de unt, cine va unge mai gros acea bucată, şi când îşi vor da seama că Georgia are un trai mai bun decât Rusia, iar acest lucru se va întâmpla negreşit, pentru că noi mergem la piaţă, iar ei deja se întorc de la piaţă, noi ne rostogolim la vale, iar ei se dezvoltă, atunci se vor întoarce şi se vor ruga să fie primiţi înapoi.
Desigur, acesta nu este un comportament decent. Nu avem cu ce să ne mândrim, atunci când apuci de paşaportul rusesc în speranţa unei pensii mai mari. Nu abhaz, pur şi simpplu paşaport rusesc, unde vor da mai mult. Acesta este trocul. Doriţi să vă pricopsiţi cu câţiva cetăţeni? Hrăniţi-ne. Subjugaţi-ne, dar hrăniţi-ne. Clasica. Istoria lui Dostoievskii. Tare mă tem că Ianucovici o va repeta. Poate aceste câteva procente s-au gândit că se vor adăpa şi hrăni pe seama preţului gazelor naturale.
Poate că Putin şi Medvedev au făcut promisiuni, dar ei nu au cum să se ţină de ele în acest moment... .
Întregul articol îl găsiţi
aiciPS: am încercat să traduc doar ideile principale ale articolului şi cât mai aproape de original, astfel încât să ofer posibilitatea celor care nu cunosc limba rusă să observe stilul, pe alocuri, ironic al Doamnei Novodvorskaia faţă de proprii concetăţeni.