Jurnal de Bord: Cartea - ultima oprire... :)

Încă nu am pus mâna pe ea. Este cartea la care am lucrat vara și toamna trecută împreună cu Ileana Racheru și Stanislav Secrieru:

”Caucazul de Sud după 20 de ani: ”Regimuri politice, securitate și energie / South Caucasus 20 Years After: Political Regimes, Security, and Energy.” 

Editura Curtea Veche ne-a făcut o surpriză înainte de sărbătorile pascale. 

Pentru mine a fost o adevărată provocare, dar și o onoare să particip la acest proiect. Am fost pusă în situația de a reveni la economie. Am avut mari temeri că nu mă voi descurca și asta deoarece după terminarea studiilor, nivelul de licență, nu am mai avut tangențe cu acest domeniu, eu fiind absolventă a facultății de Relații Economice Internaționale

Acum recunosc public: orice cercetător în relații internaționale are nevoie de minime cunoștințe de teorie economică.

Mulțumirile mele se îndreaptă către colegii mei cu care am făcut echipă, dar și către Sergiu Panainte, coordonator de programe, Fundația SOROS România, care a avut încredere în mine și m-a încurajat de-a lungul celor șase luni, cât timp a durat aventura noastră caucaziană.

”... Ultima parte, redactatã de Angela Grãmadã, oferã o prezentare economicã a Caucazului de Sud. Studiul evidențiazã rolul foarte important pe care îl joacã în politica și economia regiunii structurile de putere oligarhice și monopoliste. O constantã sud-caucazianã ar fi aceea cã deciziile economice și politice sunt decisiv influenþate de interesele unor grupuri private coagulate în monopoluri și oligopoluri. Deși structural se prezintã ca o realitate comunã, existã desigur o serie de nuanțe naționale specifice: dacã în Georgia și Armenia oligarhia este prezentã deopotrivã la guvernare și în opoziție, în Azerbaidjan opoziția nu are în spatele sãu oligarhi care sã le sprijine inițiativele. În cele din urmã, toți acești parametri biologici ai mediului economic și politic sud-caucazian vor descuraja investitorii strãini sã intre pe piețe unde concurența neloialã este un dat natural. În absența unor legislații antimonopol care sã confere stabilitate și predictibilitate, regulile jocului vor depinde în continuare de bunãvoinþa diverselor structuri clientelare... .” (Prefață de Octavian Manea, redactor Politică Externă, Foreign Policy România și Revista 22)

3 comentarii:

Ștefan Căliman spunea...

Înăinte de toate felicitări, presupun și sunt convins de asta că satisfacția e mare, cum e natural să fie.

Iar acum o săgeată:
E înteresant și curios ca în presența Fundației SOROS să se finanțeze studii, sub un accent de condamnă, a oligarhiilor în general.

Eleonora Lisnic spunea...

Felicitări, Angela!

Angela Grămadă spunea...

Multumesc mult! Ambilor! :)