ANTICIPATE 2009 in Transnistria


Ieri am avut o revelatie: mi-am dat seama ca nu prea s-a scris pe bloguri, iar in presa prea putin, despre cum vad transnistrenii modalitatea in care ai nostri magnifici politicieni se desfasoara inainte de 29 iulie 2009. Pentru ei este la fel de important rezultatul alegerilor, mai ales ca scriam intr-un brief postat pe CSEEA despre misterele vizitei lui V. Voronin din luna martie 2009 la Moscova, la care a fost invitat si Smirnov. Ca se cocea ceva stiam cu totii, dar ce anume aflam dintr-un interviu dat de al nostru Mister President presei rusesti (este mai usor sa te sune rusii sa-ti ia interviu, decat sa iesi in fata natiunii si sa-i comunici ce ai pe suflet, asta in cazul in care il ai sau si mai rau daca stii sa vorbesti, in plus nota de plata e mai mica: rusii au platit singuri apelul).

Asadar: ce scrie presa transnistreana despre mersul electoralei?

Ca sa aflu acest lucru, merg direct la sursa, adica intreb un tanar transnistrean care sunt portalurile principalelor agentii de stiri din Tiraspol. Aoleu: sunt atat de multeeee!!! Toate au un design atractiv si toate colaboreaza sau preiau articole din presa rusa (acest lucru nu ma mira, daca le-au luat ei si drapelul ostatic... ).

1. OLVIA-PRESS.

Titlu mare: "Casele de pariuri din Moscova mizeaza pe victoria calutului batran Voronin (de fapt a iepei batrane, asa ar fi in traducere exacta)", autor Serghei Shirokov.

Autorul preia foarte multe idei, pe care le regasim pe portalurile agentiilor de stiri din Moldova. Insa, exista si cateva care merita atentie. In RM are loc schimbarea clasei politice: pleaca nomenclaturistii vechi (cu referinta la Voronin-PCRM si Urecheanu-AMN - probabil a citit si el ultimul BOP) de la conducerea statului si vin noi lideri, precum sunt Filat si Chirtoaca.

Nu va bucura acest lucru?

Mai departe: vina pentru neoficializarea limbii ruse la Chisinau o poarta doar comunistii, care au renuntat la prea multe puncte din platforma electorala a anului 2001, ceea ce a dus la formarea unei noi generatii mult mai apropiate de Romania si Uniunea Europeana, de aici si necesitatea aparitiei unor lideri tineri, care sa reprezinte interesele acesteia.

Logic, nu?

PCRM constient adancesc criza politica interna, astfel incat sa genereze o bresa in interiorul opozitiei, lucru care a dus si la derularea evenimentelor din 7-8 aprilie 2009.

Interesanta opinie..., mai ales ca vine din Transnistria... .

UE si SUA, citez "au pus cruce pe viitorul PCRM-ului..." in actualele alegeri.

Amin. Asa sa te auda Dumnezeu, Domnule Shirokov!

2. LENTA.RU

Articolele postate pe acest site relateaza despre opinia gresita a lui Voronin cu privire la numarul mare de voturi pe care minoritatile etnice le vor oferi PCRM-ului, pentru ca in randul lor nu sunt prea multi cetateni anticomunisti.

Rationamentul este unul gresit din cauza ca citez: "ucrainenii, rusii, gagauzii, evreii, armenii, azerii si rommii din Moldova gandesc diferit, pentru ca ei sunt diferiti unul de celalalt, pentru ca nu exista oameni similari... . Doar androizii actioneaza in maniera identica, pentru ca sunt fiinte lipsite de vointa proprie, pe cand oamenii vii singuri iau decizii... ." Autorul corect mentioneaza si faptul ca un asemenea argument ar arata multumirea tuturor etniilor mentionate mai sus, fata de actualul lor nivel de trai, ceea ce nu este decat o jignire adusa minoritatilor nationale. Oare salariile si pensiile sau serviiciile medicale pentru ucraineni si bulgari sunt diferite fata de cele ale "moldovenilor"? In plus, conform opiniei comunistilor ei nu ar avea alte alternative de vot. Vrei sau nu vrei - voteaza comunistii... .

3. REGNUM.RU

O sa spuneti ca e portalul unei agentii de presa rusesti. Asa si este, dar tanarul din Transnistria mi-a prezentat-o ca fiind foarte importanta pentru acest stat nerecunoscut.

Deci, ce scrie Regnum?

Titlu mare: "Campania electorala in Moldova: sicrie, morti, invinuiri si atentate asupra statalitatii. Moldova in ultima saptamana"

Presa rusa scrie ca la Chisinau nu s-a gasit inca nimeni, citez "sa ii dea peste bot lui Voronin pentru marsavenie... ." Fata comunismului molodvenesc se identifica cu cea a lui Voronin si a unor parti ale corpului acestuia, iar presedintele moldovean, in ultimul timp, acorda tot mai multa atentie acelor parti ale corpului care se afla mai jos de centura... (au spus-o rusii, nu eu). Interesul, tot mai obsesiv, al lui Voronin pentru fermoarul pantalonilor lui Chirtoaca, precum si aluziile la performantele pe care le-a dobandit de-a lungul timpului presedintele nostru "mult iubit" in jocul de-a scapatul sapunului in sauna este dezgustator. Acesta sa fie viitorul luminat pe care il proroceste actualul presedinte poporului? (se intreaba tot rusii, eu nu am nici o vina, eu doar va relatez din postari).

Articolele integrale le gasiti in denumirile agentiilor de stiri, iar in lista cu site-urile recomandate pe acest blog veti mai gasi si alte portaluri ce fac referinta la Transnistria. Sunt sigura ca veti gasi detalii foarte interesante cu privire la modul in care suntem vazuti si perceputi atat la Tiraspol, Moscova, dar si in alte parti ale lumii prin prisma imaginii create de "BUNUL NOSTRU PRESEDINTE, V.V."

Distractie placuta!

3 comentarii:

Unknown spunea...

si daca ramuri bat in geam/ si ciuma rosie votam,/ ne vom baga ceva in neam/ si in siberii emigram... (sms pt basarabia)

Calin spunea...

Salut Angy,

Daca vreai sa stii mai multe despre regnum.ru, da-i un google search despre fondatorul (dealtfel si directorul executiv) sau Modest Kolerov... consilier de stat al FR de gradul I, fost consilier al dlui Putin etc etc ;)

Angela Grămadă spunea...

Merci pentru pont ;)