Mai e susținerea Novorrusiei actuală pentru Moscova? Este o întrebare pe care și-o pun mulți în ultimile zile.
Tentația de a face analiză de discurs este destul de mare, mai ales că avem și materiale în acest sens. Vladimit Putin a fost darnic în ultima perioadă și a tot făcut declarații pe problema ucraineană. Declarații care îl arată pe Putin preocupat și nu doar pentru soarta Ucrainei. Altfel, nu văd de ce ar strânge liderul de la Kremlin consiliul de securitate al Federației Ruse pentru a discuta despre integritatea teritorială a țării sale, nu a vecinei sale. Mesajul transmis nu are doar caracter extern, dar și intern. Vrea doar să ne convingă acum, când este prea târziu și mult prea evident, că nu au susținut cele două republici separatise și că toată răspunderea aparține Kievului.
Încă din momentul în care Occidentul a început să vorbească despre sancțiuni, o parte a opiniei publice internaționale s-a gândit că liderul de la Kremlin ar putea să rămână în primul rând fără susținători în interiorul țării. Oligarhii care până atunci îl susțineau necondiționat pe Putin trebuiau, după calculele unor experți, să se reorganizeze în jurul propriilor lor interese economice. Calculele păreau să fi eșuat.
Sancțiunile au continuat. De la europeni mai puțin, de la americani mai mult. Exact ca în zicala românească.
Acum, însă, acele calcule ar putea să se adeverească. Pierderile economice, care sunt consecințe ale sancțiunilor impuse, sunt în creștere. Economiștii ruși confirmă că economia nu va înregistra nici în acest an creștere semnificativă. Scenariul optimist ar putea arăta câteva zecimi la anumiți indicatori macroeconomici. În rest, important este să nu scadă prețul la petrol și gaze naturale. Și tendințele sunt într-adevăr de a nu scădea.
Îmi amintesc o discuție de acum câteva săptămâni cu cineva din Federația Rusă:
”- Ceea ce ați început în Ucraina va continua în Rusia și la voi va fi mult mai grav, ziceam eu.
- La noi se va întâmpla asta doar după ce va pleca Putin de la conducerea statului, mi s-a răspuns.”
Teoretic în anul 2024, adică dacă Putin va avea două mandate și doar dacă nu va avea un contracandidat mai bun la alegerile din 2018. Sau, dacă e să credem teoriilor conspiraționiste apărute la Moscova, în 6-12 luni cu ajutor de la americani. Deocamdată nu vedem premize pentru apariția unui nou personaj politic puternic în Rusia, iar americanii, deși impun sancțiuni dure, sunt conțtienți că au nevoie de Rusia în mai multe puncte fierbinți.
În acest context, întrebarea este următoarea: are nevoie Ucraina ca Putin să plece de la guvernare sau este nevoie să mai stea acolo câțiva ani?
Eu l-aș mai ține pe Putin la guvernare în Rusia. Dintr-un singur motiv. Societatea rusă încă nu a ajuns la punctul de fierbere. Debarcarea lui Vladimir Putin acum de la putere ar însemna cel mai probabil o reluare a relațiilor bialterale ruso-ucrainene aproape din același punct de unde s-au oprit: suntem popoare frățești, trebuie să depășim situația, trebuie să cooperăm, avem nevoie unii de ceilalți. Procesele de apropiere europeană ar putea să încetinească datorită scăderii presiunilor din Est. Noi, însă, avem nevoie de o Ucraină care să fie ferm convinsă de locul și rolul ei în afacerile europene. Atenție: nu am zis în Uniunea Europeană. Între timp, poate la Moscova ar putea să aibă loc niște procese sociale, care să schimbe logica de aliniere a intereselor oligarhilor care l-au susținut pe Putin în această aventură a sa prin Ucraina cu interesele cetățenilor ruși de democratizare și non-excludere sau non-izolare internațională.
5 comentarii:
mai interesant o să fie când va dispărea ”discursul lui putin”!
http://www.freshplaza.com/article/124311/Russia-will-replace-Moldovan-fruit-with-Polish,-Italian-and-Czech
”However, prices are expected to stay the same, as other countries will start to import products into Russia, Mukhanin notes. Poland and the Baltics are likely to become the main suppliers of apples; Belgium, Italy, Czech Republic, Romania, Montenegro, Bulgaria and Hungary – of other fruit and berries.”
dacă Rusia pun taxe vamale și le blocheaza exporturile R Moldova, de ce nu se retrag din CSI și de ce nu fac scandal la Organizația Mondială a Comerțului?
Pentru ca vin alegerile si pentru ca unele partide din coalitia pro-europeana mizeaza pe electoratul care e pentru relatii bune cu Rusia si pentru ca aceleasi partide au in platformele electorale mentionat parteneriatul strategic cu Rusia si cel mai important e pentru ca WINTER IS COMING, iar gazoductul Iasi-Ungheni si se stie daca va putea sa ne ocoleasca de pericolul lui WINTER IS COMING :)
Din discurs a disparut insa nu si din mintea lui.
Trimiteți un comentariu