Frăţia în zdrenţe sau zdrenţele frăţiei???








Eh, greu şi la fraţii noştrii estici, greu... .

FOTO: GOOGLE! :D

Ţin minte acum câţiva ani o ucraineancă încerca să-mi demonstreze că limba rusă şi cea ucraineană are mult mai multe asemănări decât limba română şi cea moldovenească. Am stat eu şi m-am gândit mult cum să-i explic acestei Doamne de vârsta a treia care nu vorbea mai deloc limba română că de fapt limba moldovenească nu există... . În zadar mi-am muncit creierul... până la urmă am ridicat mâna dreaptă în sus şi coborând-o în jos am mai scăpat câteva înjurături în gând şi desigur în limba română... .

Dar să revenim la subiectul articolului. Citeam astăzi revista presei şi văd titlu mare şi gras: Viktor Iuşcenko a anunţat că se întâlneşte cu Dmitri Medvedev la Chişinău (vezi aici)!

După scandalul diplomatic din luna august nu credeam că liderii celor două state frăţeşti vor dori să accepte un dialog face to face, cel puţin până unul dintre ei nu va mai fi lider, pardon, adică până Victor de la Kiev nu îşi va schimba extensia numită „nume” din Iuşcenco în Ianukovici, asta ca să i se facă pe plac lui Medvedev (vezi aici).

De certat s-au certat, dar de împăcat nu s-au împăcat... .

Naiva de mine credeam că principalul spectacol al Summit-ului CSI de la Chişinău, care se va desfăşura în perioada 8 – 9 octombrie 2009 va fi susţinut de Domn’ Ghimpu când acesta va vorbi în limba rusă... .

Parcă văd cum se vor semna teancuri de documente în timp record... sau, pardon, uitasem că ai noştri comunişti nu mai sunt la conducerea statului, şi poate nu se vor semna într-o oră ca la ultima reuniune. Iarăşi sunt naivă şi sper... . Însă, cred într-un singur lucru: punctul culminant al revederii va fi CRICOVA!

Nu degeaba a ales frăţia ruso-ucraineană să îşi adune zdrenţele prin părţile însoritei Moldove, exact în perioada când tulburelul se transformă în Regele „moldovenilor”. O să urmăresc foarte atent acest Summit: actori de elită, regizor recunoscut si un spectacol de excepţie.

15 comentarii:

Babacu spunea...

Vrem noi ori nu vrem, dar cu Ucraina trebuie sa avem cele mai bune relatii, "reciproc avantajoase", ca sa folosesc limbajul de lemn al diplomatilor. Este proverbiala ura "haholilor", mai ales a celor din vest, fata de "moscali", iar aderarea Ucrainei la UE si Nato va face grabi si aderarea noastra... Cred ca Rusia va face tot posibilul ca acest lucru (aderarea Ucrainei) sa nu se intample, de aceia depinde foarte mult cine va castiga alegerile prezidentiale la Kiev...
Sunt intrigat si eu sa vad, sau macar sa citesc, cum unionistul Ghimpu va ciocni cate un pahar de vin bun in beciurile de la Cricova cu Medvedev si Iuscenco, in rol de gazda si de impaciuitor!... Iar dragostea rusilor sau haholilor pentru vinurile noastre e recunoscuta, nu degeaba Putin si-a sarbatorit chiar ziua de nastere la Chisinau, tot la un summit, acum cativa ani.

alraman spunea...

ar fi interesant daca Ghimpu si Filat vor folosi numai limba romana in adresarile catre fratii din CSI-dar asta nu cred ca s-ar intampla pt ca i-ar scandaliza pe rusi! care este limba oficiala in CSI? exista si altele in afara de rusa? :)

Sergiu Brasoveanu spunea...

limba oficiala in CSI?! Nu cred ca este stipulat asa ceva in actele oficiale care legitimeaza exsitenta acestei organizatii! Ghimpu, pentru a castiga simpatia rusilor, cel putin pana la alegerea sefului statului, ar trebui sa le vorbeasca in rusa la sumit, cred eu. Mai putin ar trebui sa vorbeasca rusa cand este vorba de jurnalisti, de jurnalistii nostri in special, de intrunirile cu populatia etc.

alraman spunea...

da tre sa ceri cam mult rusilor cand e vorba de fratie, democratie, etc :D
cel putin cam astea sunt lozincile afisate! NU?

Unknown spunea...

Ucraina fiind un stat puzzle creat de ruși naționalismu ucrainian e chiar neapropriat pe motivul că acesta se manifestă cu caracter antirusesc.

Eu sper ca ucrainienii să devină pe zi ce trece mai naționaliști sau mai europeiști în așa fel ca Rusiei să îi se facă dor de Crimea și regiunile din est că la cele din VEST avem noi grijă: hahahahaha

Babacu spunea...

Daca Dl Ghimpu cunostea bine engleza, le vorbea in engleza, dar avand in vedere ca a facut scoala sovietica, tot in rusa se va intelege cu ei, in beci la Cricova... Dar la sedintele oficiale, mai ales daca va face declaratii, ar fi bine sa le faca in romana, limba oficiala a tarii-gazda, ca de aia exista translatori, nu? Mai castigau si ei un ban, ca e criza...

Babacu spunea...

Daca doriti sa vedeti in ce limba se traieste in RM, mergeti pe

http://www.jurnaltv.md/ro/start/#

si priviti live protestul pensionarilor din fata primariei Chisinau... Astea-s "eliberatorii" si urmasii lor, care au uitat sa plece acasa, dupa ce ne-au "eliberat". Nici sa cerseasca nu stiu in limba statului, de la care cer drepturi!

Babacu spunea...

Daca doriti sa vedeti in ce limba se traieste in RM, mergeti pe

http://www.jurnaltv.md/ro/start/#

si priviti live protestul pensionarilor din fata primariei Chisinau... Astea-s "eliberatorii" si urmasii lor, care au uitat sa plece acasa, dupa ce ne-au "eliberat". Nici sa cerseasca nu stiu in limba statului, de la care cer drepturi!

alraman spunea...

ei nu cersesc -protesteaza!
erau cativa cu carnetu rosu in mana!? :)
de ce ar trebui sa plateasca un cetatean moldovean de 30 de ani sa zicem transportul public pt un rusnac care s-a luptat cu neamtu prin Polonia, sau care a stat aproape toata viata lui in Siberia?

Razvan spunea...

Si un deznodamant previzibil ca in filmele hollywoodiene

alraman spunea...

daca te uiti la pozele alea 2 parca il vezi pe Medvedev cum il intreaba pe ucrainean daca mai pofteste o portie de ... dioxina! :)))

Angela Grămadă spunea...

In sfarsit: in acest articol pozele erau cu adevarat importante, nu textul care le insotea!!! :D

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Toată considerația Angy pentru modul-n care ai prezentat materialul. >:D<

Anonim spunea...

În zdrențe e și a fost diplomația rusă... De ce scriu asta? Și-n ziua de azi vestimentația diplomaților ruși din Imperiul Răului e pomenită de elite; acum unii mai sunt atenționați de neveste să-și îmbrace ceva mai acătării... Dar tot degeaba... E bine știut faptul că-n mediul diplomatic, prestanța rusă a fost și e considerată ca: "diplomație bolovănoasă"... De la bolovănismul diplomației ruse, permite-mi Angy dragă să trec direct la imaginea din stanga... Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha... Ce văd? Eu, cel puțin văd diplomația zdrențuită de un bufon, o marionetă, un aparat comandat prin telecomndă ce afișează a atitudine mai mult decât binedispunere... Ce e mai jalnic că și-n timpul conflictului georgian, aemenea zâmbete tâmpe erau afișate comandat... Ori premeditat?