Pentru ce Moldova serveste ca scop? Pentru ocuparea viilor moldovenesti?

"Am incercat sa evit cat de mult am putut ca primul subiect al acestui blog sa fie despre Republica Moldova si revoluția ei. Acest lucru este aproape imposibil cand citesti si site-urile agentiilor de stiri rusesti.

Sunt cetatean al acestui stat mic, plasat in Estul Europei si nu pot sa ignor acest lucru. Exact asa cum nu pot sa ignor societatea, exact in acelasi mod nu pot sa-mi ignor tara de origine.

Fiind atenta la stirile de ultima ora cu privire la Alegerile Parlamentare din anul curent din Republica Moldova, astazi am gasit o analiza politica a evenimentelor din ultimele zile din Republica Moldova, pe portalul Agentiei de Stiri RIA Novosti, titlul acestui articol este preluat din acel studiu, mai degraba din afirmatia unui expert rus. Intrebarea este foarte importanta daca s-a ajuns la ea in randurile politice rusesti.

Care este miza in Republica Moldova? Care este importanta ei geopolitica? Cine doreste sa si-o insuseasca cu tot cu problemele multiple pe care le are? Rusii? Americanii? Uniunea Europeana? Romania?

Sa incercam sa facem un exercitiu de eliminare, care este foarte simplu dupa parerea mea.

Din luna martie 2009 se cunostea oficial ca Republica Moldova va fi inclusa in Proiectul Parteneriatului Estic din cadrul Politicii Europene de Vecinatate, lucru tradus de conducerea de la Chisinau drept amanare a procesului de asociere si mai apoi de aderare la la acest for european important. Asadar, UE ne-a bagat intr-un nou proiect, destinat de fapt minimizarii numarului de discutii in randul statelor ex-sovietice despre largirea Europei. Pentru UE este mai important sa polemizeze despre securitate energetica cu Rusia decat sa se gandeasca la extindere, care in ultimii ani a creat divergente in randul oficialilor ei. Asadar, temporar putem exclude Bruxelles-ul, care se afla, oricum, in vacanta de Pasti. Fiecare lucru cu prioritatea lui.
Si daca tot am inceput cu Occidentul, sa continuam in aceeasi ordine de idei si sa incercam sa vedem ce si-ar dori SUA de la Republica Moldova.

Aici lucruile sunt oarecum neclare. SUA face parte din formatul 5+2 de negociere a Conflictului Transnistrean. E de bine. SUA are experienta in derularea revoluriilor orange in spatiul ex-sovietic (a se vedea revolutia rozelor in Georgia, revolutia castanilor din Ucraina, samd). Dar, parca nu-mi vine sa cred ca americanii ne-ar considera la fel de importanti ca si pe ucrainieni sau georgieni. Miza energetica a Moldovei este nula. Nu este interesanta, este invizibila din acest punct de vedere. Teritoriul ei este atat de mic, incat cu greu poate fi depistat pe harta politica a lumii si sunt aproape sigura ca multi dintre politicienii de la Casa Alba nici nu cunosc unde este plasata... . Am mari indoieli in privinta faptului ca Statele Unite ar utiliza Republica Moldova drept "pana" pentru provocarea "stranutului rusesc". Federatia Rusa deja a inceput sa aiba imunitate la astfel de instrumente, asa ca iese momentan din ecuatie si aceasta necunoscuta.

Au ramas doi actori: Federatia Rusa si Romania... .

(Va urma... )"

Cam asa se incepea experienta mea in blogging acum un an... . De fiecare data cand recitesc acele patru articole scrise in luna aprilie 2009 am emotii si asta deoarece blogul m-a ajutat sa supravietuiesc psihic acelor zile. M-am retras in lumea virtuala ca sa-mi ofer o sansa de supravietuire mie. Asa nu mai vedeam durerea in ochii celorlalti si nici ceilalti, adica prietenii si colegii mei, nu o vedeau pe a mea. Si acum ma gandesc ce as fi facut daca eram la Chisinau..., raspunsul sper ca nu-l voi afla niciodata, pentru ca nu doresc Moldovei sa mai treaca prin aceasta tragedie!

Nu stiu ce va motiveaza pe voi cititorii acestui sa reveniti de fiecare data, dar va multumesc pentru ca mi-ati fost alaturi la bune si rele, multumesc pentru critici si aprecieri.

Ii multumesc lui Ovidiu Neagoe, bunului meu prieten, care m-a sustinut, probabil mai mult decat au facut-o toti ceilalti la un loc, in acea luna si caruia ii datorez existenta acestui spatiu virtual personal si ii urez si blogului Politica nu are principii, are numai interese La Multi Ani!

1 comentarii:

Napocel spunea...

Americanii vor continua să folosească revoluțiile oranje, acum le perfecționează. Moldova e sub ochii americanilor care acum se fac dezinteresate (o nouă tactică fiindcă pana a putrezit). Filat a primit deja pachetul de sugestii penru reformarea instituțiilor, în special cele militare și de informații.