Tinerii moldoveni refuză să privească în trecutul sovietic...

Ruşii sunt preocupaţi să îşi refacă influenţa în fostul spaţiu sovietic, iar acest lucru nu mai este un secret pentru nimeni. Pentru a atinge acest scop ei au creat chiar şi o Comisie specială pentru restabilirea adevărului istoric. Doar că acest adevăr istoric este convenabil doar ruşilor nu şi celor vizaţi de el.

Articol publicat de STIRI.ROMANISM.NET si preluat de CURAJ.NET

Foto: FCO.CAT

Într-un interviu acordat recent de către conducătorul grupului de cercetare din Rusia „Circone”, Igor Zadorin, revistei „Expert”, au fost făcute publice rezultatele unui studiu interesant despre modul în care înţeleg istoria URSS-ului cetăţenii celor 15 republici ex-sovietice.

Cum percep cetăţenii fostelor state sovietice istoria secolului XX? Cum apreciază perioada în care s-au aflat în componenţa Uniunii Sovietice?

Inovaţia studiului dat constă în faptul că accentul a fost pus în special pe tineri şi cum acceptă aceştia experienţa părinţilor şi bunicilor, pornind de la ideea că au fost scutiţi de îndoctrinarea comunistă.

Igor Zadorin afirmă că istoria este domeniul în care modalitatea de înţelegere a proceselor este aceeaşi şi la predecesori, şi la urmaşi, ceea ce îi permite să susţină că rezultate similare trebuiau să apară aproape în toate cele 15 state ex-sovietice. Cu toate acestea concluziile au fost surprinzătoare chiar şi pentru cei care au efectuat acest studiu.

În primul rând în urma cercetării s-a observat o diferenţiere a ţărilor în trei grupe:

1. Asia Centrala şi Belorusia – state care încă venerează eroii şi monumetele istorice sovietice;
2. Statele Baltice şi Georgia – state care întotdeauna, chiar şi în timpul existenţei Uniunii Sovietice se opuneau existenţei acesteia;
3. Rusia, Ucraina şi Moldova – state care încă nu şi-au definitivat conştiinţa istorică şi încă sunt în căutarea identităţii naţionale.

Surpriza studiului au constituit-o Republica Moldova. Majoritatea tinerilor din statele supuse studiului au o atitudine pozitivă faţă de istorie, iar opinia lor nu se deosebeşte foarte mult de cea a predecesorilor lor. Excepţie: Republica Moldova. La noi generaţia tânără are o viziune diferită de cea a generaţiilor anterioare.

Cum se explică acest lucru?

Tinerii sunt acea generaţie care nu a trecut prin ceea ce numim noi „spălare de creieri”, ei având acces şi la surse alternative de informare, din exterior: mass-media, cărţi, şcoală. Conştiinţa istorică se formează în familie. Este aproape imposibil să te opui în această privinţă bunicilor sau părinţilor. Altfel, tânăra generaţie ar fi trebuit să îi recunoască pe predecesori drept profani şi rataţi. Acest lucru este valabil mai mult pentru statele asiatice, unde respectul pentru strămoşi este omniprezent, fiind ajutat şi de religie.

În Moldova, susţine Zadorin, tinerii ceva nu au înţeles până la capăt. Explicaţia: o treime din populaţia masculină se află în afara hotarelor ţării, ceea ce a lipsit tânăra generaţie de îndrumători, adică de purtătorii experienţei sovietice. În mod normal prin aceeaşi experienţă ar fi trebuit să treacă şi Ucraina şi statele din Asia Centrală, dar în ultimele factorul istoric nu este atât de important precum în Moldova, unde destrămarea URSS-ului este percepută într-o manieră total diferită. Aici deja s-au format anumite clişee şi o percepţie orientată într-o anumită direcţie, care aş adăuga eu nu este deloc convenabilă ruşilor. Vectorul politic este în mânile tinerei generaţii şi este unul european, care susţine că „noi suntem una cu România, noi suntem cu Europa”.

Un alt moment interesant al studiului îl constituie cel în care Statele Baltice au primit în grupul lor Georgia. Geografic sunt situate la o distanţă mult prea mare. Experienţa occidentală a balticilor nu se compară cu cea a georgienilor. Istoric, perioada de ocupaţie rusească este şi ea diferită: Georgia a fost inclusă în componenţa Imperiului Rus în anul 1801, iar Estonia, Lituania şi Letonia în timpul celui de-al doilea război mondial. Şi, cu toate acestea, rezultatele sunt surprinzător de asemănătoare: negarea vehementă a istoriei şi trecutului sovietic, pe alocuri chiar violentă.

Printre alte rezultate ale studiului putem menţiona şi faptul că în Lituania şi Letonia se regăseşte cea mai mică cifră de persoane interesate de istorie, ceea ce nu se poate spune şi despre Estonia, unde încă mai găsim discuţii aprinse despre experienţa statului în componenţa URSS-ului. Acelaşi lucru se întâmplă în Ucraina, Federaţia Rusă şi Moldova: numărul respondenţilor care şi-au confirmat acest interes este destul de mare.

Statele din Asia Centrală, care în mod normal ar fi trebuit să se distanţeze de trecutul sovietic nu o fac şi din cauza, crede Zadorin, că anume sovietizarea le-a adus un alt nivel de trai, unul mai bun de cât cel pe care îl aveau până în acel moment. De aceea ele nici nu sunt preocupate să îşi schimbe sistemul instituţional sau regimul politic, care nu este altceva decât o oglindă a celui sovietic.

În ceea ce priveşte Belorusia, populaţia acestei ţări deja nu se mai percepe separată de cea a Federaţiei Ruse, şi asta chiar dacă are doi vectori politici: Federaţia Rusă sau Uniunea Rusia-Belorusia-Kazahstan şi Uniunea Europeană, mai nou.

Se pare că tinerii moldoveni le-au cam dat peste cap ideile experţilor ruşi. Ceea ce bucură este faptul că în ultima perioadă Republica Moldova a devenit excepţie de la multe planuri de supunere rusească.

PS: interviul îl găsiţi aici.

8 comentarii:

alraman spunea...

Prin ardoarea cu care isi asuma trecutul sovietic Rusia nu face decat sa indeparteze mai mult pe cei care s-au bucurat de "binefacerile" acestei perioade!
Dupa o scurta perioada la inceputul anilor 90 dupa destramarea URSS in care a incercat sa se reinventeze ca un stat democratic, Rusia a trebuit sa isi reconfirme caracterul de stat incapabil sa se dezvolte fara politici de forta atat intern dar mai ales extern fata de statele considerate in zona lor de influenta!

Babacu spunea...

Angy, stii de ce moldovenii tineri nu privesc in trecutul sovietic? Pentru ca sunt fericiti cu prezentul si nu mai pot de bine!
Iata ce arata un sondaj (vezi
http://www.unimedia.md/?mod=news&id=13916):
"Cetățenii R. Moldova se consideră fericiți. Cel puțin așa arată datele unui sondaj dat publicității de Magenta Consulting, în care se arată că poporul moldovean, în proporție de 64 % se consideră unul fericit. Aceleași date relevă faptul că doar 3% din segmentul populației participant la studiu se consideră nefericit, iar 33 % ”sunt încercați” de un nivel mediu de fericire.
UNIMEDIA precizează că studiul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 1400 persoane în 24 localități din mediul urban al R. Moldova."

Sursa: UNIMEDIA

Angela Grămadă spunea...

Mai mari aberatii nu am vazut, Babacu!

Acum cateva luni intr-un sondaj international erau prezentate cu totul alte date! Moldovenii cel mai nefericit popor din Europa!

Ma dezgusta si Unimedia si alte publicatii online din Chisinau! Pentru ei RM e Chisinaul!

Micael spunea...

Ma bucur ca fibra romaneasca incepe sa prinda radacini adanci peste Prut,ar fi fost chiar culmea sa mai ramaneti mult timp in starea de ignoranta si indiferenta care v-a fost indusa de comunisti sau sovietici ,tocmai acum cand Romania cu toate scandalurile politice interne care parca nu se mai sfarsesc odata,incepe sa se modernizeze,sa se occidentalizeze chiar,astfel incat va fura ochii din ce in mai mult,asa cum noi eram furati de mirajul occidentului inainte de 2007.
Muica,ce timpuri nebune am mai trait ! :-)
Succes Basarabia !

Babacu spunea...

Sunt de acord, Angy, informatia e aberanta, numai ca nu e de vina Unimedia, ci Magenta Consulting...
Interesant, cum pot sa faca astia concluzii generalizate pe baza unor date, culese doar de la o categorie de respondenti - DIN MEDIUL URBAN? Sa intelegem de aici, ca rusofonii sunt fericiti la noi, ca ei sunt majoritari in orase?...

Angela Grămadă spunea...

Salutare Babacu,

UNIMEDIA e de vina ca a postat aceasta stire fara sa ne comunice si cine sunt cei de la Magenta Consulting (da impresia ca sondajul a fost efectuat inainte de alegerile din primavara 2009), cate sondaje au mai efectuat pana acuma... .

In plus, tot ei publicasera prin aprilie sau mai, daca nu gresesc, si celalalt sondaj, efectuat de un grup de cercetatori straini, unde eram prezentati ca cei mai nefericiti din Europa... .

UNIMEDIA si alte publicatii sa se mai uite la greselile ortografice pe care le face aproape in fiece articol...., de aici ni s etrage nefericirea noastra... cam li s-a urcat la cap succesul relatarilor din aprilie... de fapt si-au facut reputarie pe baza unor copii morti...

Babacu spunea...

Angy, am sesizat si eu multe greseli in textele Unimedia, dar totusi cred ca acuzatiile tale sunt cam dure, ma refer la "reputatia" facuta de ei pe baza celor morti...
Oricum, stirea e tampita, si cred ca a fost data de ei ca un exemplu de manipulare a opiniei publice, numai ca trebuia comentat putin in acest sens, ca sa stim si parerea redactiei la acest subiect.
Referitor la atitudinea tinerilor moldoveni fata de trecutul sovietic, pai s-a vazut foarte clar in zilele de 6-7 aprilie 2009!
Cat de mult am fost dezamagit in anii '90, ca nu am mers si noi pe calea balticilor... Dar acum sunt convins ca noua generatie, fara trecut sovietic, se va orienta in realitatile de azi si va urma calea corecta, care o meritam, adica spre Europa, si nu spre Asia...
P.S. La baltici tinerii, si nu numai, refuzau sa priveasca in PREZENTUL sovietic chiar si pe timpurile URSS, de aceia cand au avut cea mai mica sansa sa se rupa de acel prezent, au facut-o! Am fost la ei prin anii '80 si stiu ce spun...

Solovastru spunea...

Se pare ca rusii nu-si vor intari suprematia doar in spatiul ex-sovietic. Imediat ce Joe Biden si-a inceput turneul european de consolare prin Polonia , Cehia , România ( consolare is sensul ca sa-i consoleze pe locuitorii acestor tari pentru abandonarea scutului anti-rachetă instituit de administratia Bush) , ei bine imediat ce si-a inceput el periplul , Medvedev a si dat fuguta in Serbia la presedintele Tadici , unde dupa terminarea discutiilor au dat niste declaratii de simpatie reciproca foarte optimiste.Mai mult Rusia a si deschis o agentie de asistenta (!!!) pentru Serbia si tarile din Balcani la Belgrad. Plus ca exista zvonuri despre existenta unor discutii si negocieri privind deschiderea unei prime baze militare rusesti in Serbia ceea ce ar fi o nedorita si periculoasa premiera , fiind prima baza militara ruseasca inafara spatiului ex-sovietic.