Nu stiu ce ganditi voi, dar eu una pana nu vad sfarsitul negocierilor intre reprezentantii opozitiei nu am cum sa declar ca s-a terminat agonia populatiei din tara mea de origine. Stau si ma uit la teatrul pe care il regizeaza si ma apuca groaza cand realizez ca in curand vor trece la imparteala functiilor. Uite atunci va fi spectacol... . ALOOOO? Stimata opozitie, poate este cazul sa realizati ca stagiunea s-a incheiat? Tara asteapta... si eu astept... .
Ok, apelul l-am facut, sa trecem si la lucrurile importante, adica la scrierea acestui articol.
Am multi prieteni romani, care nu cunosc limba rusa. Sa nu ma intelegeti gresit: diferenta roman - moldovean (basarabean) la mine tine de cetatenie si nu de etnie. Deci, sa revin: acestia nu cunosc limba rusa si atunci cand postez link-uri rusesti ma intreaba ce mai spun rusii, iarasi vor sa ne traga clapa sau s-au trezit si "vorghesc de ghine"?
No ase: rusu de roman, dar mai ales de maldavani (cum ne numesc ei) nu spun lucruri frumoase niciodata si asta o sa va demonstrez in acest post. Am trecut in revista cateva portaluri specializate, ca cel al lui Dughin - geopoliticianul rus pe care eu nu-l am la suflet (www.geopolitika.ru) si un altul recomandat de Calin, cititorul fidel al acestui blog (www.apn.ru). Pe ambele portaluri articolele se pot comenta, iar eu am tradus cateva dintre acestea, astfel incat sa puteti observa modul in care rusul de rand percepe modul de a fi al "moldoveanului."
Articolele la care urmeaza sa vedeti comentariile se refera la "revolutia", care a avut loc la Chisinau in aprilie. Dughin sustine ca a fost revolutie, iar celalalt autor il contrazice. Dughin insista ca Obama este cel care a avut un cuvant greu de spus in derularea evenimentelor, Biriukov este de alta parere: doar Romania.
Intr-un final, nu pot decat sa ajung la concluzia ca ambii autori sunt de acord in privinta unui singur lucru: Moldova este un stat bolnav, care va da de acum incolo mari batai de cap atat Uniunii Europene, dar mai ales Rusiei.
Acum sa spicuim din comentariile rusului "ordinar", adica al celui obisnuit, neimplicat in politica:
1. Cer Viak (viermele):
- intotdeauna m-am mirat: oare chiar nu inteleg ca sunt niste iepuri? Doar fac experiment cu aceasta tara? Nu vor sa priveasca la baltici..., la ce s-a ajuns cu acel experiment... . Au nevoie de propriul?
2. Volfgang:
- Cu triunghiul Romania, Moldova, Ucraina totul este clar... . Dar ce are aici de-a face Rusia si de ce aceasta ar trebui sa fie de partea Ucrainei in conflictele acesteia cu Romania? Cu ce ocazie ar trebui sa intervenim de partea lobby-ului proucrainean si sa ne cufundam in rahat - oricum nu ne vor spune multumesc. Trebuie sa asteptam ca evenimentele sa-si aiba cursul lor, iar mai apoi sa intervenim doar de partea celor care vor demonstra loialitate suprema fata de Rusia.
3. Katzapo-Mongol:
- Haholii (ucrainenii) in comparatie cu moldovenii - pur si simplu sunt geniile civilizatiei si titanii gandirii. Am lucrat in constructii, stiu ce spun. .... Stejari de neinfrant, mai flueram si niste melodii si mai cantam la fluier. Nu trebuie sa mergi in jungla, experienta contactelor este de neuitat.
4. Vlad Filat (asta cred ca e de-al nostru - moldovean):
- Oriunde in lume: UE, Romania, China, Cuba, ... Fara sa privim inapoi si in fuga! Fuga! Cu talpile arzand, dar cat mai departe de acesti katzapi-mongoli. Ura, Moldova! Traiasca eroiii!
5. Darnitzkii:
- Biriukov (adresare catre autor), dar cine a dezvoltat aceasta Transnistrie uitata de lume? Adevaratii rusi - nu-i asa? Cine a incurcat Moldovei sa se dezvolte normal? Aceeasi katzapi stau la originea acestor fapte. Acum de ce sunteti tristi? Ceva de genul: hai si ne-om uni fortele cu Ucraina si vom salva Moldova? O branza voua. Ucraina si Romania se vor lamuri si singure.
6. Moldova (ce-mi place activismul moldovenesc pe forumurile rusesti :)) ):
- Solutia politica - schimb de teritorii. Ucraina inapoiaza Ismailul si regiunea Odesa Moldovei si-si ia Transnistria, hotarul va fi pe Nistru. Urmarea - toti se intalnesc in Uniunea Europeana. Cetatenii "URSS", care nu au dorit sa ramana sa locuiasca pe teritoriul Moldovei si nici sa obtina cetatenia ucraineana (nerenuntand la cea rusa) se reintorc pe demografic secetoasele meleaguri natale si ajuta la constructia noii Rusii.
7. Dmitro (raspunde celui care a semnat cu Moldova):
- am dubii. Moldovenii sunt majoritari doar pe teritoriul Moldovei, nu si in Transnistria. Din punct de vedere istoric - in general dreptul asupra Moldovei ii apartine Ucrainei-Rusiei (a lasat si un link, in rusa). Singura solutie politica - Transnistria sa fie alipita regiunii Odesa in calitate de raion autonom, iar moldovenilor ce locuiesc aici sa li se ofere autonomie cultural- nationala.
8. Kerjak:
- tulburam apele cu proiectul "Cnezatul valah", buget cateva milioane de verzisori, avem nevoie de investitori.
9. Sheymon Ugh:
- Sa unim Moldova cu Albania si sa primim Molbania. Regiunea Kaliningrad - o daruim Israelului. Eu asa as face. Pe voi va indemn sa va ganditi serios la acest lucru... .
10. Gall:
- Ucrainenii sunt rusi. Desigur nu moscali, dar sunt rusi....
Mai departe lucrurile usor s-au transformat in certuri de genul care pe care: rusii pe ucraineni sau ucrainenii pe rusi. De moldoveni au uitat prea repede... .
PS: am tradus doar comentariile care mi s-au parut mai interesante, daca mai gasesc si altele voi completa in timp acest articol.
21 comentarii:
Interesant. Ar fi de comparat cu spun francezii sau englezii pe forum despre fostele lor colonii ! tonul rusilor este foarte dispretuitor ! Nu au ce sa manance dar se cred buricul pamantului ! Oricum e interesant ca unii sustin neinterventionismul !
Eu cred ca sansa Moldovei ar putea fi pe termen lung Ucraina ! De aceasta am impresia ca si-au dat seama si politicienii de la Bucuresti si de aceea vor sa ajute Ucraina sa intre in UE si NATO in pofida urii pe care o nutrim acestei tari care ne face numai probleme ( canalul Bistroe, insula Serpilor, etc.) Odata Ucraina intrata in UE si NATO, Rusiei îi va fi mai greu sa fie prezenta in Moldova !
Stanislav Belkovski este perceput şi ca un analist care "aruncă" opiniei publice nişte subiecte pentru a testa reacţiile.
Îţi sugerez şi eu un site rusesc bun, de pe care poţi afla adevărata stare de lucruri din Federaţia Rusă: http://www.inosmi.ru/
Vezi despre ce este vorba. Sper să-ţi placă ce informaţie găseşti.
Salut Eleonora,
Stiu site-ul, doar ca nu inteleg cum de nu se regaseste in lista mea de link-uri recomandate? Foarte ciudat ca l-am omis ... :(
Nici unul dintre cele doua articole la care am facut referinta nu-i apartine lui Belkovski, aici este vorba de Biriukov ... :)
Angy :), erau referiri la Belkovski în comentariile la articolul anterior.
Apropo despre colectarea informaţiei din surse deschise: am citit încă acum vreo 4 ani o analiză făcută în SUA, potrivit căreia spionii şi teroriştii colectează 80% din informaţia de care au nevoie din surse deschise - ziare, tv, site-uri.
Anatol Ţăranu publică pe inosmi.ru un articol: http://www.inosmi.ru/translation/251337.html
Mai adauga la lista cu spioni si teroristi diplomatii (Managementul relatiilor internationale ;)). Intra in fisa lor de post sa faca acest lucru :)
Dacă vorbesc ruşii aşa urât despre noi, nu le-ar strica să iasă din Moscova şi să vadă ce se face în provincia lor, uitată de cultură şi civilizaţie. Şi dacă oamenii noştri sunt năpăstuiţi, se întâmplă din cauza ocupaţiei lor.
Vorbesc foarte urat, si nu doar despre moldoveni. Demult urmaresc forumurile lor. Curiozitatea mea era sa aflu daca cetateanul rus, cel de rand, are injectat in sange imperialismul :( ... din pacate ei chiar cred ca stapanirea altor popoare este misiunea lor...
Tare materialul. Rusul-ntodeauna a vorbit urât de oricne și cu oricine. Comportamenutl? Același. Asta e...
@ Mircea-gabriel. Nu sunt sigur daca stii, dar tocmai reusisesi sa-i citezi pe Brzezinski si Kissinger ;)))
@ Eleonora Lisnic. “Stanislav Belkovski este perceput şi ca un analist care "aruncă" opiniei publice nişte subiecte pentru a testa reacţiile. “ – Definitely maybe ;))
“am citit încă acum vreo 4 ani o analiză făcută în SUA, potrivit căreia spionii şi teroriştii colectează 80% din informaţia de care au nevoie din surse deschise - ziare, tv, site-uri.” – Toata lumea, in toata lumea, foloseste DOAR surse deschise, daca nu vrea sa intre in conflict cu legea. Colectarea deliberata a informatiei altei decat din surse deschise si procedurile aferente procesului, din surse altele decat deschise (adica vorbim de clasificate), in mod normal este catalogata ca spionaj – asta-i deja penal. Serviciile speciale, prin statutul sau conferit de lege, au dreptul in anumite conditii sa colecteze informatii altele decat deschise …eh, si aceste activitati fiind reglementate de lege… Respectiv conchidem, ca aflarea in legalitate presupune utilizarea de surse deschise in proportie de 100% ;). Din cate stiu eu (din manuale, lol) serviciile speciale opereaza cu informatii deschise in proportii de 95%... Toata vraja fiind in metodologia colectarii, sorting-ului, validarii, crearii patternului,,, si outmost important analizei ( no disrespect, n-am vazut in presa moldoveneasca o analiza ca lumea.... jurnalistii moldoveni, nu sunt in stare sa inchege un elementar silogism ;((( … )
“Îţi sugerez şi eu un site rusesc bun, de pe care poţi afla adevărata stare de lucruri din Federaţia Rusă: http://www.inosmi.ru/” – Eu unul m-as feri sa fac asa afrimatii (de site bun). Cel putin din doua motive – primo, nu este cunoscuta metodologia selectarii articolelor. Ca sa explic – articolele pot fi asortate intr-un mod de a influenta opinia. E un fel de pattern pentru reflectarea opiniei dezirabile. Sau altfel spus, mergi la crasma, si acolo nu comand eu ce vreu - ci mi se da mie, ce vor ei...
Secundo – e un exemplu clar de sursa secundara (site-ul nu produce stiri - el le citeaza), puternic alterata (articolele sunt traduse). Ca exemplu, am citit suficiente articole traduse din alte limbi, in rusa/romana, in care reuseau chiar sa denatureze sensul.
Ca concluzie, site-ul nu ca nu poate fi considerat ca sursa pe care te poti baza, el poate fi folosit si la procesul de validare a informatiei doar cu o precautie sporita – ACHTUNG GIFTIG!
O.k., Călin, aşteptăm analizele tale. Când publici, dă-ne un link.
Eleonora, nu o lua cu cuvant de rau ce-am scris mai sus…in speta de jurnalisti . ..please… :))))) . Nu este critica, am impartasit cum se lucreaza in Vest cu sursele, ...in rest e constatare a unei stari de fapt... obiectiv determinata de o serie de factori asupra carora 99% din oameni n-au nici o influenta. Crede-ma, chiar te rog , crede-ma, o spun cu durere (uneori cu un mix de sentiment aproape de disperare :((( )..mai ales cand e vorba de Moldova :((
Iar referitor la analize...pai, eu le fac sistematic... asta-i o parte buna a job description-ului meu. Pe analizele mele se bazeaza decizii evaluate cu cifre cu mai multe zerouri ;))) ... Le-as publica, daca n-ar avea clasificarile FYEO, sau FOR INTERNAL USE ONLY...dar nici nu cred ca le-ar fascina pe cineva din Moldova ;)))) Sunt de specialitate.
Eh...daca chiar te intereseaza o mica anliza scrisa de mine ...in domeniul meu...iti ofer link-ul spre blog-ul dlui Veaceslav Ionita...unde commentul meu este o mica analiza... ;)
http://veaceslav-ionita.blogspot.com/2009/01/distrugerea-miturilor-i-democratii-au.html
Eu am citit acum ceva timp acea dezbatere dintre tine si Domnul Ionita. Mi-a placut foarte mult ;) Recunoscusem stilul :)
Călin, sunt interesante comentariile tale de pe blogul lui Ioniţă. Înţeleg că te ocupi de economie. Nu am de ce să mă supăr - este părerea ta. Dacă generalizăm, jurnaliştii noştri nu au mare pregătire în domeniul analitic. Constat acum că nu cunosc nici un jurnalist-analist de la Chişinău care să fi absolvit o academie militară sau de securitate. În presa de la Moscova, Bucureşti, Sofia, Kiev sunt. Zic de academii militare, pentru că, de la o parte, am impresia că acolo se dă atenţie foarte mare dezvoltării capacităţilor analitice şi înţelegerii tabloului geo-politic. Asta e părerea mea personală, dar cine ştie care o fi instituţia perfectă? Poate că este cea absolvită de tine sau de Angela. La Chişinău, jurnaliştii se bazează mai mult pe calităţile native. De-am avea priceperea să desprindem şi să relatăm amănuntele importante!
Eleonora:
Eu nu sunt economist ;) Sunt finantist, in Vest se face distinctie intre ele – economia e considerata stiinte sociale, pe cand finantele sunt business (formule si multe variabile).
Privitor la analize s.a. In Vest , in scolile de stiinte sociale, chiar si ciclu unu (jurnalismul inclus), se face statistica, logica, data sufficiency (scuze, nu stiu sa-i spun romaneste) si essay writing pe paine… Astea patru ar fi mega suficiente unui ziarist sa-si faca meseria fara ca unul ca mine sa se lege de el ;) Acum imagineaza-ti calitatea educatiei oferite in RM.. : ((((
P.S. Hai sa-ti mai spun ceva. O data am luat un articol a unui guru a ziaristicii moldovenesti (omitem numele), si am facut o analiza, asa cum m-ar analiza profu’ in facultate (in America de Nord).... I-am citit-o unui amic din Romania...efectiv am ras vreo juma’ de ora. Daca era sa luam la scris corect, dom’ guru scria (scris logic) cam asa: “ ...va fi greu, deoarece in Romania a tunat in judetul Neamt, respectiv trandafirii vor fi mici si urati la piata din Chisinau” :))))) Am ras, pana n-am realizat ca asta-i guru, dom’le!!!...pai si ceilalti cum?!! ...iarasi, cum s-ar spune, “m-o pălit jălea” :((
Ei, bun. Acum mai imaginează-ţi că aceşti "guru" educă şi promovează cadrele tinere din presă, ei decid cine să ia premii la sfârşit de an, cine e bun şi cine nu.
Am învăţat la facultate şi drept, şi sociologie, şi logică, şi economie. Cred că am însuşit noţiunile elementare, mai ales că nu m-am limitat la manuale. Mai departe, fiecare se dezvoltă de capul lui şi conform intereselor pe care le are.
Jurnalisti ca “guru” asta si multi altii ca el, finantisti ca madame Greceanaia si Durlesteanu, presedinti ca musiu Voronin, prim-ministri ca Braghis si Tarlev, economisti a la Dodon, patrioti rosii ca Tkaciuk ( «Защитим Родину!» - Care rodina, blegule?! Unde ti-i rodina?!), sau patrioti, dar cu mintea odihnita (Ghimpu – specimen classic)...:(((((
In rusa este o zicala, foarte binevenita acum: “Такое ощущение, что кому-то в карты проигрался...» :((((
P.S. Si absolut toti cei enumerati mai sus, sunt mega fudui… cred fenomenul asociat cu fudulia nu trebie descries :(((((
Vad ca ati dus discutii aprinse aici :)
Calin,
Cand vorbeam ieri de anumite lacune, am spus ca imi venise o idee, de fapt ea se coace de ceva vreme, dar nu reusesc sa ma mobilizez pentru a o materializa.
CSEEA este un centru de cercetare special creat pentru doctoranzi si masteranzi in cadrul SNSPA-ului, unde acestia ar putea sa invete sa faca analize si studii - e un fel de rampa de lansare pentru noi.
Ideea in cauza se refera la un studiu amplu despre impactul evenimentelor din aprilie de la Chisinau asupra regiunii: schimbari interne, cat si externe, dar mai ales geopolitice. Acest occasional paper se va compune din 3 parti: va fi o colaborare intre CSEEA si ISPED (un ONG recent creat la Chisinau). Nu avem pretentia de experti gata formati - noi invatam, studiem, implementam. Sper ca va iesi o lucrare de calitate (asta era lacuna la care faceam referire, nu ne dorim scenarii pentru filmulete gen Atac asupta Moldovei). Eu, personal, voi avea mari pretentii de la mine pe partea mea de lucrare.
Eleonora,
Ai spus ceva de scoala unde imi fac studiile. Nu este una perfecta. Din pacate si aceasta este prizoniera birocratiei (exemplu: pana in prezent nu avem contractele doctorale semnate, motivul: bursa basarabenilor e de doi lei si nu merita efortul pentru a elabora un asemenea contract). Daca m-as fi lasat in baza scolilor pe care le-am urmat si nu as fi incercat de sine statator sa fac ceva pentru educatia mea, as fi ramas undeva in urma... si, probabil, nu am fi discutat astazi subiecte atat de dureroase cu voi.
Va multumesc ca ati citit aceste articole si ca mi-ati oferit si posibilitatea de a cunoaste si alte opinii, de a receptiona mesaje din diferite domenii, dar care provin de la Oameni carora intr-adevar le place ceea ce fac.
Si nu mai fiti atat de tristi, mai putine emoticoane din astea :(((, mai multe din astea :) sau ;)
Angy, doar voiam să îţi transmit un scurt salut. Dacă ai timp, uită-te aici, e cu dedicaţie :))
http://mihaela-mec.blogspot.com/2009/08/fac-cinste.html
Mare agitaţie pe la tine. O să mai revin.
Multumesc Mihaela,
Te mai astept pe aici. Succes!
Trimiteți un comentariu