Fara titlu.... caci este despre alegeri....



De o jumatate de ora stau si ma gandesc cu ce sa incep acest post... si nici nu stiu ce titlu sa-i dau... .

Gata! M-am decis! Incepem cu inceputul, caci este mai usor asa.

Epopeea observarii alegerilor s-a inceput la finele lunii iunie, cand intr-o discutie cu un bun prieten imi exprimasem dorinta de a contribui si intr-un alt mod decat a scrie brief-uri sau articole despre Moldova la democratizarea statului meu, desi mi se sugerase sa o las mai usor cu aceasta idee din cauza experientei la alegerile locale din 2007, cand am participat ca observator national, in cadrul unui proiect derulat sub conducerea Miscarii Europene din Moldova si am facut parte dintr-o echipa mobila de observatori moldo-estoniana.

Imi doream sa fiu observator acasa, dar realizam ca nu as putea sa-mi impun parintii sa fie martori pentru a doua oara la amenintari de genul: "Domnisoara, doriti sa ajungeti sa votati si dvs. la adanci batraneti?" asa ca am renuntat la idee.

Acasa fiind, primesc un mesaj pe mess: "Mai vrei sa fii observator? Aici, in Bucuresti la ambasada? Aici nu vei pati la fel. Daca mai vrei, sa-mi scrii cat mai urgent. Noi plecam acasa si avem nevoie de oameni aici... ."

Normal ca am raspuns pozitiv.

Ieri, la ora 6.15 AM eram deja la ambasada. Eram doar noi: 3 observatori si jandarmii romani... .
Pe la 6.25 a ajuns si personalul ambasadei. Procesul electoral s-a inceput: totul in conformitate cu legislatia in vigoare: proces-verbal, sigilare urne, verificare cabine de vot, stampile, etc., etc.

La ora 7.00 sectia de votare 316 si-a deschis usile. Alegatori foarte putini, pe ici, pe colo cate unul ratacit. Ca sa ne trezim din somn si sa trezim si procesul de votare din amorteala am inceput sa facem pariuri noi intre noi:

- Va fi o zi lejera..., a spus cineva.
- Da, cred ca nu vor fi mai multi de 800 de alegatori..., raspunse altul.
- Eu sunt mai optimista, vor fi o mie, poate chiar o mie unul, zambi Iuliana, observatorul de la Fundatia Eurasia.

Asadar pariuri stabilite, iar alegatori putini... . Plictiseala... .

Se face ora 9.00. Lumea incepe sa se adune. Nu cred ca au fost momente dupa acea ora in care membrii Biroului Electoral sa aiba pauze lungi. Doi sau trei alegatori erau prezenti aproape permanent. Si uite asa, in aceasta letargie pe la ora 14.30 se adunasera deja peste o mie de voturi. Desi cei care pariasera au pierdut, nimeni nu s-a suparat, dimpotriva, erau bucurosi.

Au fost la vot basarabeni stabiliti la Timisoara, Cluj, Brasov, Iasi, Constanta, Galati, dar si persoane care pur si simplu dintr-un motiv sau altul se aflau pe teritoriul Romaniei in aceasta perioada, mame cu cate doi copii, femei insarcinate, bunici cu nepoti, tatici cu bebelusi in carca. Au venit sa-si onoreze calitatea de cetateni! Tot respectul pentru ei! Asa se educa viitorul tarii.

Dupa ora 17.00 procesul a luat o amploare si mai neasteptata. Bucurestenii au inceput sa curga garla si pana la ora 21.00 nu a fost loc de pauza pentru niciunul dintre noi. Contabilitate de final: peste 2100 de alegatori doar la ambasada (tineti cont de faptul ca studentii erau plecati acasa)

INCIDENTE:
1. Un cetetean turmentat - usor aburit de continutul de alcool pe care il avea in sange un cetatean de-al nostru a incercat sa faca valuri prin ambasada. Mai intai s-a luat de membrii Biroului Electoral, iar mai apoi si de observatori, pe care intr-un final i-a numit comunisti pentru ca a fost rugat sa voteze si sa vorbeasca mai putin. Invocase dreptul la libera exprimare, i-am adus aminte de indatorirea lui de a vota si l-am indemnat sa intre in cabina si sa se exprime liber in buletinul de vot. El nimic! O tinea pe-a lui: libera exprimare! Dupa ce a dat drumul buletinului de vot in urna, ne-a aruncat gales: "Sper sa va treziti!" Si noi speram sa se trezeasca, dar din alcoolism... .

2. Un cetatean cascat - acest tanar, ametit nu de alcool, dar, cel mai probabil, de prezenta atator fuste scurte prin ambasada, uitase sa puna buletinul de vot in urna. Noroc de observatorii vigilenti (luptatori aprigi impotriva perpetuarii regimului comunist), care au vazut nu doar tanarul si tinta privirii lui, dar si hartiuta din manile lui aproape de iesirea din sectia de votare :)) .

3. Un jurnalist tampit - in cautarea unui material de senzatie si a unor "unghiuri" cat mai bune pentru montaj, acesta a daramat o jaluzea din ambasada.

4. Una bucata stampila "VOTAT" deteriorata - s-a intamplat in cabina 1 de votare (aici si-au exprimat votul atat Vitalie Cojocaru, cat si Stela Popa ;) ). Unii alegatori au apasat atat de tare cu ea, incat pe la ora cinci si ceva aceasta a cedat presiunilor doritorilor de democratie si a iesit din functiune pentru tot restul zilei.

5. Multe consultari intre alegatori in sectiile de votare. La indrumarea: "Intrati in cabinele de vot si luati decizia acolo... . Aici nu aveti voie sa va consultati" au parvenit urmatoarele raspunsuri:

- Da aista-i nanashu neu... .
sau
- Aista ii fishioru' meu... .
- Asta-i fiica mea... .
- Jos comunistii... si etc, etc :))

Rezultatele numararii voturilor la ambele sectii de votare deschise in Bucuresti le puteti vedea pe ROMANISM.NET eu nu am voie sa le divulg ;) pana la oficializarea acestora.

Multumiri personale.

Tin sa le multumesc tuturor prietenilor si colegilor mei, CETATENI AI REPUBLICII MOLDOVA, care ieri au fost sa voteze: Irina si Alexandru, Aliona Negoita, Valeriu Antonovici, Lenes Leonela, Marcel Capatina, Otilia Olaru si Irina Cainareanu, Elena Sarbu, Marcel Rotari, Arcadie Tantuc, Sergiu Raievschi, Olga Juc, Victor Iliescu, Cristina Cibotaru, Veronica Gorincioi, Eugen Musat, Alina Vasilache, Vitalie Mocanu, Natalia Bratu, Mihai Ignat, Nadine Nazarchevici, Nicu.

Daca am uitat pe cineva, va rog, sa nu va suparati, ci doar sa imi amintiti, astfel incat sa va includ in aceasta lista.

Multumiri calde colegilor observatori: Iuliana, Nina, Vali si Clara.

Multumiri speciale Domnului Petuscanu, care a avut grija de sanatatea mea ieri, astfel incat simptomele racelii sa nu se agraveze.

Multumiri tuturor celor care ieri, pe 29 iulie 2009, au votat opozitia!

PS: au mai votat ieri la ambasada: Stela Popa, Vitalie Cojocaru, Catalin Josan, Ion Sturza, Mircea Druc, Tanti Ludmila si multi altii.


6 comentarii:

Anonim spunea...

Fain text, ca şi întreb blogul. Te invit să publici acest reportaj pe Curaj ;-)
www.Curaj.MD

Angela Grămadă spunea...

Ma gandeam eu cat o sa reusesc sa raman in anonimat ;). Multumesc pentru aprecieri :)

Calin spunea...

Un post excelent! Bravo! Ai realizat si un aforism - "Incepem cu inceputul, caci este mai usor asa". Cu permisiunea ta, te voi cita... ;)))

Angela Grămadă spunea...

Multumesc, Calin!

Mereu gasesti cate un cuvant de lauda :)

Stela spunea...

Draga mea, bravo pentru implicare! Succes pe mai departe.

Angela Grămadă spunea...

Multumesc, Stela!

Mult succes noua tuturor! :)