Ursul cel Mare (Medvedev Dmitrii) si-a creat Comisie...



Cat de mult isi doresc rusii sa revina la hotarele de influenta ale spatiului ex-sovietic? Foarte mult!!!

Mai jos aveti posibilitatea sa cititi un articol preluat de catre agentia de presa InoSMI din The Wall Streat Journal.

Presedintele rus, Dmitrii Medvedev, dupa cum sustine, a creat o comisie speciala de contracarare a incercarilor tot mai agresive de rescriere a istoriei in prejudiciul Rusiei. Adeptii crearii unei asemenea comisii confirma necesitatea acesteia in lupta cu propaganda antirusa pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, pe care Moscova il considera drept spatiu de interes geostrategic. Cu toate acestea, istoricii liberali numesc aceasta initiativa drept o tentativa de reintoarcere la regimul de control al epocii sovietice.
Semnaland faptul ca Kremlinul continua o politica externa agresiva, in pofida recesiunii economiei ruse, Medvedev, prin publicarea decretului, a ordonat acestei comisii sa investigheze faptele de falsificare a istoriei, care aduc prejudiciu “imaginii internationale” a Rusiei, si sa previna asemenea tentative.
Medvedev a imputernicit aceasta comisie, in care sunt inclusi inalti functionari militari, oameni de stat si reprezentanti ai serviciilor de informatie, sa faca investigatii, sa gaseasca documente istorice, sa aduca martori si experti, sa formuleze si sa prezinte presedintelui tarii posibile variante de reactie la actele de falsificare.
Partidul de guvernamant “Edinnaya Rossya” de asemenea a venit cu proriul sau proiect de lege, conform caruia orice persoana din spatiul ex-sovietic, care va fi declarata vinovata de reabilitarea fascismului, risca o pedeapsa cu privatiune de libertate de la trei la cinci ani. Analistii considera ca acest proiect de lege poate sa devina act legislativ, dar actiunea lui va fi limitata la teritoriul Rusiei.
La inceput, in epoca lui Putin, care in prezent ocupa postul de prin-ministru, iar acum si in perioada lui Medvedev, Kremlinul incearca sa consolideze sentimentele si atitudinea patriotica, precum si propria popularitate. Pentru ca aceste lucruri sa devina realitate, este utilizata nostalgia realizarilor sovietice si a victoriilor din perioada razboiului.
Desi Kremlinul indeamna populatia rusa sa slaveasca rolul Uniunii Sovietice in nimicirea fascismului, politicienii din cateva state ex-sovietice judeca Armata Rosie, numind ostasii acesteia ocupanti, responsabili pentru aducerea a cateva decenii de totalitarism statelor ai caror reprezentanti sunt.
Rusia, la randul sau, blameaza aceste state, inclusiv Estonia si Letonia, de reabilitare a natismului, invocand, drept exemplu, faptul ca unii estonieni si letoniei au luptat de partea fascistilor.
Rusia este, de asemenea, afectata de incercarile Ucrainei de a califica “golodomorul” (anii de foamete din epoca Stalin) drept genocid impotriva poporului ucrainean. Kremlinul sustine, ca in acea perioada, din cauza foamei, si in alte colturi ale URSS-ului au murit si rusi, calificand initiativa ucraineana drept manevra politica, orientata spre excitarea spiritelor antiruse.
Incercarile Poloniei de a investiga in profunzime dosarul de ucidere a ofiterilor armatei poloneze de catre militia rusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de asemenea, induc o stare de tensiune. Organele de stat rusesti refuza sa faca publica arhiva cu informatii in acest caz si nu vor initia o noua investigatie.
O alta sursa de tensiune este decizia Estoniei de stramutare a monumentului Ostasului Armatei Rosii din centrul capitalei Tallin. De asemenea, Kremlinul invinuieste Ucraina, Letonia si Estonia ca ii onoreaza pe cei care au luptat de partea fascistilor, deoarece autoritatile le permit reprezentantilor acestora sa organizeze ceremonii publice.
Deputat in Duma rusa si membru al noii comisii, Serghei Markov, a declarat ca acest organ nu va trimite persoane dupa gratii si nici nu va crea liste negre care sa includa istorici cu ale caror lucrari comisia in cauza nu va fi de acord. Conform declaratiei facute de el, principala problema inaintata acestei comisii consta in contrabalansarea talmacirii eronate a rolului Uniunii Sovietice in cel de-al doilea razboi mondial. “Se duce o lupta informationala, sustine acesta, si este vorba despre cine sunt rusii din punct de vedere istoric.”
In conformitate cu relatarile lui Markov, noua comisie va milita pentru ca pozitia ruseasca in aceasta problema sa fie invingatoare.
El mai sustine ca istoricii prorusi din alte state vor primi granturi, astfel incat vocile lor sa se faca auzite. “Suntem impusi sa alegem intre manualele de istorie care spun adevarul si care mint”, a adaugat Markov.
In Rusia, Kremlinul a introdus drept obligatorii anumite manuale de istorie in toate scolile. Conform opiniei criticilor, aceste manuale amintesc despre Stalin intr-o maniera mai putin critica si indreptatesc modelul putinist de “democratie suverana.”
Dupa cum mentioneaza istoricii liberali, initiativa de creare a unei asemenea comisii contravine discursului de la Kremlin, conform caruia Medvedev ar avea o pozitie mai putin rigida decat predecesorul sau Vladimir Putin.
“Acum un an, Medvedev sustinea ca prefera libertatea oricarei lipse de libertate, - a declarat Alexandr Cerkasov, membru al organizatiei de ocrotire a dreptului “Memorial”, - dar initiativele de acest gen nu au dus niciodata la mai multa libertate.” Cerkasov a comparat aceasta comisie cu organele de stat ale epocii sovietice, care incercau sa impuna monopol asupra unor adevaruri stiintifice si ideologice.
La inceputul acestei luni, in preajma sarbatoririi victoriei armatei ruse asupra Germaniei fasciste, cand in Piata Rosie avea loc parada militara, Medvedev a declarat ca incercarile de falsificare a istoriei au devenit insuportabile.
“Asemenea incercari au devenit rigide, murdare, agresive, - a mentionat acesta in videoblogul sau,- trebuie sa impunem adevarul istoric.”
Istoricul si scriitorul Orlando Figes, profesor la Universitatea din Londra, considera ca noua comisie este o parte a actiunilor indreptate spre inabusirea stiintei istorice.
“Sunt niste idioti, daca gandesc ca astfel vor putea sa schimbe la nivel global mersul discutiilor despre istoria sovietica, - a declarat profesorul Figes, - dar ei pot, de asemenea, sa ingreuneze istoricilor rusi procesul de studiu si de publicare a lucrarilor. Se pare ca revenim la vremurile anterioare.”

http://www.inosmi.ru/translation/249221.html

1 comentarii:

Solovastru spunea...

Rusii nu vor sa puna la dispozitie aceste informatii pentru ca se simt cu musca pe caciula. Asta e si motivul pentru care arunca aceste adevarate perdele de fum cum pot fi considerate ultimele declaratii ale lui Medvedev. Realitatea , care este acceptata in orice tara a lumii civilizate 9 doar la Moscova nu) este ca ceea ce sovieticii au savarsit impotrica tarilor baltice da mai ales contra natiunii poloneze si celei romane este un adevarat etnocid.Ceea ce s-a intimplat la Fantana Alba unde civilii romani nevinovati au fost executati cu cinism de miliotarii sovietici cat si ce s-a intimplat la Padurea Khatyn nu este altceva decat holocaust , un holocaust poate la fel de crunt ca si cel nazist.Asa ca degeaba arunca la inaintare alde Medvedev tot felul de acuze fata de nazisti , acestia au avut Nurenbergul lor unde au fost judecati si au platit pentru ce au facutinsa intrebarea e: cind vom avea parte de un proces similar pentr criminalii sovietici?