Săptămâna aceasta, fiind acasă, am avut posibilitatea să urmăresc mai multe emisiuni ale televiziunii publice din Rusia, cunoscută la noi ca ORT. În una din după-amiezi, tot butonând telecomanda, am dat peste o emisiune cu un format mai puțin obișnuit, al cărei invitat era Dmitrii Medvedev. Cu siguranță mă veți contrazice și vă veți grăbi să afirmați că nu există nimic neobișnuit într-o emisiune difuzată pe un post de televiziune rusă cu un invitat precum Medvedev. Dar dacă vă voi spune că la această emisiune erau trei directori ale trei televiziuni diferite din Rusia, iar președintele rus în exercițiu răspundea întrebărilor provocatoare ale acestora într-un mod absolut firesc, fără a-i apostrofa, fără a se eschiva de la răspunsuri, recunoscând faptul că Rusia va putea să purceadă la măsurarea libertății de exprimare doar atunci când va avea peste 20 de televiziuni de formatul EURONEWS Rusia?
„Cetățenii ruși nu se tem de legi, norme sau drept, în schimb populația noastră s-ar putea teme de o instituție precum este cea a Țarului...”, a afirmat Dmitrii Medvedev foarte calm.
Nu am reușit în acea zi să văd toată emisiunea. Am revăzut, însă, o parte a acesteia la știrile de duminică seara, când a fost dată în reluare. Rușii făceau totalurile anului, mai exact ORT le făcea, alte posturi de televiziune rusești nu prea știu ce spun și asta din simplul motiv că pe malul Prutului doar ORT și NIT (care nu prea reușesc să înțeleg ce post de televiziune rusească retransmite) am posibilitatea să urmăresc.
Acum câteva luni cineva mă întrebase următorul lucru: „Dacă plec la Moscova și vreau să negociez chestiuni foarte importante, cui mă adresez: lui Medvedev sau Putin?”
I-am răspuns gândindu-mă câteva secunde, că lui Putin, deși speram undeva în sinea mea să nu prea mai am dreptate.
Acum m-am convins pentru a nu știu câta oară că lucrurile stau exact așa cum i-am spus acelui tânăr. Explicația este destul de simplă, confirmată fiind și de faptul că ORT încă mai lucrează la cultul fostului președinte, adică a actualului prim-ministru al Rusiei: Vladimir Putin.
Imediat după redifuzării a unei părți din emisiunea de care că povesteam mai sus, al cărei invitat principal era Dmitrii Medvedev, au urmat o serie de reportaje despre succesele mai mari și mai mici ale guvernului condus de același și inegalabil premier rus. Președintelui i se acordase atenșie preș de o treime din emsiune, restul i-a aparținut lui Vladimir Putin.
Incendiile din vara acestui an, atentatele teroriste, gafa cu Șevciuc, protestele sporadice – toate păleau în fața reușitelor actualei guvernări de la Kremlin. Putin se ocupă personal de reconstruirea satelor arse, de reglementarea prețurilor la medicamente, de construirea unui centru medical pentru copiii bolnavi de leucemie, de testarea noiii mașini LADA Kalina, de aducerea campionatului mondial de fotbal în anul 2018 în Rusia, de pedepsirea celor care se fac vinovați de uciderea suporterului rus la Moscova... .
Toate aceste imagini te fac să zâmbești cinic la modul în care aceste evenimente îi sunt servite cetățeanului rus. Iată democrația, totul se face pentru binele poporului, pentru alimentarea spiritului măreției sale, pentru continuarea iluziei grandorii acestuia.
Și atunci când Vladimir Putin este întrebat de un tânăr rus, care este formula succeselor repurtate de guvernul la conducerea căruia se află, acesta răspunde nu doar ferm, dar și plin de sine: „Trebuie să muncești!”
Stau și mă gândesc la o chestie absolut banală: și prin părțile noastre pănă acum un an o singură familie muncea..., iar noi am numit acest fenomen de unicitate muncitorească regim... și chiar ne-am împotrivit acestuia... .
Tind să-i dau dreptate lui Putin într-o singură chestiuță: Rusia se va destrăma din interior, dacă cetățenii ruși nu vor lua măsuri împotriva acestui proces de eroziune socială, pe care liderii de la Kremlin o numesc cu mândrie democrație... . Democrația pe care o au ei acum este una artificală, impusă prin instrumente care contrazic principiile elementare a acesteia.
Modalitatea în care este percepută democrația de ruși în comparație cu occidentalii, cu toate atributele care o însoțesc, este diferită... a spus-o Dmitrii Medvedev la întâlnirea cu cei trei directori de televiziuni, nu eu. Aș vrea să înțeleagă acest proces și alți lideri ai aceluați stat, nu doar peste unul... .