Povestea lui Harap Alb de Rusia si Zmeu de Romania...


Mai daunazi, la un curs masteral, la SNSPA, un Domn Profesor a facut o afirmatie tare de tot:

"GEOPOLITICA ca stiinta nu mai exista, nu-si mai are rostul. Aratati-mi unde mai exista dispute din cauza geografiei? A? Nu aveti argumente? Atunci am dreptate!"

Cum naiba sa aduci argumente, cand tu esti de-a dreptul stupefiat de aceasta afirmatie? Cum adica Geografia nu mai este importanta in stiinta politica? Cum adica Geopolitica nu mai exista?

Stimabile Domn Profesor, nu mai priviti doar spre Vest la Italia si Elvetia, doua state care nu se cearta din cauza lipsei unui hotar bine determinat intre ele. Poate ar fi cazul sa va uitati si spre Est, ca doar intr-acolo si-a indreptat privirea si Uniunea Europeana (vezi setea de gaze naturale din bazinul Marii Caspice sau asta nu e geografie politica?) pe care o iubiti atat de mult si ale carei valori le promovati in randul tineretului studios, iar recent ati revenit din Israel, unde iarasi exista dispute din cauze teritoriale. Si cum adica nu exista ca stiinta, dar este inclusa ca si materie de studiu in cadrul masterelor Departamentului de Relatii Internationale al SNSPA-ului? Domnul Secares ce ar mai citi?

Sa ne revenim... . Ne calmam si incepem sa aducem argumente.

Spuneam la ultima postare ca nu voi mai vorbi despre Moldova, decat daca subiectul va avea si tangente cu tematica acestui blog. Eu as tacea, dar iata ca rusii si anumiti "concetateni" de-ai mei nu ma lasa. Si daca tot se dau in spectacol si unii, si ceilalti de ce sa nu le acordam atentia cuvenita?

Astazi au aparut mai multe stiri care readuc in discutie luna august a anului 2008. Se incearca mutarea unui scenariu asemanator mai spre Vest, in Moldova, cu distribuite partial diferita. De aceasta data Harap Alb va fi de Rusia si nu de Romania, desi, daca tin eu minte bine, trebuia sa fie invers. Medvedev a inceput sa vorbeasca, nu stiu de unde i se trage curajul, dar tare des mai face declaratii hazlii in ultima vreme. Apare in fiecare zi cu vorbe de duh: despre reluarea relatiilor ruso-americane (Londra, inceputul lunii aprilie 2009), despre Scutul anti-racheta din Polonia, apare cu felicitari pentru Domnul, pardon tovarasul Voronin, inainte de declararea alegerilor valabile, negociaza cu americanii un nou tratat ABM, ii duce pe europeni in inima Siberiei, la Habarovsk, unde le organizeaza un Sumitt (probabil din teama ca acestia sa nu aiba unde sa fuga de pretentiile imperialiste ale Federatiei Ruse), iar mai nou acuza Romania ca ar fi vinovata de evenimentele din 7 - 8 aprilie 2009 de la Chisinau si doreste revenirea la hotarele existente inainte de Pactul Stalin-Hitler din 1939. Parca stabilisem ca nu Romania este Zmeul, ci situatia social-economica interna din acest stat... . A explicat si Jirinovski ca o parte din vina pentru starea hermafrodita a Moldovei o au rusii. De ce nu-l ascultati? A spus adevarul omul si mai este si deputat in Duma Ruseasca.

In plus: Dimka, tu de Vovka nu te mai temi sau cum? I-ai cam pasit pe dinainte, iar Vovka datornic nu ramane (vezi cazul Berezovski sau Hodorkovski). Nu de alta, dar aveai o mutrita simpatica, ma tem sa nu ti-o sparga cumva... .

Ma intreba azi cineva daca un scenariu dupa tipajul "Georgia" este posibil pentru Romania?
Pentru Romania nu este posibil, dar pentru Moldova este. Numai ca diferenta va consta in faptul ca Saakasvili a plans un pic dupa Abhazia si Osetia, dar Voronin nu stiu daca va plange dupa Transnistria... .

Offf, tare este greu sa traiesti in tara minunilor. Greu de tot... .

Deja nu o sa ma mai mire faptul ca maine sau poimaine ca sa scape de Codul Penal, tovarasul Voronin va declara razboi Romaniei, invocand articlolul 51 al Cartei ONU... . Neutri, neutri, dar branza (a se citi puterea) e pe bani... .




0 comentarii: