Avem un nou guvern..., deci cumpăr sapă de lemn... I

Mi se făcuse dor să-mi terorizez creierul cu politichie moldovenească şi dacă tot era vorba să revin cu o analiză puţin mai amplă decât ultimele postari am zis eu că este indicat să incep cu Programul de Guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană: „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” 2009-2013 :-? (thinking).

FOTO: INTACTIMAGES.

Preşedintele back in business :D...hai, că mi-am revenit... aşa cred eu... .

Aşadar, să înceapă distracţia minţii!

După cum era şi firesc am căutat „ninunăţîa” de program de guvernare. Găsit! Unde? Pe portalul PLDM-ului. Tot acolo găsiţi şi membrii cabinetului de miniştri cu poze cu tot! Frumoşi copii mai naşte Ţara Moldovei! :-j

Pun ochelarii de Preşedinte Virtual al Republicii Moldova şi încep să citesc.

Prima campanie electorală a anului s-a desfăşurat sub lozinci de integrare europeană: de la comunişti (a se citi hahalere) până la democraţi şi liberali (a se citi tot un soi de moldoveni dar puţin mai ancoraţi în realitate) strigau în toate colţurile Republicii Moldova că ne vor integra undeva, adică în UE. Oficial toţi ştiu ce înseamnă acest lucru, neoficial nimeni nu realizează că asta te obligă nu doar să primeşti bani, dar şi să munceşti pentru ca să îi primeşti. Zis şi făcut: hahalerele au pierdut la 29 iulie alegerile şi s-a creat AIE-ul, o chestiuţă care ne va integra în UE, care îşi începe programul de guvernare cu următoarele afirmaţii:

„Guvernul va reuşi să transforme Republica Moldova într-o perioadă previzibilă într-o ţară eligibilă pentru aderarea la UE.”

Cum? urmează o întrebare logică. Păi „...prin asigurarea unei creşteri economice robuste, organice şi echilibrate... .”

Dacă VV al nostru iubea foarte mult să utilizeze peste tot „constructivismul” în cea mai arhaică şi tâmpită varianta a sa, atunci noua guvernare şi-a ales alte cuvinte: mai nou se poartă prin clădirea guvernului dezvoltarea „robustă” şi „incluzivă”. Cum se mănâncă nu am idee, se va unge pe ochii alegătorilor sau se va împărţi din poartă în poartă tot nu ştiu, dar e robustă şi incluzivă... .

Trec uşor mai departe şi mi se opresc ochelarii virtuali asupra reformării Serviciului de Informaţii Securitate, cu specificarea faptului că desecretizarea arhivelor SIS se va desfăşura în condiţiile legii. Ioi! Bravo, băeţilor de la AIE! În afara legii nu veţi avea cum să faceţi acest lucru, căci vă vom găbji pe la colţurile guvernării şi vă vom biciui de va ieşi fum din voi. Nici CCEC nu scapă, doar că acesta va fi reformat şi nu lichidat, după cum umblă vorba prin târg ;)

Ajung la mass-media. Dragă, Corina Fusu, nu te invidiez! Sincere compătimiri! Răbdare şi tutun, mai ales în resuscitarea „MU1”. Curaj, draga noastră! Te aşteaptă o muncă titanică în crearea legislaţiei în domeniul „Liberalizării spaţiului mediatic şi garantarea libertăţii de exprimare”. Dar, ai grijă, vezi Maia Lăguta prea s-a simţit liberă în ultimul timp, că a început să „grăiască” cu pumnii altora direct în scăfârlia primarului de Chişinău! Vorba ceea: libertate de exprimare nu de pumnire!

Mai trec câteva capitole, paragrafe... . Caut partea cu impozitele. Ţin minte că prin martie Chirtoacă promisese că dacă câştigă alegerile impozitul funciar va fi redus. Ori s-a redus de tot ca prin minune de când sunt liberal-democraţii la conducere, ori ceva au „mutit” ei, căci nu găsesc în genere acest impozit amintit în Programul de Guvernare. Ce ne facem, fraţilor? Suntem stat agrar şi nu interesează pe nimeni unde a dispărut impozitul funciar? Iarăşi vom cânta veşnica pomenire ţăranului, căci acesta moare cu aşa program de guvernare... .

PS: multumesc studentului meu Eugen Popescul. El m-a inspirat in alegerea titlului ;)

Va urma...

14 comentarii:

shurik spunea...

Angy

Eu as cumpara ceva mai bun odata cu noua guvernare, dar sapele le-as lasa comunistilor mai ales "detzcaia kaliaska", un obiect pretuit de vechea guvernare. Sa-i amintim doamnei Laguta ca pe langa libertatea redobandita va mai aparea si justitie independenta..., unde va raspunde pt faptele sale, numai daca Tanase se tine de cuvant...
In general Alianta trebuie sa fie constienta de responsabilitatile asumate "schimbare radicala, reforme" BLA BLA ... daca nu, va fi taxata foarte grav... de asta ma tem cel mai tare.

Angela Grămadă spunea...

Shurik,

Merci pentru comentariu!

Apoi eu voi fi prima care va taxa AIE-ul, pentru că am votat pentru ei!

Aşa ar trebui să facă toţi: să-i responsabilizeze. Să-i monitorizăm, să le amintim responsabilităţile şamd.

Metode sunt, important e să nu dormim şi să-i lăsăm să plece cu suveranitatea noastră!

Ai grijă de tine acolo ;), trimisul nostru la special la Chişinău!

NEMO spunea...

Nu-mi plac mai multe sintagme din acest program, dar nu intru in detalii, ca nu am chef.
Dar, Angie, impozitele nu se trec in programul de guvernare. Le vedem in Codul Fiscal, in Legea Bugetului.

alraman spunea...

nu prea stiu cat de previzibila este perioada (am dubii ca cine a scris intelege conceptul) dar pana la sapa de lemn vad ca prezentarea guvernului(deci si guvernul!) se bazeaza in mod extensiv pe o foarte "sanatoasa" LIMBA DE LEMN! :))

alraman spunea...

Actuala putere ar trebui sa isi puna problema explicarii catre populatie a intentiilor si a modului de aplicare a lor pt ca au nevoie de sustinere pt programul de guvernare!
Pana acum problemele care apar cu prezenta nepotilor Ghimpu in Parlament si la Banca Nationala ar cam trebui sa le dea de gandit dar liberalii nu fac decat sa dea apa la moara comunistilor!

Babacu spunea...

Asa de mult am dorit ca sa plece odata de la guvernare Voronin (VV, cum il porecleste Angy), ca suntem dispusi sa iertam multe actuale coalitii, doar pentru faptul ca au reusit acest lucru... Dar cred ca timpul euforiei generale a cam trecut, si acum avem tot dreptul noi, cei care i-am sustinut si votat, sa incepem sa le cerem sa faca ceva, dar mai ales sa fie altfel decat VV! De un lucru sunt sigur, ca vor fi atenti la ce zicem noi si vor reactiona cumva, spre deosebire de VV, caruia ii era in cot de opinia publica...

Angela Grămadă spunea...

Salut NEMO,

In primul rand iti urez bun venit pe acest blog.

In al doilea rand: stiu unde sunt incluse impozitele, doar ca in campania electorala prea s-a jucat in fata taranului cu aceasta carte, era musai sa spuna ceva si in programul de guvernare, ori ca le vor mari, ori ca le vor micsora (ma interesa in mod special impozitul funciar). Nu am gasit nicio iota! Ideea e ca voi scrie un occasional paper la acest subiect si voi face o analiza comparativa a promisiunilor din ambele campanii si Programul de Guvernare.

Pt Radu,

Eu am prezentat doar o treime din Programul de Guvernare al AIE, urmeaza si alte faze scrise in acelasi "limbaj de lemn", cum il numesti tu ;)

Actual putere vrea sa ajunga la urechile comunistilor, dar nu acolo trebuie sa ajunga, adica la cel care a votat-o. Jos trebuie sa-si explice intentiile nu sus! Comunicarea directa si eficienta cu populatia este absolut necesar!

Pt Babacu,

Apoi, draga Babacu, ca noi sta eu tocmai acuma cu manile in san sa ma uit la ei cum isi fac de cap, astfel incat sa ma trezesc iarasi cu roscatei la conducere peste 4 ani!

Nu le voi ierta nimic! I-am investit cu o parte a suveranitatii mele! Si sa mai pofteasca si pe la Sud, sa mai coboare din masini, sa mai strabata tara si la pas. Noi ii vom astepta!

Babacu spunea...

"Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, nu este de acord cu iniţiativa Prim-ministrului, Vladimir Filat, de a înlocui cursul de istorie integrară cu cel de istorie a românilor, în curricula şcolară din Moldova."
Au inceput disensiunile in cadrul AIE? Nu e prea devreme? Macar sa alegem Presedintele...

Angela Grămadă spunea...

Ele au fost intotdeauna, dar erau bine camuflate :-P

Babacu spunea...

Pai era clar de la-nceput ca pe asa probleme sensibile, cum sunt denumirea limbii, a istoriei, NATO sau CSI etc., comunistii vopsiti ai lui Diacov, la care a aderat adevaratul comunist Lupu, au pareri diametral opuse fata de liberali, dar odata ce au decis sa mearga impreuna intr-o Aianta, care se mai numeste si "pentru integrare europeana", trebuia sa clarifice din start ce fac cu aceste sensibilitati, le pun in discutie acum ori le lasa pentru alt guvern, mai monocolor... Ca altfel, nu e clar ce dracu' au negociat atata timp, daca acum incep sa se contrazica in declaratii.

NEMO spunea...

Angi, să nu ţii cont şi de faptul că în campania electorală au fost prezentate 4 programe electorale, iar programul de guvernare este produsul final al negocierilor dintre 4 partide.

NEMO spunea...

După campania electorală, fiecare îşi ridică rating-ul cum poate şi prin ceea la ce se pricepe, inclusiv aşa cum văd pe un blog: http://cojocari.ro/2009/10/lorenadorinvip/
Eu am votat pentru Dorin Chirtoacă, dar aş dori să fie un bărbat serios, nu model. Îmi pare că se face de râs.

Babacu spunea...

Angy, ai promis ca "va urma", noi asteptam...

Angela Grămadă spunea...

:D

Azi, ca ieri am scris un brief despre Summitul CSI.

Ma tin de cuvant :)