De cateva zile citesc stiri enervante. Sunt atat de enervante incat nu reusesc sa scriu nimic. Vinovatii: Medvedev, Putin, Yushcenko, rusii, ucrainenii, gagauzii, moldovenii... . TOTI!!! Au devenit atat de enervanti incat iti sta mintea in loc atunci cand vezi aberatiile pe care le posteaza agentiile de stiri.
Am inceput acest blog cu o serie de articole dedicate "revolutiei twitter-ilor" de la Chisinau din luna aprilie curent, in care incercam sa imi explic mai mult mie miza si rationamentul acelor evenimente ( aprilie: Pentru ce Moldova serveste drept scop? Pentru ocuparea viilor moldovenesti?).
De ce mi-am adus aminte de aceste lucruri? E simplu! Am dat astazi cu ochii peste un inteviu oferit presei de la Chisinau de Petru Bogatu. Poate ca eu gresesc, dar citindu-l am realizat ca aproape fiecare fraza spusa de acesta putea fi contraargumentata si asta din cauza ca mie mi se pareau deja fumate lucrurile mentionate de Domnul Bogatu. Iata si articolul:
“Comentatorul politic Petru Bogatu a spus pentru Imedia cu referinţă la recenta declaraţie a Bungestagului german că „semnalul de susţinere” trimis de parlamentarii germani este unul „credibil şi foarte serios”, deoarece „semnatarii mesajului reprezintă toate forţele din parlamentul german”. „Pe de altă parte, acest mesaj nu este deloc surprinzător. Dacă urmărim atent reacţiile atât ale opiniei publice internaţionale, dar şi ale factorilor politici europeni şi americani, vom constata un interes cu totul deosebit, chiar neobişnuit, pentru Republica Moldova, lucru pe care anterior nu-l remarcam.
Mă refer şi la atenţia cu care a fost urmărită Republica Moldova în campania electorală, dar mai cu seamă ulterior. Am avut impresia că posibilitatea unei succesiuni la putere în Chişinău a surprins plăcut comunitatea internaţională. /…/ Se întrezăreşte o anumită accentuare a rivalităţilor geopolitice pe plan european, în zona fostului teritoriu sovietic. Ca ultim exemplu în acest sens avem declaraţia preşedintelui rus Dmitri Medvedev cu privire la Ucraina. Pe zi ce trece, Moscova pare tot mai hotărâtă să nu permită o implicare mai pronunţată a Occidentului în spaţiul ex-sovietic.
Privind lucrurile din acest unghi, putem spune că Republica Moldova trezeşte acum mai mult interes pe plan european şi occidental şi prin asta se explică şi disponibilitatea Uniunii Europene, SUA, FMI să acorde asistenţă financiară Chişinăului, în cazul crearării unei coaliţii de guvernare democratice. Concluzionând, putem spune că, probabil, după alegerile din 29 iulie, semnificaţia geopolitică a Republicii Moldova a crescut şi, oricât ar părea de paradoxal, acest interes faţă de Republica Moldova a crescut şi datorită politicilor iresponsabile ale guvernării comuniste care prin oscilaţii politice şi geopolitice extrem de riscante a reuşit să enerveze partenerii noştri din Occident”, a spus Petru Bogatu.”
Sursa: HOTNEWS.
Acum ar fi firesc sa ma intrebati: ce nu-ti convine? Mie mi-ar conveni ca toate cele spuse in interviu sa fie si adevarate, dar sunt tentata sa ma opun anumitor lucruri.
Reactiile Parlamentului german…, ale opiniei publice internationale…, ale factorilor europeni si americani… . Pai sa ne aducem aminte cum au reactionat acesti “factori” inainte si dupa alegerile din 05 aprilie 2009. SUA – o singura declaratie in congres, UE – o sumedenie de rezolutii dupa vreo zece zile de la consumarea evenimentelor … si tot degeaba… pentru ca autoritatile de la Chisinau se vor gandi la mesajul expus in ele si se vor mai gandi si daca le vor lua in consideratie sau nu, OSCE – mai intai cu surle si trambite anunta alegeri corecte si democrate, iar mai apoi, cate unul, observatorii, sub protectia anonimatului, incep sa recunoasca ca de fapt nu prea mai este democratie pe la Chisinau. De fapt pentru mine OSCE nici nu este “factor” international. OSCE-ul este doar “fluerul” cu care ne incanta ca sa dansam Moscova. Mai sunt alti factori pe care i-am uitat? Ah da… Bundestagul german… care este si el in campanie… .
Da, Domnule Bogatu, de atentie am avut parte, dar post-mortem si post-lovituri prin subsoluri, dar mai ales post-revolutie in Iran. S-au gandit ei oare, “factorii” ca moldovenii ar putea sa-i inspire si pe altii atat de mult? S-au gandit, dar iarasi post-… . In campania electorala nu prea s-au roit in jurul nostru factorii de decizie internationali… ma refer la cea din primavara, nu aceasta care tocmai s-a consumat.
Rivalitatea geopolitica… . Exista: intre Moscova, Bruxelles si Washington – uite si triada geopolitica pe care eu o observ de ceva timp, inspirata de Bzerzinski. Si iarasi Moscova este latura, iar Bruxelles-ul si Casa Alba formeaza unghiul. Si uite ca dupa 05 aprilie curent Kremlinul s-a vazut obligat sa largeasca latura, astfel incat sa reuseasca sa faca fata unghiului tot mai mare al triadei (a se vedea articolul Geometria puterii - …. si Noiii Balcani mondiali…).
Rivalitate geopolitica… din cauza ultimei declaratii a lui Medvedev… cu privire la Ucraina… .
Iata si raspunsul pentru care am primit atata atentie de la “factori” – Ucraina! Acum ceva timp eram tentati sa credem ca daca Ucraina adera la NATO, atunci nu mai este cale lunga pana la integrarea acesteia in Uniunea Europeana si astfel ne va cuprinde si pe noi valtoarea europenizarii. Cat de mult s-au mai straduit rusii sa isi tina fratii cuminciori langa ei, cat de mult le-au mai dat peste cap, ca sa le provoace amnezia integrarii si uite ca moldovenii apar pe post de dus cu apa rece… . Ce nesimtiti am fost… ca am incercat sa ne revoltam impotriva stapanului…, ce nesimtiti am fost... ca ne-am dorit propria revolutie…, ce nesimtiti am fost... ca nu mai vrem comunism… . Si Moscova va fi hotarata: ea nu-si permite sa iasa din geometria puterii continentale europene, ecuatia ii este prea scumpa, prefixul “eur” care sta inaintea “asiei” este prea tentant, daca il pierde se spulbera visul panslavismului si al eurasianismului… al eurasianismului nu asianismului… .
Iar Medvedev - ursul mare, cum ii spun eu, sta si se gandeste: mai candidez pentru un nou mandat prezidential sau mi-a fost destul sa ma dau mare la Kremlin? Uite aici dileme… nu la noi… .
PS: in cuvantul "Ucraina" sunt ascunse cateva link-uri care fac referinta la ultimele retorici dintre Kiev si Moscova ;)
16 comentarii:
Acum stînga conduce lumea – socialiştii, comuniştii, social-democraţii. Obama (numit şi socialist de oponenţi) conduce SUA. În discursurile sale electorale şi post-electorale, Obama a vorbit de „New World Order” - „Noua Ordine Mondială”, la fel cum despre asta s-a vorbit în discursurile de la G27. Definiţia nu mai supără pe nimeni şi toţi s-au obişnuit cu ea. Americanii deja îşi implantează cipuri în mînă, pentru a fi localizaţi prin GPS, iar televiziunile mediatizează acest fapt, de crezi că vine cu adevărat Armaghedonul.
Pe acest fundal, pălesc toate ameninţările potenţiale din partea Rusiei. Rusia e un scai în călcîi, nimic mai mult. Lumea va fi organizată aşa cum va decide „guvernul planetar”. Poţi să te păcăleşti că-ţi hotărăşti destinul la Chişinău, poţi să te împotriveşti chiar, dar totul pînă la un punct, în măsura în care „te încadrezi în plan”. Noua ordine mondială şi noul guvern mondial vor fi de stînga, aşa se comentează. Dacă mai crede cineva din acest spaţiu geografic că-i "teorie conspiraţionistă", să caute pe internet reportaje TV şi să vadă cum zice Obama de „New World Order”.
Am mai vazut pe undeva apropierea "fortata" intre Iran si Moldova la capitolul revolutie! :)
Daca te uiti la istoria apropiata a Iranului poti sa vezi ca nu aveau nevoie sa se inspire de la RM! Pur si simplu asta e una din caracteristicile vietii lor politice!
Nu vă mai bateţi capul pentru soarta Ucrainei în raport cu Rusia. Tot ai lor sunt. Mai bine ţineţi cont că FR nu are graniţă comununa cu RM, iar Ucraina are. Daca s-ar reface Rusia Kieveana, ce ar ramane din Ucraina?
Stimate Domnule Anonim,
Ba o sa-mi bat capul si stiti de ce? Pentru ca bunicii mei din partea mamei s-au nascut in Ucraina si sunt de origine etnica romana ca multe alte mii care locuiesc in Reni, Ismail, Odesa. Si, va rog, eu mult de tot, nu-mi indicati mie cu ce sa-mi bat eu capul sau sa-mi ocup timpul.
In plus, ar fi bine sa recunoastem, ca evenimentele care au loc la Kiev influenteaza foarte mult destinatia geopolitica a Republicii Moldova si tot de ucraineni depinde foarte mult negocierea conflictului transnistrean. Nu doar rusilor le convine acest conflict, dar si ucrainenilor, si unor "moldoveni" si lui Kalman Miszei samd... .
In plus, cam ireal planul de refacere a Rusiei Kievene (vedeti actiunile nationaliste ale conducerii de la Kiev).
Imi cer scuze pentru raspunsul acid, dar mi se pare de prost gust sa mi se indice cu ce sa-mi ocup creierii.
Numai bine
:D Nu cred ca trebuie sa iti ceri scuze! Respectivul anonim o sa inceapa sa povesteasca in curand despre extraterestri, francmasoni, ceo mai gasi prin cartile lui Dan Brown etc! :)
De curiozitate ai vazut X-files(serialul sau filmul macar)pt ca acolo astia sunt mai simpatici! :)
Departe de mine ideea de a vă sugera teme. E o vorbă românească cu "a bate capul". Ucraina nu merită jelită, pentru că nu prea a arătat şi nu prea arată milă pentru Basarabia. Poate e spre binele vostru că e prinsă în relaţia tumultoasă cu Rusia.
Alraman, te las pe tine să dezvolţi respectivele subiecte, văd că eşti în temă.
Nu jelesc Ucraina, dar recunosc ca, in ceea ce priveste Moldova, aceasta are un cuvant greu de spus.
In plus: Ucraina este un subiect geopolitic foarte important pentru mine din punct de vedere profesional. Va las un link ca sa vedeti incotro bate interesul meu pentru vecinii de la est: http://www.cseea.ro/publicatii/view/brief-analysis/ucraina-politic259-extern259.
Nu cred ca este spre binele nimanui ca situatia cu criza energetica sa se mai repete si asta deoarece Republica Moldova este statul care de fiecare data sufera cel mai mult. Populatia Moldovei, de obicei, anume atunci afla ca mai are resurse energetice doar pentru 24 de ore.
Sugestiile, opiniile, parerile sunt intotdeauna bine venite, doar ca fara a ma limita pe mine ca autor al articolelor.
Va multumesc mult pentru receptivitate.
Va mai astept pe aici.
Trăiască Noua Ordine Mondială anonimule! :D Vrem cipuri! Io. aș vre cipul la urechea stângă să șîu mai cool. ;)
Touché Angy, touché! ;)
Apropo de "noua ordine mondiala", cipuri si alte SF-uri: o companie americana a descoperit o baterie care permite stocarea unei cantitati importante de curent electric transformand astfel sursele alternative de energie(solara, eoliana etc) in surse mai atractive decat cele clasice(hidrocarburi). Ce fac companiile ruse(practic controlate de stat): inchid sau deschid robinetul conductelor de gaz sau petrol, in numele unor interese politice, investitiile in infrastructura de transport si exploatare sunt sub necesitati!
2 sisteme: unul bazat pe libera initiativa, celalalt pe pastrarea puterii unui imperiu prin toate mijloacele de care dispune!
"La 25 august va intra în vigoare noul regulament, aprobat de către Serviciul de Grăniceri ucrainean, prin care se precizează că cetăţenii Republicii Moldova vor fi obligaţi să confirme deţinerea mijloacelor financiare în mărime de 12600 hrivne ucrainene sau echivalentul acestei sume în valută convertibilă (circa 1100 euro), care se presupune că va acoperi cheltuielile de şedere pe teritoriul statului vecin de la 1 zi - la 30 de zile, indiferent de durata şederii. Suma va fi confirmată prin numerar sau card bancar, prezentând extrasul de pe cont pentru ultimele 3 zile." Am citat de pe Unimedia. No comment...
In Ucraina viata e mai scumpa!:) Romania cere parca 500 de euro! De fapt cat de uzitata este legea asta pt cetatenii moldoveni?
Angy uita-te pe asta pt ca te intereseaza! :)
Concerning the western frontier of Russia's empire, by now Pan-Slavism among the Russians -- a point-of-view that had risen with the decline of Russia's international standing from its loss of the Crimean War. The Pan-Slavists held that if Slavic and Orthodox Christian peoples other than Russians associated with Russia's empire, it would give Russia more power and influence in world affairs. Some Pan-Slavists believed that the old seat of Eastern Orthodox Christianity, Constantinople, was or should be Russian. Some devout Pan-Slavic Orthodox Christians believed that Russia's empire should include lands from the Volga River to the Euphrates, from the Ganges River to the Danube, as, they believed, Daniel had prophesied. They credited Russia with the highest achievements: the religion of the Hebrews, the culture of the Greeks (who were also Eastern Orthodox) and the political order of ancient Rome. And following Prussia's unification of Germany's in 1871, Pan-Slavists saw their point-of-view as a check on German expansion in Central and Eastern Europe. Pan-Slavism, they believed, was essential if Russia being a great power.
Multumesc frumos, Radu! :)
Acushica va postez o pagina dintr-o carte a unui autor roman. Sa fii atent :D ;)
Apropo de citatul asta ce stii despre asa numitul "Testament a lui Petru cel Mare" pt ca vad ca ideile "panslavismului" rus sunt cam aceleasi! :)
Multumesc pentru informatii interesante
Trimiteți un comentariu