Nu vreau ca Stati să se mândrească cu mine ...

Data: 31 august 2010
Ora: 22.23

Locaţia: Reţeaua de socializare Facebook

Pretextul: ziua Limbii Române

Motivul: „Limba română? Sărbătoare? PE NAIBA! Strigaţi în gura mare limbă, identitate, cultură, dar degeaba... speram ca măcar astăzi să văd că scrieţi corect în limba româna cu î din â, cu sunt în loc de sînt .... Stati e mândru de voi!”

Preluat de MONITORUL CIVIC.

Deja de câţiva ani nu mai am posibilitatea să particip la toate manifestaţiile culturale care se desfăşoară la Chişinău. Bucureştiul a devenit pentru mine o a doua casă la care aş renunţa cu greu. Dar nu despre doruri aş vrea să vorbesc astăzi. După ce am citit o anumită carte în această vară îmi propusesem să mă supun unui experiment şi să scriu despre lucruri pe care le observ pe reţelele de socializare. Scopul nu era de a scrie mult, ci de a crea un fel de jurnal minim al facebook-ului. Ori din cauza lenii, ori din alte motive, la fel de impardonabile, am tot amânat clipa monitorizării scrise. Ieri, însă, nu am mai rezistat. Nu era vorba de tentaţie. Chiar deloc!

Fiind ziua Limbii Române am avut un motiv foarte serios să urmăresc evenimentele care s-au desfăşurat la Chişinău. Pe nimeni nu mai poate uimi faptul că pe reţelele de socializare noutăţile apar mult mai repede decât pe paginile electronice ale agenţiilor de ştiri. Este singura şansă să te teleportezi în mijlocul evenimentelor, fie şi virtual, foarte rapid şi la distanţe destul de mari.

Cu un ochi la facebook şi cu celălalt pe ruşi, încercam să desprind esenţa unor evenimente care nu aveau nicio legătură între ele. În timp ce ruşii se certau din cauza articolului 31 din Constituţia Federaţiei Ruse (dreptul la libera întrunire), ai noştri bravi internauţi cântau ode Limbii Rom(î)ne. Nu am greşit nimic: în Republica Moldovikania nu se vorbeşte Limba Română, dar Limba Rom(î)nă. Vorbe de duh, plecăciuni pentru martirii neamului, pentru cei care au adus grafia latină şi independenţa în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar, o mare parte dintre ele, comunicate în Limba Rom(î)nă.

Am citit multe versuri postate în calitate de statusuri, destinate înduioşării până şi inimii celui mai înverşunat comunist pornit împotriva românismului şi a trecutului comun al celor două state româneşti. Din păcate o mare parte dintre acestea nu erau decât o altă formă de manifestare a zelului supraponderal al moldovenilor de a produce un impact major asupra facebookistului de alături, pentru a-l impresiona cantitativ şi nu calitativ. Şi dacă s-ar fi oprit aici, poate nu aş fi avut motiv să-mi vărs năduful online.

O mare parte dintre ei au participat la un flashmob prin care cereau decretarea limbii române ca limbă se stat a Republicii Moldova. O mare parte dintre ei au devenit peste vară bursieri ai statului român. O mare parte dintre ei au fost în luna aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale. O mare parte dintre ei au redat libertatea acestei ţări. Şi acum, o mare parte dintre ei calcă în picioare ceea ce au obţinut atât de greu.

Sunt conştientă de faptul că şi eu încalc destul de des regulile gramaticale ale limbii române. Probabil, sunt mai norocoasă decât semenii mei pentru că am prieteni atenţi şi la cum scriu, nu doar la ceea ce scriu şi care mă ajută să corectez cele mai multe erori stilistice şi ortografice din textele mele. Le mulţumesc pentru acest lucru.

Doresc să asist la mărirea continuă a semenilor mei din Republica Moldova şi vreau să evit, pe cât este posibil, decăderea noastră din cauza îndârjirii prosteşti de a fi mai întâi de toate “cool” şi abia mai apoi vorbitori de LIMBĂ ROMÂNĂ… .

PS: să nu-i mai oferim lui Stati un motiv în plus de a reedita vestitul său dicţionar...

11 comentarii:

Valentin - Corneliu Clejan spunea...

Felicitări, Angela !

Anonim spunea...

manifestări sau manifestaţii? - ai prieteni, da! :)

Angela Grămadă spunea...

Multumesc Anonim,

Si tu esti unul dintre ei ... :)

Anonim spunea...

Cobor pălăria în faţa tendinţei de a scrie cu diacritice. Sper că această tendinţă va deveni o obişnuinţă pentru articolele viitoare.

PS: Locaţie = (taxă de)chirie.

Angela Grămadă spunea...

Salutare Petrica,

Multumesc pentru sesizare. In ceea ce priveste diacriticile: atunci cand articolele au o destinatie unice, adica blogul, diacriticile sunt mereu prezente, daca, insa, acestea sunt scrise pentru CSEEA, ele vor lipsi (e o cerinta a CSEEA de a scrie brief-urile fara diacritice) ... administratorul paginii www.cseea.ro sustine ca ii este foarte greu sa posteze materialele noastre ... :)

Bafta multa tie si astept vesti de la Ghita!

Anonim spunea...

Ce mi se pare "interesant" este cum apesi pe un termen aberant:"republica moldova".
A folosi repetat un concept fals,inventat de Stalin cu singurul scop de a desparti acelasi popor,poporul ROMAN,mi se pare o palma pe obrazul unor mari romani basarabeni precum Vieru,sotii Teodorovici...
Iar in spatele moderatiei si elocintei(atat de apreciate la tine de unii mai naivi) eu intuiesc a fi acelasi "pragmatism" al clasei politice de la noi.
Si sa nu uitam sa spunem ca in Basarabia pragmatismul este doar un eufemism pentru TRADARE.

Anonim spunea...

"speram ca măcar astăzi să văd că scrieţi corect în limba româna cu î din â"

Probabil ai vrut să spui "cu î din a".

Anonim spunea...

Accepţi umila mea sugestie de a folosi numele firesc,istoric, de "Basarabia" pentru provincia românească în care trăim?
Măcar aşa,ca un gest de frondă la adresa mancurţilor...

Anonim spunea...

Apropo,am remarcat că atunci cănd ai povestit despre excursia în Bugeac ai trecut cu mare,zic eu suspect de mare uşurinţă pe langă subiectul "răscoala din Tatarbunar".
La fel de uşor cum ai trecut pe langă "monumentul" dedicat "răsculaţilor".
În caz că nu ştii sau nu ai dorit să se ştie acea aşa-zisă răscoală a fost o operaţiune NKVD-istă pentru destabilizarea României.
Din fericire planul Moscovei a eşuat lamentabil şi majoritatea slugilor Rusiei au fost executate.
Acum ocupanţii haholi şi ruşi au schimbat adevărul istoric în folosul întăririi ocupaţiei.
Aşa încât agenţii NKVD-ului au monument la Tatarbunar...ca eroi...

Anonim spunea...

Prefer să postez ca "anonim" nu că nu ai şti cine sunt(spun asta ca sa nu mă trezesc cu cine ştie ce acuze)ci pentru că aşa mie mai comod.

Angy spunea...

Buna seara, stimabil Anonim!

In primul rand tin sa-ti multumesc pentru amabilitatea de a-mi face o vizita pe blog, dar mai ales pentru cele cinci comentarii lasate aici.

Dupa umila mea parere, imi acorzi mai mult timp zi de zi decat recunosti. Poate te irit prea mult, poate provoc anumite porniri inumane si antisociale fata de mine, dar nu am cum sa-i impac pe toti si nici nu-mi doresc acest lucru. Ai inteles gresit mesajul acestui blog: eu nu caut admiratori, m-au interesat prea putin acestia (in sensul clasic al cuvantului).

Nu stiu cum se face ca gandirea mea obtuza cauzeaza niste comentarii atat de "inteligente" din partea anonimilor, dar care in acelasi timp pot fi foarte usor combatute.

Nu-ti place pragmatismul politicii moldovenesti: evita-l! Nu-ti place statalitarea Republiici Moldova scrie petitie ONU si altor actori statali si non-statali sa o anuleze. Vrei sa ti se accepte sugestiile, fii mai obiectiv atunci cand vorbesti de erori si gafe produse de mine in texte, cand tu insusi uiti de cratime.

Si ce e cel mai important: nu ma acuza de tradare, atunci cand tu nu ai curaj nici macar sa te prezinti!

Comoditatea inca nu a anulat bunul simt... sau poate ma amagesc eu, fiind asa .... o naiva care se imbata cu elogiile admiratorilor sai de pe blog....

PS: chiar stii prea multe detalii despre calatoria mea in Ucraina... chiar ma cunosti... chiar te irit ... semne bune anul are... ;)

Sa ne auzim de bine!