Romania Mare: raspuns pentru Mihail Pokasi sub muzica lui Okudjava

Acest articol este o trimitere la acelasi portal ucrainean, unde zilele trecute Romania era acuzata de imperialism.

Cer scuze cititorilor romani, din lipsa de timp nu am tradus articolul. Va spun, insa, ca cel putin harta inclusa in articolul-raspuns al lui Leonid Stekeli la cele scrise de Mihail Pokasi merita sa fie vizualizata.

Oare se face, intr-adevar, ISTORIE in numele MARETIEI?

8 comentarii:

Anonim spunea...

Paul Goble are un post interesant despre relatia Rusia-Ucraina..merita citit.

http://windowoneurasia.blogspot.com/2009/05/window-on-eurasia-majority-of.html

Angela Grămadă spunea...

Deja citesc.

Multumesc frumos!

Solovastru spunea...

Iarasi a inceput sa fie fluturata " amenintarea " Romaniei Mari , aceasta adevarata sperietoare pentru "prietenii" nostrii de la rasarit.Tot felul de politicieni si ziaristi mai mult sau mai putin reprezentativi din Rusia si Ucraina au inceput sa arunce opiniei publice tot felul de articole indoielnice despre aceasta presupusa iminenta realizare a Romaniei Integrale.De parca publicului , oamenilor de rind ar trebui sa le treaca de foame , sa nu le pese de criza daca se simt aparati de aceasta presupusa "groaznica " amenintare. pentru acesti politruci neo-sovietici orice manifestare emotionala in spatiul social si politic romanesc despre teritoriile care in trecut au apartinut Romaniei si asupra carora Ucraina stie ca nu are practic nici un drept istoric, este luata drept revizionism.Oare acesti politruci de doi bani nu pot intelege socul care a ramas inca in mentalul colectiv romanesc , soc produs in momentul in care aceste teritorii au fost smulse din trupul natiunii ? In intreaga Romanie a fost tinut un moment de reculegere iar impactul de atunci inca se mai resimte in sufletul oricarui roman.

Angela Grămadă spunea...

Cred ca nu a inceput, ci doar continua intr-o forma mult mai agresiva.
Ucraina are de ce sa se teama. Acest stat se erodeaza din interior si doar in transpunerea atentiei opiniei publice ucrainene de la problemele economice interne spre exterior este vazuta drept unica solutie de catre actuala guvernare.
Pacat ca nu inteleg ca nu se rezolva asa nimic, totul va escalada in manifestatii mult mai agresive decat in Moldova. Cetatenii acestui stat nu sunt atat de docili, precum sunt basarabenii.

Solovastru spunea...

si doar in transpunerea atentiei opiniei publice ucrainene de la problemele economice interne spre exterior este vazuta drept unica solutie de catre actuala guvernare.

Nu doar de actuala guvernare , care nu e prima care merge pe acest drum periculos.Aceasta tactica de a redirectiona atentia electoratului de la mismasurile interne la un presupus adversar extern , un adevarat tap ispasitor e ceva clasic pentru orice regim post sovietic.Nu inteleg totusi ce spera sa obtina din asta? Ei chiar cred ca oamenilor le va fi mai bine asa? Poate doar psihic dar nici chiar asa.Sau poate cred ca sentimentele de sute de ani ale romanilor se vor evapora asa pur si simplu? Ei chiar nu-si dau seama ca sint doar beneficiarii unui mare rapt al istoriei? Rapt facut de doi criminali hitler si stalin .Asta e Ucraina , un beneficiar norocos al unui renghi pe care istoria ( manipulata de unii) l-a jucat natiunii romane , dar nu numai noua ci si slovacilor si polonezilor.Pentru ca e clar pentru oricine e cat de cat obiectiv ca partea de vest a ucrainei n-are nici o legatura istorica cu acest stat.Asupra regiunilor de vest ale ucrainei dreptul istoric apartine Romaniei , Slovaciei si Poloniei.Nu degeaba a fost numita Ucraina " acest frankenstein al Europei" pentru ca asta este statul ucrainean un hibrid , o facatura a lui Hrusciov .

Solovastru spunea...

Ucraina are de ce sa se teama. Acest stat se erodeaza din interior si doar in transpunerea atentiei opiniei publice

Nu stiu cat de puternic se erodeaza din interior statul ucrainean , nu am nimic cu natiunea ucraineana si spatiul ei etnic istoric dar ei trebuie sa inteleaga ca in privinta unor teritoriilor din vestul tarii lor , care istoric au apartinut regatului Romaniei , regatului Unagariei , slovaciei sau poloniei ei ucrainenii nu sint decat niste castigatori ai lozului sovietic.

Angy spunea...

Multumesc pentru provocare. O sa incerc sa scriu un articol despre situatia din Ucraina.
Interesul meu pentru acest stat nu provine doar din simplul motiv ca este un actor statal vecin Republicii Moldova. Din regiunea Odessa, mai exact din orasul Reni, este unul dintre parintii mei.
Doar ca voi cere indulgenta si putina rabdare, pentru ca de luni se incepe sesiunea... .

Solovastru spunea...

Multa vreme am crezut ca Reniul este in republica Moldova , mi-am petrecut mare parte a copilariei in Tecuci si Galati iar Reniul e aproape de frontiera romaneasca in zona respectiva.Tin minte ca mereu cind eram mic bunicul meu imi pevestea din istorie si-mi zicea de exemlu ca Cetatea Alba era poarta Moldovei .Imi e greu sa ma obisnuiesc cu faptul ca acum e intr-un stat strain impreuna cu toata regiunea de sud a Basarabiei ( Bugeacul)