Situația politico-economică din Rusia, martie 2012

Astăzi am primit noul buletin informațional de la Institutul de Economie Politică ”Egor Gaidar” (martie 2012). Nu este prima dată când îl primesc, doar că de această dată vă recomand să-l citiți și voi dacă înțelegeți limba rusă. Este foarte interesant, dar mai ales util celor care se preocupă de procesele politice și economice din Federația Rusă.

Autorii au întors pe dos și pe față situația politico-economică din Rusia în perioada alegerilor prezidențiale, încercând să explice de ce a scăzut indicele inflației între cele două campanii electorale, cum au reușit autoritățile să-și finanțeze măsurile populiste în schimbul voturilor, de ce a crescut numărul celor inapți de a se deplasa la secțiile de vot (peste un milion de cetățeni cu drept de vot) în patru luni, adică de la alegerile pentru Duma de Stat până la alegerile prezidențiale, cum s-au menținut pe plus indicatorii macroeconomici din Rusia datorită creșterii prețurilor pe piețele internaționale la produsele petroliere, care sunt tendințele economice și de ce au crescut investițiile străine directe și de portofoliu într-o economie coruptă, în care proprietatea privată nu este respectată, în care nu există mecanisme ale economiei de piață funcționale, cine sunt principalii investitori străini (în luna septembrie aveam confirmarea după vizita lui David Cameron că englezii nu sunt atât de interesați de a injecta mijloace financiare în economia rusă pentru că aceasta este nesigură și instabilă, adică prea dependentă de prețurile la petrol, dar și din cauza birocrației și a corupției mari).

Mie mi-a plăcut foarte mult capitolul ”Totalurile politico-economice ale lunii martie 2012”. Sunt acolo câteva idei și concluzii care merită să li se acorde o atenție sporită. Aceste idei țin de modul în care care vor evolua elitele politice ruse.

PS: pe site-ul Institutului de Economie Politică ”Egor Gaidar” din Moscova puteți găsi variantele în limba engleză ale buletinelor informative din luna ianuarie și februarie. Cu siguranță îl vom regăsi în curând și pe cel din luna martie. Cei care nu cunosc limba rusă vor trebui să se înarmeze cu mai multă răbdare. 

0 comentarii: