blogcalivitasantamia.cali.ro |
Ca întotdeauna căutam un nod în papura rușilor. Și l-am găsit. Neintenționat. Căutam niște impresii rusești despre vizita Dnei Cancelar Angela Merkel la Chișinău. N-am găsit cine știe ce lucru, dar m-am pricopsit cu un interviu oferit de către noul Ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, Agenției de știri ITAR-TASS.
Mi-am zis, ia să citesc ce spune domnia sa, mai ales că interviul a fost publicat cu două zile înainte de sosirea cancelarului german la Chișinău.
Deși titlul interviului mi s-a părut încă de la început dubios, totuși m-am încăpăținat și l-am citit până la capăt. Imediat după asta îmi nimerește în mână un alt interviu, oferit de Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, Europei Libere.
Interviurile par să nu aibă nimic în comun: Farit Muhametșin vorbește despre cele 100 de zile de aflare în funcția de ambasador în Republica Moldova, iar Iurie Leancă face totalurile vizitei cancelarului german la Chișinău. Nimic comun. Dar doar la prima vedere. Dacă veți avea răbdare, veți găsi cel puțin un subiect comun în cele două articole: așa numita misiune de pacificare de pe Nistru. Vă rog, să observați cu atenție abordarea diferită, dar mai ales acuta lipsă de Ginkgo Biloba în Federația Rusă:
”ITAR-TASS: La Chișinău există politicieni care înaintează încă o condiție pentru reușita negocierilor - modificarea formatului misiunii de menținere a păcii?
Farit Muhametșin: Sunt de părere că Dvs. ați abordat probleme, care nu intră doar în competența Ambasadorului. Pentru soluționarea conflictului transnistrean din partea rusă lucrează un Ambasador cu însărcinări speciale, persoane, care sunt special însărcinate să participe la procesul de negociere, experți. Persoane cu însărcinări speciale sunt numite și din partea moldovenească, transnistreană și ucraineană, fără a-i enumera pe intermediarii și observatorii internaționali. Negocierile în formatul 5+2 au fost reluate după șase ani de întrerupere. Ei ar putea să ofere mai multe detalii cititorilor.
Îmi permiteți să vă răspund doar la general. Pe Nistru timp de douăzeci de ani nu a existat nicio explozie de violență, nu curge sânge. Pacificatorii ruși împreună cu colegii lor moldoveni și transnistreni asigură fiabil pacea. Alte exemple similare în lume, eu în calitate de expert în relații internaționale, nu cunosc. Este suficient să amintim aici operațiuni similare în Irak, Afganistan și în alte ”puncte fierbinți”, unde aproape în fiecare zi au loc explozii, mor oameni nevinovați.
Formatul actual al operațiunii de pacificare s-a dovedit a fi efectiv. Unii politicieni de la Chișinău sunt de părere că anume din această cauză pacificatorii pot fi înlocuiți cu observatori civili. Considerăm că vom putea vorbi despre posibilitatea transformării operațiunii de pacificare în zona de securitate a conflictului doar după Chișinăul și Tiraspolul vor ajunge la un consens. Să înaintăm acest lucru ca o precondiție a negocierilor, după părerea mea, nu este productiv.”
Acum urmează ceea ce a declarat pentru Europa Liberă de la Chișinău, Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe:
”Europa Liberă: Dar chiar ieri, ministerul rus de externe a lansat o declaraţie, prin care iarăşi se accentuează că actuala misiune de pacificare este cea care trebuie să rămână în zona de est a Moldovei.
Iurie Leancă: Este un punct de vedere. Cunoaştem această abordare a colegilor de la Moscova. Pe de altă parte, am zis că avem suficiente argumente şi sper că împreună vom reuşi să convingem şi partenerii noştri din Federaţia Rusă că nu mai există argumente de ordin psihologic, nici de alt gen, care ne-ar face să menţinem aranjamentele existente, iar incidentul tragic, moartea unui cetăţean, un tânăr din Republica Moldova, pe 1 ianuarie a acestui an, demonstrează, încă o dată, că, acolo unde există o armă, ea şi din greşeală poate împuşca, nu mai vorbim când se ţinteşte asupra unui om. E timpul să demilitarizăm aceste aranjamente. Nu mai există nicun pericol pentru acţiuni militare, sunt absolut convins şi vreau să sper că nimeni cu raţiune nu mai crede în posibilitatea repetării unor acţiuni militare din 1992. Deci, iată toate aceste elemente sunt convins că ne vor permite să ajungem la înţelegerea comună cu partenerii din UE, SUA, dar şi cu cei de la Moscova şi de la Kiev, dar Kievul cunoaşte şi susţinere această transformare că este cazul să purcedem la analiza şi treptat la implementarea acestei idei. Şi sunt convins că, prin modificarea acestui aranjament, vom trimite mesajele necesare pentru concetăţenii noştri de pe malul stâng al Nistrului, şi pentru conducerea de acolo şi ne va stimula în mod special în ceea ce priveşte identificarea unei soluţii viabile.”
Rușii au uitat de incidentul de anul acesta, în timpul căruia tânărul Vadim Pisari a fost împușcat de un pacificator rus. Sau el nu este om, deci violențe nu au fost, iar sânge nu a curs.
Ce spuneți, trimitem niște Ginkoprim la Ambasada Federației Ruse la Chișinău?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu