Deauville - provocarile unei trilaterale

Sub masuri foarte stricte de securitate, datorate amenintarii cu atacuri teroriste in UE, presedintele francez Nicolas Sarkozy, presedintele rus Dmitri Medvedev si cancelarul german Angela Merkel, s-au intalnit pe 18 octombrie 2010 pentu o dezbatere trilaterala, ce a avut loc la Deauville,in Franta, privind securitatea europeana, viitoarea presedintie a Frantei incadrul G8 si G20 (cu ocazia careia Sarkozy doreste sa lanseze 3 reforme economice cu impact international), dar si problema transnistreana. Acest summit trilateral este considerat a fi un factor important in conturarea noului concept de securitate NATO. Aceasta dezbatere trilaterala implica o multitudine de semnificatii regionale, care se cer a fi monitorizate in perioada imediat urmatoare pentru ca vor influenta destul de mult deciziile politice in spatiul european si nu numai.(Intactnews.ro, Euractiv.com, The New York Times, TheGuardian, Nezavisimaya Gazeta.)


Proiectia de la vest spre est - Octavian Chesaru

Cei trei presedinti de state, rus, german si francez, au discutat, in primul rand, despre un parteneriat intre Rusia si NATO, in inertia declaratiei de la Berlin, din 2008, a presedintelui rus, ce propunea un pact de securitate ce ar urma sa cuprinda un spatiu de cooperare ce se intinde de la Vancouver la Vladivostok. Relativ la acestea, autoritatile de la Palatul Elyse au declarat ca intalnirea de la Deauville este o ocazie buna pentru UE sa furnizeze un raspuns productiv la noua pozitie a Rusiei, de deschidere spre vest.

(......)

Proiectia de la est spre vest - Angela Gramada

Despre conflictul din Transnistria se spune ca provoaca alergie cronica autoritatilor de la Chisinau si bataie de cap Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, iar mai nou si Federatiei Ruse, care din cauza unui handicap la nivel de politica externa nu mai reuseste sa mentina un management de succes al obiectivelor sale in regiune, desi a fost actorul care a alimentat aproape douazeci de ani existenta unui regim separatist, care i-ar fi putut asigura trecerea spre Europa prin Balcani mult mai usor. Aceasta dificultate de gestionare are la baza mai multe cauze, care se refera la administratia nerecunoscuta de la Tiraspol, dar si la schimbarea profilului de interes national pe care Kremlinul si l-a asumat in perioada presedintelui Medvedev. Difera logica, difera metoda si difera obiectivele, atingerea carora ar asigura promovarea intereselor nationale dincolo de vecinatatea apropiata.

Continuare pe site-ul CSEEA.

2 comentarii:

Valentin spunea...

Mai aveti la dispozitie doar 2 zile pentru a depune declaratia de sedere http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2010/10/nu-uitati-sa-depuneti-cererea-de-sedere.html

Anonim spunea...

this post is very usefull thx!