Ce nu au reusit altii le-a iesit fratilor nostri from de dincolo de Nistru (asa ii numesc eu pe transnistreni). Multi au incercat sa supuna cat de cat sau sa ingenuncheze Rusia, dar nu toti au avut "izbanda" in acest demers. Ai nostri au reusit! Au luat prizonier drapelul rus!!!

Citeam ieri cartea lui Robert Cooper "Destramarea natiunilor. Ordine si haos in secolul XXI" si la un moment dat autorul a amintit despre DILEMA PRIZONIERULUI. M-am gandit ca s-ar potrivi excelent elogiului adus de conducerea nerecunoscuta de la Tiraspol Federatiei Ruse prin preluarea drapelului rus.

In cele ce urmeaza voi incerca sa aplic teoria jocurilor, mai exact dilema prizonierului, situatiei nostime create de ai nostri frati. Ideea e ca sunt novice si nu promit ca imi va reusi suta la suta sa aplic teoria in practica, dar nu pot sa ma abtin cel putin sa fac o incercare.

Sa incepem sa ne distram mintile:

1. Conform dilemei prizonierilor avem nevoie de doi infractori. Aceasta conditie este foarte usor de indeplinit: conducerea de la Tiraspol este nerecunoscuta si are la activ multe crime savarsite impotriva populatiei locale. Dupa marea majoritate care o formeaza plange penitenciarul nr. 13, deci primul infractor l-am gasit. Nici pe al doilea nu ar trebui sa-l cautam prea mult. Este chiar partea "pagubita", adica Federatia Rusa, care are trupe dislocate pe teritoriul Republicii Moldova si contribuie pe toate caile la mentinerea unui regim criminal, iar complicitatea la delicte tot este mentionata in legislatia penala. Ar mai fi si conducerea de la Chisinau, care in curand va intra sub incidenta Codului Penal. Eu zic ca avem destul de multi infractori si conditia de baza impusa de dilema prizonierului este indeplinita.

2. Trebuie sa existe neaparat un legiuitor. Mda.... iata aici apare problema... . Cand vorbesti de Transnistria si Moldova intotdeauna legiuitorul e Moscova... . Dar daca legiuitorul este si el infractor, ce ne facem? Si mai am o nelamurire. In dilema prizonierului nu este specificata situatia in care unul dintre delincventi ia drept ostatic legiuitorul... .

3. Trebuie sa existe probe, care sa incrimineze infractorii. Ooooo, dar avem!! Atat conducerea de la Tiraspol, cat si cea de la Chisinau au savarsit multe, iar de la ultima intrunire oficiala de la Moscova (cea de dinainte de alegerile legislative) acestea nu se mai acuza reciproc.

4. Trebuie sa isi exprime pozitiile ambii infractori. In cazul nostru tace malc si Tiraspolul, si Chisinaul, doar MAE-ul rus este confuz, dar ultimii au dreptul, lor le este permis: ei sunt atat criminali, cat si legiuitori. Observam ca deja au adoptat si o strategie comuna, cea a "leialitatii".

4. A ramas sa calculam anii de privatiune de libertate sau sa intuim pedeapsa care va fi aplicata.
Si aici e simplu: Moldovei i se va amputa "mana stanga" (Transnistria), iar decizia legiutorului nu mai poate fi supusa recursului sau apelului (deciziile Kremlinului in general nu se discuta, ci se executa direct). Transnistria va fi inclusa in Federatia Rusa nu doar pentru 30 de ani, dar pentru totdeauna (Domnule Braghis, imi pare rau, dar de cand cu treaba cu drapelul, calculele dvs. nu mai sunt credibile).

PS: intrebari pentru Kremlin:
1. chiar trebuie sa aratati atata confuzie?
2. cum de nu ati patentat drapelul?



0 comentarii: