Facebook: Baba i Kit
”Anularea Legii despre politica lingvistică a fost momentul pe care Putin l-a considerat ideal pentru a interveni ca să deterioreze situaţia internă şi mai mult. Dacă nu intervenea, scăpa din mână Ucraina în întregime. Acum joacă pe antagonisme: Est contra Vest, Sud-Est contra întregii Ucraine”, explică experta în spaţiul postsovietic într-un interviu acordat Epoch Times. Ea arată că Rusia nu mai poate să realizeze programul maxim de atragere a întregii Ucraine de partea sa şi integrarea acestui stat în Uniunea Eurasiatică.

Ca urmare, programul minim al Rusiei implică mai multe opţiuni şi scenarii: atragerea Crimeei în componenţa Federaţiei Ruse, o secesiune a Estului sau transformarea Crimeei într-un conflict îngheţat. ”Precedente sunt multe. Abhazia, Osetia de Nord, Transnistria, Karabahul de Munte. Aşa va putea să controleze nu doar regiunea, dar şi să condiţioneze anumite decizii politice ale Kievului”, susţine experta, care crede că acest scenariu de transnistrizare este cel mai probabil.

Epoch Times: Ce urmăreşte Rusia prin ocuparea sediului guvernului Republicii Autonome Crimeea, prin defilarea TAB-urilor pe străzile din Simferopol şi masarea de trupe la marginea graniţei cu Ucraina, cât şi sporirea unităţilor militare aflate în baza navală militară din Sevastopol?

Din păcate situaţia s-a complicat în ultimile zile. Avem o ţară, Rusia, care a cerut Consiliului Federaţiei, adică senatorilor, acordul de a utiliza forţele armate în statul vecin ”frăţesc” Ucraina. În noaptea de 3 martie mai mulţi militari ucraineni au fost agresaţi de către reprezentanţii armatei ruse, care deja este în Crimeea.

Nu putem să evaluăm obiectivele Rusiei în Ucraina fără să revenim asupra deciziilor lui Ianukovici. Victor Ianukovici a alimentat pe tot parcursul anului 2013 aspiraţiile europene ale populaţiei. Vladimir Putin avea cu totul alte planuri pentru Ucraina. Şi cu toţii ştim care sunt aceste planuri: integrarea în Uniunea Eurasiatică, Uniunea Vamală.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Problema e ca daca vede ca ii merge smecheria o sa incerce sa faca la fel si cu R Moldovika! Nu se chinuie degeaba aia (rusofonii) de cateva zile sa puna mana pe sediul din Odessa! Daca pun mana pe regiunea Odessa, urmeaza Moldovika cu Gagautzia, Transnistria si poate si Balti.

Angela Grămadă spunea...

Corect. De Odessa depinte mult situatia economica a Tiraspolului.

Celelalte sunt un lant.