Orizont European la TVR Internațional.

Despre referendumul ilegal din Găgăuzia, Republica Moldova, Ucraina, Euromaidan.

Invitați: Excelența Sa, Ambasadorul Iurie Reniță și Angela Grămadă

Orizont European

3 comentarii:

Anonim spunea...

pana la urma statutul gagautzilor a fost votat de populatia moldovikana?
Sau a fost numai intelegere a guvernantilor de atunci?
De ce nu se face referendum privind modificarea constitutiei-statutul gagautzilor, atunci, daca le plac asa mult referendumurilor, respectiv anularea unora din "drepturile lor"?

Angela Grămadă spunea...

Legea despre statutul Autonomiei Gagauze e in vigoare inca din anii 90, sec. trecut. Intrebarea a doua supusa scrutinului a fost inutila. Dar hai sa incepem de la altceva:
1. Referendumul a fost ilegal. Conform Constitutiei RM referendumul in RM poate sa fie doar national si doar pentru probleme de interes national pentru toti cetatenii.
2. Ei au avut posibilitatea sa se faca auziti. Bascanul gagauz este membru al guvernului si daca avea ceva de transmis autoritatilor centrala trebuia sa o faca in cadrul sedintelor de guvern.
3. Scrutinul mai este ilegal si din cauza sustinatorilor financiari. Cel care a finantat acest referendum este un cetatean al RM care are si cetatenie rusa. Rusia nu permite dubla cetanenie. Deci el a incalcat legislatia ambelor state de doua ori.
4. Organele de ocrotire a normelor de drept trebuie sa se autosesizeze.
5. Dodon a incalcat legea si ar trebui sa fie tras la raspundere, mai ales ca are de gand sa mai organizeze si in alte doua raioane astfel de referendumuri.
6. Partidele pro-europene ar trebui sa plece in regiune sa discute cu oamenii si sa le explice care sunt avantajele si dezavantajele aderarii la diferite formate de cooperare regionala.
7. UV RBK nu inseamna gaze mai ieftine, or anume acesta a fost mesajul transmis gagauzilor.

....

Anonim spunea...

ca sa incepa R Moldova sa inceapa sa pedepseasca ar trebui sa fie sa fie dispusa sa mearga pana la declararea starii de urgenta acolo (daca va fi cazul), ori nu prea vad politician moldovikan la putere in stare sa fac asta.
Singura lor sansa e sa reuseasca sa impuna la conducerea Gagautziei un bascan mai bun pt ei, slabe sperante!