LitPolUcrBrig – un nou triunghi militar sau cum sfidăm Rusia la est

Articol preluat de CURAJ.NET, 9i.ro

Ce-o fi asta? Raspunsul Poloniei pentru retragerea scutului anti-racheta? Frustrarea Ucrainei pentru neacceptarea in structurile euroatlantice? Dar ce cauta Lituania acolo - Kaliningradul? Prea putin probabil... . Cert este un singur lucru: pentru rusi aceasta nu este decat o noua „grupirovka”, al carui scop este penetrarea de catre NATO a spatiului post-sovietic! Iar atunci cand vorbim despre NATO, vorbim de fapt despre Statele Unite ale Americii, care in ultima perioada si-au cam irosit din prezenta pe care o aveau pe continentul european. Deci, totul se reduce, din nou, la cei trei mari actori implicati in triada geostrategica asupra careia imi canalizez eu atentia: Federatia Rusa – Uniunea Europeana – Statele Unite ale Americii. Este jocul elementelor care formeaza triughiul pentru a-si supune un spatiu, si anume pe cel ex-sovietic.

La inceput am incercat sa analizez geografic initiativa (unele surse dau denumirea de brigada, iar altele chiar de organizatie) si discursul s-a impotmolit in triunghiul geostrategic format de cele trei state participante la initiativa. Ulterior, insa, am incercat sa prind tenta discursului rus in toata tevatura aceasta. Articole in presa au fost o sumedenie, dar pana nu pui totul pe harta politica nu prea reusesti sa creezi o imagine reala a intereselor politice din regiune.

Saptamana trecuta la Bruxelles a fost semnata o scrisoare de intentie pentru crearea unei brigade lituaniano-polono-ucraineana – LITPOLUKRBRIG. Documentul a fost semnat de catre ministrul lituanian al apararii Rasa Jukneviciene, ministrul al apararii ucrainean Valeriy Iwaszczenko si Secretarul de Stat pentru Politica de Aparare al Poloniei Stanislaw Jerzy Komorowski. (Telegrahp.co.uk, Korrespondent.net, Runet.lt, RIA Novosti)

Cum este motivata semnarea initiativei de catre participantii la ea?

Polonia intotdeauna a sustinut aspiratiile Ucrainei de a adera la structurile euro-atlantice si europene. Dat fiind faptul ca astazi sansele Ucrainei de a deveni membra a Aliantei Nord-Atlantice sunt aproape nule, liderii de la Varsovia sunt de parere ca aceasta este o forma de aliniere a armatei ucrainene de standardele occidentale. Pe de alta parte, integrarea Kievului in NATO ar fi indepartat, nesemnficativ, frontierele poloneze de pretentiile politice ale Federatiei Ruse, dar cum acest lucru este imposibil de realizat (anularea amplasarii scutului anti-racheta in Cehia si Polonia), atunci este necesar de a crea un nou proiect in care Kievul sa fie tratat ca partener egal, sporindu-i astfel interesul pentru mentinerea spiritului de aliniere la valorile occidentale. Oficial, insa, scopul declarat al acestei initiative militare este de a contribui la mentinera pacii si intarirea colaborarii militare regionale.

Ministrul lituanian al apararii a declarat ca semnarea acestui document a fost inclusa in pachetul de actiuni pe care cele doua state vecine trebuie sa le intreprinda in cadrul parteneriatului strategic incheiat intre liderii de la Vilnius si Varsovia si va contribui la incurajarea Ucrainei sa progreseze in directia integrarii in Alianta Nord-Atlantica. In acest mod, putem trata acest proces drept o sustinere morala acordata Kievului in disputa cu Moscova in ceea ce priveste aderarea Ucrainei la structurile occidentale.

Pe 18 noiembrie publicatia electroniaca Telegraph.co.uk il cita pe James Sherr, directorul programului Rusia si Eurasia al Chatman House. Acesta declara urmatoarele: „Este un semnal din partea celor trei state semnatare ca Ucraina este o tara care ar trebui sa aiba perspectiva calitatii de membru al NATO.”

De cealalta parte a taberei se claseaza expertii rusi. Acestia sunt de parere ca daca alegerile din Ucraina vor fi castigate de Iulia Timosenko, atunci punerea in practica a prevederilor statutului viitoarei initiative militare regionale nu va intampina mari dificultati, daca, insa, la conducere va veni Viktor Yanukovici, candidatul pro-rus, atunci va fi mai greu sau chiar imposibil de transpus in practica aceasta idee.

Tot ei mai sustin si faptul ca initiativa ar veni din partea conducerii Statelor Unite ale Americii, care incearca sa isi atraga de partea sa state din spatiul ex-sovietic, astfel incat sa isi creeze mecanisme si instrumente eficiente de asigurare a intereselor politice in acest areal, un fel de alternativa a proiectelor militare europene, din care ele sunt excluse. RIA Novosti mai adauga ca, tinand cont de faptul ca SUA au asupra Statelor Baltice o influenta destul de mare, nu este greu sa intelegem cine va controla aceasta organizatie. Este raspunsul amercian la proiectul european de creare a unor forte comune militare, prin care se va elimina treptat influenta Statelor Unite intr-un spatiu pe care altatata il controla.

Ceea ce poate face conducerea Federatiei Ruse in acest moment este sa accelereze procesul de elaborare al Tratatului de Securitate Europeana propus de Dmitrii Medvedev. Acest lucru, transpus pe harta, inseamna eliminarea SUA din calculele noului sistem de securitate europeana care se creioneaza in prezent la Moscova.

Initiativa a fost semnata in inima Europei - Bruxelles

Conform prevederilor documentului semnat la Bruxelles, aceasta brigada comuna va avea drept scop apropierea armatei ucrainene de standardele NATO. Participantii la ea vor lua parte la operatiunile ale NATO, ONU sau UE, iar limba de lucru va fi cea engleza.

Conducerea brigazii va fi gazduita de orasul polonez Liublin. Brigada va numara aproximativ 4,5 mii soldati din Polonia, Lituania si Ucraina, care se vor intruni periodic pentru exercitii militare comune. Controlul activitatilor brigadei va fi efectuat de catre un comitet coordonator, format din reprezentanti ai ministerelor de aparare a celor trei state semnatare. In acest moment incepe etapa de stabilire a conceptelor, prioritatilor, rotatiei conducerii, dar si a modului de organizare si de finantare a activitatii brigazii. La finalul acesteia se va trece la procedura interna de aprobare de catre sefii de stat sau de catre parlamente a statutului organizatiei, dupa cum prevede legislatia interna a fiecarui stat participant.

Amintim aici ca Ucraina participa alaturi de Polonia la operatiuni de mentinere a pacii in Kosovo, in compomnenta grupei multinationale tactice „East” al KFOR. Batalionul format de militarii din Polonia si Ucraina se numeste UcrPolBat.

Continutul intelegerii nu limiteaza alte state doritoare de a adera la aceasta initiativa. Ea este deschisa pentru toti cei interesati de a lua parte la misiunile si exercitiile acesteia.

9 comentarii:

Eleonora Lisnic spunea...

Angy, bun subiect ai abordat. Merită cunoscut.

Angela Grămadă spunea...

Multumesc, Eleonora!

Din pacate este un subiect mai greu de digerat... .

Micael spunea...

Nu Angy,nu e greu de digerat subiectul,e foarte greu ,eu unul recunosc ma depaseste tema ! :-)

Alexandru Baltag spunea...

Trebuie sa urmarim evolutia acestui proiect militar, luand in consideratie precedentul proiectului GUAM, care a fost sustinut tot de americani in detrimentul intereselor Rusiei in regiune.

Eu personal tin sa cred ca acest proiect militar nu va fi sustinut masiv de tarile locomotive ale UE: Germania, Franta, Italia. Or, noi cunoastem foarte bine care sunt interesele acestor tari in relatiile sale cu Moscova. Am putea sa ne amintim care a fost pozitia Berlinului, Parisului si Romei la summit-ul NATO de la Bucuresti din aprilie 2008 in ceea ce priveste perspectivele de aderare ale Ucrainei si Georgiei la NATO.

Proiectul militar, LitPolUCRBrig, imi aminteste de abodarea geopolitica a lui Zbigniew Brzezinski, privind crearea zonei tampon intre partea de Est si West a Europei, pentru a preveni formarea unui bloc continental Berlin/Paris/Roma - Moscova - Tokio (abordare geopolitica a lui Haushofer).

Angela Grămadă spunea...

M-a bucurat comentariul tau Alexandru. Bine ai venit pe acest blog.

In timpul documentarii pentru acest brief am observat o chestie: rusii au incercat sa trateze implicatiile pe care le-ar putea avea initiativa militara asupra politicii externe a Rusiei, iar occidentalii au expus doar tarile membre, cati soldati, cine va fi tara gazda... .

Eu zic sa mai asteptam o luna, doua, sa vedem reactia oficialilor europeni, nu doar pe cea a presei... dar MONITORIZARE merita acest proiect!

Cu respect,

Angela

Alexandru Baltag spunea...

Merci mult pentru bunavointa, Angela :)

Sunt de acord ca trebuie sa asteptam si sa vedem care va fi evolutia proiectului, luand in consideratie si alegerile prezidentiale din Ucraina.

Ar fi interesant sa contrapunem LitPolUcrBrig cu Tratatului pentru securitatea europeană (Проект Договора о европейской безопасности), publicat astazi de Presedintia rusa.

In context, eu as remarca si o nuanta destul de interesant: Polonia impreuna cu Suedia au fost statele ce au inaintat Bruxelului initiativa de a crea "Parteneriatul Estic", iar recent Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, a declarat ca Rusia nu exclude participarea Rusiei la Parteneriat. Interesant este...:)

Eleonora Lisnic spunea...

Da, este important ce forţe vor ieşi invingătoare la Kiev.
În context, Preşedinţia rusă a prezentat astăzi un proiect al unui "Tratat pentru securitatea europeană".

Ştire în română: http://www.mediafax.ro/externe/presedintia-rusa-a-publicat-proiectul-tratatului-pentru-securitatea-europeana-5140866/

Proiectul în rusă: http://kremlin.ru/news/6152

Să-l studiem :)

Angela Grămadă spunea...

Aoleu: ce intuitie aveti: working papaer-ul meu de la Centrul de Studii Est-Europene si Asiatice va fi despre acest Tratat de Securitate Europeana... Am asteptat sa fie publicat si acesta...

Cat priveste aspiratiile europene ale Rusiei, gasiti tot pe blog, putin mai jos in pagina un alt brief ... ;)

Angela Grămadă spunea...

Am asteptat sa fie publicat Tratatul de Securitate European pentru a putea lucra la working paper... cer scuze pentru greseli... ma grabeam sa scriu si am turuit aiurea literele...