"Ion (13.07.2010 17:18:56): salut, eu vin cu o noutate, am primit si eu documentele azi... diploma de bac si foaia matricola
Angy (13.07.2010 17:22:18): ia, spune ce faci cu studiile?
Ion (13.07.2010 17:22:49): Mmm, Angela, uite am terminat liceul si vreau sa vad ce se poate face cu studiile in Romania ... Copiile astea de la bac unde treb sa le fac?... vad ca pe multe site-uri scrie ca trebuie sa le autentific la notariat in Romania...
Angy (13.07.2010 17:23:02): nu, le autentifici la noi la notariat si depui dosarul la noi la consulat sau la ambasada
Ion (13.07.2010 17:25:20): Mhm... si la ce universitate ar fi mai bine sa intru... nu am media care mi-o doream .. fiindca au fost multe si de toate pe aici.. multa mita, iar eu nu am dorit sa platesc si am facut totul singur... la bac am media de 8,5 ( trei de 8 si un 10), iar media pe 3 ani am 8,87 ..."
Aveam nevoie de un impuls să scriu acest articol, acest copil mi l-a oferit... .
Foto: Dincolo de Tisa.
Aşadar, să începem cu începutul:
1. 28 ianuarie 2010 - "Traian Basescu a rostit un discurs in fata studentilor de la Universitatea de stat Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul, unde a anuntat ca Romania vrea ca in 2011 sa ofere 5.000 de burse elevilor si studentilor moldoveni, fata de 3.400 cate acorda in acest moment. El a subliniat necesitatea colaborarii intre universitatile din Moldova si Romania, conexarea sistemelor educationale si a aratat disponibilitatea ca, in domeniile in care Romania are expertiza si experienta, sa le puna la dispozitia colegilor moldoveni."
2. 27 aprilie 2010 - Cea mai eficientă investiţie a României în RM, în creştere – “Veşti bune pentru tinerii basarabeni care vor să studieze în România. Numărul burselor acordate de statul român a crescut, de la 2150 la 5000. Decizia a fost adoptată astăzi de preşedintele român, Traian Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu".
3. 26 mai 2010 - Metodologia de școlarizare în învățământul din România a cetățenilor din Republica Moldova va fi supusă dezbaterii publice, adăugat 26.05.2010, 20:42:
"Metodologia de școlarizare a cetățenilor de origine etnică româna din Republica Moldova, Albania, Bulgaria, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Serbia, Ucraina şi Ungaria și a etnicilor români cu domiciliul stabil în străinătate în învățământul de stat din România, în anul școlar / universitar 2010 – 2011 va fi supusă dezbaterii publice în câteva zile, a declarat pentru Basarabeni.ro Veronica Nanu, conducătorul Departamentului Educație OSB București.
Basarabeni.ro amintește ca în timpul vizitei la București a Președintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, omologul sau Traian Basescu a declarat că numarul de burse în universitățile românești pentru tinerii basarabeni va crește de la 2100 la 5000 de burse anual."
Au trecut câteva zile…. Dezbaterea publică a Metodologiei de şcolarizare nu a mai avut loc. Ca rezultat apare, însă, o scrisoare deschisă, semnată de liderii mai multor organizaţii studenţeşti:
4. 07 iunie 2010:
"Către: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului
În atenţia Excelenţei Sale Domnului Ministru Daniel Petru Funeriu
Stimate Domnule Ministru,
Am sesizat:
1. Neprezentarea unui anunţ referitor la elaborarea metodologiei de şcolarizare care trebuie adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizarea şi adoptarea de către o autoritate publică, în cazul dat MECTS, conform art. 6, alin. 2 din Legea nr. 52/2003;
2. Afişarea atât a anunţului, care informează publicul despre proiectul de metodologie de şcolarizare propus pentru dezbateri publice, cât şi a proiectului propriu-zis al acestei metodologii, cu o întârziere de 9 zile (în data de 26 mai a.c.), după începerea perioadei de dezbateri (17 mai a.c.) prevăzută în anunţ;
3. Lipsa din anunţul afişat a menţiunii cu privire la persoana delegată, responsabilă pentru relaţia cu societatea civilă, care să primească propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la proiectul de act normativ propus, precum şi a datelor acesteia de contact, conform art. 6, alin. 5 din Legea nr. 52/2003;
4. Nu s-au identificat în anunţ formele dezbaterii publice (întâlniri directe, conferinţe, prezentarea unui raport cu sugestii din partea organizaţiilor etc.), şi nici data, ora şi locul unde va avea loc procesul de dezbatere publică, conform art. 7 din Legea nr. 52/2003, precum şi ale dispoziţiilor corespunzătoare din H.G. nr. 775/2005. …"
5. 24 iunie 2010 – apar informaţii pe surse: Metodologia de scolarizare si repartizarea locurilor pentru etnicii romani din afara granitelor, ADMITERE 2010 – 2011 Metodologia de scolarizare, a tinerilor de origine română din RepublicaMoldova, RepublicaAlbania, Republica Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, RepublicaSerbia, Ucraina, Republica Ungară şi a cetăţenilor de origine etnică română cu domiciliul stabil în străinătate în învăţământul din România... "
6. - Iunie 2010 - MECTS publica o erată. Link-ul este acesta: http://www.edu.ro/index.php/met_rep_reg_ins_etc/c368/ - din pacate nu am facut un print screen. MECT a şters erata după ce a publicat Metodologia, incusiv în această secţiune. Conţinutul acesteia se referea la un anunţ anterior publicat de MECTS, unde fusese scris cuvântul dezbatere publică în loc de informare publică. Asftel, MECTS îşi spăla păcatele... . Anunţul din 26 mai 2010 făcut de OSB nu mai este valabil... .
Credibilitatea informaţiilor pe surse scade văzând cu ochii... . Se iau următoarele măsuri:
7. 29 iunie 2010 - Organizaţiile Studenţilor Basarabeni din România solicită publicarea de urgenţă a Metodologiei admiterii pentru etnicii români din afara graniţelor.
“Vă adresăm acest mesaj prin care ne exprimăm profunda nemulţumire vizavi de absenţa de pâna în prezent a Metodologiei privind şcolarizarea cetăţenilor din Republica Moldova, a cetăţenilor de origine etnică română din Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Ungaria şi a etnicilor români cu domiciliul stabil în străinătate în învăţământul de stat din România.
8. 12 iulie 2010 - Varianta Finală. Metodologia de şcolarizare şi repartizarea locurilor pentru etnicii romani din afara granitelor, ADMITERE 2010 - 2011.
Intrebarea unui vizitator al site-ului Basarabeni.ro:
"De ce nu-s 5000 locuri, asa cum s-a anuntat? Si de ce la master sunt asa putine locuri? Locurile fara taxa fara bursa lipsesc :(. Asa cum admiterea la master a inceput deja, rog sa fim anuntati cum putem aplica eventual la locuri fara taxa fara bursa si la locuri cu plata taxei, cand in cerere nu exista asa optiune (UAIC)." A comentat sergiu371274 pe 12.07.2010, ora 21:35
Revenim la punctul 1, Domnule Traian Băsescu?
PS: am multe întrebări - cui le pun? ... am multe print screen-uri - ce fac cu ele?
PPS: cine, totuşi, e cârtiţa de la MECTS care a oferit informaţii pe surse incomplete, cine lucrează împotriva propriului angajator şi oferă informaţii cetăţenilor străini înainte ca acestea să fie publicate de instituţiile abilitate ale statului?
1 comentarii:
Marina
O intreaga conspiratie Angela ))) Cred ca de fapt a fost "Da, eu am crezut..." Si inca, cine au fost naivii care au crezut ca la criza de acum, la masurile draconice care se intrprind se vor mari numarul de burse. Da Doamne sa le pastram pe cele de acum cu stipendie cu tot.
Trimiteți un comentariu