Jelui-m-aş şi n-am cui..., jelui-m-aş codrului....

Ai auzit? Ce să aud? Vine Vlad Filat la Bucureşti!!!

Mai trece puţin timp... .

Angela, salut! Sâmbătă te invit la întrunirea cu Prim-Ministrul nostru. O să vii? Vin, am văzut şi mesajul, aşa că mulţumesc frumos!

Vine şi sâmbătă... . Mare sărbătoare, mare: Vlad Filat se va întâlni cu noi, studenţii basarabeni! Ne punem straie de sărbătoare, pregătim întrebări şi ne ducem să-l vedem pe noul mogul din clădirea guvernului de la Chişinău.

Ştiam că va întârzia, doar e de pe malul Bâcului, aşa că am ajuns exact cu cinci minute înainte de ora stabilită pentru întrunire. La intrare devin confuză: eu ştiam că băieţii din securitatea edililor au ochii albaştri. Aici erau amestecaţi, adică tărcaţi: albaştri şi căprui. Lume multă se îmbulzeşte să intre. Gata! Nu mai găsesc loc în salăăăă... . Mă apropii... . Confuzia e şi mai mare: sunt liste cu cei invitaţi! Trebuie să mă caut pe liste. Nu mă găsesc! Bună asta! Dar.... marele meu „noroc” este că sunt uite „atât de importantă” încât mă cunosc mulţi basarabeni „stabilizaţi” pe malul Dâmboviţei. După ce o tanti cu tupeul mai mare decât tureatca îmi umblă prin geantă, portmoneu şi mai şi reuşeşte să-l mângâie pe la buzunare pe un băiat de alături, reuşesc să intru.

Aşteptăm... . Studenţii în general nu aşteaptă prea mult... dar, totuşi, Vlad Filat nu vine în fiecare zi să pozeze pe malul Dâmboviţei ca noi să avem posibilitatea să ne bunghim la el cu gurile căscate, de parcă am fi văzut piramidele pentru prima dată în viaţă. Aşteptăm... . Trece o jumătate de oră, trece o oră, trece o oră şi jumătate. Sunt plictisită, prietenii mei la fel... . Dar aşteptăm... .

O vinit! Iaca băieţii cu ochi tărcaţi fac gard viu pentru Domnul Prim-Ministru. Acesta îşi găseşte repede locul rezervat la masa de pe scena sălii Aula Magna, facultatea de drept, Universitatea din Bucureşti unde are loc tot spectacolul. Na! Ştie să citească omul, spre deosebire de reprezentanţii vechii guvernări. După un moment de reculegere extrem de scurt (cred că nu a durat decât 3 secunde, cât am reuşit să ne ridicăm în picioare) în onoarea celui care a fost Andrei Savciuc, domnul Vlad Filat îşi începe discursul.

Din primele fraze înţeleg că urmează să ne integrăm... în UE! Cum? Prin eforturi şi acţiuni interne! Nu ştiu cum vine asta, că nu a precizat cine va face eforturile şi cine acţiunile. Urmează un sfat: Să faceţi cât mai multă carte (adică noi, studenţii basarabeni din România)!!! De ce? Cum de ce? Ca mai apoi să revenim acasă şi să aducem ţara noastră pe drumul european. Din câte ştiu eu în Moldova, drumurile care la nivel declarativ sunt europene au nişte găuri de îţi vine să cobori din maşină, să ţi-o iei în braţe şi s-o duci tu pe ea, nu ea pe tine. Întrebarea care îmi apare în minte „Care drumuri europene?” mi se pare extrem de firească. În zadar circulăm pe „drumuri europene” dacă acestea nu ne leagă cu nicio Europă.

Apoi începe lauda, pardon, enumerarea rezultatelor acestei vizite fructuoase în capitala României. Neinteresant! Am văzut şi la ştiri..., ştiu şi eu să citesc. Discursul este intenţionat scurtat, astfel încât să avem posibilitatea să punem cât mai multe întrebări. Logic!

Urmează sesiunea de întrebări. Filat răspunde şi pentru el, şi pentru Leancă (acuma recunosc: am fost mai mult să-l văd pe Ministrul de Externe decât să clipesc din gene la Făt-Frumos cu moţ în frunte).

Întrebările din sală sunt comode. Mult prea comode!

Majoritatea se linguşesc, spunând că vor reveni acasă după studii, să ridice ţara din temelii, să făurească o nouă Moldovă, poate reuşesc să obţină vreun post de muncă! Ei, tinerii sunt viitorul! Filat recunoaşte că are 40 de ani, dar nu uită să se laude că este un Prim-Ministru tânăr (nu contează că în conformitate cu legislaţia internă a Republicii Modlova tânăr eşti până la 35 de ani, după aia eşti spisuit de pe „lista cu priorităţi” a autorităţilor).

Un băiat întreabă dacă este posibilă reluarea Podului de Flori. Filat răspunde: „ ... trebuie să reconstruim podurile. Şi nu văd nicio problemă de a circula şi într-o parte şi în alta cu flori! Voi să faceţi cât mai multă carte!”

Nu aici eu nu pot să tac din gură şi se încep discuţii în cerc restrâns: care reconstruit? De construit, nu de reconstruit!

Cineva şi-a aminit că nu s-a ales Preşedintele. Ce vom face cu Constituţia? Filat răspunde că se va încerca procedura de adoptare a Constituţiei, astfel încât şeful statului să poată fi ales de popor, dar pentru asta e nevoie de cifra divină a lui VV: 61 de voturi!

Băi nene: de ce repeţi de atâtea ori că este necesară adoptarea Constituţiei? Nu e nevoie adoptarea, ci modificarea ei! Doar ai făcut facultatea de drept! Şi eu nu înţeleg: americanii au adoptat şi ei una la 1776, ulterior doar amendând actul suprem al statului, noi, „maldavenii” de ce ar trebui să adoptăm una nouă de fiecare dată când ne tună? Pentru că vrea Filat Constituţie nouă?

Organizatorii anunţă că timpul Primului-Ministru a cam expirat. Făt-Frumos cu moţ în frunte, dezamăgit şi mult ironic spune că a fost cea mai monotonă întâlnire cu publicul pe care a avut-o în ultimul timp... .

Au de ce oare?

Păi în primul rând că a fost cinic, declarând că „Vedeţi, noi suntem cel mai liberal şi democratic guvern... pe care l-aţi avut!” În al doilea rând, eu înţeleg că nu sunt Băsescu, dar, totuşi, eu te-am votat nu Dâmboviţa, şi ar trebui să răspunzi în primul rând în faţa mea, a alegătorului! În al treilea rând, când îmi repeţi de trei ori în timpul discursului şi tot de atâtea ori la finalul acestuia: „voi trebuie să faceţi carte!” eu încep să te bănuiesc de cumătrism cu Tătuca Lenin... .

Mesaj către studenţii basarabeni, de fapt mai degrabă o recomandare: când vă mai întâlniţi cu Filat, citiţi mai întâi programul de guvernare, aceea este arma cu care îî puteţi umple viaţa de adrenalină, nu de alta, dar să nu apăreţi ca nişte ignoranţi în faţa propriei conştiinţe! În plus, îi oferiţi posibilitatea să îşi distreze intelectul, că aţi văzut şi singuri că se plictisea omul!

Eu demult tot spun că vreau să mă retrag într-o pădure. Astăzi Filat mi-a confirmat că ideea mea este una extrem de bună! Îţi vine să fugi, unde te duc ochii numai să nu mai vezi atâta perversitate politică!

16 comentarii:

Sergiu Brasoveanu spunea...

=(( Eu, din toata gashca de guvernanti "liberalo-democrati" de la Chisinau...mai pastram oleaca de respect pentru Filat! Articolul tau m-a intristat :(

Unknown spunea...

hahaha :)) oricum Filat pare plictisit mereu.

INconstantIN spunea...

Am ezitat între a veni şi a nu veni. Am ales să nu vin. Îmi pare bine că nu am făcut-o. Aş fi plecat oricum la un sfert de oră de aşteptare. Plus cred că aş fi devenit agresiv la auzul ideii cu listele. :)

Shelaru Alexandru spunea...

Am avut si eu ocazia sa ascult pe viu discursul steril, plin de lucruri ilogice al dl. Vladimir!

Vine Chirtoaca in curand, acolo o sa ne amuzam:)

Natalia spunea...

Parerea pe care o aveam despre Filat mi s-a confirmat in acest articol... Bravo Angela pt articol;)

Babacu spunea...

E adevarat, Stefan, asa e fizionomia lui, pare plictisit, dar va rog sa comparati totusi cu ce am avut 8 ani, adica cu Voronin, Tarlev sau Greceanai... E totusi un progres vizibil!
Si mai e ceva: nu spui nimic, Angy, despre ce s-a semnat la Bucuresti... Este totusi un pas inainte, chiar daca cei care au semnat din partea Romaniei, posibil sa nu mai fie la conducere dupa 6 decembrie...
In rest, cred ca de atmosfera care a fost la intalnire sunteti vinovati mai mult voi, cei care l-ati lasat pe dl Filat sa se plictiseasca.

Andrei spunea...

Intr-adevar, Filat a dat dovada de un cinism la care nu ma asteptam. "Faceti carte, intorceti-va acasa, ca de lucru noi v-om da." Si pe ce salarii??? Nu, mersi dl Filat. Suntem noi patrioti, dar pana la un anumit punct. Sa nu uitam ce a facut Filat dupa ce a terminat facultatea la Iasi. Am votat PLDM la ultimele alegeri, dar am ramas dezamagit de atitudinea noului prim-ministru.

Veniamin spunea...

Dnă sau domnişoară, ce aţi aşteptat de la o întîlnire cu un premier? Să vă mîngîie pe crestet?
Foarte bine a spus Filat: învăţaţi şi nu umblaţi din pat în pat si prin cluburi, cum fac o parte.
Statul român cheltuie o gramada de bani, asa ca fiti buni si invatati la facultate, invatati sa vorbiti si sa scrieti corect, invatati sa fiti obiectivi, dar nu cîrcotaşi numai.
Este interesanta expunerea Dvs. - folositi-va energia in scopuri bune, mai ales ca sunteti profesoara (asa scrieti pe blog). Daca vrei sa vezi partea proasta cu orice pret, o gasesti in toate.
Dumneata ce le spui studentilor? Sa nu invete?

Ștefan Căliman, nu am impresia ca Filat pare plictisit mereu, asa cum afirmi. Este sobru si chibzuit, cred. Dar n-avem nevoie de un circar la guvernare, că am avut destui.
Foarte reusita vizita lui Filat la Bucuresti! Din EVZ: "Vlad Filat: "Am venit acasă, nu în vizită".

marcello spunea...

Pentru faptul ca Primul-Ministru a avut cea mai monotonă întâlnire cu publicul nu este vina celor din sala, dar este vina organizatorilor care dupa un scenariu bine pregatit puneau doar intrebari
comode. Iar cei care aveau intrebari si nu faceau parte din scenariu erau ca la o loterie fara extragere…

Unknown spunea...

Angela, bravo pt articol!!
Faptul ca Filat e liberal democrat si faptul ca e "de'al nostru" nu inseamna deloc ca nu tre de criticat - constructiv,

Apropo, poate era obosit omul dupa toate intrunirile avute, e o ipoteza...

Oleg Roibu spunea...

@ InconstanIN,

+1, 100%

Angela Grămadă spunea...

Salutare tuturor,

Sergiu,

Articolul acesta e pentru a lua o anumita atitudine fata de actuala guvernare: una de responsabilizare. Poti sa-l iei si ca o continuare la un articol de-al tau in care atrageai atentia la reprezentantii PL.

Stefan,

Nu-i charisma, nu-i charisma... .

INconstantIN,

Si noi eram agresivi la comentarii, iar faptul ca s-a asezat un spp-ist in fata noastra nu ne-a sfidat nicicum indrazneala de a comenta.

Shelaru Alexandru,

Ai dreptate: steril si lipsit de logica. Multa lauda si cinism.

Natalia,

Merci pentru apreciere.

Babacu,

Progresul e vizibil, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ma pun pe o ureche si sa-i aduc plecaciuni pentru ca nu se va tine de cuvant.

Nu am spus despre acordurile semnate la Bucuresti pentru ca s-a scris foarte mult in presa si nu vroiam sa repet anumite lucruri.

Noi, in genere, vroiam sa plecam in mod organizat din cauza ca au fost opriti la intrare cativa tineri, pe care ii cunosteam si carora le port un respect deosebit. Ei au fost cei care au organizat manifestarile de sustinere a protestatarilor de la Chisinau din aprilie aici la Bucuresti, i-au impins din urma inclusiv pe organizatorii evenimentului, i-au promovat. I-au periat de trecutul, pe alocuri, dubios..., cauzat de lageturi cu anumite partide... .

Iti dai seama ca nu ne mai ardea de Filat si de discursul lui plictisitor.

Andrei,

Filat ca Filat, dar unii colegi de-ai nostri care au utilizat posibilitatea de a pune intrebari in scopuri personale, adica s-au folosit de moment pentru a se lingusi in fata Premierului??? Jenant!!!

Veniamin,

Meritati un articol intreg!
Este prima si ultima data cand va mai permit sa generalizati pe acest blog si sa faceti aluzii atat de deplasate. Pretindeti un anumit nivel cultura, asa ca nu cred ca sunteti in masura sa puneti etichete si sa generalizati: moldoveanca=tarfulita de la Chisinau!

Eu decid cum imi folosesc energia si calitatile!

Pe studentii mei ii indemn sa isi dezvolte personalitatea, nu sa invete ca papagalii fara sa gandeasca critic! Si ii mai invat sa-si vanda cunostintele scump, nu pe un salariu de o mie de lei cu promisiunea ca acesta va fi marit abia in 2012!

Marcello,

Ai dreptate, Domnule!!! Mult prea comode intrebarile, mult prea!

Victoria,

Multumesc pentru apreciere!

Asta e si scopul! Sa se ia atitudine ca sa nu fim nevoiti sa iesim in strada si peste 4 ani! In plus daca nu noi, atunci cine ii va responsabiliza???

Oleg Roibu,

Dimpotriva, as fi vrut ca INconstantIN sa fie acolo! El e si mai acid decat mine ... :D

Micael spunea...

Interesant stil de-a scrie ai Angy,esti foarte taioasa,eu unul te inteleg perfect incercarea ta foarte fireasca la urma urmelor de a fii tot timpul critica,asta e si vocatia unui jurnalist pana la urma,numai ca Basarabia este departe de normalitate,de aceea normalitate occidentala la care aspira si Romania si va fii nevoie de multi ani,daca nu chiar de decade intregi pana vom ajunge acolo,dalmintiri voi care abia ati scos capul din gaoace dupa 8 ani de guvernare cripto-comunista .
Hm si apropo de baietii cu ochii tarcati ,ei sunt SPP-istii mitici,ca din cate am citit Filat s-a lasat in paza autoritarilor din Patria Mama ca sa numai cheltuie bani inutil din bugetul Basarabiei :-)
Din pacate voi nu prea aveti altenativa la noua guvernare,indiferent cat v-ati dorii voi acest lucru .
Macar in Romania chiar daca va iasi presedinte prostanacul sef si indiferent cine va fi premier,cursul nostru de dezvoltare va ramane acelasi,pe cand la voi e cu alta alta treaba din pacate !

Angela Grămadă spunea...

Multumesc Micael,

O mica precizare: eu nu sunt jurnalista... :) ...

Ana B. spunea...

Angela de ce nu ai pus tu intrebari? sau ai venit numai cu vazutul? Daca erai insistenta si vroiai intr-adevar actiune o faceai, dar nu stateai undeva si doar ascultai si comentai. Asta asa ca o mica precizare, in rest Bravo!!

Angela Grămadă spunea...

Draga Ana B.,

1. Eu in general am vrut sa plec cand am vazut ca exista liste, ca anumite persoane nu aveau liber sa intre, cand am vazut cat de mult ne respecta Domnul Filat si a intarziat cu o ora si 40 de minute...

2. Sorry, nu intra in fisa mea de post sa ma lingusesc pe langa Domnu' Premier ca sa-mi ofere un job caldut cand ma intorc acasa.

3. Exista mai multe metode de a responsabiliza guvernarea.

4. Nu-mi place sa ma bag in seama, dar asta nu imi incurca cu nimic sa am un spirit critic.

5. Ce actiuni vroai sa fac acolo?????? Sa bat organizatorii sau sa-l bat pe Filat????

6. Daca nu se schimba nimic in tara Moldovei pana in 2013 nu-i mai votez si basta!

Lista poate sa continue....