Alipirea Caucazului la Rusia



Istoria Caucazului este o pagina speciala in devenirea Rusiei imperiu. Acest articol a aparut ca o necesitate, deoarece prea putini sunt cei care stiu ca statele caucaziene au starnit poftele de expansiune ale rusilor inca la inceputul secolului XIX, in aceeasi perioada cu alipirea Basarabiei (1812).

Intr-un comentariu la unul din articolele anterioare mentionasem o fraza spusa de Ecaterina cea Mare: "Nu am nici o alta cale de a-mi apara frontierele decat aceea de a le extinde... ." Se pare ca aceasta a devenit piatra de capatai a tuturor strategiilor de securitate rusesti. Cert este un singur lucru: extinderea Rusiei s-a facut sub aceasta lozinca, dar nu cred ca rationamentul a fost anume acela de securizare a frontierelor.

Revenind, insa, la alipirea statelor caucaziene la Rusia, trebuie sa spunem ca acesta a fost un proces destul de anevoios, soldat cu foarte multe conflicte militare.

Alipirea Georgiei la Imperiul Tarist a avut loc in perioada anilor 1801 - 1810, iar a Azerbaijanului in perioada anilor 1803 - 1813. Dupa ce aceste doua state caucaziene au fost incluse in componenta imperiului tarist, rusii au realizat ca nu au acces fizic la ele, deoarece nu se preocupasera de cucerirea Ceceniei si a Daghestanul de Munte, adica a aparut necesitatea ca si acestea sa fie ocupate. Desi Daghestanul, din punct de vedere juridic, fusese inclus in componenta Rusiei inca la 1813, populatiile care locuiau in muntii caucazieni adesea atacau posturile militare rusesti plasate in regiune pentru a intari linia militara a Caucazului, astfel diminuandu-se posibilitatea de a avea acces la zonele deja ocupate.

Operatiunile militare destinate cumintirii poporului cecen si daghestanez au fost amanate din cauza razboaielor napoleoniene. Abia in anul 1816 generalul Alexei Ermolov a trecut la intreprinderea unor actiuni militare concrete de "cumintire" a acestor doua popoare.

Cea mai simpla cale de supunere a cecenilor a fost incercuirea teritoriiilor acestora, prin construirea drumurilor cu acces prin munti si distrugerea aulelor infidele. Intre anii 1818 - 1821 rusii au pus bazele a trei cetati destinate intaririi liniei Sunjensc. Printre ele regasim si capitala Ceceniei de astazi - orasul Groznii. Incercarile daghestanezilor de a cuceri linia Sunjensc s-au incheiat cu supunerea totala a lor, ei fiind inclusi definitiv in componenta Rusiei.

Conform expertilor rusi, de situatia complicata a Caucazului au incercat sa profite Turcia si Iranul, dar demersurile acestora nu au avut prea mare succes. In rezultat rusii si-au alipit hanatele Erivansk si Nahicevansk, dar si tot litoralul Marii Negre de la gura Cubanilor pana la frontiera de Nord a Adjariei. Sub comanda lui Ermolov, pana in anul 1827, cand acesta a fost inlocuit, rusii si-au adjudecat teritoriile Ceceniei, Daghestanului si Cubanii.

Cu toate acestea, popoarele cucerite nu au renuntat la ideea de a se elibera de sub dominatie tarista. Miscarile sporadice de eliberare se faceau sub lozinca jihadului impotriva poporului necredincios, adica a rusilor. Ele au continuat pana in anul 1859 cand a fost prins conducatorul acestora - Shamili.

Recunosc ca subiectul in cauza nu mi-a trezit un interes deosebit pana nu mi-a nimerit in fata ochilor cartea scriitorului rus Lev Tolstoi "Hagi Murad", aparuta la editura Cotidianul. Pe mine m-a impresionat in mod placut obiectivismul autorului in ceea ce priveste descrierea moralitatii conducatorilor rusi in incercarile lor de a-si supune intregul Caucaz.

In speranta ca subiectul in cauza a trezit un interes minim pentru elucidarea modului in care rusii si-au construit Imperiul in partea sudica, va recomand cu caldura sa cititi si cartea HAGI MURAD.


19 comentarii:

Calin spunea...

Chestia e cam rupta din context... In sec XIX nu existau state caucaziene - doar supusi ai sultanului turc. El la randul sau fiind si autoritatea suprema spirituala pentru musulmani (califat). Ca exemplu - de fiecare data cand izbucnea vreun razboi ruso-turc, sultanul emitea cate-o fetwa, declarand jihad ghiaurilor... si iarasi in aulurile din Cecenia apareau yasir (prada de razboi - sclavi), iar la Stambul sute de noi Roksolane. Referitor la Hagi Murat - iarasi contextul domina. A fost scris in perioada cand Tolstoi se opunea a tot ce este asociat cu Rusia Imperiala - o fi bun, rau - TOT. Ulterior, dupa spusele lui lenin, pavand drumul bolsevicilor....:(((

Solovastru spunea...

Roksolane ? ?? Ce Dumnezeu o fi insemnind ? Pe celebra favorita alui Soliman Magnificul o chema Roxelana ( cred ca la ea a vrut sa se refere Calin) si era la origine venetiană nu din Caucaz.

Calin spunea...

Draga Solovastru, roksolani(si nu roxelani) erau numiti triburile de sciti nomazi locuitori intre Nistru si Nipru, care ulterior au fost cuceriti de huni (a propos stiai ca au participat de partea dacilor in razboiul importiva lui Traian?). Expresia roksolane e o alegorie, cu referinta la jaful continuu al "nobililor" caucazieni si tatari din Crimeea si Caucaz a zonelor de sud a Poloniei (pana la Rada din Peryaslav Ucraina era parte a Poloniei) si Rusiei de atunci (desi la Rusi ajungeau si pana la Moscova). Deci, alegoria se referea la persoane originare mai la nord de Caucaz si Crimeea. Cat despre Roxelana (eng) sau Roksolana (varianta slava)- era de origine ucrainiana si era SOTIA sultanului Soliman Magnificul.

Solovastru spunea...

Roxelana din câte stiu era la origine venetiana nicidecum din ucraina.Cât despre :

"Expresia roksolane e o alegorie, cu referinta la jaful continuu al "nobililor" caucazieni si tatari din Crimeea si Caucaz a zonelor de sud a Poloniei (pana la Rada din Peryaslav Ucraina era parte a Poloniei) si Rusiei de atunci (desi la Rusi ajungeau si pana la Moscova)" Ar trebui sa te uiti ce ai scris in postul anterior : "iar la Stambul sute de noi Roksolane" .Ce legatura are jaful din sudul ucrainei cu sutele de noi roksolane de la Stambul?

Calin spunea...

Referinta la Roxelana/Roksolana
http://www.ucalgary.ca/applied_history/tutor/islam/empires/ottoman/roxelana.html

<< Ce legatura are jaful din sudul ucrainei cu sutele de noi roksolane de la Stambul?>> - Directa. "Nobilii si iubitorii de libertate" tatari din Crimeea, tatari din Hoarda Nogai, din teipurile cecene etc. sistematic jefuiau zona meridionala a Poloniei/Ucrainiei/Rusiei Imperiale. Ultimul atac asupra Rusiei fiind chiar inainte de 1783 (imediat dupa Hanatul Crimeei si Hoarda Nogai au fost desfiintate. Prada de razboi fiind principal...sclavi, zeci de mii de sclavi - rusi, ucrainieni, romani, polonezi... Care mergeau la Aurut Bazar (piata sclavilor). Lichidarea Hanatului Crimeei si Hoardei Nogai, n-a eliminat problema atacurilor "nobililor" indivizi a la Hagi Murat, respectiv fluxul de sclavi a continuat spre Stambul.Rusii pot fi blamati pentru multe - Polonia, Estland, Kurland, Lifland, Basarabia (Nahicevan si Erivan - nu, erau armeni care se cereau sub protectoratul rus)... Chestia cu Caucazul insa trebuie privita selectiv si cu multa prudenta (ex. Georgia a fost efectiv incorporata, desi in conditii extra favorabile, cam fara sa vrea, fiind stat totusi), insa toti acesti "luptatori pentru liberatate" nu faceau altceva decat executau fetwa califului pentru a ajunge in rai cu 72 de gurii promise. Bref, razboaiele din Caucaz, in speta cele cu "iubitorii de libertate" din munti, trebuiesc privite prin prisma conflictelor ruso-otomane.

Calin spunea...

Si sa continui... Chestia cu "nobilii si iubitorii de libertate" caucazieni (vorbim de ceceni, cerchezi, avari, darghini etc), si "miseiii de rusi" nu prea tine in acest context.

Angela Grămadă spunea...

Salut,

Am gasit o carte pe net despre razboaiele Caucazului: in limba rusa, dar scrisa de un autor caucazian. Eu mi-am lasat-o ca lectura post sesiune, adica de saptamana viitoare incolo. Daca cunoasteti limba rusa si va intereseaza subiectul, sa-mi scrieti si va las link-ul sau chiar o trimit pe mail ca atasament.

Trebuie, insa, sa recunoastem un lucru: atat eu, cat si foarte multi colegi si prieteni de-ai mei am evitat subiectul, l-am trecut cu vederea, ceea ce nu ne face onoare. De aceea am decis ca din cand in cand sa ii mai bombardez si cu cateva date despre aceste evenimente, natiuni. Si daca acest articol a trezit atatea discutii, inseamna ca trebuie sa continuam sa ne documentam pe aceasta tema.

Cat despre Tolstoi: mie mi-a placut, pentru ca l-a descris intr-o maniera, oarecum, balsaciana pe tarul rus si nu tocmai pozitiv....

Despre Roksolane: orice rus sau ucrainean o sa spuna ca personajul istoric le apartine, din simplul motiv ca exista un serial cu acelasi nume, cu mare priza la publicul de aceasta etnie.

O noapte linistita sa aveti

Calin spunea...

Dupa mine e un subiect extrem de controversat - cineva din sovietologi, prin 90 chiar insistand ca dezintegrarea Rusiei va incepe din Caucaz. E un subiect cu ramificatii perpetue care origineaza cu mii de ani in urma... Doar armenii cu Tigran cel Mare cat valoreaza. Insa daca ne referim la Caucaz si relatia sa cu Rusia Imperiala (subliniez Imperiala si nu actuala), eu m-as abtine sa ofer critici rusilor. Din mai multe motive...
Tostoi si Tarul... Prin definitie Tolstoi trebuia sa-l faca praf.
Serial despre Roksolana? Ceva nou. Am citit cartea lui Pavlo Zagrebel'nyi - Roksolana. Un fel de Dumas ucrainian ;). Poate cineva sa-mi ofere vreun link spre vreo sursa care indica ca Roksolana era de origine ventiana/alta decat slava? Toate sursele gasite pe net indica doar originea sa rusa (poate o fi doar cele engleze ;) ). Altele?

@ Angy. Vorbesc si rusa ... i ne tol'ko russkiy ;)

Angela Grămadă spunea...

Otlicino, azi iti pun cartea pe mail, iar daca nu reusesc iti trimit link-ul de unde o poti salva.

Sa ai o zi cat mai reusita.

Angy

Solovastru spunea...

Continui să sustin ca atît Roxelana cât si Baffa cele doua celebre favorite ale lui Soliman Magnificul erau venetiene si nu de origine slavă chiar dacă ambele erau blonde. Ma rog e posibil sa ma insel totusi.

Solovastru spunea...

Oricum n-am inteles care-i legatura intre Sarmatii Roxolani din secolul 1 dupa Hristos si cecenii , daghetii , cerchezii , lezghinii , dzurdzucii care luptau impotriva rusilor prin secolul 18 .Vad ca ai amintit si de avari pe acolo.Mai existau avari prin secolul 18 ?

Angela Grămadă spunea...

Calin,

Vezi ca am comis o greseala: autorul cartii tot rus este. Imi pare rau...

Domnule Solovastru,

Exista si cartea despre Roxolana, iar ucrainenii au facut dupa ea un serial. O fi fictiune, o fi adevar...

Calin spunea...

@ Angy. E OK ;)

@ Solovastru. N-o lua cu titlu de rau, dar imi ofer si mie macar o (una) sursa unde Roxelana/Roksolana/Hurrem Sultan este venetianca? Eu ti-am oferit un link spre site-ul Universitatii Calgary, cu o pagina dedicata Roksolanei. Altfel, daca te mai intereseaza n-ai decat sa consulti si Wiki, cat in engleza atat si in turca (!), unde este clar scris in engleza ca este slava, in wikipedia turca expres ca este de origine ucrainiana. Mai mult decat atat, ea fiind nu favorita ci SOTIA sultanului Soliman. Cat despre a doua favorita Baffa, wikipedia turca mentioneaza ca sultanul Soliman II Magnificul a avut inainte de Roksolana/Hurrem o (doar una) favorita, numita Mahidevran care era de origine cercheza (sau cum li se mai spune acum adaga), care a fost indepartata de la curte la cererea Roksolanei, si ulterior asasinata.
Care este legatura cu Roksolanii. Daca faci cercetari pe net vei gasi (daca nu iti ofer eu link-uri), ca slavii din teritoriile actuale a Ucrainei de sud si regiunii Kuban mai erau numiti in Europa pana in sec XV si roksolani. Care-i legatura cu Roksolana? Istoriografia cat turca, atat si engleza (pe rusi i-am lasat deliberat la o parte) insista ca Roksolana era o slava de sud (adica din zona sus-mentionata) care a fost capturata de cerchezi in urma unui raid prin sudul Ucrainei, si ulterior vanduta in Stambul viitorului vizir Ibrahim, care la randul sau a facut-o cadou lui Soliman. Iar pentru a discuta la subiect, pentru toata informatia scrisa mai sus iti ofer link-uri cu referinte la surse in limba engleza si turca. Deci respectuos rog, daca e sa discutam ceva, si afirmam ceva, e bine sa oferim suport afirmatiilor....plz

Calin spunea...

Sorry...si chestia cu avarii. Astea-s avarii caucazieni (a nu se confunda cu avarii europeni - disparuti). Ei si acum reprezinta grupul etnic cel mai numeros din Daghestan (approx 30%). Daca faci un google search cuvinte chee "caucasian avars", le gasesti descrierea pe net.

Angela Grămadă spunea...

Calin,

Intrebare: tu cand dormi? Sau ai sesiune non stop ca si mine? :))

Am o propunere: citim cartea aceea in rusa si dezvoltam subiectul in niste articole?

Acum ca tot am terminat si ultimul proiect pentru examen avem timp berechet, ca doar a venit VACANTA!!!

Calin spunea...

LOL... Dorm noaptea ;))) Doar ca locuiesc in alt fus orar. Cand in Moldova/Romania e dimineata, la noi e seara ;).
Propunerea e perfecta, in speta ca am concediu (coincide cu vacanta ta,lol) acum...si vin in Romania/Moldova in cateva zile (urasc zborurile transatlantice :((( )

Angela Grămadă spunea...

Zbor usor!!! :)

Solovastru spunea...

Pt calin : Nu pot sa-ti ofer sursa in care am citit ca Roxelana era venetiană pentru simplul fapt ca nu mai tin minte ce titlu avea , era o carte de istorie pe care am citit-o cu multi ani in urmă. asa ca trebuie sa te cred pe cuvint si sa accept versiunea ta. Cât despre Baffa am facut eu confuzie ea nu a fost favorita lui Soliman ci a lui Murad al treilea .

Solovastru spunea...

Pt calin : Sorry...si chestia cu avarii. Astea-s avarii caucazieni (a nu se confunda cu avarii europeni - disparuti).

Consultind internetul cum mi-ai recomandat am descoperit ca nu exista totusi un consens al istoricilor in a considera ca nu este nici o legatura intre avarii din Daghestan si avarii din Evul Mediu care ocupau asa zisul " ring avaric" adica Pannonia si Bazinul Carpatic .Chiar daca cercetatorii ii numesc pe acestia din urma "pseudo avari" tocmai pentru a-i diferentia de "adevaratii " avari din Caucaz , sint aspecte care ne fac sa credem ca avarii din perioada migratiilor nu au disparut si chiar mai mult ar putea fi inruditi cu cei din Caucaz .Astfel haplo grupul cromozomial Y specific grupului de triburi din care fac parte avarii caucazieni a fost gasit intr-o proportie importanta la secui . Iar unele cronici arabe consemneaza faptul ca unele triburi Onogur ( maghiare) erau originare exact din regiunea Caucazului de unde si-au inceput migratia spre Bazinul Carpatic. Acestea coroborate cu unele legende secuiesti care spun ca secuii sint inruditi etnic cu maghiarii provenind din aceeasi regiune din Asia doar ca ei au venit in Europa cu câteva secole mai devreme căt si cu inscriptiile continind scriere runică descoperite in Secuime ( scrierea runică fiind specifica avarilor) ne pot face să credem ca avarii din Evul Mediu sint inruditi cu cei din Daghestan iar concetătenii nostrii din Harghita , Covasna si Mures sint descenentii lor directi.