Cine e cobaiul cui?

Ne-am obişnuit atât de bine cu uzanţa "politică" ca alţii să decidă în locul nostru direcţia pe care ar trebuie să o ia politica noastră "naţională" externă şi internă, încât astăzi dacă nimeni nu ne dictează ce ar trebui să facem ne simţim singuri, ai nimănui, ignoraţi şi bătuţi de soartă. Uneori am impresia că suntem nişte ţărani iobagi, care au fost eliberaţi de vasalitate faţă de boieri şi care la scurt timp se întorc cu coada între picioare la stăpân, plângându-se că nu are ce să facă cu acea libertate, căci ea nu ţine de foame. Aşa şi noi, urmaşii acelor "iobagi" moldo-sovietici aşteptăm să ni se ofere un semnal de la un eventual viitor sau trecut boier slav (rebrănduit :D), ca să începem negocierile post-electorale, că singuri nu ne duce capul, din cauza altui organ, adică al rânzei, să ne aşezăm la masa negocierilor (după cum e la modă să ne exprimăm în prezent) şi să ne spunem obida, să încercăm să ajungem la un consens, eventual democratic, dacă altfel nu se poate. Pe noi trebuie să ne apuce cineva de alt organ sau ne dea măcar un şut în aceeaşi parte a corpului, căci altfel stăm pe loc şi îngheţăm în aşteptarea brizei cu miros de gaz metan care adie din direcţia Kremlinului.


A fost la noi Narîşkin! Ei şi ce? Bine că a fost omul! S-a informat, s-a plimbat, a văzut în ce condiţii locuiesc ambasadorii acreditaţi în statele ex-sovietice, a discutat despre viitorul parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Semn bun zic eu, ..., încă ne mai bagă în seamă, încă suntem importanţi pentru Europa de Est, încă depind interesele şi poziţionarea Rusiei în această regiune de noi, de moldoveni, de coada Europei... . Iar noi ne lamentăm, ne plângem în ambele stări: şi când suntem băgaţi în seamă, şi când suntem ignoraţi. În loc să începem să condiţionăm acel parteneriat strategic, analizând interesul rusului pentru regiune, noi ne ofticăm că Narîşkin a vorbit cu Voronin şi Lupu!

Aş fi ipocrită dacă nu aş recunoaşte că am avut şi eu nişte palpitaţii când m-am trezit şi primul lucru pe care l-am citit în dimineaţa de 04 decembrie 2010 a fost ştirea despre vizita şefului administraţiei prezidenţiale la Chişinău. Am avut emoţii mai mari chiar şi decât atunci când refreşuiam site-ul alegeri.md şi vedeam scorul comuniştilor pe la ora 04.00 dimineaţa, pe 29 noiembrie 2010.

Lumea mă trage de limbă, de mânecă: "Dzii şeva, tu şi crezi despre asta? Ne-au vândut?"

Nu ştiu cine pe cine a vândut, chiar am reţineri să-mi spun opinia despre viitoarea formulă a coaliţiei post-electorale de la Chişinău. Pe mine mă interesează altceva. Ce vrea rusul de la mine?

Şi tot citind analize, ştiri, opinii, mai ales la ruşi, mi s-a creat impresia că prea repede am acceptat eticheta de cobai al Moscovei, pentru că ruşii cam ne contrazic şi trag alarma, spunând că această vizită a lui Narîşkin la Chişinău va pune sub un mare semn de întrebare eficienţa politicii externe a Rusiei în regiune. Şi cam au dreptate... . Deşi unele voci spun că doar au vrut să testeze opinia publică mioritică, dragii de ei s-au ales cu acuzaţii de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova + discreditarea lui Lupu în faţa partenerilor săi democraţi şi liberali (în care-şi puneau atâtea speranţe că va fi promotorul includerii Republicii Moldova în mai multe proiecte lansate în cadrul CSI) + şi atribuirea Rusiei etichetei de promotoare a comunismului! Cine are mai mult de pierdut în această situaţie în Moldova? Noi, ruşii? Mai este cineva care este de părere că vizita lui Narîşkin nu poate poate fi valorificată în avantajul nostru? Ruşii nu cred în capacitatea de mobilizare a cetăţenilor moldoveni..., dar mămăliga a explodat o dată... . De unde atâta siguranţă că nu va exploda şi a doua oară? Din fericire iobagi în ţara asta mai sunt doar câţiva dintre cei care au prins pâinea de 16 kopeici şi cârnaţ de două ruble douăzeci în perioada sovietică, plus câţiva copilaşi de pe la Grenada, care au fost incapabili să înveţe limba română la şcoală şi nu vor să recunoască că statul a făcut cheltuieli inutile investind în educaţia şi integrarea lor socială, nefăcând altceva decât să-şi latre incapacitatea lor de a asimila ceva cultură în plus.

Narîşkin a plecat! Noi ce facem? Valorificăm sau nu eşecul diplomatic rus sau aşteptăm organigrame propuse de VV?

Pentru InfoPrut

4 comentarii:

Anonim spunea...

A fost la noi urmasul celor care ne-au masacrat buneii!
Ei si ce?
Bine ca a fost KAGHEBISTUL!

Angy,vezi tu,MANKURTII si "statalistii maldavanisti" trebuie intai sa treaca,precum DROGATII printr-un sever proces de DEZINTOXICARE si apoi sa scrie.INTAI DEZINTOXICAREA de veninul Calaii OCUPANTI RUSI.
Nu degeaba se striga in PMAN "TREZESTE-TE PATRIE DROGATA!".Cum dracu` sa vorbesti cu atata relaxare TAMPA,de LIMAX ZOMBAT,LOBOTOMIZAT despre ATACUL MURDAR al OCUPANTILOR RUSI?Calailor trebuie sa le aplicam ACELASI "TRATAMENT" pe care l-au aplicat ei buneilor nostri in 200 de ani de OCUPATIE!Tavarasha Angy,esti INCA sub influentza DROGULUI CCCP.Te rog,scrii bine,scrii cu "miez".Dar NU AI CURAJ.Curajul de a TE RUPE DEFINITIV,cu dezgust de mostenirea PSIHOLOGICA a OCUPATIEI RUSESTI.Suferi ,INCA,de sindromul STOCKHOLM!Din pacate.Te rog viziteaza sfintele ruine ale SARMISEGETUSEI,cele 1% din capitala Daciei lui Burebista si Decebal care au fost dezgropate...
Te vor sajuta SA RESPIRI ROMANESTE.
Inchina-te la Putna si INTOARCE-LE NAIBII SPATELE DEFINITIV OCUPANTILOR RUSI!
ELIBEREAZA-TI MINTEA de OCUPANTII RUSI!

Angela Grămadă spunea...

Mult Stimate Anonim,

Nu stiu cine are mai putin curaj: eu sau Dvs.? Din fericire eu nu m-am pus pe o treapta inferioara fata de rusi, Dvs. ati facut-o. Inca mai sunt cetatean al unui stat care nu a pierdut atributele de independent, suveran, integru, si unitar, care ii permit sa negocieze cel putin oficial pe picior de egalitate cu Rusia, doar ca noi ne pierdem timpul in lamentari, hamaim unirea, transformand acest ideal intr-un lucru banal si negociem atat de slab ceea ce putem negocia atat de puternic. Cand ne vom elibera de aceste idei tampe, cand ne vom elibera de statutul de obijduiti ai sortii si ai rusilor, atunci o sa va permit sa-mi puneti niste etichete.

Viziunea diferita asupra lucrurilor nu va permite sa ma catalogati drept o tovarasa fricoasa drogata! Nu stiu cine se drogheaza mai mult dintre noi: eu, cea care nu ma tem de rusi sau ceilalti, care inca se mai simt "victime". Nu asa se negociaza, nu ai capacitatile reale care sa-ti permita un avantaj diplomatic, atunci creezi impresia ca le ai!

Numai bine,

Angy

Anonim spunea...

Angy ,stii prea bine ca sunt eu,"Vanatorul de forumisti KGB".
De aici si aluzia cu "Mult Stimate Anonim".Tu o stii,eu o stiu,acum o stiu si ceilalti cititori ai blogului tau.OK?
Acum referitor la "Cand ne vom elibera de aceste idei tampe..."

La care "idei tampe" te referi?
Ok.Ideile exprimate de mine dupa tine sunt "TAMPE".
Bun.
Cum or fi ideile de mai jos?

"Inca mai sunt cetatean al unui stat care nu a pierdut atributele de independent, suveran, integru, si unitar"

SERIOOOS?
A fost VREODATA provincia ROMANEASCA Basarabia STAT INDEPENDENT?
Angy,cum poti debita asa ceva?
Cu OHRANA-CEKA-NKVD-KGB-GRU-FSB bagate peste tot(partide,oameni de afaceri,biserica,sport,arta,armata,servicii)?
Cu tancurile,elicopterele si rachetele Armatei a-14-a RUSA DE OCUPATIE peste Nistru?
Cu basarabeni batuti,amenintati si arestati zilnic de gorilele lui Smirnov?
Cu copiii ROMANI basarabeni de peste Nistru inchisi in scoli si licee si paziti cu mitralierele de ARMATA RUSA DE OCUPATIE numai ca sa renunte la LIMBA ROMANA STRAMOSEASCA?
Cu alegatori goniti cu pustile de la urne?
Cu COLOANA a-5-a RUSA de manipulare in masa PCRM-Pasat-Lupu la putere?
Cu 95% din presa OBLIGATORIU RUSEASCA?
Cu TVR INTERZIS de RUSIA?
Cu limba "maldavaneasca" IMPUSA DE OCUPANTII RUSI in Constitutie?
Cu exporturile de vin,fructe,legume supuse SANTAJULUI RUSIEI?
Cu importul de gaze,curent electric,petrol la fel supus SANTAJULUI OCUPANTILOR?
Cu mitropolia "moldovei" creata de KGB si condusa de colonelul KGB Vladimir?
Cu ADEVARATA mitropolie,cea a BASARABIEI,santajata si persecutata de agentiii KGB ascunsi sub sutanele pravoslavnice?
Cu sarbatorile INTENTIONAT tinute de OCUPANTII RUSI pe stil vechi pentru a ne rupe de FRATII ROMANI de peste Prut?
Cu o istorie FALSIFICATA ORDINAR tot de RUSI si bagata pe gatul copiiilor ROMANI basarabeni drept ADEVAR?
Cu tancurile-monumente inchinate Calailor RUSI OCUPANTI tinute cu tevile indreptate spre Tara NOASTRA Mama ROMANIA?
Cu SIS-ul filiala a KGB in Basarabia?
Ma opresc aici cu exemplele.
Nu Angy.
NU am fost NICIODATA independenti.
Este o iluzie vicleana vanduta ZOMBATILOR de gunoaie KAGHEBISTE precum Voronin,Lupu,Pasat,Vladimir...
Singurul scop este franarea RE-UNIFICARII cu Tara Mama.
Chiar imi pare rau ca te-am jignit si te-am facut sa afirmi cu amaraciune "Viziunea diferita asupra lucrurilor nu va permite sa ma catalogati drept o tovarasa fricoasa drogata! ".
Probabil ca am exagerat.
Si totusi ANGY,s-a strigat sau nu in PMAN :"Trezeste-te Patrie DROGATA!"?
Imi pare rau daca te-am jignit,dar te rog mai reflecteaza asupra "independentei".
Basarabia este astazi ceea ce diplomatic se numeste "stat cu suveranitate LIMITATA".

Accepta te rog un trandafir virtual de la
Vanatorul de forumisti KGB
Dupa ce se usuca pune-l te rog la presat intre paginile blogului tau.

Anonim spunea...

P.S.:
Cat despre statul "UNITAR"...
Au avut grija OCUPANTII RUSI sa fim foarte "unitari".
Basarabia de sud(Basarabia ISTORICA sau BUGEACUL) sub ocupatie haholeasca,la fel si Hotinul.
Transnistria sub ocupatie RUSEASCA.
Veniturile COLONISTE numite GAGAUZI aduse de OCUPANTII RUSI repede "autonomizate" tot de rusi in asa-zisa GAGAUZIE ....Tot pe pamantul ROMANESC al Basarabiei.
Ba chiar slugoiul Rusiei medaliat de Putin
Si peste toate MINORITATEA ruso-haholeasco-gagauza care cere nici mai mult nici mai putzin decat LIMBA RUSA limba oficiala!
Curat "integri" ,"unitari" si "independenti" suntem.