Trezeşte-te, UCRAINĂ, drogată!!!

Articol preluat de CURAJ.NET

Pe 17 ianuarie 2010 Ucraina va alege preşedintele ţării. Cetăţeanul ucrainean va avea de luat o decizie grea! De ce spun că va fi grea? Pentru că în Ucraina lupta nu se va da doar între Vest şi Est, dar şi între trecut şi viitor.

FOTO: ITAR-TASS

Încă în luna aprilie, când la Chişinău aveau loc acele tragice evenimente în care tinerii erau loviţi fără cruţare, iar autorităţile priveau prin geamurile din clădirea guvernului cum se sting vieţi, comuniştii din Ucraina îşi adunau forţele, astfel încât să iasă cât mai în faţă la alegerile care urmează să aibă loc într-un viitor nu prea îndepărtat. Apărea următoarea întrebare: oare ucraineanul va trage cu ochiul la ceea ce se întâmplă în statul vecin? Va lăsa fudulia ca să accepte experienţa tragică a moldoveanului? Va taxa comunismul şi formele de manifestare ale acestuia? Ale cui braţe le va alege pentru a fi legănat: ale Rusiei sau ale Occidentului?

Răspunsul este unul dezolant: Ucraina nu învaţă din greşeli!

La începutul lunii octombrie Partidul Comunist din Ucraina vine în faţa colegilor, care formează stânga ucraineană, cu propunerea de a se reuni într-un singur bloc. Se pare că nu a fost necesar să se depună prea multe eforturi pentru a-i convinge. Dorinţa de a ajunge la guvernare trece peste principii şi valori democratice, iar culoarea roşie tot mai persistentă pe portalurile ucrainene este cea mai bună dovadă în acest sens.

FOTO: UKRINFORM

Pe data de 03 octombrie 2009 la Kiev a avut loc cel de-al 43-lea Congres al Partidului Comunist din Ucraina (PCU). Cel mai important punct al ordinei de zi a fost înaintarea liderului PCU, Piotr Simonenko, în calitate de candidat unic al tuturor forţelor de stânga, reunite într-un bloc electoral. Iniţianiva a venit, însa, din partea liderului Partidului Progresist Socialist din Ucraina încă pe data de 13 septembrie 2009, Natalia Vitrenko. Acestuia i s-au alăturat şi următoarele formaţiuni politice: Partidul „Dreptate”, Uniunea Forţelor de Stânga şi Partidul Social-Democratic din Ucraina.

Alegerile în Rada ucraineană au fost fixate pentru data de 07 decembrie 2009, iar cele prezidenţiale pe 17 ianuarie 2010.

Din programul electoral al blocului de stânga găsim tendinţe clare de revenire la un comunism de tip primitiv: naţionalizarea unor întreprinderi de bază, introducerea economiei planificate, readucerea în „proprietatea poporului” a terenurilor, dar şi protejarea pieţei interne.

„Vom face tot ce ne stă în puteri ca reprezentantul PCU să fie ultimul preşedinte al Ucrainei,” declara Piort Simonenko în cadrul ultimului congres al partidului al cărui lider este. Comuniştii ucraineni doresc eliminarea instituţiei de preşedinte al statului din viaţa politică.

FOTO: KOMMERSANT.UA

Campania electorală a comuniştilor ucraineni are loc sub lozinca: „Salvarea muncitorilor ucraineni este în victoria blocului de stânga!”

Nu credeam că după cele întâmplate la Chişinău şi condamnarea comunismului în întreaga lume voi mai auzi adresări de genul: „Tovarăşi!” Anume aşa îşi începe discursul liderul acestei parodii de stânga în capitala ucraineană.

Până la data de 10 aprilie 2009 populaţia Ucrainei nu ştia ce se întâmplă în capitala Moldovei. Nu apăruse nicio ştire pe posturile naţionale. Ucrainenii erau prea ocupaţi să-şi lingă rănile cauzate de criza economică globală. Într-adevăr, scoaterea valutei naţionale tot mai devalorizate din bancomate era o ocupaţie mult mai importantă şi interesantă pentru cetăţeanul de rând decât răfuiala politică de pe străzile Chişinăului... . Noi, însă, în anul 2004 vă urmăream atenţi... .

În aceste zile, când moldovenii îşi jelesc copiii decedaţi din cauza perpetuării unui regim comunist, a unui regim de culoare roşie, Ucraina se arată prea nostalgică faţă de seceră şi ciocan.

Nu-i dorim vecinului nostru de la est să ajungă în situaţia noastră, să îşi plângă VIITORUL MORT pe Maidan, precum am făcut-o noi ieri în Piaţa Marii Adunări Naţionale la Chişinău şi în multe alte oraşe din România.

Priveşte, ucrainene, învaţă din greşeşile altora şi nu le repeta... .

VIDEO: ROMANISM.NET

12 comentarii:

George spunea...

1- Ii intereseaza pe ucrainieni de voi cum ne intereseaza pe noi de Nigeria. Sau cum zicea mama, tu arunci mancarea la cos cand copii mor de foame in Somalia....

2 - Cam la cat la suta se invart sobolanii astia?

Angela Grămadă spunea...

George,

Daca Simonenko pierde in turul intai si se aliaza cu Ianucovici in turul doi, Ucraina se duce in bratele Rusiei pentru totdeauna.

Cred ca din toti cei care vor candida doar Iulia Timosenco a jucat bine cartea ruseasca. A stiut sa se reabiliteze in fata Kremlinului, chiar daca avea o imagine destul de sifonata ;)

In ceea ce priveste indiferenta ucraineanului pentru cele intamplate la Chisinau: in aprilie inca in acea saptamana de foc discutasem cu un lector de la Universitatea Economica din Kiev, iar el nu stia nimic despre ceea ce se intampla la Chisinau, abia a doua zi mi-a spus "vot i nashi dali neskoliko novostei pro vas..." (traducere: iata au pus si ai nostri cateva noutati despre voi...)

El saracul nu stia cum sa-si scoata cei 50 de dolari ramasi in cont... In martie grivna li se devalorizase atat de tare, incat moldovenii de la Cahul si satele din apropierea frontierei isi faceau cumparaturile in orasul Reni si le vindeau la Galati... si ieseau bani frumosi...

Sergiu Brasoveanu spunea...

nu cred ca ucrainenii sa aiba cultura politica intratat de evolutionata incat sa poata trage concluzii din experienta noastra rusinoasa!
Pentru mine, deloc nu e importanta prosperarea si pacea in Ucraina! Daca o ajungere a cumonistilor sau a lui Ianukovici la putere ar scinda opinia publica si ar intensifica lupta politica interna intre cei provestici si cei proestici, s-ar putea lesne de speculat pentru obtinerea unor facilitati de ordin regional pentru romanii, cel putin din Bucovina! In alt aspect, Uccraina, deloc nu ma intereseaza! Si va rog sa nu am judecati si sa nu ma invinuiti! Pentru ca ucrainenii niciodata nu ne-au fost prieteni! Au jucat cartea pentru rusi de cele mai mult eori, cand era vorba de economie..sa nu mai vorbim despre ceea ce invata si promoveaza ei referitor la istoria romanilor - Basarabia = Moldova, Bucovina - istina ukraisnka kraina, Transilvania e a ungurilor! Vreau o Ucraina slaba si dispersata, unde isi poate face aparitia unele organizatii proromanesti!

Angela Grămadă spunea...

Sergiu,

Daca Ucraina va slabi si mai mult cu siguranta nu organizatiile Pro-romanesti vor domina teritoriul lor... stii tu cine va fi si mai stapan decat acum...

alraman spunea...

Ne place! nu ne place ar trebui sa ne preocupe stabilitatea Ucrainei cat de cat! Ce probleme au fost dupa 7 aprilie in RM, in Romania! Ce probleme pot aparea daca o tara ca Ucraina mult mai mare si cu care avem granita destul de lunga!

Angela Grămadă spunea...

Corect Radu,

Problemele lor ne cauza noua alte probleme si mai grave. Ramanem descoperiti in partea de Est, iar rusii nu vor astepta invitatii sa vina in Transnistria sa spele si mai multi bani.

Este interesul nostru sa avem vecini stabili, din punct de vedere politic. Gandeste-te la criza gazelor naturale, asta doar un simplu si vechi exemplu. Noi ne-am pomenit la mijloc!

Rusia asta si asteapta si atata spiritele la Kiev. Iti recomand sa revezi conflictul diplomatic din august, cand Medvedev i-a trimis acea scrisoare deschisa lui Iuscenco, acuzandu-l de anti-rusism si mai vezi si cum au reactionat fortele politice din opozitie din Ucraina. Nu prea bine!

Acum alta intrebare: tu crezi ca Romania isi doreste ca Ucraina sa fie instabila si slabita???? Care ar fi beneficiile unei asemenea situatii???

alraman spunea...

Romania s-a simtit mai bine cand a aparut intre ea si Rusia un stat-Ucraina! Ca dupa un timp s-au remarcat unele apucaturi ruso-sovietice nu ne-a facut mai destinsi dar a existat in continuare un stat tampon! Care parea sa tinda spre democratie!
Daca vor exista anumite probleme mai grave sau mai putin in Ucraina acestea se vor resimti si in zona noastra de la libertatea de a calatori spre anumite destinatii sau pt a ne aproviziona! Traseul gazului trece prin Ucraina!
Rusia ar trebui totusi sa priceapa ca nu poate sa faca in Ucraina ce a facut in Georgia macar si pt ca exista state din UE care se aprovizioneaza cu gaz pe aceasta ruta!

Micael spunea...

Oameni buni,eu cred ca voi priviti mai mult spre est,nepermis de mult,pai daca am fi fost la fel de grijulii ca voi fata de spatiul estic(Ukraina & Rusia) am fi intrat in NATO si UE la sfantul asteapta !
Noi de cand am scapat de Ceasca si comunistii sai,am devenit foarte axati pe intregrarea euro-atlantica,indiferent ce se intampla in imprejurul nostru si s-au intampla multe ca razboiul Yugoslav,piedicile pe care ni le puneau ungurii de fiecare data cand aveau ocazia,momelile Rusiei care ne tot ademenea cu revenirea Basarabiei la Tara Mama,daca renuntam la proiectul nostru euro-atlantic si multe alte momeli si presiuni,hm apropo,am cedat Insula Serpilor tocmai in speranta ca vom primi invitatia la NATO inca de la Madrid in 1997,ceea ce nu s-a intampla,dar n-am disperat si am mers inainte...

In concluzie,toata mass media romaneasca din Tara Mama era disperata si ahtiata dupa subiecte din vest,occidentale,pe cand voi inca va mai intereseaza de Ukraina,de Rusia si alte tari cu care noi romanii nu avem nici in clin,nici in maneca si nici n-am avut vreodata in istorie relatii bune cu aceste state,atunci de ce va intereseaza atat de mult ca vor veni comunistii la putere in Ukraina !
E absurd cum ganditi si mai ales cum va pozitionati,cu tot respectul va spun acest lucru .

Angela Grămadă spunea...

Micael,

Nu e absurda logica noastra.

Sunt coordonatorul Programului de Politica Externa al Centrului de Studii Est-Europene si Asiatice din Bucuresti - un think-thank care are ca obiect de studiu spatiul post-sovietic.

Oricum, nu functia pe care o am este importanta, ci zona de interes in jobul meu.

Voi ganditi doar prin prisma cetateanului roman, eu trebuie gandesc si prin prisma unui tanar cercetator, a unui doctorand, care face studii in domeniul relatiilor intarnationale, a celui care studiaza triade geostrategice in spatiul ex-sovietic.

Ignoranta nu face bine nimanui!!!

Micael, vizitatorii imi pot sugera subiecte, ma pot critica, imi pot diseca articolele si postarile, dar in niciun caz nu imi pot impune incotro sa privesc.

Acum, in calitatea mea de simplu cetatean al Republicii Moldova, pericolul vine de la est si nu il pot ignora!

Cu respect,

Angela

Micael spunea...

Wow,Angy,se pare ca am dat cu nuca in perete ! Mda,mi se mai intampla si mie .
Sa inteleg atunci ca-i calci pe urmele respectatului Dan Dungaciu .Daca este asa,atunci iti doresc succes !

Sincer ,mai devreme ma luat gura pe dinainte ,mi se mai intampla chiar daca nu deseori ! :-)
Cu bine !

Angela Grămadă spunea...

Micael,

Te respect foarte mult, stii asta!

Accept punctul tau de vedere, sunt de acord cu multe lucruri pe care le-ai expus, dar trebuie sa gandim multilateral, astfel incat sa putem negocia cat mai bine pozitia noastra.

Sa-i intelegi pe rusi nu este usor, iar eu incerc sa-i monitorizez si de multe ori, neglijez partea occidentala.

Dar asta e: sunt si eu om si am limitele mele.

Inca o data te asigur de profundul meu respect pentru modul in care gandesti si pentru grija pe care o porti tuturor basarabenilor.

Angela

moldovlah spunea...

Ucraina (denumire corecta: Malorusia)
este, oricum, o creatie statala artificiala care va dispare in cel mai scurt timp si mare parte din teritoriul sau va reveni la proprietarul ei de drept: Kremlinul, fie ca ne place, fie ca nu.
Nu are rost sa-si bata cineva capul cum se poate preintimpina aceasta, ci mult mai eficient ar fi atit pt Bucuresti, cit si pt Chisinau, sa dezvolte o strategie coerenta (si preferabil comuna) in relatia cu Rusia revenita in forta pe malul Nistrului.
Ipoteza ca rezolva impotenta alianta nord-atlantica aceasta problema este doar o fantosa.