Bun venit în România!

Astăzi, 12 noimbrie 2009, a fost lansat raportul de cercetare „Nevoile de informare ale imigranţilor în România” – proiect finanţat prin Fondul European pentru Integrarea Resortisanţilor din ţările terţe, coordonat de Fundaţia Soros România în colaborare cu ADO SAH ROM pentru ARCA – Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi, beneficiar (raportul îl găsiţi aici şi poate fi descărcat gratuit).

Cu toţii am întâmpinat anumite greutăţi atunci când am venit pentru prima oară în România. Pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova, etnici de origine română, lucrurile sunt mult mai simple pentru că vorbim limba română, dar pentru cei sosiţi din alte ţări, acestea devin agasante şi frustrante, atunci când dau ochii cu funcţionarul român de la ghişeu, care de cele mai multe ori nu-i poate oferi informaţia necesară. Imigranţii nimeresc într-un cerc vicios din care ies adesea mult prea greu.

În acest sens, cercetarea amintită mai sus vine să ofere răspunsuri utile la întrebări precum: Unde se pot informa cetăţenii străini despre acţiunile pe care trebuie să le întreprindă la sosirea în România? Ce informaţii le sunt necesare şi cine le poate furniza? Care sunt actele legislative care reglementează statutul imigrantului pe teritoriul român?

Proiectul în cauză are drept scop final elaborarea unui ghid, util tuturor celor care intenţionează să viziteze România, indiferent de scopul călătoriei. Acesta va fi distribuit gratuit în toată ţara, dar şi la ambasadele române din afară. Ghidul, ne garantează autorii cercetării, dar şi coordonatorii proiectului, va apărea până la sfârşitul acestui an şi va fi tradus în patru limbi: engleză, franceză, turcă şi cantoneză.

În final vreau să închei acest articol informativ cu un citat al unui concetăţean de-al meu, intervievat pentru acest raport:

„Fiecare instituţie, fiecărui om îi dă o informaţie diferită” (imigrant, Republica Moldova)

11 comentarii:

Unknown spunea...

Da un ghid pentru emigrantii români care vor să se întoarcă acasă după ani de străinătate, nu s-a gândit nimeni?

în cazul în care românașul ar vrea să se întoarcă la studii, să-și deschidă o afacere sau pentru a întra în oricare domeniu deja existent...ce-ar fi să se facă un ghid?

Lipsa de informații e prima barieră pentru un român emigrant de a seîntoarce acasă.

Dar e bun că chinezul are ghid.

Angela Grămadă spunea...

Draga Stefan,

Eu cred ca iti va fi si tie util in anumite momente ;)

in plus: tu ne ai pe noi si suntem gata sa te ajutam in orice moment!

Cu drag, Angy

Micael spunea...

Angy,imagrantii straini (voi basarabenii sunteti de-ai casei)cred ca daca Romania e stat membru UE,gata l-au si apucat pe Dumnezeu de picior,numai ca datoria birocratiei excesive,cateodata chiar si noi cei nascuti si crescuti in Tara Mama avem impresia ca am ajuns straini in tara noastra,asa de mare este harababura,iar daca mai si le crezi idioteniile pe care le debiteaza politicienii de pe Dambovita,pai atunci ar cam fi cazul sa te pregatesti de un zbor pe luna daca cumva te intereseaza astronomia si ai de gand sa-l votezi pe prostanacul de Geaona ! LOL !

Angela Grămadă spunea...

Salutare Micael,

1. Nu sunt catatean roman, deci nu am dreptul la vot;

2. Cu siguranta nu as vota cu Geoana;

3. Am prezentat un studiu, nu frustrarea mea, bazata pe experianta din interactiunea cu functionarul roman de la ghiseu;

4. Politicienii de pe malul Dambovitei pot doar sa ofere spectatcole gratuite in campanie, in rest de prea putin sunt in stare.

Numai bine,

Angy

Anonim spunea...

Top website, I had not come across angelagramada.blogspot.com earlier in my searches!
Keep up the good work!

Anonim spunea...

Thanks for sharing the link, but argg it seems to be offline... Does anybody have a mirror or another source? Please answer to my message if you do!

I would appreciate if someone here at angelagramada.blogspot.com could post it.

Thanks,
James

Angela Grămadă spunea...

http://www.soros.ro/en/fisier_acord_publicatii.php?publicatie=97

http://www.soros.ro/en/publicatii.php?pag=2#

http://www.soros.ro/en/program_articol.php?articol=172

Anonim spunea...

Hello there,

This is a question for the webmaster/admin here at angelagramada.blogspot.com.

Can I use part of the information from this post right above if I give a link back to this site?

Thanks,
Charlie

Anonim spunea...

Hello there,

Thanks for sharing the link - but unfortunately it seems to be not working? Does anybody here at angelagramada.blogspot.com have a mirror or another source?


Thanks,
John

Anonim spunea...

Greetings,

This is a inquiry for the webmaster/admin here at angelagramada.blogspot.com.

Can I use some of the information from this post right above if I provide a link back to your site?

Thanks,
Thomas

Angela Grămadă spunea...

yes, Thomas,

you may use the information from the article above, as long as you will provide a link directly to my page.

best regards, Angy