Clubul Politic din Federatia Rusa a incercat sa afle opinia mai multor experti despre resetarea relatiilor de politica externa ruso-ucrainene. Mai jos aveti posibilitatea sa cititi o parte a opiniei mele:

Российская Федерация и Украина это два взаимозависимых государства, слишком взаимозависимых чтобы игнорировать друг друга долгое время. Напряженные отношения между руководствами этих двух стран может произвести негативное воздействие и влияние не только на двусторонние отношения между Киевом и Москвой, но и влияние на экономическое и политическое развитие дипломатических переговоров с другими региональными субъектами. Во время энергетического кризиса мы имели возможность наблюдать за неудачами российской дипломатии в отношении других европейских государств или бывших советских республик.

Continuare aici, aici, aici, aici sau aici.

La cererea mai multor vizitatori ai acestui blog, precum şi la rugămintea unor buni prieteni, care nu cunosc limba rusă, postez şi varianta în limba română a acestei opinii:

Ucraina – Rusia. A doua respiratie…

Pasii de politica externa a Rusiei in directia ucraineana

Federatia Rusa si Ucraina sunt doua state interdependente, mult prea inderpendente ca sa se ignore o perioada prea mare de timp. O relatie tensionata intre conducerile celor doua state poate produce efecte negative si sa influenteze nu doar relatia bilaterala dintre Kiev si Moscova, dar si sa aduca prejudicii economice si politice dezvoltarii negocierilor diplomatice cu alti actori regionali. In timpul crizelor energetice am avut posibilitatea sa observam regresele pe care le-a inregistrat diplomatia rusa in raport cu alte state europene sau ex-sovietice.

Dupa alegerile prezidentiale din Ucraina care au avut loc in anul 2010, conducerea de la Moscova a intreprins pasi concreti in politica sa externa, astfel incat sa restabileasca acel grad de profunzime al relatiilor ruso-ucrainene. Perceptia externa a acestor masuri nu coincide cu cea pe care Moscova doreste sa o proiecteze in exterior. Rusia nu actioneaza in directia oferirii unui statut special Ucrainei in sistemul regional pe care “aparent” il gestioneaza si deci nu ofera un grad sporit de confort Kievului, in calitatea sa de vecin al Federatiei Ruse, ci, dimpotriva, exporta dincolo de frontierele sale interese nationale, politice si geopolitice, astfel incat sa-si atinga obiectivele de politica externa intr-o maniera cat mai rapida, imediata.

Aceasta atitudine nu face altceva decat sa sperie atat opinia publica internationala, cat si liderii politici de la Kiev, care in prezent formeaza opozitia, una deloc de neglijat din cauza influentei pe care o are in randul societatii civile. Drept dovada putem sa invocam aici si oscilatia recenta intre Est si Vest pe care presedintele ucrainean, Victor Ianucovici nu a suprimat-o in discursul sau de la Paris, confirmand faptul ca relatia dintre Moscova si Kiev este inca foarte fragila. Cauza acestei incertitudini putem sa o punem pe seama unor interese politice dar si a unor puncte de vedere diferite cu privire la modalitatea de dezvoltare a raporturilor dintre cei doi actori.

Moscova mizeaza pe un partener docil, calm, care se confrunta cu grave probleme economice, sociale, dar si de identitate. Starea economica actuala a Ucrainei este una “ideala” pentru Federatia Rusa, pentru ca poate controla mai usor vectorul de politica externa al Ucrainei. Pe termen lung, insa, un vecin slab va costa mai mult Rusia, aici nu ne referim doar la succesele politice, ci mai ales la profitul economic pe care l-ar putea aduce bugetului Federatiei Ruse un parteneriat economic si social cu un stat puternic, caruia i se respecta opinia si pozitia in cadrul sistemului.

0 comentarii: