Pe 4 februarie 2010 la Moscova a fost lansat raportul “Rusia secolului XXI – imaginea viitorului dorit”, elaborat de catre cercetatorii Institutului pentru Dezvoltare Moderna. Unul dintre membrii Consiliului Administrativ al acestui centru de cercetare este insusi presedintele rus, Dmitrii Medvedev. Continutul acestui studiu a fost facut public in ajunul celebrarii de catre Dmitrii Medvedev a primei jumatati a mandatului sau prezidential. (RIOCENTER.RU, BALTINFO.RU )
Publlicat de CSEEA, preluat de Curaj.net, Cer si Pamant Romanesc
Publlicat de CSEEA, preluat de Curaj.net, Cer si Pamant Romanesc
Rusia secolului XXI va trece prin transformari radicale, astfel incat sa atinga un nivel mult mai avansat al dezvoltarii politice, economice si sociale fata de actualul, sunt de parere autorii raportului prezentat pe 4 februarie 2010.
Spre sfarsitul celui de-al doilea mandat prezidential, Vladimir Putin, lansa “Strategia - 2020” – document care a fost tratat de catre experti drept o replica reusita a Testamentului lui Petru cel Mare, prin care promotorul acesteia isi expunea deschis doleantele de revenire a Rusiei in politica mondiala in calitate de lider incontestabil al unui spatiu pe care altadata si-l supusese fara prea mari eforturi, dar pe care il pierduse dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Daca in interior Strategia – 2020 a fost apreciata ca un document capabil sa produca schimbarea pe care si-o doreste nu doar liderul politic rus, ci si cetateanul deprins cu eticheta de “stat imbatabil”, atunci in afara tarii aceasta a fost tratata cu raceala, deoarece prin continutul sau textul documentului facea aluzii la pretentii de reconstituire a spatiului in care Rusia era custode incontestabil in trecutul nu prea indepartat, vecinatatea apropiata intrand si ea in randul acestor doleante.
Textul raportului “Rusia secolului XXI” pare sa conteste, iar pe alocuri chiar sa isi permita anularea unor obiective de politica interna si externa promovate de Vladimir Putin. Actualul presedinte rus, Dmitrii Medvedev, incearca sa impuna o viziune noua, una orientata catre vest fata de predecesorul sau. In acest context este greu sa nu ne punem intrebarea daca va reusi acesta sa transforme modul de gandire al alegatorilor, astfel incat ei sa inteleaga ca modernizarea se poate face si fara presiune, fara a apela la mijloace care sa limiteze mobilitatea si liberul arbitru al cetateanului? Poate fi viitorul fortat de caracterul arhaic al factorului politic de care depinde cursul dezvoltarii economice si sociale?
Continuare aici
Continuare aici
2 comentarii:
Se "reformează", se "reformează" Rusia, dar tot este percepută drept o ţară conservatoare, care nu poate renunţa la tradiţia sa de stat imperialist.
Ai dreptate, Ion! Chiar daca cad floace, floace din blana ursului, naravul va ramane mereu acelasi... .
Trimiteți un comentariu