Ieri vă anunţam că astăzi va avea loc lansarea studiului “Republica Moldova în conştiinţa publică românească”, realizat în cadrul programului Bridging Moldova al Fundaţiei Soros România, autorii acestuia fiind Cristian Ghinea, Istvan Horvath, Liliana Popescu şi Victoria Stoiciu.
Foto: Iulia Modiga, InfoPrut
De multe ori mi-am pus întrebarea: “Cine are nevoie mai mult de unire: România sau Republica Moldova?” Este o întrebare la care răspunsul se conturează destul de greoi, pentru că deşi afişăm o atotcunoaştere a realităţii reciproce, de fapt nu ne interesează prea mult prin ce procese trecem ca români, ca cetăţeni sau ca participanţi activi sau pasivi la evenimente de importanţă majoră pentru dezvoltarea societăţii ai cărei membri suntem. De mai mult timp am stabilit pentru noi că cei de dincolo de Prut sunt basarabeni, ruşi sau pur şi simplu moldoveni, dar pentru a nu stârni prea multe discuţii şi dezbateri preferăm să le spunem locuitori ai Republicii Moldova. Simplu, convenabil şi fără să ne creeze prea multă bătaie de cap.
Cine sunt locuitorii statului de dincolo de Prut? Sunt ca noi (români) sau ca ei (ruşi)? Îi vrem, ne vor? … Iată câteva întrebări aparent simple, dar deosebit de dificil de a le atribui şi un răspuns acceptabil dacă nu avem suficient curaj pentru unul onorabil.
Continuare InfoPrut
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu