Acesta este un articol publicat de Centrul de Studii Est-Europene si Asiatice din Bucuresti (link-ul il gasiti aici).
Foto: RIA Novosti
Foto: RIA Novosti
Epopeea alegerilor parlamentare in Republica Moldova a luat sfarsit pe 29 iulie 2009. Rezultatele alegerilor i-au nemultumit pe unii, dar i-au bucurat pe altii. Printre cei care au contabilizat aceste rezultate se numara si reprezentantii conducerii de la Moscova. De aceasta data ei au fost mai discreti in afirmatii postelectorale, asteptand afisarea rezultatelor finale. (REGNUM.RU, Ria Novosti, Golos Rossii, Nezavisimaya Gazeta).
Cel mai sarac stat din Europa a trecut de exercitiul de democratie impus de propriii cetateni autoritatilor aflate la guvernare. Pe 29 iulie 2009, Republica Moldova a reusit sa impresioneze opinia publica internationala prin prezenta la urne a 58,8% din populatia cu drept de vot. Desi majoritatea expertilor pareau a fi sceptici in privinta validarii acestora, din cauza perioadei scurte alocata campaniei electorale, dar si a deciziei de a organiza scrutinul in zi de munca, locuitorii Moldovei au demonstrat ca nu sunt indiferenti fata de viitorul statului lor.
Dupa cum am mentionat putin mai sus, opiniile cu privire la rezultatele scrutinului legislativ sunt impartite. Daca oficialii europeni se declara a fi multumiti de contabilizarea voturilor alegatorilor, atunci Kremlinul se afla intr-o postura destul de controversata: forta politica pe care au mizat ei in mentinerea la guvernare a esuat in incercarea de a recastiga puterea.
Imediat dupa alegerile din 05 aprilie 2009, presedintele rus Dmitrii Medvedev, fara a astepta rezultatele oficiale, ii trimisese un mesaj de felicitare actualului presedinte in exercitiu Vladimir Voronin, gest care a iritat nu doar opozitia de la Chisinau, dar si opinia publica internationala. De aceasta data, atat conducerea de la Moscova, cat si expertii rusi au fost mult mai reticenti in a face declaratii. Cauzele sunt multiple, dar cea mai importanta ramane a fi rezultatul numararii voturilor: 53 mandate de deputat pentru reprezentantii opozitiei si doar 48 pentru actuala guvernare. Devine clar ca nu doar PCRM-ul a pierdut alegerile in Moldova, dar si Kremlinul. Modalitatea de derulare a procesului electoral, plus calmul postelectoral au indrumat expertii rusi sa se abtina de la exprimarea dezacordului cu rezultatele oficiale. Niciun stat strain nu mai putea fi acuzat de implicare externa si asta in pofida faptului ca agentia de presa REGNUM relata intr-un articol publicat pe 31 iulie curent ca “… de la arborarea drapelului unui stat strain pe cladirea presedintiei statalitatea Moldovei trebuie sa fie tratata ca una conditionata… .”
In perioada campaniei electorale, conducerea Federatiei Ruse isi declarase sprijinul pentru partidul lui Vladimir Voronin: intentia de a acorda Moldovei un credit de 500 mln dolari americani, plus declaratiile in presa de sustinere neconditionata a actualei guvernari nu au lasat loc pentru indoieli pentru ce partid va miza Kremlinul in aceste alegeri.
Majoritatea expertilor straini erau atenti la reactia rusa. Aceasta s-a lasat asteptata. Abundenta de articole a lipsit, iar cele care au aparut au fost doar opinii preluate din prresa de la Chisinau. Chiar si scenariile postelectorale rusii le-au imprumutat de la Jurnal.md, intrebandu-se in acelasi timp:“Pentru ce le trebuie puterea liberalilor si liberal-democratilor? Paradoxal, dar, se vorbeste ca, anume de putere deplina acestia nu au nevoie astazi. Situatia economica este dificila, toti au in fata tabloul anilor ’98 – ’99. Sa obtii puterea, ca mai apoi garantat sa o pierzi cu rusine?” se intreaba autorul articolul cu titlul “Eh, Rusia, Rusia” publicat de REGNUM. Opozitia moldoveneasca si-ar asuma prea multa raspundere in conditii acute de criza economica: Vlad Filat a mai trecut printr-un proces similar, Mihai Ghimpu nu ar putea sa faca fata, iar proiectul “Dorin Chirtoaca” ar esua inainte de timp. Cele trei partide nu au nevoie de putere deplina, ci de drept de veto asupra deciziilor actualei guvernari, astfel incat peste 4 ani, la urmatoarele alegeri parlamentare, dupa ce se va trece de efectele negative ale crizei economice, comunistii vor obtine si mai putine mandate parlamentare. Deci, expertii rusi recunosc ca actualele rezultate nu reprezinta decat inceputul declinului partidului comunistilor.
Acelasi lucru este relatat cititorilor si de catre varianta online a ziarului Nezavisimaya Gazeta: “Moscova va fi obligata sa se reorganizeze, astfel incat sa reuseasca sa se plieze evenimentelor din Moldova si sa se decida pe cine va paria de aceasta data. Vladimir Voronin, caruia i-a promis creditul de 500 mln dolari, desi ramane a fi presedinte, are sufixul “in exercitiu”. Termenul aflarii sale reale la guvernare este destul de limitat, in propriul stat Voronin este considerat a fi natura trecatoare impreuna cu care va apune si epoca comunistilor.”
In aceeasi ordine de idei, expertii rusi si-ar dori o colaborare intre PCRM si PDM, dar nu sunt siguri daca Marian Lupu, figura politica centrala la momentul actual, care a reusit sa smulga comunistilor 12 mandate, va fi de acord sa accepte consecintele unei asemenea negocieri bilaterale. Cu siguranta ca fostul presedinte al parlamentului si actualul lider al Partidului Democrat din Moldova nu-si doreste un destin similar lui Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin- Democrat. Doleanta rusilor de a asista la o asemenea colaborare este argumentata de faptul ca acest partid si-a expus pozitia cu privire la confruntarea interna, mai bine zis excluderea ei totala, intre actorii politici. In plus PDM-ul a mai colaborat cu PCRM-ul si in anul 2005, cand a participat la alegerea unui presedinte comunist si mai este si singurul reprezentant al opozitiei care militeaza pentru adancirea parteneriatului dintre Moldova si CSI. Oficialii rusi se tem de orientarea europeana a opozitiei de la Chisinau si nu au ezitat sa acuze statul vecin de contributie la accentuarea crizei politice interne in Moldova. In aceasta situatie tot Marian Lupu este figura politica care garanteaza ca Republica Moldova nu va adera la NATO sau orice alta organizatie militara. Cu siguranta ca acest aspect al problemei i-a adus liderului PDM un plus de voturi din partea populatiei vorbitoare de limba rusa, care se temea de lozincile pro-unioniste ale liberalilor.
Ria Novosti, citandu-l pe Constantin Zatulin, directorul Institutului Statelor CSI scrie urmatoarele: “In comparatie cu alegerile care au avut loc in luna aprilie, cand pragul electoral fusese trecut de patru partide, actuala legislatura va aduna cinci reprezentanti. S-a adaugat Partidul Democrat al lui Marian Lupu si eu consider ca anume democratii vor fi capabili sa formeze o coalitie cu comunistii. Desigur, in baza impartirii functiilor… .”
Singurul partid de opozitie, care impartasea aceleasi viziuni cu privire la neutralitatea si nealinierea Republicii Moldova la orice bloc militar era Alianta Moldova Noastra. Liderul acesteia, Serafim Urechean se declarase a fi chiar pentru consolidarea relatiilor bilaterale dintre Moldova si CSI, iar in ajunul alegerilor presedintelui, pe 03 iunie 2009, acesta efectuase o vizita la Moscova.
Chiar si asa, politicianul Serafim Urecheanu nu a fost suficient de convingator pentru a obtine sustinerea neconditionata a conducerii ruse in alegerile anticipate. Legaturile AMN-ului cu Moscova nu au atins inca acel nivel de incredre reciproca. Tot presa rusa este cea care il citeaza pe Igor Botan, expert al Asociatiei Participative “ADEPT” de la Chisinau. Acesta a declarat cu ironie in urma exprimarii publice a celor cinci conditii impuse de PCRM opozitiei: “De pe o parte, desigur, acesta ar putea insemna un compromis si cel mai rational ar fi sa se accepte conditiile. Dar, pe de alta parte, nu conteaza in ce consta logica acestor principii, in caz de circumstante nefavorabile pentru ea, opozitia se poate oricand supara din cauza unor conditii deja existente la elaborarea carora nu a participat. Si atunci ei ii vor oferi posibilitatea lui Vladimir Voronin de a se mentine, practic, pe viata in functia de presedinte.”
Cu toate acestea, ideea centrala a articolului publicat de REGNUM se poate rezuma la urmatoarea fraza: “ … este prematur sa facem afirmatii despre urmarile pokerului geopolitic din Moldova, dar se pot urmari lucruri interesante. Sa le oferim aprecieri adanci este prematur. Dar a le evalua este absolut necesar. In primul rand pentru ca in jurul Moldovei se nasc scheme foarte interesante de confruntare intre state si uniuni.” In acest moment Federatia Rusa recunoaste ca pentru ea Republica Moldova este nu mai putin importanta decat Ucraina, ceea ce ii va mentine preocuparea pentru evolutia interna a acestui stat.
Presa rusa isi mai pune si urmatoarele intrebari:
- De ce comunsitii avand sustinerea majoritatii parlamentare nu au supus dezbaterii problema aderarii Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belorusia, punct inclus in platforma electorala a anului 2001?
- De ce pana in prezent nu a fost solutionata problema transnistreana, lucru promis ca va fi realizat in primii doi ani de guvernare comunista?
- De ce limba rusa nu a fost pana in prezent oficializata?
- De ce nu au fost pedepsiti extremistii, de genul lui Iurie Rosca, care au dat foc portretului lui Vladimir Putin in fata ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau?
- De ce anume acest extremist a fost numit in functia de vicepremier inainte de alegeri?
- De ce pana in prezent nu a fost retinuta nicio persoana implicata cu adevarat in atacul asupra celor doua cladiri ale principalelor institutii de stat si vinovate pentru arborarea drapelului unui stat strain?
Ca aparator al populatiei vorbitoare de limba rusa, PCRM-ul era pur si simplu obligat sa raspunda la aceste intrebari de-a lungul acestei campanii, dar nu sa contribuie la scindarea societatii civile pe rationament xenofob si intr-un mod atat de agresiv.
Ultimele acuzatii aduse de Vladimir Voronin lui Vladimir Putin, precum ca acesta ar sustine prin persoana lui Anatolii Ciubais capii mafiei transnationale, care se presupune ca lupta impotriva comunistilor, este nefondata, fiind clasificata doar ca o actiune de PR, destinata cresterii raitingului partidului de guvernamant si asta in pofida faptului ca Valeriu Pasat a fost eliberat din arest, fiindu-i retrase toate invinuirile. Incercarile disperate ale lui Voronin de a acuza conducerea de la Moscova, dar si de a-si supune sistemul judiciar au suferit o fisura importanta. Moscova nu va tolera astfel de escapade isterice din partea presedintelui in exercitiu moldovean si-l va taxa in cel mai apropiat timp.
Lipsa unei culturi politice in Moldova a avut consecinte dramatice de genul celor la care a asistat societatea civila a acestui stat in luna aprilie curent. Desi momentan Federatia Rusa a pierdut teren in Republica Moldova, aceasta are fortele necesare pentru a se plia circumstantelor care vor urma. Problema, insa, nu este ca Moscova a pierdut Moldova, ci cum va eficientiza sau multiplica opozitia rezultatele alegerilor parlamentare. Cine va ceda in fata orgoliului: PCRM sau PLDM+PL+PDM+AMN?
18 comentarii:
Foarte tare articolul, Felicitari !!!!
Shurik
Salut Angy,
La un post bine scris, am si un comentariu…care eventual ar parea off-topic..;)
Acu' cativa ani eram in facultate (studii masterale), unde spre sfarsitul studiilor am avut un obiect mai putin conventional, numit Competitive Intelligence (CI). Bref, generic vorbind, este vorba de monitorizarea, colectarea, selectarea, validarea si analiza informatiei din surse deschise pentru procesul decizional strategic.Obiectul mi-a fost predat de unul din Top-10 guru mondiali din domeniu. Ca sa explic la ce foloseste – orice companie/organizatie/stat inainte de a se lansa pe vreo piata, sau a face extinderi, proiecte etc. etc. efectueaza studii ...care sunt bazate pe date, informatii s.a.m.d. Uite aici baietii sunt extrem de utili...si nu doar aici ;) Efectiv o companie serioasa fara asa servicii, sau structura practic la momentul actual nu prea functioneaza... (departamentele existand sub diferite nume)
Or, nu asta este subiectul… In cadrul cursului, ni s-a oferit posibilitatea sa facem un fel de ghid cum sa « conduct CI in a specific country »… Echipa noastra pana la urma s-a decis sa-l faca despre o tara din Europa de Est... Facand studiu, am contactat si companii care activeaza in domeniu. Una din cele mai importante companii care ofera asa tip de servicii (specializata chiar) in Europa de Est este bazata in Varsovia, si numita “PMR Consulting”. I-am contactat si pe ei privitor la proiectul nostru, am primit raspuns etc etc ...Insa ce m-a surprins este ca...pe lista tarilor referitor la care ei ofera informatii/activeaza/ofera servicii lipsea....Republica Moldova. Era unica tara din Europa de Est care lipsea (si lipseste, vezi site-ul companiei) pe lista lor! N-am intrebat care-i cauza (oricum, pentru mine este evidenta)...Insa, imaginati-va cati investitori, companii de rating, fonduri etc sunt interesati de Moldova, ca cei a carora meseria este sa ofere info la max clientilor, efectiv o ignora... la max! Asta-i atitudinea Vestului...va asigur ;)
Referitor la Rusia...acu’ recent eram la Moscova. Cu unul din colegii mei (baiat bine informat, cu experienta in domeniul analizei pentru nume sonore la nivel mondial), am discutat despre Moldova. Am auzit o replica despre Moldova:” И тяжело нести, и жалко бросить...” Moldova fiind privita prin prisma Transnistriei...., care e cu adevarat fidela Rusiei...., subiectul fiind corelat cu …relatiile cu Ucraina, Flota Marii Negre etc.
Iar de vreai sa te convingi…Ti-i recomand pe Stanislav Belkovski (publica deseori pe site-ul apn.ru) - tipul a motivat si influentat multe subiecte in cadrul politicii externe rusesti (ex. recunoasterea Osetiei si Abhaziei )… si pe amicul sau …Adrian Severin. Cauta prin net declaratia lor privitor la Moldova…este extrem de cognitiva dpdv a perceperii Moldovei ca subiect politic de catre Moscova si...de ce nu, si de Bucuresti.
Bref… eu unul nu prea cred ca cineva isi bate tare capul de Moldova, si face analize sofisticate (politica de mahala la Chisinau, fie ea comunista sau liberala nu tolereaza complexitati), in speta percepand acest subiect ca item politic/economic/ social demn de analiza separata... Deci felicitari pentru analiza, probabil esti unica care isi usuca creierii cu acest subiect. Ignoram “analisti” de vaza de la Chisinau – aia altceva ce sa faca, tre sa-si faca si ei de-o paine, nu?;))
Interesant de vazut reflexele totalitare ale presei rusesti :
- de ce ar fi trebuit pedepsit Rosca pentru ca a dat foc portretului lui Putin ? Este o dreptul lui la opinie personala ...
- de ce ar fi trebuit oficializata limba rusa in Moldova ? Sub ce pretext ?
Iar intrebarea cu arestarea celor implicati cu adevarat in actiunile de vandalizare din 6-7 aprilie e probabil retorica !
Cu o asemenea presa, nici nu-i de mirare ca Rusia nu este inca o democratie !
Articolul tau m-a facut sa realizez o chestie interesanta : Chiar si dupa plecarea comunistilor se vor gasi mereu forte politice care sa sustina pe fata interesele Moscovei (Lupu, Uechean, etc.) In aceste conditii, integrarea in UE va fi greu de realizat.
Altceva, un moldovean imi zicea ca R. Moldova ar trebui sa profite de relatia sa cu Rusia si Romania si sa suga ca mielul bland de la doua oi. In acest moment insa nu suge de la nici una caci Voronin a stricat relatiile cu amandoua !
Salutare,
Nu ma asteptam ca acest post sa fie citit. De obicei articolele de specialitate de pe blogul meu au o reactie mai saracacioasa, desi asta i-a fost destinatia: relatii internationale si geopolitica. Ultimul lucru pe care mi l-am dorit e sa scriu despre Moldova, dar uite ca circumstantele au fost de asa natura incat parerea s-a adaptat evenimentelor de la Chisinau.
Atunci cand au avut loc evenimentele din 7-8 aprilie, colegii de la CSEEA (Centrul de Studii Est-Europene) mi-au sugerat ca eu sunt persoana cea mai potrivita sa scriu despre Moldova din cauza ca aveam cea mai mare prezenta la Chisinau (in sensul de activitate, scoala, etc.)
Asadar: voi continua sa-mi usuc creierii cu acest lucru pentru ca imi place si pentru ca e tara mea.
Si, Calin, mi-ai dat si o idee, o sa incerc sa valorific acele lacune mentionate de tine prin intermediul CSEEA. Sper sa reusim :)
Mircea-Gabriel,
Ti-as recomanda o alternativa la agentiile de presa rusesti care au reflexe totalitare (dupa cum le numesti tu), dar nu sunt sigura ca vorbesti limba rusa. Oricum iti voi lasa doua ink-uri: www.sobkorr.ru si www.kasparov.ru
Acestia sunt pana acum cei mai buni critici ai autoritatilor ruse pe care i-am gasit eu chiar in Rusia.
In ceea ce priveste acele intrebari: intr-adevar, au fost mai mult retorice, d edragul de a umple spatiul pe pagina :) Nu-si bat capul ei cu gasitul provocatorilor, incearca doar sa-si faca fata si sa arate ca sunt preocupati de echitate ;)
Ce am observat eu: Moscova nu mizează niciodată pe un sungur cal în spaţiul post-sovietic. Dacă au văzut că Voronin e pe cale să-şi piardă influenţa, au avut ei grijă să mizeze şi pe altcineva. Cu siguranţă.
Şi apropo, ce jocuri imprevizibile se fac dacă Oleg Serebrian, care s-a lansat în politică pe "dreapta" (unii chiar l-au taxat drept "extremist de dreapta",) a ajuns acum în Internaţionala Socialistă, aderând la PDM. Tu eşti simpatizantă Serebrian?
Eu? Eu aum cativa ani doream ca Oleg Serebrean sa fie numit Ministru de Externe al RM. Imi place geopoliticianul Serebrean, nu-mi place politicianul Serebrean.
In ceea ce priveste de dreapta sau de stanga: sa nu uitam ce de la inceput sintagma Partidul "Socialist-Liberal" (pe care l-a condus) era foarte suspecta: ceva nou, care nu se incadra in nici o tabara politica, adica nici cal, nici magar ... .
Sunt in expectativa ... vreau sa vad pe cine va mirui Moscova... pentru ca dupa cum ai spus si singura, te voi cita: "Moscova nu mizeaza niciodata pe un singur cal in spatiul post-sovietic". Oare va alege catarul (sub denumirea deja consacrata a lupului)????
Salut Angy,
Cred ca mesajul meu n-a fost receptionat correct. Nu e vorba de lacune – tocmai cei de la PMR sunt oamenii care sunt specializati in domeniu, si cu siguranta sunt in stare sa opereze in RM (si nici nu cred ca asa tip de studii se incadreaza in misiunea centrului vostru). E vorba de faptul ca actori cu pondere nu sunt interesati in RM – poate in afara de ONG care-si duc viata de pe vivisectii intelectuale a mahalalei politice moldovenesti…Or, astea (adica ONG), te asigur, nu vor propulsa Moldova inainte… Vreai sa te convingi? Fa si tu un google search, cate ONG-uti europene si americane activeaza in Rwanda? Moldova n-are nici juma’ din ele ca numar, buget si personal scolit (nu in Africa, dar in scoli serioase din Vest)...si Rwanda e acolo unde este ..... si va fi tot acolo...
Mesajul meu a fost altul – e bine ca macar cineva (adica tu), mai face cate-o analiza mai serioasa (desi pe-undeva chestionabila ;)) ) a ceea ce este in RM... In rest, debit verbal - fara acoperire...
Calin,
Promit sa continui sa analizez, sa observ. Si sper ca acest lucru se va imbunatati si calitativ nu doar cantitativ (in ceea ce ma priveste pe mine, pentru altii nu raspund) ;)
O sa caut ceea ce m-ai indrumat tu :)
Angela, deja spun analiştii că PDM este agreat şi de Moscova, şi de Occident. Lasă-l să fie. Important este să nu uite că are o responsabilitate faţă de neamul nostru, în primul rând.
PDM îi este simpatic Moscovei prin faptul că nu doreşte în NATO. De parcă NATO insistă să ne primească :)
De Serebrian te-am întrebat pentru că în articolul anterior pomeneai mai multe persoane, iar unele dintre ele fac parte din "anturajul" lui Serebrian. Sper că Serebrian, Klipii, Nantoi vor rămâne fideli principiilor lor declarate în problematica transnistreană şi pe direcţia relaţiilor externe şi vor fi ascultaţi în PDM.
Mai ştii, poate va deveni Serebrian ministru de Externe. :)
Succes, Angela!
Stiu la cine te-ai referit ;) (adica postul anterior). Atata timp cat va functiona coalitia ... nu ma deranjeaza PDM-ul :)
Dar am eu o doleanta mai tampita asa: sa fie creat un mecanism, in societatea civila si de catre societatea civila, care sa ii biciuasca pe viitorii guvernanti, la fiecare pas gresit sa fie taxati, sa fie implementate in sfarsit acele chestii care se numesc "lobby" si "advocacy" si sa si functioneze... or, poate eu sunt naiva?
Aşa zic şi eu. Şi presa să nu cruţe pe nimeni dintre cei care greşesc. Este foarte important. La noi, şefii din presă nu te lasă să spui chiar tot în unele situaţii. De exemplu, nu te lasă să incluzi în material o anumită declaraţie sau un schimb de replici. Dacă nu te conformezi, materialul nu mai apare. E simplu. Supărător, mai ales că strigă în gura mare că ei sunt "presa liberă". Trebuie să fii jurnalist, pentru a înţelege exact cum este "presa liberă". M-am bucurat că la "Capitala" nu m-au cenzurat, chiar dacă au fost situaţii în care redactorul-şef avea o altă părere decât cea expusă de mine.
Nu o sa-ti vina sa crezi, dar si acest articol a fost cenzurat :)) inainte de a fi publicat pe CSEEA ;)
Dar tu ai publicat varianta iniţială pe blog?
Nu, varianta care a aparut pe www.cseea.ro e si aici.
Eu sunt mai acida de obicei :))
merci pentru site-uri Angy. Au si versiunea in engleza (kasparov se numesete in engleza theotherrussia) deci este oK pentru mine, nevorbitor de lb. rusa !
Sper ca nu am gresit cu cunoasterea limbii ruse, dar daca, totusi, am gresit si o vorbesti, atunci sa stii ca m-as bucura nespus de mult pentru tine si mai putin pentru rusi (stiu ca in cazul romanilor limba asta e considerata a fi limba dusmanului :))))
Da ai dreptate in mare parte cam asta este parerea românilor despre limba rusă si rusi in general.Ce să-i faci amintirea sfasierii României Mari de catre sovietici si a celor 50 de ani de comunism adus de acestia nu s-a sters incă.Oricum una din cauzele prejudecatilor pe care unii dintre românii din tara le au fata de basarabeni este si aceasta versatilitate lingvistica a basarabenilor care cunosc la un nivele bun si limba rusa pe linga limba materna.Iar acest lucru , care pe moldoveni ii ajuta in viata de zi cu zi ( in moldova limba rusa fiind inca foarte prezenta) este vazut de români( si pe buna dreptate) ca o forma de asimilare lingvistica si culturala si de pierdere a identitatii nationale românesti.Pentru ca asta este si scopul pentru care limba rusa a fost si este inca atit de sprijinita pe toate caile in moldova : asimilarea si deznationalizarea etnicilor români.asa ca pe undeva aceasta prejudecata a românilor fata de limba rusa e justificată.Chiar daca in plan personal pentru un om este un avantaj cunoasterea unei limbi in plus cu atit mai mult a limbii ruse , eu cred ca in Moldova lucrurile vor merge mult mai bine cind v-a apare o generatie noua de tineri care sa nu cunoasca limba rusa, ma rog inafara de cei care au nevoie in mod special. Chiar daca in plan personal necunoasterea limbii ruse v-a fi un dezavantaj in plan national v-a fi mult mai bine.
Trimiteți un comentariu