MOLDOVA. LA RĂSCRUCE...

Vinerea trecută am avut fericita ocazie să particip la un focus-grup la care au fost invitaţi mai mulţi tineri basarabeni, organizat de Fundaţia Soros România, care doreşte să elaboreze un ghid pentru cei care sosesc în România, astfel încât să le facă mai uşoară adaptarea pe meleagurile româneşti.

Foto: Hultan Files Wordpress

La sfârşitul întrunirii, care a avut loc într-o atmosferă caldă, amicală, chiar dacă nu ne cunoşteam între noi, am primit în dar o carte, titlul căreia este „Moldova. La răscruce”, volum îngrijit de Sergiu Panainte, coordonator de program în cadrul Fundaţiei. Lansarea volumului a avut loc pe data de 02 octombrie 2009 la Bucureşti.

Am citit această publicaţie dintr-o răsuflare. O lectură despre lucruri care dor: peisaj media de la Chişinău, analiză a sistemului politic, analiza legislaţiei în vigoare în domeniul liberei exprimări şi a întrunirilor, abuzuri, corupţie. Conţinutul se referă în cea mai mare parte la evenimentele din capitala Moldovei derulate în perioada celor două alegeri. Practic, am avut parte de o contabilizare a tuturor fărădelegilor săvârşite de fosta guvernare, care, după cum penţionează autorii, este o afacere de tip „Partid Comunist SA”.

Mai jos o să redau câteva spicuiri din carte.

“Valul de revoluţii „colorate” din 2003 - 2004 a provocat o mişcare oportunistă din partea lui Voronin de apropiere de UE, ceea ce mulţi au numit „revoluţia din capul lui Voronin”. Dar planul de acţiuni Moldova - UE care presupunea democratizare şi reforme ameninţa „verticala puterii”, baza puterii lui Voronin, şi astfel a intervenit „contrarevoluţia din capul lui Voronin”. Libertatea presei a fost limitată, intimidarea opoziţiei prin folosirea abuzivă a statului a devenit fapt obişnuit. Europenizarea Moldovei a rămas la un nivel superficial, autorităţile adoptând o mulţime de legi cu specific european, dar fără a le implementa. Anul electoral 2009 a venit peste o ruptură politică ireconciliabilă între PCRM şi opoziţie, violenţa politică mutându-se în stradă în aprilie 2009. Opoziţia a reuşit să preia iniţiativa prin repetarea alegerilor în iulie şi preluarea majorităţii parlamentare, deşi insuficientă pentru alegerea unui nou Preşedinte.”(pag. 9)

“Italianul Cesare de Montis (şeful Delegaşiei Comisiei Europene la Chişinău – n. m.) a ocupat funcţia de şef al delegaţiei în ultimii ani şi a preferat un rol public puţin activ. În schimb, „faţa” UE la Chişinău a fost reprezentantul special Kalman Miszei. Deşi nu are control asupra programelor europene acolo, ci mai degrabă o funcţie simbolică de reprezentare, reprezentantul special a devenit în simbolisticapublică purtătorul de cuvânt al Uniunii la Chişinău. Însă această dualitate, precum şi greşelile făcute de Miszei încep să aibă rezultate negative. Pentru Solana şi deci şi pentru Miszei, conflictul din Transnistria a fost prioritatea în toţi aceşti ani. Se pare că au considerat acest conflict ca cel mai uşor de rezolvat dintre conflictele care marchează relaţia cu Rusia şi au dorit să facă din Transnistria un exemplu. Pentru asta, era nevoie de un guvern stabil la Chişinău. Punând Transnistria şi stabilitatea la Chişinău înainte de orice, Miszei a făcut greşeala de a-şi înstrăina opoziţia de acolo. Este acuzat că a ignorat constant semnalele negative privind autoritarismului lui Voronin şi s-a comportat mereu ca şi cum ar fi fost convins că fără PCRM nu se poate guverna. În timpul vizitei noastre de documentare la Chişinău am fost uimiţi de gradul de neîncredere şi frustrare manifestat în rândurile opoziţiei, jurnaliştilor şi activiştilor anti-Voronin împotriva lui Kalman Miszei. „A fost omul loial a PCRM”, „Noi îl înţelegem ca un personaj care apără interesele Rusiei aici” – doar câteva dintre calificativele apărute la adresa sa în timpul interviurilor de la Chişinău. O altă acuzaţie este că după blocajul politic din aprilie a încercat să convingă partidele din opoziţie să acorde PCRM „votul de aur” care ar fi dus la alegerea unui nou preşedinte din partea comuniştilor şi, deci, la asigurarea stabilităţii. Deşi acest lucru este negat oficial, cert este că reprezentantul UE s-a implicat mai mult decât era cazul într-un moment în care PCRM avea iniţiativa politică şi că a spus lucruri diferite diverşilor interlocutori.” (pag. 35)

“O schimbare a puterii la Chişinău ar putea debloca negocierile, iar guvernul de la Bucureşti s-ar putea arăta mai flexibil faţă de chestiunea tratatului comun, care nu ar aduce nici o schimbare în practică, dar ar scoate din defensivă partidele necomuniste de la Chişinău, obligate mereu să se apere de acuzaţiile că ar dori unirea cu România. În plan european, România îşi consolidează statutul de ţară membră UE interesată de Moldova şi cu expertiză în zonă. Cum spunea un expert independent de la Bruxelles intervievat pentru acest raport, „dacă România nu pune Moldova pe agenda UE, nimeni altcineva nu are nici interes, nici expertiză pentru a o face”. Spania filtrează relaţia UE cu America Latină, Franţa face acelaşi lucru cu Africa de Nord, iar Polonia încearcă asta în relaţia cu Belarus şi Ucraina, probabil România se va instala într-o poziţie similară în poziţia UE – Moldova. Totuşi, pentru a fi credibilă în UE pe acest subiect, România ar trebui să caute un parteneriat cu alte state membre interesate de subiect. Aflat în vizită la Chişinău înainte de alegeri, Ministrul de Externe polonez a declarat că ţara sa va fi „reprezentantul Moldovei în forurile UE” dacă alegerile vor decurge bine. Aceasta poate fi începutul unui parteneriat româno-polonez pentru Moldova.” (pag. 39)

Studiul este accesibil în format PDF pe portalul Fundaţiei Soros România. Eu nu vreau să influenţez opinia cititorilor acestui blog, deci vă recomand să îl accesaţi şi, poate, ulterior să-i facem o analiză în comun.

Un alt lucru deosebit de important este că “Moldova. La răscruce” a fost publicată în trei limbi: română, engleză şi rusă, ceea ce îl face recomandabil tuturor celor care sunt dornici de a se documenta cu privire la situaţia politică reală din Republica Moldova.

19 comentarii:

Micael spunea...

Mi se pare cam ciudata aceasta atitudine profund defensiva a politicienilor pro-unionistilor de la Chisinau,ei de fiecare data trebuie sa dea explicatii si mai ales asigurari ca nu doresc unirea efectiva a Basarabiei cu Romania .
Oare de ce oare se intampla acest lucru ? Oare nu este dreptul nostru suveran al romanilor de pe ambele maluri ale Prutului sa decidem acest lucru ?
Pe cine sperie reunificarea noastra si mai ales de ce ii sperie,cand mai toata Europa ne ia peste picior si ne fac in fel si chip ?
Poate Romania+R.Moldova reunificate pot deveni o forta cel putin in partea aceasta de Europa !
Opinia mea sincera este sa-i lasam pe papagalii astia straini sa zica vrute si nevrute despre noi si noi sa ne urmarim interesul national .
Sincer mie scarba cum mafiotii astia de la Bucuresti s-au unit in haita impotriva lui Basescu si propun un etnic neamt in fuctia de prim -ministru al Romaniei.
Cum este posibil asa ceva !
Eu propun ca daca tot sunt cretini politicienii de la Bucuresti sa ceara Brussellui sa ne conduca direct ei de la acolo,asa cum au cerut si bulgarii in secret,barem stim un lucru clar,ca prostii si prostanacii au pus mana pe putere in Romania.
Mama lor de mafioti !
Sunt sigur ca Basescu va umilii si de aceasta data !

Babacu spunea...

„...dacă România nu pune Moldova pe agenda UE, nimeni altcineva nu are nici interes, nici expertiză pentru a o face”.
Cat adevar e in aceasta propozitie! S-a vazut si imediat dupa 5 aprilie, toata lumea europeana era multumita, crezand ca va fi si in continuare liniste si pace la acest hotar al UE, fara sa se intereseze prea tare, cu ce mijloace este asigurata aceasta liniste... Chiar si protestele din 6-7 aprilie, cu lumanari aprinse in semn de inmormantare a democratiei, nu erau sa fie luate in seama de nimeni (mai era si perioada Pastelui catolic), daca nu se intampla ce s-a intamplat cu incendierea cladirilor, si apoi cu arestarea si maltratarea tinerilor. Asa ca tot raul spre bine, vorba ceia, si comunistii, dand foc la cladiri, de fapt si0au dat foc la "stabilitatea" lor cu care minteau Europa, si aceasta s-a vazut nevoita sa reactioneze...

Angela Grămadă spunea...

Micael,

Dar te-ai infuriat, nu gluma...

Babacu,

Romania nu prea are aliati in cadrul UE... asta din pacate...

Micael spunea...

Angy,stii cum sunt oltenii,se aprind mai repede la astfel de lucruri,suntem incendiari cand vine vorba de tara si de neamul nostru romanesc.
Va trebuii sa te obisnuiesti cu mine ! :-)

Babacu spunea...

Da, Angy, e adevarat ca Romania nu e sustinuta de nimeni din UE in aceste demersuri, si de aceia cand si Romania era respinsa de comunisti, atunci sigur ca Parteneriatul Estic era doar praf in ochi! Cred ca si Micael are dreptate cand spune, ca o Romanie puternica in aceasta zona nu prea trebuieste unor tari din UE, altele au problemele lor si nu au cand sa le mai rezolve si pe ale noastre, de aceia ramane ca in primul rand noi, fratii, adica RM si Roania, sa ne preocupam de viitorul nostru comun in UE! Si, desigur, sa cautam aliati in randul tarilor-membre... In acest sens ne da sperante urmatorul citat din carte:
"... Ministrul de Externe polonez a declarat că ţara sa va fi „reprezentantul Moldovei în forurile UE” dacă alegerile vor decurge bine. Aceasta poate fi începutul unui parteneriat româno-polonez pentru Moldova.”
P.S. Nu sunt de acor cu titlul cartii. Moldova, totusi, inseamna mai mult decat RM.

alraman spunea...

INteresanta atitudine la Micael!
Si daca se va uni RM cu Romania ce faci?
II dai afara pe rusnaci sau ii impusti?
Crezi ca mai ai ce sa cauti in UE cu idei de astea?
Deci la Bucuresti sunt mafioti!
Nemtii nu sunt buni!
Unionistii nu prea stiu ce cu ei!
Ce raman?Oltenii!:P
Logic nu? sau de fapt asta nu are nici o logica!

Micael spunea...

Alraman ,frate,fereasca sfantul de olteni in fruntea Romaniei,ca in ultima jumatate de secolul am dat numai prostanaci acestei tari .
Poate nu m-am exprimat eu corect,dar in realitate sunt revoltat ca mafiotii de PDS si PNL au trantit guvernul Boc,ca in ultimile 9 luni a promovat niste legi extraordinar de bune asa cum niciun alt guvern din `90 incoace n-a facut-o,nici macar n-a avut intentia s-o faca .

Ca sa vezi cam cum gandesc in realitate,mi-as dori ca Basascu sa ramana in continuare presedinte si el sa aleaga premier,pentru ca omul asta in 5 ani de zile a rascolit clasa politica romaneasca si mai ales le-a stricat afaceriile,de aceea sunt ei acum asa de anti-Basescu,criticandu-l cu o nesimtire de neinchipuit,de parca ar fi cel mai mare criminal din istoriax Romaniei si mai ales ca nu propun pe altcineva cu adevarat mai bun decat el !

Oricum prostanacul de Geaona iasa din discutiile mele extrem de rapid,ramane Oprescu care nu-i nimic altceva decat un smecheras de Bucuresti,iar Antonescu pur si simplu n-are nicio sansa sa prinda turul doi,nici macar in propriile sale fantezii .

Asa ca,spune-mi tu cine ai vrea sa iasa presedinte ?

Micael spunea...

Alraman ,sper ca glumesti cand sugerezi ca as vrea sa-i impusc pe etnicii rusi dupa reunificarea Basarabiei cu Romania !
Frate,tu in ce secol sau mileniu ai impresia ca traiesti,ca eu unul traiesc in mileniul trei si asemenea idei trasnite nu ma caracterizeaza absolut deloc si etnici rusi vor avea aceleasi drepturi de care se bucura deja etnicii maghiari ca doar traim in Europa Unita si fiecare are dreptul sa si conserveze limba si traditiile .

Necazul unuia ca tine stii care e,ca atunci cand dai despre un patriot sau altul,imediat il asemeni cu nebunul de Vadim Tudor,de parca numai el ar simtii romaneste din tot arealul inter-carpatic !

Ceea ce este complet fals,de aceea iam si dat un sut in partea dorsala si n-a mai intrat in parlamentul de la Bucuresti .

alraman spunea...

"si propun un etnic neamt in fuctia de prim -ministru al Romaniei."verifica cine a scris chestia asta!
Care este problema? Nu iti place pt ca e german!
Acesta este criteriul tau principal?
Nu daca este sau nu este capabil?
Este sau nu este pregatit?
Ma abtin sa comentez legile "extraordinar de bune!" in situatia in care este tara acum!
Cred ca somerii care au aparut dupa mareata guvernare Boc -Basescu se simt mai bine pt legile astea!

Babacu spunea...

Bre fratilor, era vorba de Moldova la rascruce, da voi v-ati luat de Basescu si Boc... E adevarat, ca de situatia din Romania depinde si ce va fi cu RM, dar totusi Romania este sub umbrela NATO si UE, iar ce se intampla acum e un exercitiu democratic, in campania electorala, in limitele Constitutiei.
pentru mine mai grav este ce va fi in RM daca nu se va alege Presedintele, si cat vom sta la rascrucea, de care vorbeste Angy, si incotro vom merge totusi...

Angela Grămadă spunea...

Multumesc, Babacu!

Imi este interesant un lucru: cati dintre cei care au citit acest articol au scos cartea de pe net si chiar o vor si citi? :D

alraman spunea...

:D
perfect corect!
Babacu!

alraman spunea...

da! fiecare cu cel doare!
mai era pe undeva cineva care il visa pe Chirtoaca prim-ministru Romaniei!
Asa se inatampla cand amesteci jurnalele! LOL

Micael spunea...

Alraman,frate,tu esti exact ca astia de la Antena 3 si Realitatea,stii doar sa-i critici pe Basescu si Boc,dar ia zi si mie care politician a facut ceva pentru Romania in ultimi 20 ani.
Macar Basecu asta le-a mai stricat itele la mafioti .
Si apropo de Boc,iti spun eu ca putea fi prim ministru in perioada asta si unul care a terminat la Sorbona si tot n-ar fi putut sa faca fata crizei financiare globare,dar din pacate esti,scuza-mi expresia,"un tonomat stricat" ce l critici pe Basescu si Boc asa la foc automat,din inertie,fara sa vii cu solutii viabile pentru tara asta in paralel.

Eu te-am mai intrebat :Cine vrei sa fie viitorul presedinte al Romaniei,dar se pare ca te-am bagat in ceata de tot,de nu mi-ai dat un raspuns ?

Doar imagineazati cum ar arata Romania cu Geoana presedinte sau cu smecherasul de Oprescu,chiar crezi ca astia doi sunt mai brezi decat Basescu,ca in opinia mea in afara ca dau bine din papagal(ma refer la Oprescu aici,ca Geaona e sub orice critica),in rest sunt sub-mediocri,care nici macar declarati mai suparatoare pentru straini gen rusii,maghiari n-ar avea curajul sa faca!

Frate,am o presimtire ca tu iti pierzi vremea uitindu-te la Antena 3 si Realitatea !

Si o ultima precizare;n-am frate nimic cu neamptul,daca sibienii l-au ales din 90 incoace inseamna ca e bun,cinste lui,dar eu vreau un om agrenat politic intr-un partid din parlament care sa-l sustina si sa vezi si sa nu crezi,nu sunt de acord nici cu propunea lui Basescu,ca tipul asta de la banca nationala la fel ca neamtul nu are o sustinere efectiva in spate si nu va face mare branza,dar asta i politica frate mai pe scurt.

Micael spunea...

Babacule,frate,ai dreptate,dar se apropie campania electorala si in Tara Mama si cred eu ca este absolut firesc sa mai pomenim din cand in cand cate ceva si despre astia de la bucuresti...in rest sa auzim numai de bine,frate.

alraman spunea...

Micael pt binele tau sper ca esti in PDL sau "beneficiezi" cumva pt fanatismul tau politic! Dar asta nu ma va face si pe mine sa fiu de acord cu parerile tale! De aceea mai ma uit si la alte programe tv(ceea ce iti urez si tie poate te mai deschizi la minte :) ). Nu ma uit la 1 singur post tv si nu imi pun sperantele in "omul minune" pt ca stiu ca asa ceva nu exista!
Ti-am atras atentia ca ti-ai exprimat antipatia fata de acel candidat pt ca era neamt si atat!
Poate ca aveai alte explicatii dar nu ma acuza pe mine daca vii cu un mesaj si dupa aia acuzi pe altii ca nu te inteleg! Ca de fapt te gandeai la altceva! Ma abtin sa dau sfaturi (mai ales unde e evident ca sunt inutile) dar imi exprim parerea ca poate in viitor vei reusi sa exprimi ceva fara ca ulterior sa dai si explicatii ce ai vrut de fapt sa spui!
Stiu ca sunt cetateni romani si basarabeni dar asa cum scrie Babacu in acest moment ce are Base cu Maia Laguta?! Si Chirtoaca cu Palatu Victoria?! :)))

Solovastru spunea...

Cum puteti spune ca România nu are aliati in UE referitor la problema asta cu Basarabia mai precis in privinta contracarării politicii rusesti? Polonia cel putin are cam aceleasi interese in a se proteja de politica ruseasca si a avea oprezenta puternica in vestul Ucrainei si al Belorusiei care cindva i-au partinut.Chiar am vazut in urma cu cateva zile un interviu cu premierul polonez care se arata si el ingrijorat de schimbarea politicii americane in estul europei care ar deveni mai favorabila Rusiei si ar lasa neprotejate statele de aici. Si spunea ca România si tara sa trebuie sa-si uneasca eforturile spre a-i convinge pe americani ca trebuie sa-si mentina o prezenta puternica aici.De asemenea alte tari ca Cehia sau Slovacia la fel sint interesate cam de acelasi lucru Tarile baltice de asemena , in general tarile care au fost afectate de pactul ribentropp-molotov .La fel poate fi speculata pozitia Germaniei care este destul de ferma fata de rusia, la ultima intrevedere Merkel chiar l-a mustruluit serios pe Putin in problema gazelor iar acesta a suportat tot cu stoicism si s-a comportat ca un valet , ii aseza scaunul lui Merkel etc. Asa ca nu poate fi vorba ca nu ar fi aliati in aceasta problema dar tocmai mi s epare ca pozitia României e prea delicata.

Solovastru spunea...

Cum puteti spune ca România nu are aliati in UE referitor la problema asta cu Basarabia mai precis in privinta contracarării politicii rusesti? Polonia cel putin are cam aceleasi interese in a se proteja de politica ruseasca si a avea oprezenta puternica in vestul Ucrainei si al Belorusiei care cindva i-au partinut.Chiar am vazut in urma cu cateva zile un interviu cu premierul polonez care se arata si el ingrijorat de schimbarea politicii americane in estul europei care ar deveni mai favorabila Rusiei si ar lasa neprotejate statele de aici. Si spunea ca România si tara sa trebuie sa-si uneasca eforturile spre a-i convinge pe americani ca trebuie sa-si mentina o prezenta puternica aici.De asemenea alte tari ca Cehia sau Slovacia la fel sint interesate cam de acelasi lucru Tarile baltice de asemena , in general tarile care au fost afectate de pactul ribentropp-molotov .La fel poate fi speculata pozitia Germaniei care este destul de ferma fata de rusia, la ultima intrevedere Merkel chiar l-a mustruluit serios pe Putin in problema gazelor iar acesta a suportat tot cu stoicism si s-a comportat ca un valet , ii aseza scaunul lui Merkel etc. Asa ca nu poate fi vorba ca nu ar fi aliati in aceasta problema dar tocmai mi s epare ca pozitia României e prea delicata.

Angela Grămadă spunea...

Draga Solovastru,

Nu prea sunt de acord cu cele relatate de tine, dar este opinia ta si o respect.

Cand s-au trezit polonezii in problema moldoveneasca, dar cehii, dar slovacii? Exact cand SUA a renuntat la pozitionarea scutului in Europa Centrala. Plus: cine erau mai prezenti in RM pana acuma? Exact: Ungurii!!! Cei mai "romani dintre romani"... Romania nu ca a avut o pozitie delicata, doar ca in ultimii doi sau trei ani nu prea a stiut sa-si negocieze pozitia atunci cand i se cerea apartenenta la un anumit proiect european.

Rusii si germanii nu s einteleg? Ba, sa am iertare, se inteleg si mult prea bine. Nu uita ca despre aceste doua state se spune: 1.Sa nu dea Domnul sa se alieze caci atunci e jale... si 2. Sa nu dea Domnul sa se certe caci atunci iarasi este jale....

Interesul germanului in gazele rusesti este mult mai mare decat supararea lui Merkel pe Putin.... In curand o sa-i treaca...